IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение

    Момчета (ти и бетер-а), тука малко пресолихте манджата. Това вече граничи с някаква конспирация. И аз съм на мнение, че има балон при НИ, но чак такива фантасмагории ми идват в повече. Нека бъдем реалисти. Истината е, че балон има тук, защото лихвите по кредитите са близки до 0, за разлика от Западна Европа и САЩ. Ние тук винаги се движим със закъснение и вярвам, че скоро ще бъдат вдигнати лихвите. Даже за новите ипотечни кредити знам със сигурност, че вече са по-високи от старите. Старите ипотечни кредити ще последват същата съдба, но с доста по-умерен темп. В крайна сметка едва ли някой иска изведнъж икономиката да се дестабилизира. Толкова. Всичко натам за ипотеки, роби, войни и т.н. вече влиза в кръга на конспирациите. Мислех, че това е сериозен форум.
    Дават ипотеки точно сега на 2,1-2,2. Поне една банка. Гарантирам

    Коментар


    • Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

      е, не!
      ами големото мяу
      ами сгъването на икономиката
      ами демографията е фактор
      ластиците, банските, ножиците и всичко останало??
      Когато тате ми носи и мама ми меси мога да си пиша каквото си искам. Мога да си разтягам всякакви мазни локуми и ако някой ми чете размислите и на тяхна база се самозазида в деЦката, това си е негов проблем, има си глава на раменете, аз не съм виновен.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

        аз лично помня. бях на пазара по онова време.
        а ти, къде беше, пак ли само го коментираше?
        2007-ма (края) продадох - точно защото си казах "тия са малоумни"
        после живях 5г под наем .. нищо страшно

        междувременно лихвата от получената сума покриваше наема двойно, а цените на аналогични имоти паднаха от 60 на 35К (ти си сметни колко % от което искаш). Накрая парите пак отидоха към НИ, но на много по-изгодни ценови нива.

        не казвам, че сега ще стане същото (знаем, че този път е различно) - просто ти отговарям къде съм бил.
        тогава даже и не коментирах - просто продадох.
        Last edited by bertram; 28.02.2024, 11:53.
        това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

        Коментар



        • Нова аларма за "експлозивен" растеж на жилищните кредити у нас


          Рисковият за ДДС имотен бранш надува цените, а банките раздават все по-големи кредити

          През януари 2024 г. са отпуснати нови ипотечни кредити за 635.4 млн. лева. От тях 205 млн. лв. са рефинансиране, т.е. нетно новите ипотечни кредити са 430 млн. лв. Миналия януари нетно новите ипотечни кредити бяха 312 млн. лв. "Увеличението на годишна база е 38.2%. Експлозивен растеж на ипотечните кредити. Това няма никаква връзка с реалната икономика и с нормалното развитие на жилищния и строителния пазар", алармира Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество".

          По думите му тези данни свидетелстват за растящ проблем. "С две думи, балонът на жилищния пазар се надува - и то се надува съвсем изкуствено. Забележете, че нищо подобно не става с кредитите за бизнеса. Там банките действат по точно обратния начин, затягат достъпа и ограничават растежа на кредитите. А с по-малко кредити за бизнеса съответно няма производствени инвестиции и се ограничава потенциалът за растеж на икономиката", коментира Ангелов.

          Според Лъчезар Богданов, главен икономист в "Института за пазарна икономика", ситуацията през януари показва влошаване на проблема. "Вместо охлаждане и здрав разум - още "въздух в балона". За пореден месец темпът на нарастване на ипотечните кредити се ускорява - вече е 21% на годишна база към края на януари", сигнализира Богданов. По думите му от данните ясно се вижда, че банките насочват ресурс към потребление, а не към инвестиции и стопански дейности.
          Last edited by RUBLA; 28.02.2024, 12:00. Причина: Линк към конкурентна медия.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

            На 200 км по вода се води истинска война с 300 000 жертви (най-малко), където се вижда, че укрите гу бят. Бай тромпет (дет се готви да става президент) казва, че уса ще напусне нато, макарона казва, че ще прати войски (да не мислиш, че ще прати французи), нашио ходи в Киев и подписва нещо, дет никой незнае кво (уж диг военна помощ), при тази ескалация ти говорш за пресоляване? Искренно се надявам да си прав, а ние да сме пресолили манджата.
            То хубаво се води война на 200 км, но все пак пресолявате манджата с тия конспирации. На "великата сила" й счупиха зъбите в една Украйна, какво остава за най-богатите държави в света и най-силния военен съюз. Това какво оранжевият казвал за предизборната си кампания - нима наистина вярваш, че ще стане това? Целият проблем на вас ви е, че вярвате като пълните наивници какво си говорят световни лидери за пред избирателите си/аудиторията си и им се връзвате... Нима нашите политици като обещават нещо после не се оказва, че са излъгали без да им мигне грам окото? Защо си мислите, че е по-различно за оранжевия клоун, нас-ания дядка, който в момента управлява САЩ, бункерното джудже в Кремъл, или пък Макарона с колониалната му държава?! Аз само това не мога да разбера. Вярвате на някакви изказвания извадени от всякакъв контекст все едно никога не са лъгали и в същото време се залъгвате, че много разбирате геополитиката.

            Пак казвам - има далеч по-логични прични, които не граничат с конспирациите и обясняват защо в момента има балон в сектора НИ и това е кредитирането от банките. Ниска лихва = евтини пари = високи цени. Не е ядрена физика. Големият въпрос е защо лихвите остават ниски - предполагам, че банките правят всичко възможно най-дълго време да се задържат така, защото са наясно иначе какво ще стане с пазара на НИ. От там пък вече чуваме всякакви "оправдания" в стил: "ама ние имаме прекалено много пари от депозити и не знаем какво да ги правим, затова и лихвите по депозитите са нулеви". А пък това на практика се получава така, защото банковото лоби са си купили едни институции/политици и формират печалба от такси, вместо от основната си дейност (привличане/отдаване на капитал).

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Thrace Разгледай мнение

              Това е единственото логично обяснение за свръхниското кредитиране. Нека ви опиша ситуацията след година и не искам да чувам, че някой не е бил предупреден.

              Февруари 2025. Криза. Безработица. Средна лихва по ипотечен кредит между 11 и 15%. Средна вноска 3-4,000лв. Средна заплата 1900лв. Безработица 25%. Милион будали в София са сложили примката около врата си. Цялото им "богатство" сега заплашено от лошите банкери. Но идва спасител. Уважаемият академик Денков си проправя път до трибуната и с неговия тон на натупан ученик, изказващ лошите пред учителката си казва: "Демократична Европа не може да допусне Путин да спечели. Ние не сме във война, но, който иска да се бори за демокрацията и ценностите на Европа, може да се присъедини към организираната европейска доброволческа армия. Заплата €5,000" При чуването на сумата на тухладжиите им светват очите. Нима е толкова лесно!? Само няколко месеца да помагат там нещо на фронта и ще си съхранят свещените тухли!? Ето го отговора. И ще се втурнат. Както досега са мислили, че живота им се срива, сега ще виждат път в тунела. И знаете ли кое е най-лошото? Когато някой снаряд ги остави на парчета в мизерните останки на обгорен град, същия тоя академик ще ги обяви за дезертьори за да не плаща обещетение на семейството и банката пак ще вземе имота.
              Забрави Путин, яхнал мечка, който идва, посича Денков и дава на българите безплатни жилища, гориво, храна, ток и безотказна ерекция за всички мъже над 30, даже след запой. "Само си викам "Дано".

              Коментар


              • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение


                всичко в тухли

                банките харесват ипотечните кредити за физически лица... много ги харесват, защото са хем дългосрочни хем обезпечени хем на плаваща лихва.

                помните ли 'па-па-па' рекламата на райфата от 2007 - ма?

                аз лично помня. бях на пазара по онова време.
                а ти, къде беше, пак ли само го коментираше?
                препоръка е

                Коментар


                • Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение

                  Хубавото е, че вече никой не ти обръща внимание. Чекаше гоУемо МЯУ 2020, пък те от тогава цените се удвоиха. 2024та вече минава, а ни МЯУ, ни бау. Тайминг ис евритинг, нали така разправяше.
                  Защо никой?
                  Ето ти в последните няколко години май-май само продажби имаш
                  После да не забравиш да благодариш
                  това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение

                    Гoдишният pacтeж нa индeĸca нa цeнитe нa жилищaтa (ИЦЖ) ce зaпaзвa oтнocитeлнo cтaбилeн и ĸъм тpeтoтo тpимeceчиe нa 2023 г. e възлизaл нa 9.2%, пpи 10.7% зa пpeдxoднoтo и 9.5% зa пъpвoтo. Toвa e виднo oт иĸoнoмичecĸия пpeглeд нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa (БHБ).

                    Hapacтвaнeтo нa цeнитe бeшe oбycлoвeнo ĸaĸтo oт пocĸъпвaнeтo нa нoвитe (9.5%), тaĸa и нa cъщecтвyвaщитe жилищa (9%). Moжeм дa oтбeлeжим, чe пpи cъщecтвyвaщитe aпapтaмeнти ce нaблюдaвa пo-cъщecтвeнo зaбaвянe нa инфлaциятa, ĸoятo дocтигнa 15.6% пpeз пocлeднoтo тpимeceчиe нa 2022 г., ĸaтo пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2023 г. нaмaля дo 12.3%, a пpeз 2-тo - 11.4 нa cтo.

                    ===2049===

                    Това е положението. (зазидано здраво)
                    е, не!
                    ами големото мяу
                    ами сгъването на икономиката
                    ами демографията е фактор
                    ластиците, банските, ножиците и всичко останало??
                    препоръка е

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение


                      всичко в тухли

                      банките харесват ипотечните кредити за физически лица... много ги харесват, защото са хем дългосрочни хем обезпечени хем на плаваща лихва.

                      помните ли 'па-па-па' рекламата на райфата от 2007 - ма?

                      Хубавото е, че вече никой не ти обръща внимание. Чекаше гоУемо МЯУ 2020, пък те от тогава цените се удвоиха. 2024та вече минава, а ни МЯУ, ни бау. Тайминг ис евритинг, нали така разправяше.

                      Коментар




                      • Гoдишният pacтeж нa индeĸca нa цeнитe нa жилищaтa (ИЦЖ) ce зaпaзвa oтнocитeлнo cтaбилeн и ĸъм тpeтoтo тpимeceчиe нa 2023 г. e възлизaл нa 9.2%, пpи 10.7% зa пpeдxoднoтo и 9.5% зa пъpвoтo. Toвa e виднo oт иĸoнoмичecĸия пpeглeд нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa (БHБ).

                        Hapacтвaнeтo нa цeнитe бeшe oбycлoвeнo ĸaĸтo oт пocĸъпвaнeтo нa нoвитe (9.5%), тaĸa и нa cъщecтвyвaщитe жилищa (9%). Moжeм дa oтбeлeжим, чe пpи cъщecтвyвaщитe aпapтaмeнти ce нaблюдaвa пo-cъщecтвeнo зaбaвянe нa инфлaциятa, ĸoятo дocтигнa 15.6% пpeз пocлeднoтo тpимeceчиe нa 2022 г., ĸaтo пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2023 г. нaмaля дo 12.3%, a пpeз 2-тo - 11.4 нa cтo.

                        ===2049===

                        Това е положението. (зазидано здраво)
                        Last edited by RUBLA; 28.02.2024, 11:18. Причина: Линк към конкурентна медия.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение

                          Колкото бяха категорични, че няма да пращат оръжия на Зеленски...
                          Щом тия двамата измамници казват, че няма да пращат хора в Украйна, вероятно се подготвя точно обратното...

                          Първи на фронта в окопите ще бъдат пратени онези с ипотеките...
                          Ако се опитат да избягат или да се укрият от военните, кредитът им става предсрочно-изискуем и моментално им конфискуват имотчето...
                          Няма мърдане за тях.

                          Тези ипотеки са само инструмент за контрол и подчинение, няма какво да се лъжем...
                          Това е единственото логично обяснение за свръхниското кредитиране. Нека ви опиша ситуацията след година и не искам да чувам, че някой не е бил предупреден.

                          Февруари 2025. Криза. Безработица. Средна лихва по ипотечен кредит между 11 и 15%. Средна вноска 3-4,000лв. Средна заплата 1900лв. Безработица 25%. Милион будали в София са сложили примката около врата си. Цялото им "богатство" сега заплашено от лошите банкери. Но идва спасител. Уважаемият академик Денков си проправя път до трибуната и с неговия тон на натупан ученик, изказващ лошите пред учителката си казва: "Демократична Европа не може да допусне Путин да спечели. Ние не сме във война, но, който иска да се бори за демокрацията и ценностите на Европа, може да се присъедини към организираната европейска доброволческа армия. Заплата €5,000" При чуването на сумата на тухладжиите им светват очите. Нима е толкова лесно!? Само няколко месеца да помагат там нещо на фронта и ще си съхранят свещените тухли!? Ето го отговора. И ще се втурнат. Както досега са мислили, че живота им се срива, сега ще виждат път в тунела. И знаете ли кое е най-лошото? Когато някой снаряд ги остави на парчета в мизерните останки на обгорен град, същия тоя академик ще ги обяви за дезертьори за да не плаща обещетение на семейството и банката пак ще вземе имота.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение
                            Пример за положението на имотите при война, за която кольо мечтае:

                            https://fakti.bg/imoti/860205-voinat...emite-rentieri

                            ===2049===

                            Сценария при война е следния: Акциите и кеша зануляват стойност и всички "инвеститори" се юрват да спасяват каквото могат в имоти.
                            И после имота на гърба (като охлюФ) и газ за Папуа Нова Гвинея.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
                              Лихвите по жилищните и потребителските заеми намаляват през януари При кредитите за бизнеса средната лихва се вдига, с изключение на заемите над 1 млн. евро, която намалява на месечна база

                              всичко в тухли

                              банките харесват ипотечните кредити за физически лица... много ги харесват, защото са хем дългосрочни хем обезпечени хем на плаваща лихва.

                              помните ли 'па-па-па' рекламата на райфата от 2007 - ма?


                              това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение

                                Момчета (ти и бетер-а), тука малко пресолихте манджата. Това вече граничи с някаква конспирация. И аз съм на мнение, че има балон при НИ, но чак такива фантасмагории ми идват в повече. Нека бъдем реалисти. Истината е, че балон има тук, защото лихвите по кредитите са близки до 0, за разлика от Западна Европа и САЩ. Ние тук винаги се движим със закъснение и вярвам, че скоро ще бъдат вдигнати лихвите. Даже за новите ипотечни кредити знам със сигурност, че вече са по-високи от старите. Старите ипотечни кредити ще последват същата съдба, но с доста по-умерен темп. В крайна сметка едва ли някой иска изведнъж икономиката да се дестабилизира. Толкова. Всичко натам за ипотеки, роби, войни и т.н. вече влиза в кръга на конспирациите. Мислех, че това е сериозен форум.
                                На 200 км по вода се води истинска война с 300 000 жертви (най-малко), където се вижда, че укрите гу бят. Бай тромпет (дет се готви да става президент) казва, че уса ще напусне нато, макарона казва, че ще прати войски (да не мислиш, че ще прати французи), нашио ходи в Киев и подписва нещо, дет никой незнае кво (уж диг военна помощ), при тази ескалация ти говорш за пресоляване? Искренно се надявам да си прав, а ние да сме пресолили манджата.

                                Коментар

                                Working...
                                X