If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Тоест самоучастието е само проформа за пред банката...Реално то се връща обратно при теб, след като усвояваш повече от цената на сделката...Реално плащаш само тези 4% такси с налични средства...Строителят получава общо 385к (35 от теб и 350 от банката) и ти връща обратно 85к с които да правиш ремонта...
Доста странни схеми. Целта на самоучастието е да намали риска за банката...а тук става точно обратното - ти не влагаш никакъв собствен капитал. Дано банкерите знаят какво правят и ти също, че малко ми понамирисва цялата работа.
Нямаш идея колко фикс енд флип имоти са направени по същата схема. Иначе да, схващаш идеята- не губя наведнъж целия си буфер, печеля кинти докато чакам отделните етапи на ремонта, а на банката връщам на 2.2 процента паричките за целия имот Просто при по-големи кредити, банката финансира до 80% от пазарната оценка и затова трябва да я напомпаме максимално.
Много добре! Албена ми е един от любимите курорти. И аз смятам да си взема нещо на първа линия някой ден, за да се пенсионирам там, ама още много има дотогава хаха
Албена е тих, подреден и чист курорт, няколко години преди да купя къщата все избирах това място. Но пакетите им доста поскъпнаха, поне плажа е с включени чадър, шезлонги, туристическата такса е малка, колите са с прочуск, но зависи към кой хотел си, иначе е паркинг с цена на ден. Общо взето е добре, с лично пространство и относително спокойствие. Зеленина и поддържани градини с уникални видове и цветя. Тенис, конна езда, има всичко. Но къщата ми с трошащата се на едри парчета тишина и спокойствие е незаменима.
Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Берти, аз бях два пъти там. За Джулая на 1-3 Юли и миналата седмица уикенда. Харесаха къщата ми и после още едни се закачиха от друг общ познат. Не ми се ше да ги връщам, още повече излизат разходи за поддръжка такива за малки подобрения. Няма да ми се наруши почивката, защото в края на Август, даже Септември, че и Октомври (в тая жега сега не ми се и ще много да ходя) съм там, даже имаме личен празник който смятам да полеем там. Да, не беше чланувано, но съгласи се, къщата си е предимно за мое ползване.
имах предвид да и се нарадаваш една две години,а после и за другите, но ти си знаеш
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Още не съм, но ще стане 100%. Сделката е на 2370е на кв за апартамента конкретно, като не включвам вътре двора като квадратура. Не е PAV.
Преди да изповядаш сделката по-добре не се хвали, че всичко може да се случи. Аз преди 3-4 г бях пред сигурна сделка, но продавача се отказа в последния момент. После беше доста неловко да се обяснявам на приятелите, на които се бях похвалил с уж сигурната сделката. Поне прибрах някаква компенсация от развалената сделка.
Разликата знаеш ли къде е? Че аз до 60 годишна възраст ще свърша още 100 неща и в личен, и във финансов, и в аспект касаещ забавления и пътуване. Докато ти до 60 има да клечиш с молив в ръка и все сметките ти няма да излязат. А и едва ли си на 30. Тогава би могъл да поклечиш малко.
Не разбирам защо си толкова злобен и горделив? Аз съм на 44 и осъзнавам, че вече нямам време да отлагам да живея и нищо не отлагам за утре, но ти ако имаш отлагай колкото си искаш! Пари ли нямаш, че ще си даваш къщата и ще слугуваш на чужди хора?
Разликата знаеш ли къде е? Че аз до 60 годишна възраст ще свърша още 100 неща и в личен, и във финансов, и в аспект касаещ забавления и пътуване. Докато ти до 60 има да клечиш с молив в ръка и все сметките ти няма да излязат. А и едва ли си на 30. Тогава би могъл да поклечиш малко.
Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
да разбирам ли, че мечтаната почивка в собствена къща на морето се отлага и някой друг ще се радва
лев,
ти нали си търесеше 'къще' за тебе? ... айде пак хан... за три бона (или 9000 все тази) ли си?
Берти, аз бях два пъти там. За Джулая на 1-3 Юли и миналата седмица уикенда. А преди това около 3 Март и после Великден.
Харесаха къщата ми и после още едни се закачиха от друг общ познат. Не ми се ше да ги връщам, още повече излизат разходи за поддръжка и такива за малки подобрения. Няма да ми се наруши почивката, защото в края на Август, даже Септември, че и Октомври (в тая жега сега не ми се и ще много да ходя) съм там, даже имаме личен празник който смятам да полеем там. Да, не беше планувано, но съгласи се, къщата си е предимно за мое ползване.
А жена ми вече е резервирала в Терма Еко вилидж на Кранево и семейно ще прекарам с тях 5 дена...те 9...не мога да си позволя повече, аз съм зает човек.
Правим по-висока оценка, за да изтеглим по-голям кредит и да стигне за ремонта, като със собственика/строителя сме се разбрали за което. Иначе себе участието си е 10% от 350к евро плюс 4% за нотариалната такса и данъка. По-добре излиза отколкото потребителски и обслужваш един общ кредит. След година като го ремонтираме, ще го рефинансирам на по-добри условия в банката, която ме спечели. Относно вноските- месечните си ги делим, като преждевременното погасяване ще идва от мен основно, освен ако жената не изскочи с нещо по-голямо, но продаване на имоти или ипотекиране, за да се купи пасивен актив като апартамент за живеене, не си заслужава.
Тоест самоучастието е само проформа за пред банката...Реално то се връща обратно при теб, след като усвояваш повече от цената на сделката...Реално плащаш само тези 4% такси с налични средства...Строителят получава общо 385к (35 от теб и 350 от банката) и ти връща обратно 85к с които да правиш ремонта...
Доста странни схеми. Целта на самоучастието е да намали риска за банката...а тук става точно обратното - ти не влагаш никакъв собствен капитал. Дано банкерите знаят какво правят и ти също, че малко ми понамирисва цялата работа.
От Уникредит ни дадоха 3.200 на кв. сега се борим за 3.500 от ОББ, защото миналата седмица са дали такива пак за Белия квартал. Иначе разбира се, че има нужда да се говори с оценителя, но и не трябва да се прекалява ако работиш с външен, защото от самата банка ще ти го преразгледат оценяването и на пук някой път дават занижена оценка, а някои хора това много ги бърка, защото нямат да извадят кеш и горят с капаро, като се развали сделката. Лихвата е 2.18, а ГПР-то е 2.21 но без застраховка живот, която е още 230 лв на месец и ще я плащам задължително. В ОББ са най-добрите условия в момента, ако гледаме ГПР-то, че в Уникредит набъбва до 3% с всичките му чудесии.
Значи още не си сключил окончателен договор с банка?
На каква цена на квадрат ще е сделката?
PAV ли е строителя?
Вилна зона Фиш-Фиш, на пешеходно разстояние от плажа долу и още малко до Албена. Със 180 градуса гледка към морето, Албена и Златните чак.
Много добре! Албена ми е един от любимите курорти. И аз смятам да си взема нещо на първа линия някой ден, за да се пенсионирам там, ама още много има дотогава хаха
Как вървят в момента оценките? Имаше ли нужда да говорите с оценителя да завиши оценката? Ако не е тайна каква оценка му направиха и на каква лихва изтегли ипотека?
От Уникредит ни дадоха 3.200 на кв. сега се борим за 3.500 от ОББ, защото миналата седмица са дали такива пак за Белия квартал. Иначе разбира се, че има нужда да се говори с оценителя, но и не трябва да се прекалява ако работиш с външен, защото от самата банка ще ти го преразгледат оценяването и на пук някой път дават занижена оценка, а някои хора това много ги бърка, защото нямат да извадят кеш и горят с капаро, като се развали сделката. Лихвата е 2.18, а ГПР-то е 2.21 но без застраховка живот, която е още 230 лв на месец и ще я плащам задължително. В ОББ са най-добрите условия в момента, ако гледаме ГПР-то, че в Уникредит набъбва до 3% с всичките му чудесии.
Коментар