IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

Учебниците трябва да ги изхвърлиш. Те и в тая тема се видя, че "училите" икономики и финанси са винаги изненадани.

Естествено България не може да се състезава с Китай. Там в заводите половин час може да обикаляш докато видиш жив човек. Етатизмът е нещо съвсем естествено и в общия случай НЕОБХОДИМО за страна като нашата.

Проблемът в случая идва от непоследователността, от тройните стандарти и обезмислянето на реалния труд за сметка на рентиерството. Естествено, че всеки човек с пари ще купува имоти. По-изгодно е, по-малко червена лента, по-малко конкуренция, по-ниска данъчна ставка от трудов доход!!!
    Чекай сега.Учили или взели дипломи.Защото има разлика.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
      Ето това е до ноември

Забележете - ДОД ака работещите плащат 20% повече от работодателите !?!?!?
      Имотите са следствие. Цялата система те наказва, ако работиш и те позлатява, ако рентиерстваш. Така е от преди 2008ма кризата, но с времето се засилват тенденциите.

Именно затова е супер смешно и безумно нагло някой да обяснява, че заплатите на бюджетниците идват от "бизнеса". Никъде "бизнесът" не е толкова обгрижван и освободен от социална отговорност като у нас. В Германия е по-скъп токът отколкото тука.

Но наистина най-забавното е, че аз съм някъв прост среднист и тия неща ги пиша от години тука и обяснявам, че по тия причини спад на имотиту в номинален размер е немислим. А разни професори и кавръци постоянно говореха за спадове.

И последно, че стана дълго - спад ще има, само ако се намалят заплатите на бюджетниците. Едно 9 месеца закъснение. Тия хора не са просто купувачи, те са тия дето връщат по 20% в бюджета. Може да е от една ръка в друга, ама има значение.

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev1111 Разгледай мнение

ДДС е 60% а акцизите 30%
        Ето това е до ноември

Забележете - ДОД ака работещите плащат 20% повече от работодателите !?!?!?
        Имотните данъци само 2%.
        Според мен трябва да се гони 20% по всички пера. Или ДДС наполовина, имотните 5 ПЪТИ и малко увеличение на акцизи и ДОД.

Иначе се превръщаме в клошаристан и кофтористан
        Данъчни приходи 43 406,5
        Корпоративен данък 5 816,0 13%
        Данъци в/у доходите на физически лица 6 905,0 16%
        Данък върху добавената стойност 18 626,1 43%
        Акцизи 6 445,0 15%
        Неданъчни приходи 4 790,0 11%
        Приходи и доходи от собственост 926,2 2%
        Превишение на приходите над разходите на БНБ 660,0 2%
        Приходи от такси 2 320,8 5%
        Last edited by bota156; 31.12.2024, 15:17.
        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Три с най-големи приходи в бюджета са:
          • ДДС. Сигурно 1/4 от целия бюджет
          • Акцизи - горива, цигари и алкохол.
          • Еврофондове.
          Тука естествено можеш да приказваш, че има и местни данъци и разни осигуровки и пак няма да го докараш до над 10% от бизнеса. За т.нар. "корпоративен данък" изобщо няма да почвам.
          ДДС е 60% а акцизите 30%

Коментар

• Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение

ХА... държавата субсидирала тока на бизнеса...

В учебниците по макро-икономика, които в момента чета пише, че преди 1990-та, точно преди да се разпадне комунизма, комунетата в бг правели същите простотии -
            масово субсидирали губещи предприятия "за да не седяли хората без работа"...

И заради такива простотии накрая комунизмът им бъйлясал и се разпаднал...
            Учебниците трябва да ги изхвърлиш. Те и в тая тема се видя, че "училите" икономики и финанси са винаги изненадани.

Естествено България не може да се състезава с Китай. Там в заводите половин час може да обикаляш докато видиш жив човек. Етатизмът е нещо съвсем естествено и в общия случай НЕОБХОДИМО за страна като нашата.

Проблемът в случая идва от непоследователността, от тройните стандарти и обезмислянето на реалния труд за сметка на рентиерството. Естествено, че всеки човек с пари ще купува имоти. По-изгодно е, по-малко червена лента, по-малко конкуренция, по-ниска данъчна ставка от трудов доход!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение

Я ми кажи - от къде ще идват парите за зплати на бюджетниците, ако не е частния сектор?

Три с най-големи приходи в бюджета са:
              • ДДС. Сигурно 1/4 от целия бюджет
              • Акцизи - горива, цигари и алкохол.
              • Еврофондове.
              Тука естествено можеш да приказваш, че има и местни данъци и разни осигуровки и пак няма да го докараш до над 10% от бизнеса. За т.нар. "корпоративен данък" изобщо няма да почвам.

Last edited by X_Y; 31.12.2024, 14:15.

Коментар

• Първоначално изпратено от Пишман Investor Разгледай мнение

И за да не кажат админите, че не е по темата - "откраднатите" пари отиват за коли и ТУХЛИ. ('щото на едрия български бизнес му е толкова капацитета...)
                Крайно време и тези препирачи да почнат да влагат в биткойни, акции, облигации и пр. инструменти!! Някой да им обясни, че там има много по висока доходност от скапаните тухли!

Коментар

• Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
                  Какво правим сега!
                  Купуваме газ.

Коментар

Хах, малко са ти сбъркани причинно-следствените връзки. Държавата субсидира цената на тока, защото само бизнесът е на "свободния" пазар, битовите абонати не са, което изкривява изкуствено цените и тежестта се поема от частня сектор. Логично е да има субсидии, защото именно държавата изкривява цената на тока по начало. Относно данъчните облекчения - за какво говориш? За данъчен кредит? Под частен сектор аз изобщо не визирам само ресторантьорите, които са с намалено ДДС... Митата са най-нормалното нещо след като китайският бизнес е дотиран от държавата, т.е. няма как пазарно да се конкурираш с него. И т.н. и т.н., в момента частния сектор оцелява въпреки държавата, а не благодарение на нея!!!

Я ми кажи - от къде ще идват парите за зплати на бюджетниците, ако не е частния сектор?
                    ХА... държавата субсидирала тока на бизнеса...

В учебниците по макро-икономика, които в момента чета пише, че преди 1990-та, точно преди да се разпадне комунизма, комунетата в бг правели същите простотии -
                    масово субсидирали губещи предприятия "за да не седяли хората без работа"...

И заради такива простотии накрая комунизмът им бъйлясал и се разпаднал...
                    ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

Хах, малко са ти сбъркани причинно-следствените връзки. Държавата субсидира цената на тока, защото само бизнесът е на "свободния" пазар, битовите абонати не са, което изкривява изкуствено цените и тежестта се поема от частня сектор. Логично е да има субсидии, защото именно държавата изкривява цената на тока по начало....... в момента частния сектор оцелява въпреки държавата, а не благодарение на нея!!!...
                      Първо правя уговорката, че има частен бизнес и частен бизнес.
                      Има някакъв резон в разсъжденията ти, но - през частния бизнес на "нашите хора" се източват стотици милиони годишно (може и да стигат милиард вече) само през компенсациите за "тока".

И за да не кажат админите, че не е по темата - "откраднатите" пари отиват за коли и ТУХЛИ. ('щото на едрия български бизнес му е толкова капацитета...)
                      Написаното по-горе е единствено и само лично мнение.

Коментар

Часният сектор не е частен, защото съществува изцяло на гърба на държавата. Субсидии, специални регулации, облекчения за цената на тока (временни уж), данъчни облукчения (уж и те временни), защитни мита срещу китайци, узаконен внос на роби от чужбина... Частният сектор е паразит. И е изключително забавно да критикувате бюджетниците.

Дори активните форумни участници са милионери на държавна хранилка.
                        Хах, малко са ти сбъркани причинно-следствените връзки. Държавата субсидира цената на тока, защото само бизнесът е на "свободния" пазар, битовите абонати не са, което изкривява изкуствено цените и тежестта се поема от частня сектор. Логично е да има субсидии, защото именно държавата изкривява цената на тока по начало. Относно данъчните облекчения - за какво говориш? За данъчен кредит? Под частен сектор аз изобщо не визирам само ресторантьорите, които са с намалено ДДС... Митата са най-нормалното нещо след като китайският бизнес е дотиран от държавата, т.е. няма как пазарно да се конкурираш с него. И т.н. и т.н., в момента частния сектор оцелява въпреки държавата, а не благодарение на нея!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от diskmanv Разгледай мнение

Не Евго, за другата сделка за която пита. Нея съм финализирал.

Тук изобщо не се разсъждава за печелене, а за избор на по-малкото зло. Въпрос за 1млн лева. Ако ти си обикновен човек на заплата, който има добра финансова кулутура и дисциплина, спестява всеки месец и в момента имаш спестени 50-70-100к. кое е по-малкото зло. Да купиш гараж за 70хил лв. или да продължиш да чакаш и спестяваш? Ей го пред очите ни в тази тема ДО СЕГА, какво тогава" млад мъж можеше да направи с 150хил лв. и какво може 5г. по-късно. От тристаен с гараж до двоен гараж. И сега кой Нострадамус ще дойде и ще обясни, инфлацията ще продължи ли? Всико напечатано вече усвоено ли е? А новонапечатаното кога ще се усвои? Или още утре идва война и всичко ще се занули? Щото ако нещата останат по старо му още 3-4г. едни 70хил вместо за гараж ще стигнат за мазе с буркани, ама без бурканите. За това питам логически за кредитиране и т.н., кое е по-малкото зло. Ясно е че е безумно да купуваш имот с 40-45г. доходност за инвестиция, но повечето бъркат спестяването с инвестиция.
                          Честито, много се радвам за теб. Браво.

Аз ако имах 100 000 евро, бих купил студио на морето на юг или край Албена и двустаен апарт в София. И тъй като парите няма да стигнат, ще взема и кредит. Обаче имам жилище и морски имот също имам, защо да купувам.

Купил съм златни инвестиционни монети за малчуганите с пари от заплата и им ги подарих. Не е хубаво да се стои в пари. Трябва диверсифициране.
                          Гледал съм хубави масивни вили, строени или ремонтирани през 2000 г. Тогава бях свежо парче и доста готин (чуждо мнение). От тогава мина много време и тези вили не се харесват много на клиентите, не са по нова мода и вътре е малко мутро барок, в този стил. И ако човек тогава е вложил пари за 1/2 гарсионера в ремонт и не е ползвал много вилата, също си е загуба. Знаеш много добре, че ако всички се юрнат да купуват апартаменти и да печелят от наеми, съвсем ще скапят пазара на наеми в София. Влагам пари и в реновиране на имотите, които ползваме. Мисля да купувам хубава боксспринг спалня, с ракла за багаж отдолу.

Едно време една преподавателка по английски език от старата школа от СУ казваше, че смисълът на многото пари е човек да може да пътува.

Коментар

• Какво правим сега!

Коментар

• https://trud.bg/%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D...%8A%D1%81-155/

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

Т.е. през 2024 г. си купил апарт и си го стегнал?

Относно другите въпроси, всичко е много относително.

Предвид лошата демография в БГ, не ми се струва добра идея тепърва да се купуват скъпи апартаменти и да се "печели" от наеми. За мен по-важно е всеки месец да ти влиза хубав паричен поток и от него да можеш да разполагаш - за екскурзии, за дрехи (и други бонбонки), за образование на децата, за морски имот, за кола и т.н.

В момента съм домоуправител на вход до края на 2025 г. и едвам им събирам парите. 50% дават лесно, другите много се бавят. И някой неща правя с личен труд, за да не се плаща на фирми. Чистачът и той не е перфектен и гледа да работи "отгоре отгоре".
                                Не Евго, за другата сделка за която пита. Нея съм финализирал.

Тук изобщо не се разсъждава за печелене, а за избор на по-малкото зло. Въпрос за 1млн лева. Ако ти си обикновен човек на заплата, който има добра финансова кулутура и дисциплина, спестява всеки месец и в момента имаш спестени 50-70-100к. кое е по-малкото зло. Да купиш гараж за 70хил лв. или да продължиш да чакаш и спестяваш? Ей го пред очите ни в тази тема ДО СЕГА, какво тогава" млад мъж можеше да направи с 150хил лв. и какво може 5г. по-късно. От тристаен с гараж до двоен гараж. И сега кой Нострадамус ще дойде и ще обясни, инфлацията ще продължи ли? Всико напечатано вече усвоено ли е? А новонапечатаното кога ще се усвои? Или още утре идва война и всичко ще се занули? Щото ако нещата останат по старо му още 3-4г. едни 70хил вместо за гараж ще стигнат за мазе с буркани, ама без бурканите. За това питам логически за кредитиране и т.н., кое е по-малкото зло. Ясно е че е безумно да купуваш имот с 40-45г. доходност за инвестиция, но повечето бъркат спестяването с инвестиция.

Коментар

Working...
                                X