Първоначално изпратено от bota156
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
От колко метра я теглиш водата. Че за 3м3 си трябва 1кват поне помпа или само за нея 100лв ток
айде инженерно 350 вата, но вадиш флуида на 12 градуса и постигаш максималния капацитет на машината.
като стане минус 20 навън и въздух вода почват да виждат зор, а някой по смотани направо отказват, а в същото време ти си вадиш водата на 12-11 градуса и ти е все тази дали е минус 10-20-30. за къща е много добре, но иска хубава вода да имаш (чиста и с достатъчно дебит).Last edited by bertram; 16.02.2023, 09:52.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
� -
Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
Най-доброто съчетание е термопома + подово. При добра топлоизолация Т на топлоносителя може да е 30-32 градуса и ТП работи в икономичен режим с висок COP. Супер преоразмерени радиатори също е вариант, но лично аз тогава препоръчвам водни конвектори. Пак може да се отопляваш с Т на топлоносителя 35 гр, но предимството е, че може и да се охлаждаш лятото с тях. В този случай да не се забравя изводи за отвеждане на конденза. Аз топля 300м2 с ТП вода-вода + подово + конвектори и лятото се охлаждам директно със сондажна вода, Т на която целогодишно е 14-15 градуса. ТП работи само на евтината нощна ел.енергия и отоплението + БГВ буквално струва стотинки.
Централен тец!
Защото е субсидирано,топло.
Няма нищо по хубаво от енергия която се субсидира от общия бюджет.
ТЕЦ,а е и най евтин и на Запад.
Коментар
� -
Миродес - ПЪРВО почваш с изолацията. Принципа е на мечо пух. Ама минимума е 10см под, 15 стени, 30 таван. Чак тогава си евентуално за термопомпа задължително с ПОДОВО. Понеже термопомпеното отопление върви с херметизиране, се налага и рекуператор за 5к за вентилиране с минимална загуба на топлина - 5-10%. Всичко това е минимум 30-40к лева. Търгашите са много нагли - само за инсталиране на подово искат повече от газаджиите дето включват и котела+узаконяване. Ако си го правиш САМ - бавно бавно може и на 10к да слезеш за материали и преправено оборудване 2-ра употреба. Водното излиза по скъпо от въздушна термопомпа - само 2 сондажа са ти 5к лева. Ако те хванат да ползваш канализацията за изхвърлената вода и да я плащаш по левче отива всякаква икономия
"инвестицията" няма избиване - има обаче голям КЕФ и удобствоНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
- 2 Харесвания
Коментар
� -
Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
Най-доброто съчетание е термопома + подово. При добра топлоизолация Т на топлоносителя може да е 30-32 градуса и ТП работи в икономичен режим с висок COP. Супер преоразмерени радиатори също е вариант, но лично аз тогава препоръчвам водни конвектори. Пак може да се отопляваш с Т на топлоносителя 35 гр, но предимството е, че може и да се охлаждаш лятото с тях. В този случай да не се забравя изводи за отвеждане на конденза. Аз топля 300м2 с ТП вода-вода + подово + конвектори и лятото се охлаждам директно със сондажна вода, Т на която целогодишно е 14-15 градуса. ТП работи само на евтината нощна ел.енергия и отоплението + БГВ буквално струва стотинки.
- 1 like
Коментар
� -
Първоначално изпратено от troika Разгледай мнение
Така е, изолацията е най-важна. 100-300лв ссметки са нищо, за налък апартамент съм давал за отопление на ток по 300лв. Нормално за нашия климат 15см. изолация. Ако има трайни минусови температури вечер през зимата в района му, - 15/-20, може и 20 см. да сложи. Гледах къща в Северна Европа с изолация 20 см. 250 м2 се отопляваха с 6 kW термопомпа. Аз имам термопомпа 8 kW на 100м2., апартамент, водно подово, изолация 10 см и когато е загрято при минусови температури и стигаше да подава около 2 kWh средно. Вместо термопомпа 8 kW можеше да инсталирам 6kW и пак шях да съм ОK.
- 1 like
Коментар
� -
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
От колко метра я теглиш водата. Че за 3м3 си трябва 1кват поне помпа или само за нея 100лв ток
- 1 like
Коментар
� -
Първоначално изпратено от troika Разгледай мнениеПри радиаторите трябва да поддържаш по-висока температута и имаш по-голям разход на електроенергия отколкото при 35°C. Друг вариант е да инсталираш големи радиатори, ако имаш място, поне два или три пъти по-големи от нормалните и да караш на 35 градуса вода. Така, че всичко е много индивидуално.
- 1 like
Коментар
� -
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Отоплявам два етажа от къща общо около 200 квадрата.Каква термопомпа ще ми свърши работа и на каква цена?
- 1 like
Коментар
� -
https://fb.watch/iJwf7XvqL3/
Цените на имотите щели да поскъпват защото видиш ли поскъпвало всичко и материалите и труда на строителите...Това е сбъркана логика и очаквания на повишителите които са разбити в това видео и то от брокер на имоти,кредитен посредник ,човек с над 15 годишен опит на пазара на имоти
Коментар
� -
Първоначално изпратено от IaneSandanski Разгледай мнение
Зависи колко е изолирана, дограма/стъклопакети какви са и най-вече по-всяка вероятност са радиатори, няма водно подово? Ако е така ще трябва да работи на по-висока температура, което е по-неикономично. Най-добре ако не си слагал изолация, инвестирай в сериозна изолация (поне 15 см на стени и 30 см на таван) и 10кВ термопомпа въздух-вода би трябвало да стигне. Иначе ще даваш повече пари за по-мощна и после повече месечни сметки. Аз отоплявам 400 м2 с вода-вода и подово, изолация 10 см и тройни стъклопакети, 30 см на таван и ми излиза 100-300 лв месечно според температурите.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от IaneSandanski Разгледай мнение
12 градуса целогодишно. 3 кубика на час стигат за 20кВ.Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
� -
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
Може ли малко детайли. Каква е температурата на водата, която черпиш януари-март? Какъв дебит ти върши работа за тези 400м2 ?
Благодаря предварително!
Коментар
� -
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
тоя е един от малкото, които от нищо не разбират
но за сметка на това е експерт по всички теми
има и други такива тук
лесно може да ги определиш
- 1 like
Коментар
� -
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Благодаря.Уважавам искрените хора.Ще намерим общ език с теб.
Коментар
�
Коментар