Първоначално изпратено от nkavrakov1982
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение
Много изчерпателно! Благодаря, че върнахте темата към нейната същина! Имам въпрос и моля за снизхождение от ваша страна, защото съм финансов невежаЗащо очаквате сега при (потенциално) вгигане на лихвата до 6-7% значително забавяне/замръзване на сделките с НИ, след като през декември 2006:
1) лихвата за жилище е била 8.5% [1] , т.е. много по-висока от днес
2) коефициентът работна заплата към цена на квадратен метър жилищна площ [2] е бил много по-нисък от днес
3) цените на имотите са били по-ниски [3] от днес
4) инфлацията на годишна база е била 6.5% [4] , т.е. много по-ниска от днешните 17.7% (данни към август 21/22)
5) депозитите на домакинствата са били 14,6 млрд лева [5] , т.е. много по-малко от днешните 67,6 млрд лева (данни към юни 22)
? (край на въпросът ми)
Моята интуиция ми казва да продавам всичките си НИ. Както инвестиционните, които отдавам под наем, така и личните, които обитавам постоянно и сезонно. Кредити нямам.
Здравият разум в мен, обаче ми казва, че 1) + 2) + 3) + 4) + 5) е още равно на още по-голям балон.
Липсва ми финансова култура, но мисля, че съм посредствено умен и бих успял да разбера, ако обясните.
Вярвам, че ще бъде полезно и за останалите лаици като мен тук.
П.П. Може да съм лаик, но за сметка на това често греша. Ако има несъответствия и посочените от мен данни, е плод само на греха ми, но не е опит за манипулация.
[1]
https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/pub...es_aa07_bg.xls
[2]
https://profit.bg/imoti/analizi/zhil...po-nedostapni/
[3]
Вярвайки, че посочените изравнени цени в долари не са индексирани, т.е. не са същите, а днес са много по-ниски, тъй като доларът за тези 15 години се е обезценил.
[4]
https://www.nsi.bg/bg/content/2539/%...8F%D1%82%D0%B0
[5]
https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/pub...ct_2008_bg.xls
и
https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/pub...ep_qty_bg.xlsx
И все пак колкото до твоите пет точки - истината е, че освен, не бидейки всички фактори в пазара, също така и не дават особена информация извън цялостния контекст. Нека вземем депозитите. Тогава си били 5 пъти по-малко според твоите данни - тук може да се вземе предвид инфлацията, но най-вече композицията на депозитите.Ето ти пример:
Арти е строител и има 9 милиона в сметката. Ники е магазинер и няма нищо в сметката /живее от месец до месец/. Общо депозити: 9 милиона.Те са в ЛевоБанк.
Ники след доста чудене и маене решава, че иска да купи имот и отива до ЛевоБанк. Тегли 1 милион и го дава на Арти, за да си купи апартамент. Така в крайна сметка Арти има вече 10 милиона в банката /депозитите са се увеличили/, но всяка нужда за търсене на имот на пазара е удовлетворена /или малко по-реалистично, имаме едно търсене по-малко/, което означава, че търсенето се е намалило, въпреки че депозитите са се увеличили. Това, което онагледявам е, че не е важно само колко са депозитите, но и на кого са и как са разпределени.
Споменаваш и коефициентът между средна работна заплата и средна цена на квадрат. Хубава метрика, но дали няма значение дали 60% от тази средна работна заплата отиват за храна и енергия или 100%?
Връщам се и на примерът с ЛевоБанк, защото, ако нещо искам да направя ясно от този пост, то е следното:
QE не е печатане напари!
Това е много разпространена заблуда, която виждам, че си е почти аксиома в тази тема.
Ако беше печатане на пари, инфлация щяхме да имаме още от 2009 насам - тя не идва така с 15 години закъснение. Японцияте също нямаше да се борят за 2% инфлация 30 години въпреки всичките си QE-та.
Създаването /печатането/ на пари в нашата икономика се случва чрез кредит! Или иначе казано:
1. Ники създава пари, когато решава да изтегли 1 милион и така вече Арти разполага не с 9, а с 10 милиона депозити. Така сега на момента, вече имаме повече пари в икономиката, но тези пари, следващите 30 години ще трябва да се "изтеглят" от нея, защото Ники трябва да изхарчи 1 милион+ лихвите по-малко отколкото би изхарчил, ако не беше изтеглил кредита. Точно заради това кредитът създава "инфлационни" пориви докато се случва, но е дефлационен в дългосрочен план /поне в реално изражение/.
Та QE е дотолоква печатане на пари доколкото, когато централните банки купуват облигации от търговските банки, те натискат лихвите надолу. Ниските лихви стимулират кредитирането и оттам създаването /ака печатането/ на пари. Но когато лихвите стигнат 0, тогава амунициите на Централните банки просто свършват. Всеки, който е можел да бъде привлечен от ниската цена на кредита, е бил превлечен. Всеки, който е могъл да изтегли кредит - изтеглил е!
Тогава идва неприятната част - няма кой да тегли кредити /да създава пари/, а тези кредити трябва да започват да се връщат - хората свиват потреблението си, за да връщат кредитите. Оттам дефлация /връщане на кредитите/. Единственият коз, който им остава е да работят в синхрон с правителствата и да монетизират дълга чрез дефицити. Това е и вторият начин за създаване на пари, който всъщност отново е кредит, но просто когато няма хора, останали за кредитиране:
2. Кредитирането се прехвърля изцяло върху правителството.
Затова и до голяма степен смятам, че колко инфлация ще имаме вбъдеще ще зависи от това какви ще бъдат бюджетните дефицити. Затова имаме и сегашната ситуация с инфлацията /не заради QE, което се случва от 15 години/, а защото правителствата изтеглиха отгромни заеми и ги раздодаха на хората!
Но естествената склонност на икономиката с вкичкия този дълг е дефлация. Не бих се изненадал, ако тук, й изпуснат края и я отвържат - но в крайна сметка дали нещата ще приключат с масови фалити и дилевъриджинг на всичкия този дълг или Василевци и Корнелии ще се втурнат да помагат с невиждани дефицити, които да изпуснат другия край, предстои да видим. Аз лично по-скоро очаквам дефлационен натиск, но най-хубавото е, че има активи, които биха се държали добре и в двете среди
Надявам се не съм бил прекарено объркващ, но да - QE не е печатане на пари! Печатаме пари, когато теглим кредит и когато правителствата гласуват дефицити - това е!
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
Печатница с високи лихви е доста лош вариант, най-вероятно ще се отрази положително само на най-високия клас имоти.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 6000 Разгледай мнениеСега сметни УС колко дълго време може да ги плаща тези лихви без да печати нови пари щото аз смятам смятам и не виждам как ще изкарат една година
в последните години масово се възприе схващането, че видите ли ЦБ е като метадонова програма и всеки нарко(кешо)зависим е осигурен да се чуства добре при всяка криза и неразположение.
високи лихви -> ограничаване на харчовете -> рецесия -> фалити -> безработица -> значително намаляване на потреблението -> много драма -> възможност за депресия -> едва след това ще тръгнат леко да пускат помощи, но първо трябва операция 'шок и ужаст', за да не се юрнат всички да помпат инфлацията по начина, който се случи 2020-та примерно...
днес пак ще има аукцион на БНБ за 200 милки
да видим какво ще им пусне пазара
ако на вътрешния не могат да пласират 200 милки на лихва по-висока от рекламираната за ипoтеки..... правете си изводите какво следва на кредитния ни пазара.Last edited by bertram; 17.10.2022, 11:16.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от 6000 Разгледай мнение
Сега сметни УС колко дълго време може да ги плаща тези лихви без да печати нови пари щото аз смятам смятам и не виждам как ще изкарат една година
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
5 г. български ДЦК- 4.5%, 1 г. американски- 4.5%
Коментар
-
Първоначално изпратено от Laconic Разгледай мнение
Твойте предчувствия няма да ти помогнат особено! Зарежи ги, докато е време, но ако все пак смяташ, че ще пуснат печатницата Октомври, Ноември, ...можем да се обзаложим!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнениеДоходността във всички примери варира между 3.3 и 5%.
https://blitz.bg/ikonomika/broker-et...ews914655.html
Къде дават в момента такива лихви по депозит?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Chio Разгледай мнение
Нямат до едно ниво. 700 на 1000 няма да срути нищо, което хората имат или искат да имат. Виж за нови проекти, панелки и коптори на майната си -дотук беше този цикъл
Разбрахме че сте само милионери тука,но масата не е така.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнениеДоходността във всички примери варира между 3.3 и 5%.
Няма вече какво да пуснеш и смучеш нещо там от пръстите.
То няма вече медия,твонлайн платформи да не бълват инфо само за вдигане и поскъпване на ипотеки и кредити.
3 % вече има депозити ,къде всеки сам да си намери и договори,но такива договори се сключват вече.
Коментар
-
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
'Ного актуален пенсионер - 'ного го канят по чиви-тата, не слазя от екраните!
Що така, уж лихвите нямаха значение?
Коментар
-
Доходността във всички примери варира между 3.3 и 5%.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеГледайте по Нова,Левонката,Ванчето от КТ Подкрепа и икономисти-Левонката казва че едни 15,20% скок на вноската по ипотечен кредит нищо не било...ха ха ха ха
На друг въпрос,дали е възможно ипотекаря да плаща от 700 лева,1000 лева Левонката се усмихна и обясни ,о да не веднага ,плавно щяло да бъде...
'Ного актуален пенсионер - 'ного го канят по чиви-тата, не слазя от екраните!
Що така, уж лихвите нямаха значение?
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
Много новософийски матрял ще остане изненадан,как на ЕЦБ лихвите са едни ,а нашите са х3
НИ в БГ ги чака катастрофа през 2023 и после стабилен спад още 4-5г
И после демографията ще си каже тежката дума
Офисите ще са една идея по-зле
Коментар
Коментар