Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat
Разгледай мнение
Златото за последните 11 години има 950% или 22.5% в лири на година.
Или още 1 унция купува 3 пъти повече квадрати днес отколкото преди 11 години при все на фона на "чудовищния ръст", който бележат имотите там.
А за дефлационния сценарий /японския/ даже не искам да говоря, че там положението е наистина трагично. Ако вземем отправна точка върха 1989, днес 30 години по-късно, все още НИ са 50% под тогавашните стойности в така тачените тук ФИАТНИ ПАРИ. Ако измерваме в злато при нива на йена/долар близки до тези днес, имаме поскъпване на златото на 450% от тогава. С други думи златото по 4.5, а имотите делено на две, и така 30 години по-късно, унцията купува 9 пъти повече имот.
Та да..инфлация, дефлация, трудно е да си оптимист за този сектор, когато си реалист. Другото са празни приказки!
НИ са смислен актив единствено в хипотеза на инфлация и единствено за тези, за които друга инвестиция освен НИ не съществува. Ето в Турция съм сигурен, че има имотни инвеститори, които се радват да виждат, че имотите поскъпват с 12% средно цяло десетилетие, нищо че всичко друго поскъпва с 20+%

И съм ги писал тези неща, и съм качвал графики. Но за съжаление темата придобива леко сектантски нюанси предвид, че дори съм виждал мнения, че темата била за "какво повишение се очаква" и тези с аргументи за понижение не трябва да има. Само това говори достатъчно и за нивото и за разсъдъка на инвеститорите в този иначе топ представил се актив за последните няколко десетилетия - е, без последното, че то е малко загубено /на нива от 2008г сме/, а и чакаме да видим дали ще е единственото загубено. Аз лично наблюдавам с интерес!
Коментар