Първоначално изпратено от mitko2848
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Laconic Разгледай мнение
Потвърждавам...заплатата е твърде объркан и с грешните си и нелогични заключения волно или неволно заблуждава членовете на форума!
Все повече се убеждавам че ГЕРБ е единственото бъдеще за България, евентуално със възраждане. Но това са теми малко над твоето ниво, понеже се възхищаваш на хардвардските отрепки и други подобни. ГЕРБ са намерили формулата на баланса между про-европейски настроения, задкулисие и национален интерес. Възраждане повдигат правилните въпроси на които никой про-европеец не иска да каже отговора. Нищо че нямат обучени икономисти, те са прости въпросчета дето всеки ги разбира.
Коментар
-
[QUOTE=Бонвиван;n3950313]Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеЮлка...имаш доста + от мен в тази тема! Стреляш като калашник-мощно и право в целта! Фен съм ти от темата за златните монети и златната двулевка. Бързаците направиха 500-600 лева печалба, но сомовете са в дълбините и чакат. :-))))
По темата и аз рентиерствам и от този бизнес ям бял хляб . Обаче чакам за нови рибки, които да потънат в дълбините за да ги хапна:-)
П.П. панелни рибки не ям...те нека си падат на дъното. За тях си има други профилирани хишници:-)
Още преди края на годината двулевките на цена под 5 бона мисля, че напълно ще изчезнат.
(и ще циркулират все по-малко и по-малко бройки...)
И си мисля, че дори хората, които са купували на 4000+ също няма да са се минали!
А виждаш какво става с обикновените тройунции.
Чакаме сега срядата - да видим федералните дали само 0.75% ли ще пуцат или ще вадят Гатлинга 1%.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеКакво има да го мислим - утре затягат кредитирането и първото, което изгърмява са панелите. Банките казват - вече не ги финансираме! ... или - финансираме ги, но на не повече от 20%, останалите 80% самоучастие. Какво повече е нужно?
Ти продаваш 80 квадрата панел за 160 хил. евра... мислиш ли, че има човек с 1/2 млн. свободни пари, който ще реши да набие 300+ хил. лв. в един панел? Мислиш ли, че тоя човек не си цени парите? Подобни сделки се сключват от хора, които никога през живота си не са виждали толкова пари накуп! И затова с лекота се заробват. Тия пари си ги представи - една холна маса затрупана с пачки... Е! Ще ги дадеш ли с лека ръка за един 40+ годишен продукт? Особено при условие, че пазара ще предлага други много по-изгодни неща!
И така - нашия продавач вижда, че тая цена вече е непосилна за повечето купувачи - сваля на 240 хил. лв. но продължава да няма купувачи... в един момент този продукт става непродаваем, вечно твой! И виждаш, че пак става по-изгодно да го рентваш, защото доходът от наем се вдига от 2% на 5% и вече е съпоставим с инфлацията... но цената междувременно е слязла наполовина.
Апропо - честито начало на дефлационните процеси! - https://www.investor.bg/ikonomika-i-...-lityr-356829/
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение
Икономиката от години не е съвсем пазарна, така че всичко може да се очаква. Аз примерно очаквах 10- 15% спад на имотите заради ковид кризата който не се получи- то не беше спасяване на зомби компании, евикшън мораториуми, стимули ....2014 още не виждах имотите като вариант за инвестиция и междувременно изплащах имота в който живея
. Дай да помислим и защо точно имота трябва да падне с 40% при криза- мислиш ли, че при сегашните цени на труд, материали, разрешителни, земя и т.н ще е рентабилно да се строи и продава на цени с 40% под сегашните?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Би ли купил 50 год панелка на гоцето дето е обяввна на 3000 евра за 1800 евра?
Коментар
-
[QUOTE=Julius_BG;n3950303]
Какво има да го мислим - утре затягат кредитирането и първото, което изгърмява са панелите./QUOTE]
Юлка...имаш доста + от мен в тази тема! Стреляш като калашник-мощно и право в целта! Фен съм ти от темата за златните монети и златната двулевка. Бързаците направиха 500-600 лева печалба, но сомовете са в дълбините и чакат. :-))))
По темата и аз рентиерствам и от този бизнес ям бял хляб . Обаче чакам за нови рибки, които да потънат в дълбините за да ги хапна:-)
П.П. панелни рибки не ям...те нека си падат на дъното. За тях си има други профилирани хишници:-)
Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.
- 1 like
Коментар
-
Аз за мен сметката съм си я направил, говорим по принцип.Много общи приказки, всеки интересуващ се поне малко от икономика знае че финансовия свят като цяло се ориентира по фед- а и няма как там да има значително повишение на лихвите без другите големи централни банки да го последват макар и не в същия размер. Въпросът е за 3- ти път да повторя до какъв размер ще стигне повишаването на лихвите и колко време ще продължи. А за София 40% спад на цените е абсурд, даже 20% би ме учудило. При 40% спад бих взел на заем колкото пари могат да ми отпуснат банките и бих ги набил в имоти
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеОбазалаганията ги оставям на теб!
Централните банки ако видят, че лихва 2% (и 5%-6% при търговските банки) държи инфлацията под контрол не виждам никаква причина да си счупят краката да я свалят още Q1.
Но както казах басовете, пророчествата, залаганията са едно, а грамотността - съвсем друго! Ти и за Ецб май тука надуваше туитър-фанфарите, че щели да вдигнат само с 0.25%... а какво излезе в крайна с/ка?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеОбазалаганията ги оставям на теб!
Централните банки ако видят, че лихва 2% (и 5%-6% при търговските банки) държи инфлацията под контрол не виждам никаква причина да си счупят краката да я свалят още Q1.
Но както казах басовете, пророчествата, залаганията са едно, а грамотността - съвсем друго! Ти и за Ецб май тука надуваше туитър-фанфарите, че щели да вдигнат само с 0.25%... а какво излезе в крайна с/ка?
В момента тече състезание банките ли ще фалират или лихвите ще тръгнат пак надолу. Някъде Q1-Q2 2023 Европа пак ще стимулира, и тогава също ще фалират и банки. За България теоретично най-удобно е банките да фалират по време на служебно правителство така че може малко да изпреварим събитията, но не ми е базов сценарии.Сигурно ще избутаме до зимата и тогава мазало.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Перспектива за такива има от много посоки. Обаче от перспектива до реалност пътят е дълъг.
Пак ще го напиша - за да има промо оферта продавача трябва да е сериозно притиснат. И е нужно не 1 продавач да е притиснат , а хиляди към десет хиляди в София.. Нужно е също разполагаемият кеш за покупка на имоти да намалее / изпари се някъде/.
Към момента няма нищо подобно , дори е обратното. Има по-голяма перспектива за увеличаване на кеша за покупки поне у нас в близките няколко години.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Аз за мен сметката съм си я направил, говорим по принцип.Много общи приказки, всеки интересуващ се поне малко от икономика знае че финансовия свят като цяло се ориентира по фед- а и няма как там да има значително повишение на лихвите без другите големи централни банки да го последват макар и не в същия размер. Въпросът е за 3- ти път да повторя до какъв размер ще стигне повишаването на лихвите и колко време ще продължи. А за София 40% спад на цените е абсурд, даже 20% би ме учудило. При 40% спад бих взел на заем колкото пари могат да ми отпуснат банките и бих ги набил в имоти
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Няма как и да издържи, като всяка год присъединяват, към 2000 нови жилища. Зимата, като застудее става весело, сега ще е весело х 2.
Коментар
-
Ти явно не четеш какво съм написал. Инфлацията е проблем, но и спада на икономиката и увеличаването на безработицата са проблем. Въпросът беше къде ще е пресечната точка( максимумът на оскъпяване на кредита който може да понесе икономиката) и колко време ще продължи този период. Аз лично силно се съмнявам, че ще продължи до достигане на официалната цел на ЕЦБ от 2% инфлация годишно
Коментар
-
Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнениеДай да помислим и защо точно имота трябва да падне с 40% при криза- мислиш ли, че при сегашните цени на труд, материали, разрешителни, земя и т.н ще е рентабилно да се строи и продава на цени с 40% под сегашните?
Ти продаваш 80 квадрата панел за 160 хил. евра... мислиш ли, че има човек с 1/2 млн. свободни пари, който ще реши да набие 300+ хил. лв. в един панел? Мислиш ли, че тоя човек не си цени парите? Подобни сделки се сключват от хора, които никога през живота си не са виждали толкова пари накуп! И затова с лекота се заробват. Тия пари си ги представи - една холна маса затрупана с пачки... Е! Ще ги дадеш ли с лека ръка за един 40+ годишен продукт? Особено при условие, че пазара ще предлага други много по-изгодни неща!
И така - нашия продавач вижда, че тая цена вече е непосилна за повечето купувачи - сваля на 240 хил. лв. но продължава да няма купувачи... в един момент този продукт става непродаваем, вечно твой! И виждаш, че пак става по-изгодно да го рентваш, защото доходът от наем се вдига от 2% на 5% и вече е съпоставим с инфлацията... но цената междувременно е слязла наполовина.
Апропо - честито начало на дефлационните процеси! - https://www.investor.bg/ikonomika-i-...-lityr-356829/
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар