Първоначално изпратено от bulgarian lev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ockobocko Разгледай мнениеОще да разкажа.
Реално до преди година, бях много зле от към финансова култура и започнах да се образовам. Вече даже и инвестирам малко всеки месец от типа Dollar Cost averaging във ETF VWCE и съвсем малко в Bitcoin, a спестеният кеш, който имах, е в TBI на 1.9% на година депозит. До преди това, всичко ей така ми стоеше в банката.
На 30 години съм вече, живея в София под наем, 900 лв. на месец. за двустаен.
В момента имам 120k лв. спестени. Работя като програмист, накрая на годината, ако ми вдигнат заплатата от 5500 на 6500, мисля да се засилвам и да търся да купя двустаен. Като най-вероятно ще е в някой южен квартал и искам да не тегля повече от 260,000 лв. от банката.
Имам все още леки колебания, дали да купувам де.
Колкото и скъпо да ми се струва, нали навсякаде казват, ако е за лично ползване, да се купува когато можеш да си го позволиш.
И имам един въпрос, понеже вече съм на 30 години, в момента съм ерген, но честно казано не страдам от женско внимание. И нали надявам се на семейство и дете близките 3-5 години, дали да не се ориентирам, направо към тристаен, макар че се чудя, дали според спестяванията ми и доходите ми мога да си го позволя или е прекалено рисково, понеже ако ме уволнят, не знам колко бързо бих се намерил работа, уж си разбирам от работата, ама нищо не се знае.
Може би, най-добрият вариант е, сега двустаен, а след време, като си намеря жена, давам този под наем и купуваме тристаен с нея.
Какво се плашиш, никой не знае дали ще остане на работа в следващите години, дори аз на твоята възраст съм го мислил. Ако се закучи нещо продаваш и готово, все ще погасиш ипотечния кредит. Не знам дву или тристаен, ти си преценввай.
Постави условие на работодателите, не е практика, но някои в частния сектор го правят. На мен са ми предлагали да ми купят жилище и да работя за тях. Не, отказах. Но при мен е друго, все повече няма кой да работи - правят гимнастики от които ки се драйфа. Такава е конюнктурата в момента. Но тя се променя понякога драстично.
Та и ти можеш да лавираш - Купи ми, финансирай ме за жилище и ще поработя за теб около 5 години. Не вземай кредит за повече от 8-10 години.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение
Наемният потенциал, заетост, дори в момента да има натиск наемите се променят с доходите и средна величина от търсене/възможност за наемане и от друг сегмент наематели определят цените на имотите. А в зони с ограничено предлагане и липса на възможност за ново застрояване или ако има такова то ще бъде скъпо с оглед парцела ако изобщо се купи, по-скоро с обезщетението на собствениците което минава 50% от РЗП на новите проекти в много случаи определя цените да са безбожно скъпи. И тези имоти не се съобразяват с доходите ама хич. А щом държат цени значи казват хич не си за тук, аз не продавам на всяка цена. Тях не ги купуват масите. Но явно се купуват, изключвам най-скъпите сегменти. Ми то и чужбина имоти за няколко милиона се оферират дълго, после се купуват с около 20% надолу. Така се прави.
ПП Наемите в България се повишават заради повишаването на доходите в абсолютна стойност , но не мисля че настига инфлацията. Доходността от наеми намалява защото цените растат по-бързо от наемите. Аз смятам доходността спрямо пазарната цена а не покупната.Last edited by rverb; 17.08.2024, 00:19.
Коментар
-
Първоначално изпратено от rverb Разгледай мнение
В повечето страни в Европа цените на имотите паднаха а наемите не, така че доходността от наеми не е паднала а може дори да се е качила. Цените на имотите зависят от цената на кредита а наемите от доходите и са в директна релация с цената на кредита , Не съм чул за намаляване на заплати в Европа а кредитирането се оскъпи , което от една страна намалява броя на покупките и намалява цените от друга увеличава търсенето на наеми и ги повишава. Така че е нормално доходността от наеми да се е качила Лихвите определят достъпа до капитал и всичко зависи от тях. В България съществуват и други източници на пари и се размиват нещата.До година трябва да се почне да се изяснява какво ще се случва.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Още да разкажа.
Реално до преди година, бях много зле от към финансова култура и започнах да се образовам. Вече даже и инвестирам малко всеки месец от типа Dollar Cost averaging във ETF VWCE и съвсем малко в Bitcoin, a спестеният кеш, който имах, е в TBI на 1.9% на година депозит. До преди това, всичко ей така ми стоеше в банката.
На 30 години съм вече, живея в София под наем, 900 лв. на месец. за двустаен.
В момента имам 120k лв. спестени. Работя като програмист, накрая на годината, ако ми вдигнат заплатата от 5500 на 6500, мисля да се засилвам и да търся да купя двустаен. Като най-вероятно ще е в някой южен квартал и искам да не тегля повече от 260,000 лв. от банката.
Имам все още леки колебания, дали да купувам де.
Колкото и скъпо да ми се струва, нали навсякаде казват, ако е за лично ползване, да се купува когато можеш да си го позволиш.
И имам един въпрос, понеже вече съм на 30 години, в момента съм ерген, но честно казано не страдам от женско внимание. И нали надявам се на семейство и дете близките 3-5 години, дали да не се ориентирам, направо към тристаен, макар че се чудя, дали според спестяванията ми и доходите ми мога да си го позволя или е прекалено рисково, понеже ако ме уволнят, не знам колко бързо бих се намерил работа, уж си разбирам от работата, ама нищо не се знае.
Може би, най-добрият вариант е, сега двустаен, а след време, като си намеря жена, давам този под наем и купуваме тристаен с нея.Last edited by ockobocko; 16.08.2024, 23:56.
Коментар
-
И в чужбина доходността от наеми изостава и е смущаваща.
ЕЗ и лихвите няма да повлияят на цените. Стига с тези лихви. Важни са, но не определящи, в смисъл не само те. Капиталите и трансферите в банките под контрола на ЕЦБ без заплахи от мафиотски маневри и бутане на банки и бордове които сме слушали, а и мафията това чака ще снижи риска. Със сигурност повече капитали ще се насочат тук, време е правилата и законите да слагат хомот на политиците-курви и измекяри. Поне частичен. Инак до следващия обир, но не на теб, а на хората живеещи тук. А обирите винаги са с различен сценарий, не си бил роден и нищо не знаеш как се манипулира и роди фалита по Виденовото правителство. Не четете история на политиката и финансите.
В добавка не виждате как САЩ иска да погребе Европа, а ми скимтят тук някои елементи каква велика и демократична конгломерация са. Пълни глупости. Най-голямото зло на планетата!
Коментар
-
Първоначално изпратено от ockobocko Разгледай мнениеЕдно въпросче по темата.
Като приемем еврото очаква ли се да се вдигнат лихвите по кредите, защото сме длъжни да включен основният лихвен процент от ЕЦБ?
Очаквате ли заради това да паднат леко цените на имотите, най вече в София?Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Преифразирайки Линкълн, едно нещо е възможно за дълго време, всичко е възможно за кратко време. Един ден България ще стане нормална държава. Може да се наложи всички българи да емигрират и да дойдат хора отвън, но ще се случи. Сегашното състояние не е стабилно. Аз не мога да разбера как инфлацията в страната е висока, заплати и цени растат а курса към еврото остава непроменен. И пак се връщаме към всичко е възможно за кратко време. Допускам че един път като се изсветлят сивите пари и се обърнат в евро курса към еврото може да бъде преразгледан.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Не ме засяга кой какво е искал. Говоря за сега. Смятайте цените през наеми, през доходи, както искате. Не са нормални. Разбира се, аз се надявам да няма промени, но е стряскащо колко контрол има някой над България.
ЕЗ и лихвите няма да повлияят на цените. Стига с тези лихви. Важни са, но не определящи, в смисъл не само те. Капиталите и трансферите в банките под контрола на ЕЦБ без заплахи от мафиотски маневри и бутане на банки и бордове които сме слушали, а и мафията това чака ще снижи риска. Със сигурност повече капитали ще се насочат тук, време е правилата и законите да слагат хомот на политиците-курви и измекяри. Поне частичен. Инак до следващия обир, но не на теб, а на хората живеещи тук. А обирите винаги са с различен сценарий, не си бил роден и нищо не знаеш как се манипулира и роди фалита по Виденовото правителство. Не четете история на политиката и финансите.
В добавка не виждате как САЩ иска да погребе Европа, а ми скимтят тук някои елементи каква велика и демократична конгломерация са. Пълни глупости. Най-голямото зло на планетата!Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Първоначално изпратено от ockobocko Разгледай мнениеЕдно въпросче по темата.
Като приемем еврото очаква ли се да се вдигнат лихвите по кредите, защото сме длъжни да включен основният лихвен процент от ЕЦБ?
Очаквате ли заради това да паднат леко цените на имотите, най вече в София?
2. но дори сега в ЕЗ кредитите мисля са около 1-2 % разлика , което е нищо в краткосрочен план
3. не се знае дали ще е автоматично пренасянето на ЛП
не бих очаквал влияние следващите 2-3 години откъм % - тът им
сценарий- до 26г. ЕЦБ намаля ОЛП с 1,5% и нашите кредити трябва да бъдат намалени вместо повишениLast edited by corner; 16.08.2024, 22:40.
Коментар
-
Когато бяха по 850-1300€/м² стари чакали, по-точно стари никове искаха 280€/м². При лихви по депозити от 7% от КТБ и по кредити с по 8- 85% лихва, че и повече. Без да смятам ГПР.
Коментар
-
Първоначално изпратено от corner Разгледай мнение
Ами именно тези всестранни изкривявания няма да позволят спокойно връщане на пазара към логичните 800 -1300 Е .
И те са толкова анормални , че е възможно всичко .
Коментар
-
Абсурдно е, че световни кризи и масов срив на цените на имотите почти в цял свят нямат влияние над цените в страната.
И те са толкова анормални , че е възможно всичко .
Коментар
Коментар