Първоначално изпратено от ejonny2376
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от СтанчевА. Разгледай мнениеОтскоро следя темата и ми е интересно дали някой би се наел да предскаже развитието на цените в бъдеще 1-2 години напред. Правите ли изобщо подобни коментари или само коментирате настоящите цени. Има ли някой който познава и кой е ника му, ако има такъв?
- Ако няма инфлация имотите би трябвало да падат след есента, но аз си мислех и, че сега след Март-Май ще почнат да падат цените а това не се случва за момента.
- Ако има инфлация имотите в най-лошия случай ще се задържат на сегашните нива, тоест пак ще са по-евтини спрямо инфлацията но кеша ще се изяде от инфлацията.
Ако жилището ти е първо и нужно за живеене правилния момент е винаги когато имаш парите и си харесаш място. Ако ще е с ипотека няма за къде да се бърза.
И аз съм си го мислил това с караваната и на много хора им изглежда като много як лайфстайл, но един хубав кемпер е колкото два двустайни - един на море и един на планина. Отделно от това има много разходи с кемпера - гориво, винетки, такси за къмпинги, отопление. Това не е никак евтин начин на живот, а удобството едва ли ще са като в жилище. Аз лично предпочитам да си обикалям с кола и да си наемам AirBnb или нещо друго за спане. Отделно в много държави не можеш да си спреш където ти е кеф а някои къмпинги не са особено приятни като по снимките в инстаграм - често ги виждам доста натъпкани и цялата авантюра може да не се окаже толкова яка. Отделно този кемпер можеш само в Европа да го ползваш, иначе да го транспортираш с контейнери до други континенти не си е работа.
С едни 30-40к евро мога да обикалям целия свят поне година и то на който континент ми е кеф. Толкова е един сносен кемпер втора употреба, има и евтини ако искаш да живееш мизерно и да не знаеш колко км може да минеш до следващия сервиз
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Жони, с този ти пост съм почти изцяло съгласен....
Има и някои големи прозрения относно парите, че са голяма грижа и че е най-зле като не ти стигат за тва което искаш , а понякога не може да се чака...
Поста ти бива много....
Представи си следната ситуация. В банката имаш няколкостотин Евро, колкото да платиш следващия наем в общежитието и да ти стигнат за храна. В един момент почваш да изкарваш 6000-7000 Евра чисти. Идва първата заплата, кефиш се. Идва втората- още повече. Гледаш имотите - по 300к и нагоре. Не става. Имаш идеи за сериозен бизнес - трябва половин милион инвестиция. Пак не върви. Особено ако си свикнал да живееш сравнително скромно, парите бързо се трупат, но и все не стигат за голямата крачка. Това е най-тънкият момент - да уцелиш вълната, която може да те изкара на следващото ниво, но и която може да те завлече надолу.
Ако си с 2000 Евро заплата, нямаш такава грижа. Наемчето, старата кола, 1-2 екскурзиики и парите са намерили предназначението си. Ако обаче са повече, става сложно.Last edited by ejonny2376; 04.05.2021, 00:01.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение
Щом така мислиш, а не си ме питал дори ОК.
Затова и изказвам мнение по твоя казус. Останал си с твърде погрешната представа, че имотите стават за нещо друго освен за запазване поне малко стойността на парите. Търсиш някаква доходност и като те гледам си готов да купиш поредния боклук (някъде в провинцията, където очакваш местната секретарка на АПКто да ти стане наемател).
Ако продължаваш така, накрая ще завещаеш на чаветата един куп непродаваеми коптори, а те ще се чудят какво да ги правят. Ако искаш наистина доходност, инвестирай в бизнес, в акции, в някаква реална икономика, не в пасиви. Ако искаш само запазване на парите, продължи с имотите, отърви се от боклуците и консолидирай количеството в качество.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Само ако намеря точно имота, който търся (фактически невъзможно, защото такива няма в София, за съжаление). В такъв случай може би ще скоча, подобна възможност е едно на хиляди. Компромис мога да направя с цената до известна степен, с изискванията относно имота - никога.
По-неприятен е моментът, когато имаш доходи доста над средните, но не си събрал парите за търсеното жилище на 100% (дори да го намериш). Тогава, ако не ти се робува на банки, ти остава една сериозна сума на месец, която пестиш. Това крие рискове - хем рискуваш да дойде наистина някаква сериозна инфлация, хем и си предразположен към необмислени харчове, хем може да изпуснеш някой добър шанс. Ако например успяваш да спестиш по едни 5-6 хиляди лева месечно, това е хем твърде малко (пак не можеш да си позволиш кой знае какъв лукс), хем не е сума за пренебрегване. Трябват много добре обмислени решения. Парите в повечето случаи са си грижа - ако ги нямаш, не ги мислиш. Ако ги имаш, трябва да внимаваш да не ги загубиш. Ако имаш, но не достатъчно е най-опасно, защото тогава е най-лесно да надцениш възможностите си и да се докаращ до просешка тояга.
Естествено има и варианта на тези с 30 годишните кредити, любимата таргет-група на Бонка и нейните колежки брокерици. Това са разни наивни глупаци, които си въобразяват че имат шанса да изплатят подобен кредит. Често такива се ръководят изцяло от емоциите и лесно стават жертва на измамници брокери и банки - купуват най-често надценен имот, който не могат да си позволят.
Има и някои големи прозрения относно парите, че са голяма грижа и че е най-зле като не ти стигат за тва което искаш , а понякога не може да се чака...
Поста ти бива много....
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Имаш само един свестен имот, останалото боклуци.
Аз на твое място бих разпродал боклуците (мансарди, магазинчета, едностайни за по 300-400 лева наем и подобни), бих добавил наличния кеш и бих купил още 1 апарт на Шейново примерно.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Да, веднага. Но вече имам достатъчно, а имам свободни средства, та се чудя има градове с добра доходност към момента. Въпросът е прост, колко време ще са такива тенденциите - и в Софив, и в други градове от големите сравнително. Отговарям ти откровено, не като повишител.действителността е илюзия дължаща се на алкохолен недостиг в кръвта
Коментар
-
Да, веднага. Но вече имам достатъчно, а имам свободни средства, та се чудя има градове с добра доходност към момента. Въпросът е прост, колко време ще са такива тенденциите - и в Софив, и в други градове от големите сравнително. Отговарям ти откровено, не като повишител.
Аз на твое място бих разпродал боклуците (мансарди, магазинчета, едностайни за по 300-400 лева наем и подобни), бих добавил наличния кеш и бих купил още 1 апарт на Шейново примерно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от marsianec1 Разгледай мнениеАз имам един доста прост въпрос, жалко че не мога да го пусна като анкета, но ...
Питането ми е такова, ако имате достатъчно свободни средсва да вземете повече от един имот в София сега и веднага .. ще скочите ли предвид ситуацията или чакате едни 5 годни примерно , ако можете да отговорите конкретно на този въпрос то ще я ясна и прогнозата ви за обозримото бъдеще
По-неприятен е моментът, когато имаш доходи доста над средните, но не си събрал парите за търсеното жилище на 100% (дори да го намериш). Тогава, ако не ти се робува на банки, ти остава една сериозна сума на месец, която пестиш. Това крие рискове - хем рискуваш да дойде наистина някаква сериозна инфлация, хем и си предразположен към необмислени харчове, хем може да изпуснеш някой добър шанс. Ако например успяваш да спестиш по едни 5-6 хиляди лева месечно, това е хем твърде малко (пак не можеш да си позволиш кой знае какъв лукс), хем не е сума за пренебрегване. Трябват много добре обмислени решения. Парите в повечето случаи са си грижа - ако ги нямаш, не ги мислиш. Ако ги имаш, трябва да внимаваш да не ги загубиш. Ако имаш, но не достатъчно е най-опасно, защото тогава е най-лесно да надцениш възможностите си и да се докаращ до просешка тояга.
Естествено има и варианта на тези с 30 годишните кредити, любимата таргет-група на Бонка и нейните колежки брокерици. Това са разни наивни глупаци, които си въобразяват че имат шанса да изплатят подобен кредит. Често такива се ръководят изцяло от емоциите и лесно стават жертва на измамници брокери и банки - купуват най-често надценен имот, който не могат да си позволят.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от marsianec1 Разгледай мнениеАз имам един доста прост въпрос, жалко че не мога да го пусна като анкета, но ...
Питането ми е такова, ако имате достатъчно свободни средсва да вземете повече от един имот в София сега и веднага .. ще скочите ли предвид ситуацията или чакате едни 5 годни примерно , ако можете да отговорите конкретно на този въпрос то ще я ясна и прогнозата ви за обозримото бъдещеОстанете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Аз имам един доста прост въпрос, жалко че не мога да го пусна като анкета, но ...
Питането ми е такова, ако имате достатъчно свободни средсва да вземете повече от един имот в София сега и веднага .. ще скочите ли предвид ситуацията или чакате едни 5 годни примерно , ако можете да отговорите конкретно на този въпрос то ще я ясна и прогнозата ви за обозримото бъдещедействителността е илюзия дължаща се на алкохолен недостиг в кръвта
Коментар
-
Първоначално изпратено от распутин Разгледай мнение
Приемам го това от честата употреба на Лексотан, който приемаш.
Вашата работа е най-съмнителна, имайки лесен достъп до всякаква интересна дрога, няма как да не ги пробвате, като са на една ръка разстояние със предлог, че се борите със стреса.
Иначе - няма как цените да са х3 за десет години, избий си го от главата, като се отрезвиш утре сутринта и ела пак у темата да си говорим.
Стрес ако има се бори с почивка и релакс на приятни места, а не с хапчета и транквиланти, хеле пък комбинация с алкохол - смъртна присъда, овцете тук са неизборими.Last edited by bulgarian lev; 03.05.2021, 22:27.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Ще го кажа така, след 10 години да си купиш имот за 250К€ двустайка в Обеля, ново строителство ще е изгодна цена. Преди това ще видим цифри.
Вашата работа е най-съмнителна, имайки лесен достъп до всякаква интересна дрога, няма как да не ги пробвате, като са на една ръка разстояние със предлог, че се борите със стреса.
Иначе - няма как цените да са х3 за десет години, избий си го от главата, като се отрезвиш утре сутринта и ела пак у темата да си говорим.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение
Вие брокерите сте хем така, хем иначе. Нали жилищата са най-достъпни от 10 години (2020-та това https://trud.bg/%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D...-%D0%B3%D0%BE/) пък сега ми говорите че преди 2020-та даже трябвало да се купува... Нема оправияLast edited by bulgarian lev; 03.05.2021, 22:05.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Аз напоследък се пооглевдам и наистина всичко ми идва/вижда скъпо... Чак Дружба почнах да проверявам....
Но положението е такова каквото е ... явно почивка.... Такива проекти като този дето Шелчо писа предполагам няма да са тънкии ще дръпнат доста кеш.... Конкуренцията може да отслабне или поне се надявам на това ...Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
Коментар