IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • https://www.bloombergtv.bg/a/2-novin...ishava-lihvite

    Чешката централна банка призовава за по-малко разходи, за да не повишава лихвите Най-важното нещо за нас сега е домакинствата наистина да започнат да спестяват, да спрат да харчат, каза управителят на банката

    Коментар


    • https://www.marketwatch.com/story/su...nt-11673127398

      Забравете за ниските лихви...
      Такива повече няма да видим ,защото вече сме в друга ера..

      Коментар


      • https://trafficnews.bg/bulgaria-ikon...-imoti-266657/

        Ще има натиск на пазара на имоти, а инфлацията ще се забави. Такава прогноза за 2023 година направи икономиста Лъчезар Богданов. Репортер на TrafficNews се свърза с експерта, за да му зададе няколко въпроса по актуални финансови и икономически теми.

        Каква е вашата прогноза за цените на имотите у нас?
        - Цените на имотите са в много голяма степен свързани с това, което правят централните банки по отношение на лихвите и достъпа до кредити. В нашия случай, това е Европейската централна банка. Едни от сигурните ефекти на това, което ЕЦБ започна като политика за пречупване на инфлацията, а именно затягане на монетарната политика и вдигане на лихвите, ще бъде затягане на ипотечното кредитиране, включително на бизнес кредитирането. Това е свързано с дейността на самите инвеститори и строители, така че неминуемо ще има ефект върху пазара. Вече е спекулация да кажем колко точно ще бъде - дали ще паднат много цените, дали ще бъдат засегнати малките апартаменти, къщите или други имоти.

        Охлаждане на пазара обаче ще има със сигурност. Най-малкото защото една значителна част от покупките, особено в последните 2-3 години, са с кредити или поне частично са кредитирани с банков заем. Логично, ако лихвите при дългосрочните кредити се увеличат и се иска по-голямо самоучастие, това ще има сериозен ефект върху интереса към този инструмент. Всъщност това е един от търсените ефекти, това е нормализация – да не може да има безумен лесен достъп до кредит с безплатни пари и се наддава с пари на заем, което вдига цените. Идеята е да има баланси на спестявания и доходи и строителите да преценяват според реалните нови клиенти.

        Не може да съществува дълго пазар, който функционира само на принципа на инвестиционна цел - тоест някои хора купуват и държат имот, защото очакват след 3 години да го продадат на двойна цена. В един момент такъв пазар се връща към фундаментите, а именно колко хора има, какви доходи имат и колко са готови да плащат, за да живеят в различен вид и големина жилище. Ако инвестиционният пазар продължи вечно, в крайна сметка ще има призрачни градове. Друг е въпросът колко ще продължи този процес до връщане към фундаментите. Това, което можем да кажем със сигурност, е, че ще има натиск на целия пазар за имоти, във всички сегменти.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

          Няма два храста на кръст, само асфалт и бетон..
          .
          Така е каврък, само бетон и сгради. На Гоцето има градинки, но са пълни с коли и кал.
          Last edited by better; 08.01.2023, 23:38.

          Коментар


          • Click image for larger version

Name:	liv4.jpg
Views:	2
Size:	35.8 КБ
ID:	4009010
            Click image for larger version

Name:	liv3.jpg
Views:	1
Size:	32.6 КБ
ID:	4009011
            Click image for larger version

Name:	liv2.jpg
Views:	1
Size:	30.6 КБ
ID:	4009012

            Коментар


            • Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
              Вечерта се разходих и в нашия квартал, има значително подобрение от преди няколко години:

              [ATTACH=CONFIG]n4009002[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]n4009003[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]n4009004[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]n4009005[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]n4009006[/ATTACH]
              Няма два храста на кръст, само асфалт и бетон..
              Доколкото разбрах в Планекс си купил.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
                Вчера обиколих Гоцето, търсейки място, където да паркирам, за да се разходим в южния парк, с 300 зора успях в една кална градинка. Нз кво толкова го харесвате тоя квартал, но за мен е пълна кочина, безразраборно паркирали коли - по тротоари, градинки, дори по кръстовища, стари олющени панелки и боклуци навсякъде.
                В Южния парк ходят предимно провинциалисти.
                Истинските софиянци се разхождат в парк Борисовата градина ,там е парка на кореняк жителите на София +парк Заимов .
                Също така Витоша ,някои места също,но Южния парк е зает от плебеи за съжаление.

                Коментар


                • Вечерта се разходих и в нашия квартал, има значително подобрение от преди няколко години:

                  Click image for larger version

Name:	liv8.jpg
Views:	1
Size:	41.5 КБ
ID:	4009002
                  Click image for larger version

Name:	liv7.jpg
Views:	1
Size:	28.9 КБ
ID:	4009003
                  Click image for larger version

Name:	liv6.jpg
Views:	1
Size:	32.7 КБ
ID:	4009004
                  Click image for larger version

Name:	liv5.jpg
Views:	1
Size:	34.7 КБ
ID:	4009005
                  Click image for larger version

Name:	liv4.jpg
Views:	2
Size:	35.8 КБ
ID:	4009006

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
                    Вчера обиколих Гоцето, търсейки място, където да паркирам, за да се разходим в южния парк, с 300 зора успях в една кална градинка. Нз кво толкова го харесвате тоя квартал, но за мен е пълна кочина, безразраборно паркирали коли - по тротоари, градинки, дори по кръстовища, стари олющени панелки и боклуци навсякъде.
                    Гоцето е олицетворение на това как НЕ трябва да изглежда жилищен квартал през 21 век. А за град в ЕС, че и за столица на всичкото отгоре, не искам даже да споменавам.

                    Коментар


                    • Вчера обиколих Гоцето, търсейки място, където да паркирам, за да се разходим в южния парк, с 300 зора успях в една кална градинка. Нз кво толкова го харесвате тоя квартал, но за мен е пълна кочина, безразраборно паркирали коли - по тротоари, градинки, дори по кръстовища, стари олющени панелки и боклуци навсякъде.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Bailor

                        Естествено, че ти никога нищо не си продавал. Ти си най-успешният инвеститор в България, никога нищо не губи, а само печели и един шоколад увит в станиол...
                        Ми не съм продавал, като не съм продал, как да кажа, че съм??? Ако Бонка има инфо, нека сподели тук, ако не значи лъже, и трябва да получи бан.

                        П.С Бонке ако не предоставиш доказателства, че съм продал имот, ще настоявам за бан пред ръководството на investor.bg!
                        Last edited by better; 08.01.2023, 22:33.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение

                          Когато започнат да поскъпват горивата, енергийните ресурси, стоките, на теб вероятно ти се иска да ти се увеличат и доходите. Да, ама работниците в супермаркета и в мандрата също искат по-високи заплати. Та затова и кашкавалът не може да поскъпва само с увеличението на горивото.
                          Така е, и въпреки това сметката не излиза. Ралзиките са фрапиращи.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

                            Спекулативната компонента при храните е над 70% от цената им в магазините - разпределена по веригата на производител - доставчици/търговци - краен клиент. Освен това има олигопол - големите вериги (заедно с по-малките) правят договорки за цените. Ако си забелязал промоциите вървят едновременно в повечето вериги на едни и същи продукти. Щом само Фантастико например може да ти сложи промоция от 45%, смятай тяхната покупна цена каква е, колко доставчика са преди тях и така. Повишенията следователно не са в резултат на инфлацията при суровините - тя се използва само като претекст. Например горивата скочили от 2.80 на 3.30, кашкавалът скочил от 25 на 35 лева, щото горивата били поскъпнали. Пълен абсурд, след като горивата са сигурно 10% от себестойността на кило кашкавал. Защо тогава ръстът не е 40 стотинки, а е 10 лева? Така базовата инфлация се умножава по 2, 3 и повече пъти, а парите отиват като печалба при монополите, които пък си плащат на съответните хора, за да не ги закачат.

                            Сега горивата като паднаха под 3 лева защо цените не се върнаха на нивата от 2021? Ако ще и 10 години дефлация по 10% да има, храните няма да паднат отново. Същото се опитват да направят и при имотите - огромни ръстове буквално за дни, после цените не можело да паднат никога. Само че хората не ядат тухли и при тази демографска каастрофа тухлите са без никаква стойност, съответно пазарът там ще си регулира нещата. Да не говорим, че имот строен преди 50 години няма връзка с инфлацията - може и по 100 Евро на квадрат да струва и пак да са му много, след като има излишък от жилища, които носят само разходи.
                            Когато започнат да поскъпват горивата, енергийните ресурси, стоките, на теб вероятно ти се иска да ти се увеличат и доходите. Да, ама работниците в супермаркета и в мандрата също искат по-високи заплати. Та затова и кашкавалът не може да поскъпва само с увеличението на горивото.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

                              Засега не си загубил много, 10-15%. Не е така при бетерчо дето продаде варненския апартамент година преди теб и наби парите в битхуйн по 50к долара. Или при жонката дето с татковите пари за апартамент си купи dax лятото на 2020. Или при дружбенското счети, стисна се за 850е за тухла в Люлин 10 и наби парите в сп500.
                              Кой продал варненския ап бре бонке? Я покажи къде прочете тая глупост.
                              Last edited by better; 08.01.2023, 21:53.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от corner Разгледай мнение

                                Ако твърдението ти , че инфлацията е изфабрикувана е вярно , което и на мен ми минава през ума , е още по- лошо . Означава че се търси умишлино причина за повишение на лихвите и организиран срив на икономиката / ките . С това никой не може да се бори , а само да бяга и то навреме .
                                Голяма част е изфабрикувана, не изцяло. И все пак достатъчно - извършва се пладнешки обир над Българския народ, по същия начин както през 90те години. В случая виновни са и немските вериги, които навлязоха на БГ пазара. Но не е луд този, който яде баницата. Това са ефектите от ЕС-членството. Едните крадат, другите (европейските експлоататори) печелят, народът мизерства. Аз и затова казвам - ако България излезе от ЕС и предотврати поне частично затварянето на ТЕЦовете и изгради АЕЦ-Белене например ще бъде далеч по-добре от това да приема подаянията на ЕС, които да се крадат на секундата от фирми и лица, свързани с власт, прокуратура и пр. Ние сме били винаги трън в очите на господарите - енергийно независими и износители. Това нямаше как да продължава и изпратиха марионетките, които изфабрикуваха всичко. Те са за съд и прокуратура, защото те извършиха най-жестоко национално предателство, лордчето е по-добре да сезира прокуратурата първо за тях (опс, тя прокуратурата била част от същите)...

                                Петролът например в момента е на цени от 2014, 2008 и дори 2006 година, а уж горивата били основният причинител на инфлацията. Това нещо да ти говори?
                                Last edited by ejonny2376; 08.01.2023, 21:38.

                                Коментар

                                Working...
                                X