Първоначално изпратено от Duran
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Duran Разгледай мнениеДюри както съм забелязал твоите отговори не са обосновани на факти, а на някакъв принцип, лесно е да се каже ,,хората имат кеш купуват,,. На Иван93 отговорът беше доста по смислен и реален. Да има хора които имат кеш. Кешът от работен доход. Хората в България с големи заплати които могат да си позволят да заделят за по един апртамент на 4 5 години заплати са твърде малко . Те са малцинство на пазара. ,,Кой от наеми,,- наемите в България са нищожни със сравнение с цените на апартаментите. Хората от крипто пазара това е най- смешната група от хора които си обявила за потенциални купувачи на пазара на имоти. Не помня колко е на процента българи които са инвестирали в крипто от глава на населението, но той е нищожен може би беше към 2 процента . И от тоя процент хора като извадим 90% от тях че са загубули, а другите 9 от 10 процента които остават пак набиват в крипто понеже то е като хазарт. Направо може да извадим тая група като цяло от потенциални купувачи. И последната група Търговците които би трябвало да имат кеш, ще цитирам и използвам отговора на Полакс защото не ми се влиза в подробности ,,Инфлацията намали покупателната способност на доходите. Оборотите по хр. магазини са с 20-25% надолу,,.Ако при тях търговията е 25% надолу за стоките от жизнена необходимост може да разберем при останалите Търговци че положението е ЯСНО наистина.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Дюри Разгледай мнение
Много са хората с кешВсеки го е изкарал по различен начин, кой от работен доход, кой от крипто, кой от наеми, кой с търговия и т.н. и тн. Много искат да инвестират в НИ и много печелят от това. Ясно е прав си
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
Няма база за сравнение с борсите. Пазара на НИ е инертен и тромав, невъзможно е да скъсиш.
За да купуваш ти трябва кеш, а той намалява. Инфлацията намали покупателната способност на доходите. Оборотите по хр. магазини са с 20-25% надолу. Който е купил с кредит вече му пари дори без да има значително повишение на лихвите по кредитите. Пазара обръща и въпросът е къде и кога ще спре.
Имам си набелязани в единият от сайтовете и всекинден идват на мейла рупорти за намалена цена. Така беше и от 2010 - 2013.
2029 ще започне новия цикъл.
Заради политиката на централните банки с количествени улеснения и облекчения на ликвидността, да се играе срещу тях и да се излиза кеш за дълъг период от време е много, ама много рисково. И тук не говорим само за имоти, а като цяло.Last edited by Bad_Bear; 14.02.2023, 14:46.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivanvg93 Разгледай мнение
Знам, че за средния човек на 2К заплата в София изглежда невъзможно, но има едни 10,000 човека с 6-цифрен годишен доход. И едни хиляда с близо до или над 7-цифрен. Тези хора са пазарували тухла преди, сега продължават да пазаруват и ще продължават да пазаруват в бъдеще.
Мой познат, основател на българска хостинг компания с около 50млн оборот, сега започва да строи сграда. Може би се питате за какво му е.... и аз го питах. Вика, ако се скапе бизнеса, да имам план Б. А по-добър дългосрочен план от жилищно строителство на добро място в София нямаКачествен тухлен депозит с растяща стойност за поколенията.
Обяви няма никъде, в приятелския кръг се разпродава на този един етаж, на онзи един етаж, на него пентхауса и още 1-2 етажа за под наем... да не би в крипто или акции да е по-добре?
"Ненаядоха се тия богаташи". Обикновеният човек го духа както обикновено. Но хората с пари в България си залагат на тухлата дългосрочно. Пък ако ще и заключена да стои.
В Белгия и в Германия също правят така. Пътуват с влак.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivanvg93 Разгледай мнение
Знам, че за средния човек на 2К заплата в София изглежда невъзможно, но има едни 10,000 човека с 6-цифрен годишен доход. И едни хиляда с близо до или над 7-цифрен. Тези хора са пазарували тухла преди, сега продължават да пазаруват и ще продължават да пазаруват в бъдеще.
Мой познат, основател на българска хостинг компания с около 50млн оборот, сега започва да строи сграда. Може би се питате за какво му е.... и аз го питах. Вика, ако се скапе бизнеса, да имам план Б. А по-добър дългосрочен план от жилищно строителство на добро място в София нямаКачествен тухлен депозит с растяща стойност за поколенията.
Обяви няма никъде, в приятелския кръг се разпродава на този един етаж, на онзи един етаж, на него пентхауса и още 1-2 етажа за под наем... да не би в крипто или акции да е по-добре?
"Ненаядоха се тия богаташи". Обикновеният човек го духа както обикновено. Но хората с пари в България си залагат на тухлата дългосрочно. Пък ако ще и заключена да стои.
Преди някоя и друга година да - сългасен съм, че се вложиха доста пари в имоти, но ситуацията се промени.
Усеща се и по броя сделки с кредит. В София вече едва ли не всяка втора сделка е подплатена донякъде с кредит. Нека излезе статистиката за първото тримесечие на 2023-та и ще може да видим дали това съотношение пада или не. Банките неслучайно не вдигат рязко условията, защото има доста ново капарирано, което тепърва ще се доплаща и прехвърля и там обикновено 'играе ипотеката'.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Duran Разгледай мнениеВъпроса е кои са хората с кеш. Как са го изкарали този кеш, с какво се занимават. Дали вече не са купили жилища . Дали имат нужда от повече жилища. Дали искат да инвестират в жилища. Дали мислят че е печелившо да се инвестира в жилища. Според мен отговорите са отрицателни. Може доста да се развива темата, но не ми се навлиза навътре, защото е ясно.Всеки го е изкарал по различен начин, кой от работен доход, кой от крипто, кой от наеми, кой с търговия и т.н. и тн. Много искат да инвестират в НИ и много печелят от това. Ясно е прав си
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнениеПазара е в застой, а потенциалните участници са в емоционална фаза. Колкото и нелогично да звучи, при акциите точно в такива моменти започва да се надува балона и всичко живо скача да скъсява, докато не се достигнат отчайващи нива. Въпросът е при текущите цени, какво трябва да се случи, че да "донадуем" балона до заветните нива и съответно колко години ще продължи. Един такъв цикъл като нищо може да ни коства още 5-6 годинки и да стигнем заветната 2029.
За да купуваш ти трябва кеш, а той намалява. Инфлацията намали покупателната способност на доходите. Оборотите по хр. магазини са с 20-25% надолу. Който е купил с кредит вече му пари дори без да има значително повишение на лихвите по кредитите. Пазара обръща и въпросът е къде и кога ще спре.
Имам си набелязани в единият от сайтовете и всекинден идват на мейла рупорти за намалена цена. Така беше и от 2010 - 2013.
2029 ще започне новия цикъл.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнениеПазара е в застой, а потенциалните участници са в емоционална фаза. Колкото и нелогично да звучи, при акциите точно в такива моменти започва да се надува балона и всичко живо скача да скъсява, докато не се достигнат отчайващи нива. Въпросът е при текущите цени, какво трябва да се случи, че да "донадуем" балона до заветните нива и съответно колко години ще продължи. Един такъв цикъл като нищо може да ни коства още 5-6 годинки и да стигнем заветната 2029.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Duran Разгледай мнениеВъпроса е кои са хората с кеш. Как са го изкарали този кеш, с какво се занимават. Дали вече не са купили жилища . Дали имат нужда от повече жилища. Дали искат да инвестират в жилища. Дали мислят че е печелившо да се инвестира в жилища. Според мен отговорите са отрицателни. Може доста да се развива темата, но не ми се навлиза навътре, защото е ясно.
"Ненаядоха се тия богаташи". Обикновеният човек го духа както обикновено. Но хората с пари в България си залагат на тухлата дългосрочно. Пък ако ще и заключена да стои.Last edited by ivanvg93; 14.02.2023, 13:40.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Meandmyself Разгледай мнение
И аз така мисля. Всеки човек с кеш ще предпочете парите му да се изяждат от инфлацията /30 процента/, с 0,6 процента годишна лихва по депозитите.
Шегувам се.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Пазара е в застой, а потенциалните участници са в емоционална фаза. Колкото и нелогично да звучи, при акциите точно в такива моменти започва да се надува балона и всичко живо скача да скъсява, докато не се достигнат отчайващи нива. Въпросът е при текущите цени, какво трябва да се случи, че да "донадуем" балона до заветните нива и съответно колко години ще продължи. Един такъв цикъл като нищо може да ни коства още 5-6 годинки и да стигнем заветната 2029.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Duran Разгледай мнениеЗдравейте
Купувачите достигнаха своя край.
Шегувам се.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Duran Разгледай мнениеЗдравейте
Тази сутрин докато си отворих социалните мрежи буквално за 10 минути бях залят с реклами за ново строителство. До сега това не се беше случвало . Вчера също ми излезнаха няколко пъти реклами от агенция Home to you за различни обекти новостроящи се сгради. От днешната реклама след като отворих коментарите видях че най-старият от тях е на 11 седмици. Тоест сградата стои на пазара почти 3 месеца без да бъде разпродадена . До колкото знам от брокери в пика от миналата година жилищата до АКт 14 се препродаваха, част от тях, до няколко пъти. А сега няма кой да ги купи първоначално 11 седмици. Докато агенциите търсят зверски нови купувачи предлагането нараства и нараства. Купувачите достигнаха своя край. Според мен се опитват да задържат пазара от рухване до колкото могат, но това е неизбежно въпрос на време е.препоръка е
- 2 Харесвания
Коментар
-
Здравейте
Тази сутрин докато си отворих социалните мрежи буквално за 10 минути бях залят с реклами за ново строителство. До сега това не се беше случвало . Вчера също ми излезнаха няколко пъти реклами от агенция Home to you за различни обекти новостроящи се сгради. От днешната реклама след като отворих коментарите видях че най-старият от тях е на 11 седмици. Тоест сградата стои на пазара почти 3 месеца без да бъде разпродадена . До колкото знам от брокери в пика от миналата година жилищата до АКт 14 се препродаваха, част от тях, до няколко пъти. А сега няма кой да ги купи първоначално 11 седмици. Докато агенциите търсят зверски нови купувачи предлагането нараства и нараства. Купувачите достигнаха своя край. Според мен се опитват да задържат пазара от рухване до колкото могат, но това е неизбежно въпрос на време е.
- 1 like
Коментар
Коментар