Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
https://www.24chasa.bg/biznes/article/13672210
Дори платените медии които анонсираха нон стоп имотен оптимизъм ...ИЗДИШАТ
Анализ: Краят на лесните пари носи много болка, или в какво да влагате спестяванията си
Епохата на лесните пари приключи, а ефектът тепърва ще се усеща на световните пазари, които обаче се надяват, че "болката" от агресивното покачване на лихвените проценти и високата инфлация ще премине бързо.
Централните банки в САЩ и Великобритания приключват експресно програмите си за стимулиране, като се "разтоварват" от облигациите, които изкупиха през последните години, а Европейската централна банка е напът да се присъедини към тях. Според "Номура" (Nomura) балансите на трите банки през настоящата година ще олекнат с 3 трилиона долара.
За продан
Пазарите на недвижими имоти, които реагираха първи на покачването на лихвените проценти, вече започнаха да "скърцат" и очакванията за 2023 г. да бъде трудна, а цените на имотите в САЩ да паднат с около 12 на сто.
Управителите на инвестиционни фондове гледат на китайския имотен пазар като на втория най-вероятно уязвим на кредитни рискове.
А недвижимият сектор в Европа регистрира трусове, невиждани от 2012 г., по данни на правната кантора "Уейл, Готшал енд Менджис" (firm Weil, Gotshal & Manges).
На фокус е как секторът обслужва дълговете си и валят предупреждения, че банките в Европа мое да очакват сериозни удари по печалбите си от сриващите се цени на имотите.
Според компанията за инвестиции в недвижими имоти Ей И Дабълю (AEW), до 2025 г. във Великобритания, Франция и Германия може да се отвори "дупка" от 24 милиарда евро. За щастие, активите на банките сега са по-добре балансирани и е малко вероятно да се стигне до повторение на кризата от 2008 г.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Chio Разгледай мнение
Да припомня:
Много груб пример - 2005 в Гео Милев квадратът е бил около 700-750 средно, в началото на 2021 - 1200.
Това ми е примерът. Игнорирам, че сега в Гео Милев са на 2500 средно, защото е само за две години.
Сега не е 2500 средно. Справката е очеизвадна а 2181
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...nk=8w6b3x&f1=1
Мислете си каквото искате . За мен цифрите са безспорни дори няма какво да им дискутирам.
Ама дори и да взема вашите цифри и периоди инфлацията пак е по-малко от ръста на имотте
Индексът на потребителските цени
за месец Януари 2021 г. спрямо месец Юни 2005 г. e 163.4%,
т.е. инфлацията е 63.4%.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Какъв исторически връх. Вие посочихте годините и ви показах че сте в огромна заблуда дори и за тях.
100% инфлация и имоти по 3. Сеха ще има 2-3 години в които инфлацията ще бие имотите , но дори и към 2025-26 имотите все още ще са по-добре от инфлацията..
По принцип дългосрочно в Щатите имотите бият средногодишно инфлацията с 1-2% , но това всъщност е равно на реалната инфлация. У нас ще бъде същото . Сега е малко повече да повторя защото се стартира от много ниско ниво на имотите ако гледаме тези години за стартови 1990-2020....просто имотите у нас през тези години бяха безумно евтини.... В топ 10 по света отзад по евтиния. Дори Африка, Латинска Америка и Азия ни биеха....
Много груб пример - 2005 в Гео Милев квадратът е бил около 700-750 средно, в началото на 2021 - 1200.
Това ми е примерът. Игнорирам, че сега в Гео Милев са на 2500 средно, защото е само за две години.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Сега остава да обосновеш защо и в бъдеще БГ имотите ще бият инфлацията, т.е. ако се купи сега на 2500.
Ако мерим през инфлацията ще е по-добре да се купи 2024-25 от сега.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениене пропускайте фактът,че винаги сме назад.
когато фед и ецб печатиха яко ...тук какви бяха лихвите по кредитите до пукането на ктб?
бабата да се замисли да спира..ние тепърва ще тръгнем.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Chio Разгледай мнение
Защо завършваме с исторически връх? То ако е така да изчакаме 2029 да видим и това дъно и да сравните 2005-2029? Избрах двете години, след които цените скачат 20-30%, което е изключение (вярно в последно време световно).
Да, взех инфлацията до днес, защото е изоставаща в сравнение с предходните 10 год.
100% инфлация и имоти по 3. Сега ще има 2-3 години в които инфлацията ще бие имотите , но дори и към 2025-26 имотите все още ще са по-добре от инфлацията..
По принцип дългосрочно в Щатите имотите бият средногодишно инфлацията с 1-2% , но това всъщност е равно на реалната инфлация. У нас ще бъде същото . Сега е малко повече да повторя защото се стартира от много ниско ниво на имотите ако гледаме тези години за стартови 1990-2020....просто имотите у нас през тези години бяха безумно евтини.... В топ 10 в света отзад по евтиния. Дори Африка, Латинска Америка и Азия ни биеха....Last edited by pesimist4o na kvadrat; 03.02.2023, 09:19.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениене пропускайте фактът,че винаги сме назад.
когато фед и ецб печатиха яко ...тук какви бяха лихвите по кредитите до пукането на ктб?
бабата да се замисли да спира..ние тепърва ще тръгнем.
А дано ..ама .........Надали
Коментар
-
Култов както винаги -
Жилищен пазар: Балон или не и оттук накъде с Красимир Петров
https://www.youtube.com/watch?v=7XKfibnjAvg
Графика от шоуто -
Q3 на 2022 когато народа си почива на морето се продадоха с около 10% по-малко жилища от Q4 на същата година, когато народа се завърна от почивката. Ще успеем ли да реализираме поне 25К продажби през Q1 на 2023?
Last edited by unimog; 03.02.2023, 09:25.
Коментар
-
Колега всичко това е ваше мнение, но понеже изходната ни позиция се различава няма как да ме разберете....
Нещата са прости купувам за внуците и правнуците ми защото когато им потрябва те няма да имат възможност да си купят сами с около 95% вероятност освен ако не са в първите 5% по доходи /
А че имотите у нас бият инфлацията с много е извън всякакво съмнение. Това обаче е частен случай защото стартовата позиция на имотите у нас беше много ниска. С десетилетията нещата ще се изравнят приблизително....
Вие избирате някакви частни случаи разбира се за пореден път дори и при тях сте тотално сгрешил.
В Гео Милев цените през 2005 са между 600 и 700 евро видно от имот.бг . В момента е Средна цена на кв.м: 2181 euro.. Т.е. цената е по 3. Инфлацията зспоред калкулатора им е
Индексът на потребителските цени
за месец Декември 2022 г. спрямо месец Юни 2005 г. e 205.4%,
т.е. инфлацията е 105.4%.
Имам и личен пример купено в Гоцето Януари 2007 на 750 евро в момента е Средна цена на кв.м: 2461 euro., но нека да е само по 3 , инфлацията е Индексът на потребителските цени
за месец Декември 2022 г. спрямо месец Януари 2007 г. e 180.9%,
т.е. инфлацията е 80.9%.
Банско и Слънчака са най-най-екстремните примери и Купата е най-навътре за едното място Банско, но от това което много рядко съм гледал - апарт без поддръжка в ГРАДА или до лифта хич ама хич не е евтин....пъти над строителната му себестойност/ Има ''тънки'' имоти без Акт 16 или буквално на майната си или с големи особености в поддръжката ... Нещо като комплекса в Поморие дето Бетерчо му се смее постоянно....
Дори и при свръхзастроено място като Банско НЯМА евтино....
- 1 like
Коментар
-
Колега всичко това е ваше мнение, но понеже изходната ни позиция се различава няма как да ме разберете....
Нещата са прости купувам за внуците и правнуците ми защото когато им потрябва те няма да имат възможност да си купят сами с около 95% вероятност освен ако не са в първите 5% по доходи /
А че имотите у нас бият инфлацията с много е извън всякакво съмнение. Вие избирате някакви частни случаи разбира се за пореден път дори и при тях сте тотално сгрешил.
В Гео Милев цените през 2005 са между 600 и 700 евро видно от имот.бг . В момента е Средна цена на кв.м: 2181 euro.. Т.е. цената е по 3. Инфлацията за периода без да съм я проверявал в НСИ е сумарно под 100% / проверява съм за 2008-20 което беше 20-30%/
Имам и личен пример купено в Гицето Януари 2007 на 750 евро в момента е 2500 , но нека да е само по 3 , инфлацията е пак сумарно под 100%.
Банско и Слънчака са най-най-екстремните примери и Купата е най-навътре за едното място Банско, но от това което много рядко съм гледал - апарт без поддръжка в ГРАДА или до лифта хич ама хич не е евтин....пъти над строителната му себестойност/ Има ''тънки'' имоти без Акт 16 или буквално на майната си или с големи особености в поддръжката ... Нещо като комплекса в Поморие дето Бетерчо му се смее постоянно....
Дори и при свръхзастроено място като Банско НЯМА евтино....
Да, взех инфлацията до днес, защото е изоставаща в сравнение с предходните 10 год.
Коментар
Коментар