Инвеститорите... внимавайте да не попадате на такива "комшии", че.........
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ledosvetlenie Разгледай мнение
Щях да се съглася с твоята теза ако пазара стагнираше като брой продажби а офертните цени се вдигаха
Но при пазар който по обем бие всички рекорди включително и пиковите нива от предишната криза да казваш че обявените цени не са релевантни е меко казано несериозно
По между другото горното е поредният индикатор че следващата година ще гръмне балона
Коментар
-
Първоначално изпратено от dollarman Разгледай мнение
Да поговорим за покачването на цените ...То се говори тук че има едно 20к празни жилища дето спират цените, ако трябва и 40 хиляди ще станат за да може да са 'достъпни'. А банките печатат ли печатат...
- 3 Харесвания
Коментар
-
Според мен даже до милион няма нищо свястно. Даже всичко, което се продава е крап. Защото ако не беше крап нямаше да се продава.. В София да дадеш милион за апарт трябва да не те слуша главата
- 3 Харесвания
Коментар
-
Да поговорим за покачването на цените ...То се говори тук че има едно 20к празни жилища дето спират цените, ако трябва и 40 хиляди ще станат за да може да са 'достъпни'. А банките печатат ли печатат...
Преди 30г почти 95% сигурно имаха собствени жилища
Преди 20г около 90%
преди десетина 85%
А сега май отиват към 80%
Цифрите си ги измислих но вероятно са близки до истината и показват на къде вървят нещата
Аз отдавам под наем от 2004-та и да ти кажа в момента е в пъти по добре от гледна точка на търсенето
Преди 17 години търсех наемателите със свещ сега си ги подбирам
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nomche Разгледай мнение
Те печатат, ама не и левове и монетарното влияние не е като в еврозоната, поне не 1:1. Да, пада лихвата по кредитите, ама като си накупи наемателя собствен НИ, на мен за какво ми е да купувам още едно жилище? А като имам 5 апартамента, дето не ми носят доходоност, къде ми е ползата? Еинствено замяната на старо с по-ново или продажба на по-кофти имот щото и магаретата летят в момента обосновава нова покупка след продажба на коптора.
Аз определено клоня повече към акциите.Last edited by ledosvetlenie; 28.11.2021, 23:29.
Коментар
-
Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
Ми това ще доведе до там да се не се дава под наем.И ще се случи официално наема пределния и доплащане на ръка.Така общината ще загуби.Няма да си дам апартамента на някого ако не ме устройва цената.Това че някой си нямал къде да живее ами да отива там където има..Не е нужно всички в два три града.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Аз определено клоня повече към акциите.
Коментар
-
BTW, вчера минах през Кръстова вада, за да избягам от чернопетъчнито-уикенд опашки пред мола. Не бях минавал от две или повече години по преките пътеки из квартала. Ми там имаше мега количество сгради, които не бях виждал, а това е супер абсурден квартал за мен.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ledosvetlenie Разгледай мнение
Щях да се съглася с твоята теза ако пазара стагнираше като брой продажби а офертните цени се вдигаха
Но при пазар който по обем бие всички рекорди включително и пиковите нива от предишната криза да казваш че обявените цени не са релевантни е меко казано несериозно
По между другото горното е поредният индикатор че следващата година ще гръмне балона
Що се отнася за останалата част, по мое наблюдение доста от сделките се сключват без да минават през имот.бг. Това са най-вече зелените, на които свестните неща се изчерпват още преди изкоп. В имот.бг това, което гледам в Ив.Вазов, Стрелбище и до известна степен в Гоцето си виси през цялата година и рядко нещо изчезва, но пък цените се вдигат. Това изкривява оценката за ръста според мен. Сайтът няма как да каже колко от рекламираното наистина се продава.
Това, че се вдигат броя на сделки е както от пандемията и отложените продажби от 2020 и довършванията, така и от големия брой сгради, които са на А16 или на стъпка преди вземането му. Само в Лагера, където аз имах и продадох 2020 със зор, са 2 сгради с общо над 400 апарта на това дередже, което описах по-горе. Срещу нас има поне една с над 200 броя с А16 и строят ново крило, довършено на груб строеж, а малките сгради са безчет и видимо ги привършват през 2021.
BTW, вчера минах през Кръстова вада, за да избягам от чернопетъчнито-уикенд опашки пред мола. Не бях минавал от две или повече години по преките пътеки из квартала. Ми там имаше мега количество сгради, които не бях виждал, а това е супер абсурден квартал за мен.
- 1 like
Коментар
-
Добре помниш. Така е, както го каза.
Сега въпросът е, че се оказа, че мога и без да продавам да си взема набелязания имот без кредит, но още не мога да се самоубедя, че това е по-правилното решение за свободните пари, а не борсата. Ей на в петък пак паднаха цените на ДАКС-а и дават добра възможност за вход.
А хич не съм сигурен, че 2022 ще е толкова добра колкото 2021 за това, с което се занимавам, а там опасността не е оставането без работа, а невъзможността да си събере човек вземанията като тръгне всичко надолу.
Относно не събирането на вземанията не знам защо мислиш така ? Внос винаги ще има и обикновено вносителите са ок финансово / Ледчо ще фалира ли ?!/ Държавата ще прави яко дълг .т.е хората ще има какво да харчат. Идва кеша от ЕС за вируса, после този от борда....Мисля че проблемите ще дойдат няколко години по-късно....Когато започнат да се вдигат малко лихвите по дълга / примерно станат 2-3-4%/ и стане трудно да се подновява....
Това са само размисли ей така ти си знаеш бизнеса как е по-добре :-)
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Пропуснал си. На Номчето едни брокери му предложили да му купят апарта за толкова. Т.е.е когато/ако реши предполагам може да го продаде на тази цена за ден... Предполагам битката е за по-малка отстъпка или просто не иска да го продаде.... Той и няма нужда....
Сега въпросът е, че се оказа, че мога и без да продавам да си взема набелязания имот без кредит, но още не мога да се самоубедя, че това е по-правилното решение за свободните пари, а не борсата. Ей на в петък пак паднаха цените на ДАКС-а и дават добра възможност за вход.
А хич не съм сигурен, че 2022 ще е толкова добра колкото 2021 за това, с което се занимавам, а там опасността не е оставането без работа, а невъзможността да си събере човек вземанията като тръгне всичко надолу.
- 1 like
Коментар
-
Определено не е регистъра, защото има много пара, която се дава кеш без да се вписва в нотариалния акт.
Обявите с повишаване на цени, за да изглеждат по-атрактивни едва ли изкривяват пазара само сега, но при един последователен ръст на пазара или неочакван такъв след пандемията, е нормално продавачите да сложат по-висока от реалистичната за тях цена, пък ако се намери някой луд да им ги даде, още по-добре. Аз в случая това съм направил с обявата си от 2 месеца.
Ако голям брокер каже 10 % би трябвало да му се вярва, първо защото има интерес да лъже с цени нагоре, за да мотивира колебаещите се купувачи и второ, защото той има цялата информация, включително и за недекларираното разплащане със строители заради ДДС-то и със собственици, заради таксите по вписване.
- 1 like
Коментар
-
Според мен даже до милион няма нищо свястно. Даже всичко, което се продава е крап. Защото ако не беше крап нямаше да се продава.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pa4anga Разгледай мнение
Това ли коронния брокерски номер бре шмекер , 10% отстъпка от цената за брокера , виждал съм случаи с доста повече горница от исканата от продавача цена, но това настрана ! Мани майтапа ама яко изчегъртване си трябва !Last edited by pesimist4o na kvadrat; 28.11.2021, 22:52.
Коментар
Коментар