If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
След 20 години "новите строителства" вече няма да са нови ами може да са и по-зле от "старите" тухли от 60-80тте на миналия век, отделно че вече ще са амортизирани много и ще са за основни ремонти. Да не говорим и за качеството на строеж, довършителни работи на новото строителство, които може да са отчайващи в много случай, падат мазилки, наводняват се мазета, тавани, ужас. Наемател ще се намери, ние сме на кръстопът, държава с топ локация, ако няма българи ще има други - тарамбуки, сирийци, китайци, каквито искаш, тук и ще има работа и производства, ако се възстанови и земеделието "ке стане рай" както е рекла баба Ванга в някое от отгровенията си на 10тата племенничка
И работа има, производство - също, но нЕма кой да работи. Земеделието, не само се възстанови, но и чупи рекорди - земеделец без дЖип за 100к ойто - нЕма.
След 20 години "новите строителства" вече няма да са нови ами може да са и по-зле от "старите" тухли от 60-80тте на миналия век, отделно че вече ще са амортизирани много и ще са за основни ремонти. Да не говорим и за качеството на строеж, довършителни работи на новото строителство, които може да са отчайващи в много случай, падат мазилки, наводняват се мазета, тавани, ужас. Наемател ще се намери, ние сме на кръстопът, държава с топ локация, ако няма българи ще има други - тарамбуки, сирийци, китайци, каквито искаш, тук и ще има работа и производства, ако се възстанови и земеделието "ке стане рай" както е рекла баба Ванга в някое от отгровенията си на 10тата племенничка
Кои бяха най-активните групи купувачи на жилища през 2024 г. и наблюдавахте ли промени в тяхната динамика?
Асен Чавдаров:
Мога да откроя една тенденция, без да имам претенции тя да важи за целия бранш. Купувачът, който задоволява собствени жилищни нужди, се завърна в малко по-голяма пропорция. Казано с други думи - интензитетът на инвестиционните сделки намаля в рамките на 2024г.
===2079===
Амааа... Как така!? Нали уж демографията е фактор? Откъде се появиха тези купувачи за собствени нужди?
Първите минават през стени , а вторите не плащат наем , но се изхранват от бостани . Все приятни хора - екологично насочени .
Никой не ти гарантира, че след 15-20 г ще има наематели за София. Дори да има, те няма да ходят в скъпите нови строителства, купувани за 150-200 000 евро, а ще отидат в ремонтирани стари апартаменти с нисък месечен наем.
Да не цитирам постовете на Берти и на Уайса, но в отговор на тяхното написано.
Това, което разбрах е че се очаква инфлация, затягане на лихвената политика и съответно застой на имотите. В този сценарий, не е ли изгодно за НЯКОИ хора, да вземат кредит. Да, имотите реално ще изостават спрямо инфлацията( да речем измерено в хляб, кисело мляко и т.н.), но понеже НЕ се очаква вдигане на лихвите, то изплащането на лихва и главница сами по себе си ще се обезценяват?
Все пак, зависи дали ти трябват НИ и дали имаш широк хоризонт пред себе си.
Никой не ти гарантира, че след 15-20 г ще има наематели за София. Дори да има, те няма да ходят в скъпите нови строителства, купувани за 150-200 000 евро, а ще отидат в ремонтирани стари апартаменти с нисък месечен наем.
Това, което разбрах е че се очаква инфлация, затягане на лихвената политика и съответно застой на имотите. В този сценарий, не е ли изгодно за НЯКОИ хора, да вземат кредит. Да, имотите реално ще изостават спрямо инфлацията( да речем измерено в хляб, кисело мляко и т.н.), но понеже НЕ се очаква вдигане на лихвите, то изплащането на лихва и главница сами по себе си ще се обезценяват?
Това го казва ChatGPT на Берти, при нас не съм сигурен дали ще е изгодно с променливите лихви на ипотеките, никога не знаеш как ще те изненадат.
Малко ми липсва дар слово, но аз нямам твърда позиция "повишител" или "понижител" опитвам се да намеря смисъла в това което се случва, един ден съм повишител, друг понижител. Понякога го играя и "адвокат на дявола" нали да става някакъв диалог защото е интересно да се чуят разлините мнения и гледни точки в които често има много смисъл и човек за да оцени адекватно ситуацията е добре да знае как мислят останалите хора. Но на балканите това го извъртаме често в нападки и обиди и не можем да водим диалог, и мен ме тресе често да храня хората също.
Иначе за имотите ти имаш доста повече опит и нюх от мен например. Кажи ти как смяташ - ще се вдигат ли, ще падат ли, ще стоят на същото място номинално? Струват ли си за инвестиция за наем от твоя опит в момента - знам, че имаше гаражи и на мен много ми харесва твоята стратегия ако бях в голям град с капитал сигурно щях да се опитам да правя нещо подобно.
Високите данъци ще дойдат с постната пица на тиквата която в момента се меси, ще има да пълни доста дупки.
А ти си свали малко шопското самочувствие явно си се надишала с мръсен въздух, сигурно работиш от някое едностайно мазе преправено на офис за "3 милиона" лева.
Марбейския градинар измъца от перона. Абе къде е жонката. Да не е пристанал накрая на някой моамед нейде из немско. Ма то наистина кьорав понижител нема тука.
Коментар