Първоначално изпратено от Invmert
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнение
Наемния пазар не е хоро - две напред, едно назад. За дългосрочни наематели се задържа по-нисък наем в името на добра воля. На недобросъвестни, които много "разбират пазарите" им се посочват обявите и да си чукат главата. Свестни хора на които да им направиш отстъпка с 50-100лв бол. Така и вълка сит и агнето цяло.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от fred23 Разгледай мнение
И къде е далаверата? Купил си на 1000 евра сега можеш на 1300, при инфлация от 50% (реална).
Защото жена му така е наредила иначе не е искал.
Така че жена му ,е инвеститора в далаверата ,той е само изпълнител.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zalmoxis Разгледай мнение
Глупости, купих преди 23 месеца и сега мога да продам със 300-350 евро нагоре. Скоро ще е с повече нагоре.
Не че съм тръгнал да продавам, де.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Invmert Разгледай мнение
В темата има достатъчно наемодатели, нека те споделят какво е движението на цените (наемите) в последните 10, 15 или 20 години. В крайна сметка, за да може да проектираме бъдещето си, трябва да познаваме миналото си. Те могат да напишат, дали са редуцирали наемите в последната година, защото София "сега вече намалява". Хората с опит могат да бъдат много полезни в този конкретен казус.
Коментар
-
В темата има достатъчно наемодатели, нека те споделят какво е движението на цените (наемите) в последните 10, 15 или 20 години. В крайна сметка, за да може да проектираме бъдещето си, трябва да познаваме миналото си. Те могат да напишат, дали са редуцирали наемите в последната година, защото София "сега вече намалява". Хората с опит могат да бъдат много полезни в този конкретен казус.
При цените на имотите прогнозната е по-трудна,защото много жилища се купуват като инвестиция, докато жилищата се наемат единствено, за да се живее в тях.
И имам предвид в дългосрочен план,а не че от другият месец ще падат наемите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Едно си знаеш,едно си баеш. Ако има 100 потенциални наемателя и 110 имота под наем цените ще са едни,когато има 70 наемателя и 200 имота под наем на пазара,цените ще падат. Закон на търсенето и предлагането. И никой наемател не го интересува инфлация и парична маса,а всеки ще гледа да наеме по-евтино.Last edited by Invmert; 21.02.2023, 18:06.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Посочената таблица е просто един пример, а избраното покачване от 5% на наема, кореспондира с 4% инфлация за периода.
Що се отнася до финансирането с кредит, нещата стоят по същия начин - няма как да изчислим какви ще бъдат лихвите по кредити след 5 или 10 години. Тенденцията обаче е надолу, дори и да има известни повишения. Може да се стартира с кредит от 2.65% лихва, след това тя да се вдигне до 3.05% и след това да спадне до 1.35%, няма как да се прогнозира с точност, а фиксираните кредитни продукти са обикновено до 5 години.
Що се отнася до сравненията с S&P500, то двете неща могат да се допълват, а не да се конкурират, т.е. имотен инвеститор да диверсифицира с индексен фонд или обратното. Освен това, много често се сравняват капиталова доходност от S&P500 с наемна доходност от недвижим имот. За да бъде коректно сравнението трябва да сравняваме капиталова доходност с капиталова доходност или дивидентна доходност с наемна доходност.
Затова и инвестициите в имот се правят с максимален процент чужд капитал, за да се ползва левъридж-а, тъй-като имотът е по-ниско рисков актив. Собственият капитал се слага в Акции и ДЦК, които могат да служат за сигурност по кредита. А когато лихвите скочат дори с малко, сметката изведнъж не излиза и пазарът се обръща. Това в момента се случва в Западна Европа.
Относно тенденцията при лихвите - свърши се с това надолу. Очаквай 5% и нагоре в средносрочен план. Нашето в момента е една агония, БНБ изобщо не си върши работата и се краде резервът - очаквано и пагубно. Както винаги, Българите ще изядем дървото последни, но ще бъде най-брутално.
- 2 Харесвания
Коментар
-
https://www.investor.bg/a/502-ad-hoc...o-prizemyavane
КАКВО СТАВА ?
Какво предсказах аз ?
Още ее ееехееейй кога беше преди 12 месеца -При такава инфлация се гответе за ТВЪРДО ПРИЗЕМЯВАНЕ !
ТТТТВЪЪЪРДО НЕ МЕКО ХА ХА
Т. Каунджиев: Не сме се разминали с твърдото икономическо приземяване -е как така ?
Траекторията на движение на лихвите в голяма степен е комуникирана и достатъчно ясна, коментира портфолио мениджърът от "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт"
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Защо не смяташ лихвите по финансирането? Те са разход, който не отчиташ. Дори имотът да е купен кеш, пак имаш оpportunity costs и то в по-висок размер - тогава можеш да вземеш примерно средната доходност на S&P 500 като референция. Освен това:
- Нямаш сигурно покачване от 5% на година
- Със сигурност ще имаш празни месеци
- Ще имаш ремонти, поддръжка и амортизации
- Данък сгради и такса смет
- Данък общ доход върху наема от 10% сметна ли?
- И нещото, което никой не отчита, но което е най-важното за мен: времето. Загубата на време в разправии покрай имота, покрай наемателя и покрай събирането на вземанията. За мен само това последното е критерий, който изцяло изключва покупка на имот с инвестиционна цел, тъй като всеки един час свободно време ми е по-ценен от някакъв пиклив наем.
Що се отнася до финансирането с кредит, нещата стоят по същия начин - няма как да изчислим какви ще бъдат лихвите по кредити след 5 или 10 години. Тенденцията обаче е надолу, дори и да има известни повишения. Може да се стартира с кредит от 2.65% лихва, след това тя да се вдигне до 3.05% и след това да спадне до 1.35%, няма как да се прогнозира с точност, а фиксираните кредитни продукти са обикновено до 5 години.
Що се отнася до сравненията с S&P500, то двете неща могат да се допълват, а не да се конкурират, т.е. имотен инвеститор да диверсифицира с индексен фонд или обратното. Освен това, много често се сравняват капиталова доходност от S&P500 с наемна доходност от недвижим имот. За да бъде коректно сравнението трябва да сравняваме капиталова доходност с капиталова доходност или дивидентна доходност с наемна доходност.Last edited by Invmert; 21.02.2023, 17:05.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Защо не смяташ лихвите по финансирането? Те са разход, който не отчиташ. Дори имотът да е купен кеш, пак имаш оpportunity costs и то в по-висок размер - тогава можеш да вземеш примерно средната доходност на S&P 500 като референция. Освен това:
- И нещото, което никой не отчита, но което е най-важното за мен: времето. Загубата на време в разправии покрай имота, покрай наемателя и покрай събирането на вземанията.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Invmert Разгледай мнениеПаричната маса винаги има значение и нейното увеличение има отношение към цените на всички стоки - цените на самите недвижими имоти, наеми, а и цените на всички потребителски стоки (храни, електроника, мебели или автомобили) и услуги.
Коментар
-
- И нещото, което никой не отчита, но което е най-важното за мен: времето. Загубата на време в разправии покрай имота, покрай наемателя и покрай събирането на вземанията. За мен само това последното е критерий, който изцяло изключва покупка на имот с инвестиционна цел, тъй като всеки един час свободно време ми е по-ценен от някакъв пиклив наем.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнениеИма две страни в уравнението-брой наематели и брой жилища, които се отдават под наем. Като първите намаляват ,а вторите се увеличават цените падат.И няма никакво значение каква е инфлацията или паричната маса.Всеки наемател гледа да плати по-нисък наем,независимо колко пари получава. Като за всяка стока.
- 1 like
Коментар
-
В това няма никаква логика. Предсказване на бъдещето не е възможно и ние няма как да знаем след колко наема би се изплатил даден имот. Дори първоначално това съотношение да бъде фиксирано на 20 годишни наема, то с покачване на наемите във времето, може да се изплати доста по-бързо.
Ето и пример в табличен вид:
Имот струващ 100000 евро:
Първоначалните изчисления посочват, че би трябвало да се изплати за 20 години, но реално ще се изплати за 15 години. В таблицата са заложени +5% увеличение на наема спрямо предходната година.Година: С постоянен наем: С покачващ се наем (+5% годишно): 1 5000 5000 2 5000 5250 3 5000 5512 4 5000 5788 5 5000 6077 6 5000 6381 7 5000 6700 8 5000 7035 9 5000 7387 10 5000 7756 11 5000 8144 12 5000 8551 13 5000 8979 14 5000 9428 15 5000 9899 (изплатен) 16 5000 10394 17 5000 10914 18 5000 11460 19 5000 12033 20 5000 (изплатен) 12634 Сума: 100000 евро 165322 евро (печалба: 65322 евро)
- И нещото, което никой не отчита, но което е най-важното за мен: времето. Загубата на време в разправии покрай имота, покрай наемателя и покрай събирането на вземанията. За мен само това последното е критерий, който изцяло изключва покупка на имот с инвестиционна цел, тъй като всеки един час свободно време ми е по-ценен от някакъв пиклив наем.Last edited by ejonny2376; 21.02.2023, 16:35.
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар