Първоначално изпратено от bertram
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Еми така де,ама не само ти потвърждаваш аз писах на Песимиста,и Диска му потвърди и други хора дето виждат свят и пътуват,ето и аз сега до две седмици отивам в Испания ,за ваканцията на дъщерята,декември бях в Дания,пазарувам там в Меркадона(Испания),във други техни хипермаркети,в Копенхаген бях в Нето също,и друг един забравих му името,посетих и хипермаркет за техника,ми Айфона на датската заплата го продават на същата цена като в България и пак стигаме до въпроса какво купува една испанска ,една датска заплата ,и какво една българска .
Песимиста си мисли че ние пасем трева,ние много повече от него сме в час със цените и стандартите на живот,защото пътуваме ,но да уточня не само като туристи за един уикенд,а прекарваме повече време в различни точки на света ,различни стандарти и виждаме какво са цените,ама за качеството,за какви вариации,на продукти ,то е от пиле мляко се предлага,и накрая излиза Песимиста от Гоцето да ми качва справки от Нумбео,ама какви справки,какви пет лева,иди и виж на място за какво иде реч.
Прави си сметка как се купува.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеНадявам се поне разбираш лекотата, с която и ти можеш да събмитваш данни в тоя сайт.
Тези долу са една идея малко по-надеждни и както се вижда в БГ има едва 2 светло-зелени петънца (къде София), които плахо плахо се доближават до южна Италия. За северна изобщо няма смисъл да се отваря дума. Рим е някъде на границата...
https://www.gfk.com/hubfs/GeoData/Ma...202111_mom.jpg
Колкото аз мога да контрибутна цифри за сайта толкова и всеки Римлянин може. Каква е разликата между нас двамата ? Защо някой би пускал фалшиви цифри ? Какво ще спечели от това ? Нямам идея как работи сайта, но ако аз го правех щях да режа примерно по 10% от най-много и малко за дадената позиция, за да премахна грешки неволни и умишлени. . Освен това цените са за година назад, а не за вчера. Всичко е видно и поне по това което погледнах всичко е относително коректно, дори някои неща са според мен завишени. Не съм купувал никога картофи по 1.50 или портокали по 2.40. но карай много позиции. сигурно е същото и за всички други градове по света.
Важното е че ВСИЧКО е видно и ясно откъде идва и какво се взима.
От друга страна пускаш някаква рисунка без никакво инфо как е направена и какво има зад нея. Например дали не е просто средната нетна заплата и нищо друго ?! Например какво можеш да купиш в същото място с нея / не на Алпите/.
И пак пропускаш частта, че преди 10 или 20 години по данните от Нумбео София щеше да е с 2 пъти по-лоша покупателна сила от Рим поне...
ПП Италианците наематели които имах бяха единият от Неапол, а другият от Сицилия. И двамата бяха дошли тук да СПЕСТЯТ и изкарат пари като телефонисти / около 2500 лева нето заплата/ Твърдяха че в Италия не могат да спестят толкова колкото тук.....Французина пък беше от Париж - там взимал 2200 евро 1300 наем и сметките и е на нула....
Много горещо ти препоръчвам да изгледаш този филм, за да спреш с личните наблюдения :–)
https://www.imdb.com/title/tt3407208/
Коментар
-
Вчера се мотах по бул.Черни Връх. Там всичко ще се застрои с високи сгради (в момента е 85%). В квартала навътре също. Огражда се, копае се като за последно...явно има много народ с възгледите на песи, а какво ще стане след това с тези сгради....ще им се радват.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Просто не знам този пич Песимиста какво иска да докаже - мисли че ние всички трева пасем. Говори 1 към 1 като брокер - само тинтири-минтири, ако мине мине.
Човек, София е станала брутално скъпа сравнена със Западна Европа. В Немския Лидъл огромна част от продуктите са по-евтини. Не го казвам просто така - много често ходя там, пазарувам и сравнявам.
Ето ви едно видео, доказващо всичко. Момичето е снимало всичко. Ако и това не е достатъчно...не знам.
https://www.youtube.com/watch?v=2XDd0b9g-WE
https://www.youtube.com/watch?v=SQLn3zViPvY
Ресторантите също почти се изравняват. Например един дюнер в Берлин ми е средно 3,50 Евро. В София голям телешки навсякъде е 7-8 лева. Ако ги сравниш двата....Хем немският е двойно по-голям, хем е от месо, не от някаква лепкава гадост. Останалите ресторанти са все още 50% до 100% по-съпи, но качеството е в ПЪТИ по-добро, за обслужването да не говорим. Просто там получаваш много повече срещу похарченото. Навсякъде и за всичко.
При имотите е същото - не може при средна цена 1200 Евро тук и 6000 Евро там да твърдиш, че там е 5 пъти по-скъпо, след като тук получаваш поне 40% по-малко квадрати и качество 1/1000. Просто не може и не схващам кое му е трудното да се разберат подобни елементарни неща.
Комбинацията доход/цена/качество в София е просто най-най зле от където и да било в Европа и е на ниво държава от петия свят. Твърдя го защото съм обикалял къде ли не и го правя все още постоянно.
Брокерите си имат държава. И централна банка си имат. Клоунадата е пълна.
Коментар
-
Просто не знам този пич Песимиста какво иска да докаже - мисли че ние всички трева пасем. Говори 1 към 1 като брокер - само тинтири-минтири, ако мине мине.
Човек, София е станала брутално скъпа сравнена със Западна Европа. В Немския Лидъл огромна част от продуктите са по-евтини. Не го казвам просто така - много често ходя там, пазарувам и сравнявам.
Ето ви едно видео, доказващо всичко. Момичето е снимало всичко. Ако и това не е достатъчно...не знам.
Ресторантите също почти се изравняват. Например един дюнер в Берлин ми е средно 3,50 Евро. В София голям телешки навсякъде е 7-8 лева. Ако ги сравниш двата....Хем немският е двойно по-голям, хем е от месо, не от някаква лепкава гадост. Останалите ресторанти са все още 50% до 100% по-съпи, но качеството е в ПЪТИ по-добро, за обслужването да не говорим. Просто там получаваш много повече срещу похарченото. Навсякъде и за всичко.
При имотите е същото - не може при средна цена 1200 Евро тук и 6000 Евро там да твърдиш, че там е 5 пъти по-скъпо, след като тук получаваш поне 40% по-малко квадрати и качество 1/1000. Просто не може и не схващам кое му е трудното да се разберат подобни елементарни неща.
Комбинацията доход/цена/качество в София е просто най-най зле от където и да било в Европа и е на ниво държава от петия свят. Твърдя го защото съм обикалял къде ли не и го правя все още постоянно.
Песимиста си мисли че ние пасем трева,ние много повече от него сме в час със цените и стандартите на живот,защото пътуваме ,но да уточня не само като туристи за един уикенд,а прекарваме повече време в различни точки на света ,различни стандарти и виждаме какво са цените,ама за качеството,за какви вариации,на продукти ,то е от пиле мляко се предлага,и накрая излиза Песимиста от Гоцето да ми качва справки от Нумбео,ама какви справки,какви пет лева,иди и виж на място за какво иде реч.
- 1 like
Коментар
-
Ми аз ти казвам че Песимиста го кара на спомени от старите ленти ,и нумбеото,ама не ми вярваш
Ресторантите също почти се изравняват. Например един дюнер в Берлин ми е средно 3,50 Евро. В София голям телешки навсякъде е 7-8 лева. Ако ги сравниш двата....Хем немският е двойно по-голям, хем е от месо, не от някаква лепкава гадост. Останалите ресторанти са все още 50% до 100% по-скъпи, но качеството е в ПЪТИ по-добро, за обслужването да не говорим. Там получаваш много повече срещу похарченото. Навсякъде и за всичко.
Ето пример от любимите ми тайландци във Франкфурт.
https://www.thong-thai-lieferservice.de/products
Основните са всички под 10 Евро. Огромни порции и готвят всичко с пресни зеленчуци и подправки. Днес в Хепито - цена 13-14 лева за гаден полуфабрикат, порцията наполовина. Можеш ли при това положение да твърдиш, че там е с 50% по-скъпо? Ами не можеш. Абсолютно несравнимо. Мога да дам още 1000 такива примера от различни точки по света. София отича отвсякъде. По всички показатели.
Комбинацията доход/цена/качество в София е най-най зле от където и да било в Европа и е на ниво държава от петия свят. Твърдя го защото съм обикалял къде ли не и го правя все още постоянно.Last edited by ejonny2376; 20.03.2022, 21:22.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениеИначе разбирам трудността да се възприеме, че средният Софиянец има по-добра покупателна сила от някои Европейски градове при това икони като Рим, но това е положението.)
Тези долу са една идея малко по-надеждни и както се вижда в БГ има едва 2 светло-зелени петънца (къде София), които плахо плахо се доближават до южна Италия. За северна изобщо няма смисъл да се отваря дума. Рим е някъде на границата...
https://www.gfk.com/hubfs/GeoData/Ma...202111_mom.jpg
- 1 like
Коментар
-
Ми аз ти казвам че Песимиста го кара на спомени от старите ленти ,и нумбеото,ама не ми вярваш
Вие сравнявате едно от най-скъпите заведения в София със заведение като това. Айде сравни цените с центъра на Рим Кажи колко струва пица на пещ 24см в София и Рим, да отскокна и там да направя снимка . По евтина от 20 евро пица в центъра на Рим няма. И то това е постната Маргарита.
https://ibb.co/CWhGzqP
Last edited by antani; 20.03.2022, 20:34.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от diskmanv Разгледай мнениеПеси, всеки си има мнение. И аз като човек обиколил и живял ми е трудно да се съглася с твоето. Не твърдя обаче, че съм прав, сигурно пропускам нищо и сигурно, нещо важно за теб е маловажно за мен и обратното и за това идват такива различия във вижданията ни за живот в Бг и живот на запад. И в момента пиша от страна на запад в която олиото стартира от 2.40лв. като минава през 2.80 3.40 и 4лв с таван на 6лв. И това е така от началото на "кризата с олиото в БГ".
Въпросът е, след като постояно скасяваме разликата, защо сме останали 6.5млн в България? Така де, статистиката, която споделяш е впечатляваща в полза на София...но на "живо" някак ми е странно... Та защо намаляваме така стремглаво?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Само мeжду другото - къде в София има заведение, където наливната бира е 3 лева? Според сайта е толкова. Днес бях в Хепито и там е 5 лева наливната бира, менте при това. Що така? Едно капучино в Неделя (водих една кака там) - 4,50 май беше. И в Рим е толкова.
Ако мерим в наливни бири и кафета май София изостана от Лисабон с 50%. В шам фъстък и олио да не говорим.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнениеДойде ли времето да се спука балона? Мисля си за младите семейства, примерно сина ми е под наем сега и мислеше да си купува по някое време апартамент, но вече не. На фона на тази несигурност и риска за България да бъде нападната от "братушките", всеки вече отлага за неопределено бъдеще евентуални планове. Според мен ако някой продава сега, най-добре да побърза.
- 1 like
Коментар
-
Дойде ли времето да се спука балона? Мисля си за младите семейства, примерно сина ми е под наем сега и мислеше да си купува по някое време апартамент, но вече не. На фона на тази несигурност и риска за България да бъде нападната от "братушките", всеки вече отлага за неопределено бъдеще евентуални планове. Според мен ако някой продава сега, най-добре да побърза.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеВече виждам откъде идва сбърканата база на тоя сайт дето го гледаш!
Rent in Stara Zagora is, on average, 52.18% lower than in Sofia.
Те гледат колко вървят наемите (не отварям тема колко са им верни числата и колко - не), но да приемем, че числата им са коректни! Но процентът живеещи под наем в София е един... в Ст. Загора - друг... а в Рим и Лисабон - съвсем, съвсем различни!
Това са моментни сравнения, някакъв скрийншот на някакви разходи с опрелено тегло спрямо неясно коя точно заплата са взели? Ти обаче като се нашиеш на някоя ипотека с тегло 60% от семейния бюджет - сещай се колко ти "скача" покупателната способност. И кажи-речи си замразяваш покупателната си способност за 2 десетилетия напред. Доходите следващите 20 год. няма да вървят с темповете, както досега!
Искаш ли да се обзаложим? (макар, че не съм хазартен тип)
Иначе дали ще е наем или ипотека тя е част от разхода на хората / иначе наемателите и в Рим и Лисабон са повече от София/ .Разхода за жилище е основен и не живеят под мостовете. Този разход влияе на остатъчният доход на разположение и намалява покупателната сила въпреки по-големите заплати номинално/. Всъщност не просто част това е основна част. и не може да се игнорира. С една заплата може да мериш колко олио ще си купиш след като махнеш задължителните и неизбежни разходи от нея започвайки от жилищните.
При всички случаи тези осреднени цифри са по-обективни от ограниченото субективно мнение на наблюдатели като нас. И на мен като отида някъде винаги ми се набиват ПО-ЕВТИНИ неща от у нас. Във всяка страна или град има такива. Обаче общата сметка в сайт като този показва различна картина.
Иначе разбирам трудността да се възприеме, че средният Софиянец има по-добра покупателна сила от някои Европейски градове при това икони като Рим, но това е положението. Дори и да коригираш цифрите и да се окаже че Рим е с 10% по-висока покупателна сила пак ще е шок и неочаквано за теб защото си настроен субективно на база лични туристически наблюдения . Макар сега да се сети колко Италианци и Испанци са отишли на север....
Аз пък съм имал Италианци и Французи наематели - обикновени хора не ходещи по Алпите и знам от първо лице за доходният им ''рай''
А всъщност дискусията започна от безработицата у нас и защо мисля, че сме по-защитени от Европа като част от това са дълговете, а дълговете водят до промени в държавните политики и данъци и икономиката и заетостта и до това София да е над Рим като цифри....:-) И не става въпрос за тротоари и усещания къде е по-хубаво да се живее..... Само цифри и нищо повече особено личен субективизъм....
КрайLast edited by pesimist4o na kvadrat; 20.03.2022, 19:40.
Коментар
-
Вече виждам откъде идва сбърканата база на тоя сайт дето го гледаш!
Rent in Stara Zagora is, on average, 52.18% lower than in Sofia.
Те гледат колко вървят наемите (не отварям тема колко са им верни числата и колко - не), но да приемем, че числата им са коректни! Но процентът живеещи под наем в София е един... в Ст. Загора - друг... а в Рим и Лисабон - съвсем, съвсем различни!
Това са моментни сравнения, някакъв скрийншот на някакви разходи с опрелено тегло спрямо неясно коя точно заплата са взели? Ти обаче като се нашиеш на някоя ипотека с тегло 60% от семейния бюджет - сещай се колко ти "скача" покупателната способност. И кажи-речи си замразяваш покупателната си способност за 2 десетилетия напред. Доходите следващите 20 год. няма да вървят с темповете, както досега!
Искаш ли да се обзаложим? (макар, че не съм хазартен тип)
- 1 like
Коментар
Коментар