IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
    Вчера се мотах по бул.Черни Връх. Там всичко ще се застрои с високи сгради (в момента е 85%). В квартала навътре също. Огражда се, копае се като за последно...явно има много народ с възгледите на песи, а какво ще стане след това с тези сгради....ще им се радват.
    Сигурно. Ще се набутаме сега на дебелото и после като почнат да ги раздават на кило нема да имаме паре.
    Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

Еми така де,ама не само ти потвърждаваш аз писах на Песимиста,и Диска му потвърди и други хора дето виждат свят и пътуват,ето и аз сега до две седмици отивам в Испания ,за ваканцията на дъщерята,декември бях в Дания,пазарувам там в Меркадона(Испания),във други техни хипермаркети,в Копенхаген бях в Нето също,и друг един забравих му името,посетих и хипермаркет за техника,ми Айфона на датската заплата го продават на същата цена като в България и пак стигаме до въпроса какво купува една испанска ,една датска заплата ,и какво една българска .
      Песимиста си мисли че ние пасем трева,ние много повече от него сме в час със цените и стандартите на живот,защото пътуваме ,но да уточня не само като туристи за един уикенд,а прекарваме повече време в различни точки на света ,различни стандарти и виждаме какво са цените,ама за качеството,за какви вариации,на продукти ,то е от пиле мляко се предлага,и накрая излиза Песимиста от Гоцето да ми качва справки от Нумбео,ама какви справки,какви пет лева,иди и виж на място за какво иде реч.
      Каврък, гадна продавачка бре. На старото 93 квадрата. В Испания живеела. Не мърда от цената, не поема никакви разходи по сделка и трансфери. Казах и да си го продава.
      Прави си сметка как се купува.
      Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
        Надявам се поне разбираш лекотата, с която и ти можеш да събмитваш данни в тоя сайт.

Тези долу са една идея малко по-надеждни и както се вижда в БГ има едва 2 светло-зелени петънца (къде София), които плахо плахо се доближават до южна Италия. За северна изобщо няма смисъл да се отваря дума. Рим е някъде на границата...

https://www.gfk.com/hubfs/GeoData/Ma...202111_mom.jpg
        Ужас просто не мога да се въздържа сори Юлка. . Изненадан съм от теб че можеш толкова повърхностно да принизяваш дадени цифри защото не ти харесват
        Колкото аз мога да контрибутна цифри за сайта толкова и всеки Римлянин може. Каква е разликата между нас двамата ? Защо някой би пускал фалшиви цифри ? Какво ще спечели от това ? Нямам идея как работи сайта, но ако аз го правех щях да режа примерно по 10% от най-много и малко за дадената позиция, за да премахна грешки неволни и умишлени. . Освен това цените са за година назад, а не за вчера. Всичко е видно и поне по това което погледнах всичко е относително коректно, дори някои неща са според мен завишени. Не съм купувал никога картофи по 1.50 или портокали по 2.40. но карай много позиции. сигурно е същото и за всички други градове по света.
        Важното е че ВСИЧКО е видно и ясно откъде идва и какво се взима.
        От друга страна пускаш някаква рисунка без никакво инфо как е направена и какво има зад нея. Например дали не е просто средната нетна заплата и нищо друго ?! Например какво можеш да купиш в същото място с нея / не на Алпите/.
        И пак пропускаш частта, че преди 10 или 20 години по данните от Нумбео София щеше да е с 2 пъти по-лоша покупателна сила от Рим поне...

ПП Италианците наематели които имах бяха единият от Неапол, а другият от Сицилия. И двамата бяха дошли тук да СПЕСТЯТ и изкарат пари като телефонисти / около 2500 лева нето заплата/ Твърдяха че в Италия не могат да спестят толкова колкото тук.....Французина пък беше от Париж - там взимал 2200 евро 1300 наем и сметките и е на нула....
        Много горещо ти препоръчвам да изгледаш този филм, за да спреш с личните наблюдения :–)
        https://www.imdb.com/title/tt3407208/

Коментар

• Вчера се мотах по бул.Черни Връх. Там всичко ще се застрои с високи сгради (в момента е 85%). В квартала навътре също. Огражда се, копае се като за последно...явно има много народ с възгледите на песи, а какво ще стане след това с тези сгради....ще им се радват.
          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Просто не знам този пич Песимиста какво иска да докаже - мисли че ние всички трева пасем. Говори 1 към 1 като брокер - само тинтири-минтири, ако мине мине.

Човек, София е станала брутално скъпа сравнена със Западна Европа. В Немския Лидъл огромна част от продуктите са по-евтини. Не го казвам просто така - много често ходя там, пазарувам и сравнявам.
            Ето ви едно видео, доказващо всичко. Момичето е снимало всичко. Ако и това не е достатъчно...не знам.
            https://www.youtube.com/watch?v=2XDd0b9g-WE
            https://www.youtube.com/watch?v=SQLn3zViPvY

Ресторантите също почти се изравняват. Например един дюнер в Берлин ми е средно 3,50 Евро. В София голям телешки навсякъде е 7-8 лева. Ако ги сравниш двата....Хем немският е двойно по-голям, хем е от месо, не от някаква лепкава гадост. Останалите ресторанти са все още 50% до 100% по-съпи, но качеството е в ПЪТИ по-добро, за обслужването да не говорим. Просто там получаваш много повече срещу похарченото. Навсякъде и за всичко.
            При имотите е същото - не може при средна цена 1200 Евро тук и 6000 Евро там да твърдиш, че там е 5 пъти по-скъпо, след като тук получаваш поне 40% по-малко квадрати и качество 1/1000. Просто не може и не схващам кое му е трудното да се разберат подобни елементарни неща.

Комбинацията доход/цена/качество в София е просто най-най зле от където и да било в Европа и е на ниво държава от петия свят. Твърдя го защото съм обикалял къде ли не и го правя все още постоянно.
            Остави го песимиста. Имаме трима МИНИСТРИ които говорят като брокери на недвижими имоти. Ти гледа ли го това https://www.youtube.com/watch?v=JUAv...BD%D0%B8%D0%BA

Брокерите си имат държава. И централна банка си имат. Клоунадата е пълна.

Коментар

Просто не знам този пич Песимиста какво иска да докаже - мисли че ние всички трева пасем. Говори 1 към 1 като брокер - само тинтири-минтири, ако мине мине.

Човек, София е станала брутално скъпа сравнена със Западна Европа. В Немския Лидъл огромна част от продуктите са по-евтини. Не го казвам просто така - много често ходя там, пазарувам и сравнявам.
              Ето ви едно видео, доказващо всичко. Момичето е снимало всичко. Ако и това не е достатъчно...не знам.

Ресторантите също почти се изравняват. Например един дюнер в Берлин ми е средно 3,50 Евро. В София голям телешки навсякъде е 7-8 лева. Ако ги сравниш двата....Хем немският е двойно по-голям, хем е от месо, не от някаква лепкава гадост. Останалите ресторанти са все още 50% до 100% по-съпи, но качеството е в ПЪТИ по-добро, за обслужването да не говорим. Просто там получаваш много повече срещу похарченото. Навсякъде и за всичко.
              При имотите е същото - не може при средна цена 1200 Евро тук и 6000 Евро там да твърдиш, че там е 5 пъти по-скъпо, след като тук получаваш поне 40% по-малко квадрати и качество 1/1000. Просто не може и не схващам кое му е трудното да се разберат подобни елементарни неща.

Комбинацията доход/цена/качество в София е просто най-най зле от където и да било в Европа и е на ниво държава от петия свят. Твърдя го защото съм обикалял къде ли не и го правя все още постоянно.
              Еми така де,ама не само ти потвърждаваш аз писах на Песимиста,и Диска му потвърди и други хора дето виждат свят и пътуват,ето и аз сега до две седмици отивам в Испания ,за ваканцията на дъщерята,декември бях в Дания,пазарувам там в Меркадона(Испания),във други техни хипермаркети,в Копенхаген бях в Нето също,и друг един забравих му името,посетих и хипермаркет за техника,ми Айфона на датската заплата го продават на същата цена като в България и пак стигаме до въпроса какво купува една испанска ,една датска заплата ,и какво една българска .
              Песимиста си мисли че ние пасем трева,ние много повече от него сме в час със цените и стандартите на живот,защото пътуваме ,но да уточня не само като туристи за един уикенд,а прекарваме повече време в различни точки на света ,различни стандарти и виждаме какво са цените,ама за качеството,за какви вариации,на продукти ,то е от пиле мляко се предлага,и накрая излиза Песимиста от Гоцето да ми качва справки от Нумбео,ама какви справки,какви пет лева,иди и виж на място за какво иде реч.

Коментар

Ми аз ти казвам че Песимиста го кара на спомени от старите ленти ,и нумбеото,ама не ми вярваш

Ресторантите също почти се изравняват. Например един дюнер в Берлин ми е средно 3,50 Евро. В София голям телешки навсякъде е 7-8 лева. Ако ги сравниш двата....Хем немският е двойно по-голям, хем е от месо, не от някаква лепкава гадост. Останалите ресторанти са все още 50% до 100% по-скъпи, но качеството е в ПЪТИ по-добро, за обслужването да не говорим. Там получаваш много повече срещу похарченото. Навсякъде и за всичко.

Ето пример от любимите ми тайландци във Франкфурт.
                https://www.thong-thai-lieferservice.de/products

Основните са всички под 10 Евро. Огромни порции и готвят всичко с пресни зеленчуци и подправки. Днес в Хепито - цена 13-14 лева за гаден полуфабрикат, порцията наполовина. Можеш ли при това положение да твърдиш, че там е с 50% по-скъпо? Ами не можеш. Абсолютно несравнимо. Мога да дам още 1000 такива примера от различни точки по света. София отича отвсякъде. По всички показатели.

Комбинацията доход/цена/качество в София е най-най зле от където и да било в Европа и е на ниво държава от петия свят. Твърдя го защото съм обикалял къде ли не и го правя все още постоянно.
                Last edited by ejonny2376; 20.03.2022, 21:22.

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
                  Иначе разбирам трудността да се възприеме, че средният Софиянец има по-добра покупателна сила от някои Европейски градове при това икони като Рим, но това е положението.)
                  Надявам се поне разбираш лекотата, с която и ти можеш да събмитваш данни в тоя сайт.

Тези долу са една идея малко по-надеждни и както се вижда в БГ има едва 2 светло-зелени петънца (къде София), които плахо плахо се доближават до южна Италия. За северна изобщо няма смисъл да се отваря дума. Рим е някъде на границата...

https://www.gfk.com/hubfs/GeoData/Ma...202111_mom.jpg

Коментар

Ми аз ти казвам че Песимиста го кара на спомени от старите ленти ,и нумбеото,ама не ми вярваш
                    Къде в Рим е по-евтино капучиното?
                    Вие сравнявате едно от най-скъпите заведения в София със заведение като това. Айде сравни цените с центъра на Рим Кажи колко струва пица на пещ 24см в София и Рим, да отскокна и там да направя снимка . По евтина от 20 евро пица в центъра на Рим няма. И то това е постната Маргарита.

https://ibb.co/CWhGzqP

Last edited by antani; 20.03.2022, 20:34.

Коментар

• Първоначално изпратено от diskmanv Разгледай мнение
                      Песи, всеки си има мнение. И аз като човек обиколил и живял ми е трудно да се съглася с твоето. Не твърдя обаче, че съм прав, сигурно пропускам нищо и сигурно, нещо важно за теб е маловажно за мен и обратното и за това идват такива различия във вижданията ни за живот в Бг и живот на запад. И в момента пиша от страна на запад в която олиото стартира от 2.40лв. като минава през 2.80 3.40 и 4лв с таван на 6лв. И това е така от началото на "кризата с олиото в БГ".

Въпросът е, след като постояно скасяваме разликата, защо сме останали 6.5млн в България? Така де, статистиката, която споделяш е впечатляваща в полза на София...но на "живо" някак ми е странно... Та защо намаляваме така стремглаво?
                      Народопсихология, българина го влече да слугува... Имах един бротовчед, който замина да гледа крави в Англия. Викам му човек имам 100к лева, дай да направим наш бизнес, ти може да движиш бизнеса, и без това сега се бъхтиш да гледаш чужди животни, научи там каква апаратура, какви породи гледате и т.н. и да направим нещо наше. Отговора беше. "Аааа, не ми се занимава, аз тая работа ще я работя още една година макс и си отивам на село." Това беше 2006, до ден днешен оня си рине лайната на кравите в Англия.

Коментар

Само мeжду другото - къде в София има заведение, където наливната бира е 3 лева? Според сайта е толкова. Днес бях в Хепито и там е 5 лева наливната бира, менте при това. Що така? Едно капучино в Неделя (водих една кака там) - 4,50 май беше. И в Рим е толкова.

Ако мерим в наливни бири и кафета май София изостана от Лисабон с 50%. В шам фъстък и олио да не говорим.

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
                          Дойде ли времето да се спука балона? Мисля си за младите семейства, примерно сина ми е под наем сега и мислеше да си купува по някое време апартамент, но вече не. На фона на тази несигурност и риска за България да бъде нападната от "братушките", всеки вече отлага за неопределено бъдеще евентуални планове. Според мен ако някой продава сега, най-добре да побърза.
                          Така е Боби,мисля че този балон е време да бъде спукан,нормално ,част от естествените процеси в икономиката ,част от цикъла на пазара,който е в края си.

Коментар

• Дойде ли времето да се спука балона? Мисля си за младите семейства, примерно сина ми е под наем сега и мислеше да си купува по някое време апартамент, но вече не. На фона на тази несигурност и риска за България да бъде нападната от "братушките", всеки вече отлага за неопределено бъдеще евентуални планове. Според мен ако някой продава сега, най-добре да побърза.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
                              Вече виждам откъде идва сбърканата база на тоя сайт дето го гледаш!
                              Rent in Stara Zagora is, on average, 52.18% lower than in Sofia.

Те гледат колко вървят наемите (не отварям тема колко са им верни числата и колко - не), но да приемем, че числата им са коректни! Но процентът живеещи под наем в София е един... в Ст. Загора - друг... а в Рим и Лисабон - съвсем, съвсем различни!

Това са моментни сравнения, някакъв скрийншот на някакви разходи с опрелено тегло спрямо неясно коя точно заплата са взели? Ти обаче като се нашиеш на някоя ипотека с тегло 60% от семейния бюджет - сещай се колко ти "скача" покупателната способност. И кажи-речи си замразяваш покупателната си способност за 2 десетилетия напред. Доходите следващите 20 год. няма да вървят с темповете, както досега!
                              Искаш ли да се обзаложим? (макар, че не съм хазартен тип)
                              Нямам представа как се претеглят различните цифри в този сайт. Всеки може да намери несправедливост като видиш формулата. Като вкараш задължителните застраховки и да речем таксите за поддръжка на апарти или сервиз на кола, телевизор или плочкаджия и т.н. и София ще е напред с много по-голяма разлика Ще има и криви цифри като тези дето пълнят данните са малко. Грешките като цяло като има много данни се обезтежестяват.
                              Иначе дали ще е наем или ипотека тя е част от разхода на хората / иначе наемателите и в Рим и Лисабон са повече от София/ .Разхода за жилище е основен и не живеят под мостовете. Този разход влияе на остатъчният доход на разположение и намалява покупателната сила въпреки по-големите заплати номинално/. Всъщност не просто част това е основна част. и не може да се игнорира. С една заплата може да мериш колко олио ще си купиш след като махнеш задължителните и неизбежни разходи от нея започвайки от жилищните.
                              При всички случаи тези осреднени цифри са по-обективни от ограниченото субективно мнение на наблюдатели като нас. И на мен като отида някъде винаги ми се набиват ПО-ЕВТИНИ неща от у нас. Във всяка страна или град има такива. Обаче общата сметка в сайт като този показва различна картина.
                              Иначе разбирам трудността да се възприеме, че средният Софиянец има по-добра покупателна сила от някои Европейски градове при това икони като Рим, но това е положението. Дори и да коригираш цифрите и да се окаже че Рим е с 10% по-висока покупателна сила пак ще е шок и неочаквано за теб защото си настроен субективно на база лични туристически наблюдения . Макар сега да се сети колко Италианци и Испанци са отишли на север....
                              Аз пък съм имал Италианци и Французи наематели - обикновени хора не ходещи по Алпите и знам от първо лице за доходният им ''рай''

А всъщност дискусията започна от безработицата у нас и защо мисля, че сме по-защитени от Европа като част от това са дълговете, а дълговете водят до промени в държавните политики и данъци и икономиката и заетостта и до това София да е над Рим като цифри....:-) И не става въпрос за тротоари и усещания къде е по-хубаво да се живее..... Само цифри и нищо повече особено личен субективизъм....
                              Край
                              Last edited by pesimist4o na kvadrat; 20.03.2022, 19:40.

Коментар

• Вече виждам откъде идва сбърканата база на тоя сайт дето го гледаш!
                                Rent in Stara Zagora is, on average, 52.18% lower than in Sofia.

Те гледат колко вървят наемите (не отварям тема колко са им верни числата и колко - не), но да приемем, че числата им са коректни! Но процентът живеещи под наем в София е един... в Ст. Загора - друг... а в Рим и Лисабон - съвсем, съвсем различни!

Това са моментни сравнения, някакъв скрийншот на някакви разходи с опрелено тегло спрямо неясно коя точно заплата са взели? Ти обаче като се нашиеш на някоя ипотека с тегло 60% от семейния бюджет - сещай се колко ти "скача" покупателната способност. И кажи-речи си замразяваш покупателната си способност за 2 десетилетия напред. Доходите следващите 20 год. няма да вървят с темповете, както досега!
                                Искаш ли да се обзаложим? (макар, че не съм хазартен тип)

Коментар

Working...
                                X