IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

разваляш имиджа на ипотекарите
    те не ядът, не пият и не спят, от притеснения, да не им вдигнат лихвата
    Така е.Много ме фана страх да не ми вдигнат лихвата. През 2009-та, като бях съдлъжник на бившата ми жена, я вдигнаха с 1% и бяха големи панаири по медиатори и съдилища. В крайна сметка, я вдигнаха с този 1% след голями пушеци и панаири, както и след 3000лв. предсрочно от мен погасени пари по главницата. Намалиха с цели 4г. датата на падежа на кредита.

Коментар

да бех купил
      Наистина! Как е възможно да си го гледал как се качва, 300.....500.....1000....2...3...5...10к и да не си прежалил поне едни 5-10к $? С 10к щеше да си купил поне 30 коина, които сега на дори на този срив да са 500 000 $....

Коментар

с джонката не се ли засякохте някъде
        амааа, аз бях на реален круиз, а не на виртуален.

Коментар

• Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

Като не отдаваш не само, че нямаш кешфлоул, а и получаваш разходи- данъци, сметки и ремонти на общите части. Тоест кешфлола е отрицателен За другото си прав.
          При мен кешфлоу е 0 в Бургас, щото не съм сключил договор с AIR BNB, а и защото не желая да сключа такъв. През зимата не ме кефят нива от порядък на 50€ за нощувка за семейства, повечето не са от ЗЕС, а от Украйна. Там има съпътващи проблеми. Лятото пък, друг проблем, желаещите са на 90€, ама роднините обсебват по-голямата част от сезона.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение

Като те чета, нашето Черноморие е златно, нищо, че неморски хора, като Кавръка, твърдят, че било мъртво...аз знам откъде произтича това му твърдение, но паламуда тази година, не е на неговото мнение, че много се хвана по мрежите. Събрах половината кешовица за нужната ми яхта за няколко месеца, въпреки кредита ми, който ми тежеше да си купувам кашкавал, леб и ракия
            разваляш имиджа на ипотекарите
            те не ядът, не пият и не спят, от притеснения, да не им вдигнат лихвата
            препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от ivanvg93 Разгледай мнение

Разбирам мисълта ти и съм съгласен донякъде. Кешфлоу 0 за даден момент мен лично не ме бърка. Дори го предпочитам спрямо това да пусна наемател на подпазарна цена оти е ного убав. Претенциозен съм към наемателите си и докато не си избера свестен такъв по моите правила, не го отдавам. Който не му изнася, да отива на друго място. Наемодателят определя правилата и има властта над наемателя.

Във високия сегмент, където отдавам аз, ако започнат да се пазарят за цената, работата е на зле. Значи само две неща - че имотът е надценен (а който си разбира от работата не го пуска надценен) или не им е по джоба. А като не им е по джоба и спре да плаща след 3 месеца, какво правим? Лесно може да отидеш в негативен кешфлоу за година назад като си пуснал м@нг@л или спре да плаща, изпокарате се, тръгнеш да го гониш и ти го изпочупи за благодаря. Пък после с 2-та депозита стягай щети за десетки хиляди или води дела с години в българския съд.
              Имам усещането че говорим за различни неща. Аз не твърдя че трябва да отдаваш имота си на всяка цена или на всеки. Въпроса опира до икономически цикъл и цена на придобиване на актива. Последната е фиксирана - т.е. ти си инвестирал 300К в дадения имот. И за да може въпросния имот да бъде актив а не злато трябва да генерира кеш флоу. И тук опираме до цикъла. Същият този цикъл позволява в момента имота да генерира 5%. Като всяка една инвестиция обаче и имота е податлив на цикличност. Т.е. в даден момент от време пазара на наеми /поради ред причини/ може да доведе до нетна доходност по-ниска от 5%. Т.е. същите хора който ти ще си харесаш като профил не биха ти платили нещо което на пазара никой не дава. Опираме до риска в това дали правилно си определил цената на придобиване спрямо пазарния цикъл първо и второ каква нетна средно годишна доходност ще донесе инвестициятат ти във въпросния актив за период от 20 години.

Защото ако например за търговски имот на Грабен във Виена ти определяш правилата /буквално/ то това не важи за масово жилищно строителство. При първото имаш една улица с краен брой търговски площи и там имаш деманд шортдиж по дифолт. В момента работим по проект при който за 400 кв.м компания плаща 3.5М евро в брой на друга компания за правото да стъпи като наемател в договор при месечен наем малко над 95К евро.

При жилищното масово строителство ситуацията е точно обратната - там постоянно се печатат нови единици и си изцяло зависим от икономическия цикъл.

Коментар

• Първоначално изпратено от ВълчоМечков Разгледай мнение

Не е само до това да е до водата, а и водата да става за нещо. И в Сайгон имаше имоти по бреговете на Меконг за милиони долари, но в тая воняща на лайна река не бих отишъл никога повече, камо ли да се изкъпя. В южнокитайско море водата е чиста и топла, но заради отровните гадини, плажовете които нямат предпазни мрежи са практически неизползваеми. (то е все едно да лижеш захар през стъкло). По света има доста плажове без отровни гадини, но пък има доста сърфисти които дават фира като храна за акули.
                Иначе мизерия има навсякъде, дори в Сингапур имаше квартали като софийските панелни гета като Красна Поляна, където ясно си личеше нископлатената работническа класа, свираща се в имоти под наем или по 2ма 3ма в една деЦка.
                И хората там пътуват по 80-100 км с мотопед на работа до големия град, а тук нашите сривльовци още се назлъндисват на Самоков, Бобошево и Ихтиман. (нищо след време ще се усетят).
                Колко съм им писал за многоликите градове и че не знаят що е това гето. Щото не са виждали. В Сф и най-мизерното гето е като 5то авеню в сравнение с гетата и то в азиатски...но не само мегаполиси.
                Мен ме жилна една безобидна медузка в Персийския залив преди години. Само леко припарване, но после червенината, сърбежа и болката продължиха цял месец. А представи си Ируканджи или от рода медузки. И мрежите ги не ловят, щото чадърчето им е само сантиметър. Директно както казваш ти - Малашевци или Орландовци.
                Last edited by bulgarian lev; 25.12.2022, 21:50.
                Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение

Хехехе, 2016-та, оттогава имотите са с 200% нагоре в Türkiye.
                  В Глифада най-много с 10ина процента да са отхвръкнали.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

Аз на очите и на краката си ли да вярвам или на празни приказки.
                    На глифада го гледах 2016-а 60кв за 35к€. На 2 пресечки от морето, 3 етаж от 4 БЕЗ АСАНСьОР (това ме отказа)
                    Там живеят едни от най-богатите гърци от Атина. Но щом казваш...да беше ми казал да ида да го купя за 38К€.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

На глифада го гледах 2016-а 60кв за 35к€. На 2 пресечки от морето, 3 етаж от 4 БЕЗ АСАНСьОР (това ме отказа)
                      Хехехе, 2016-та, оттогава имотите са с 200% нагоре в Türkiye.

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Ботича гледа в гета за масите, слага филтъра и готоо.
                        В Глифада за 300 € и палмата отпред на някоя къща или кооперация не мое да си купи.
                        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Не е само до това да е до водата, а и водата да става за нещо. И в Сайгон имаше имоти по бреговете на Меконг за милиони долари, но в тая воняща на лайна река не бих отишъл никога повече, камо ли да се изкъпя. В южнокитайско море водата е чиста и топла, но заради отровните гадини, плажовете които нямат предпазни мрежи са практически неизползваеми. (то е все едно да лижеш захар през стъкло). По света има доста плажове без отровни гадини, но пък има доста сърфисти които дават фира като храна за акули.
                          Иначе мизерия има навсякъде, дори в Сингапур имаше квартали като софийските панелни гета като Красна Поляна, където ясно си личеше нископлатената работническа класа, свираща се в имоти под наем или по 2ма 3ма в една деЦка.
                          И хората там пътуват по 80-100 км с мотопед на работа до големия град, а тук нашите сривльовци още се назлъндисват на Самоков, Бобошево и Ихтиман. (нищо след време ще се усетят).
                          Като те чета, нашето Черноморие е златно, нищо, че неморски хора, като Кавръка, твърдят, че било мъртво...аз знам откъде произтича това му твърдение, но паламуда тази година, не е на неговото мнение, че много се хвана по мрежите. Събрах половината кешовица за нужната ми яхта за няколко месеца, въпреки кредита ми, който ми тежеше да си купувам кашкавал, леб и ракия

Коментар

с джонката не се ли засякохте някъде
                            препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение

Значи ако правилно съм разбрал логиката тук е дадени са 100 единици капитал който "трябва" да носят нетна годишна доходност от 5%. И ако тази доходност падне под 5% решението е да нямаме наемател т.е. правим кеш флоуа да е 0?

Това което казвам и е факт че пазара е винаги прав що се отнася до масовия жилищен сегмент. Да сравняваш топ пазар на остров с ограничена площ с недоразвит такъв в малка държава не издържа логика.
                              Като не отдаваш не само, че нямаш кешфлоул, а и получаваш разходи- данъци, сметки и ремонти на общите части. Тоест кешфлола е отрицателен За другото си прав.

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Имот до водата - Сингапур, Истанбул...минимум 15-20К$ на метър.

Коментар

Working...
                                X