IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сглобяеми къщи - мнение

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Georgo Разгледай мнение
    Странни коментари, явно коментиращите "през плет не са виждали" такова чудо - сглобяема къща.Аз вече от 2 години живея в такава. Не, не е "преместваем обект" - тези са нещо мноооооооооого различно от сглобяемите къщи (даже бих казал, че нямат нищо общо). Имам и апартамент в центъра на Варна, в който вече не ми се и прибира (проблеми с паркиране, "готини" съседи, шум и т.н.).
    Предимствата на сглобяемата къща (моята): 1. Цена - 300 (триста) евро на кв.м. х 100 кв.м. = 30 000 евро цена ДО КЛЮЧ (вкл. изкопи, бетони, подпорни стени, фундаменти, врати, прозорци, фаянс, теракот, инсталации - ключове, контакти - с една дума ВСИЧКО, да не изброявам) . Единственото, което съм си купил е гранитогреса, фаянса и оборудването на банята, но монтажа им е включен в цената. 2. С фирмата, която избрах, договорката беше (и си я спазиха), че те си уреждат и координират всичко необходимо за строителството (трактори, бетони и каквото там им трябва). Не съм се занимавал с нищо по организацията и/или набавянето на материали (с изключение на плочките и оборудването). Къщата представлява дървени греди (фермите се сглобяват на място) обработени с Бохемит (някаква химия против гризачи и огнеустойчивост), обковани отвътре с гипсокартон, а отвън с ОСБ, запълнено с 10 см. вата, отвън с 10 см. стиропор за изолация, шпакловано и измазано с минерална мазилка. Отвътре - шпакловано и боядисано с цветове по мой (на жената) избор (в цената). Отвън - веранда 40 кв.м. (отделно от квадратурата на къщата - в цената). Бетонови пътеки от 1 метър околовръст на цялата къща - в цената. Всякакви инсталации - ел., ВиК, кабели - FTP и коаксиални за ТВ, алармена инсталация, тъби за парно - в цената. 3. Срок - изграждането на къщата отне 3 - 4 месеца - 3 пъти по-малко време от изваждането на необходимите документи за разрешитлелното за строеж. 4. Буквално на другият ден, след приключване на строежа, в къщата можеше да се живее - няма влаги, изсъхвания и др. подобни, както при традиционното строителство. Оказа се, че къщата е доста по-енергоефективна от апартамента ми (също 100 кв.м.). Зимата се отоплявам на пелети, след като вечер и горяла камината (13 kW) и благодарение на парната инсталация всички врати са отворени и навсякъде е ЕДНАКВО топло (25 градуса - жено ми обича да и е топло), през деня сме на работа и вечер като се приберем още е топла къщата (навън 1-5 градуса, вътре - 19 -20). Климатика лятото (18-ка на Самсунг) го пускам в най-големите жеги, щото при 30 градуса навън, ако не отворя всички прозорци, вътре е 23 -24 градуса. 5. Комфорта да си паркирам в двора (или отван - място колкото щеш), да вечерям на верандата, докато слушам птичките или просто зяпам гората (къщата е в кв. Виница на Варна -урбанизиран район, но е предпоследна до гората), да спя на чист въздух и тишина, нарушавана единствено (на 90 %) от естествени природни звуци - безценно!
    Недостатъци: Пътя не е перфектен, както в града (ама, че се изцепих - перфектен път във Варна ), нужда от автомобил за купоните с приятелите на ресторант (не трябва да пия, или - такси), изнервящото вадене на документи по строителството - оказа се, че трябва да се изкарат всички документи, като за каквото и да е друго строителство.
    Коя е фирмата, може ли препоръка?

    Коментар


    • Първоначално изпратено от bgMan Разгледай мнение
      Аз живея в такава къща от 2004г. Семейство с 2 деца.
      Разходите за отопление/охлаждане са изключително малки в сравнение с други видове строителство.

      Сега най-добре е човек да си поръча енергоспестяващ дом по последна технология и с най-новите материали (лятото са студени, а зимата топли), въпреки че може да ви се струва скъпо - 1000 евро кв.м. в завършен вид. Ако не разбирате от материята някои фирми ще се опитат да ви вдигнат цената и до 2000 евро кв. м. за едно и също нещо.

      Иначе ако все пак останете на дървена сглобаема къща има доста важни подробности, които са от голямо значение - сандвич панела трябва да е минимум 12см, препоръчително - 15 см., отвън трябва допълнително да има минимум 6см. стиропор. Покрива трябва да е с 3 см.-ови дъски, ребрата на покривната конструкция да са през не повече от 70 см. , стрехите отвън е добре да са поне 80см., целият дървен материал трябва да е предварително импрегниран против плесени, буболечки и гризачи.

      Чак след уточняване на тези детайли се пристъпва към квадратура, разположение на стаи, врати, прозорци, изложение и др.
      Коя е фирмата, която Ви е правила къщата и доволен ли сте?

      Коментар


      • Влез В Профил

        Последвай ни Play Video

        Семейство чака над 2 години за “бързострояща” се сглобяема къща (РЕПОРТАЖ)

        19 Април 2021
        013061



        Скъпи приятели, към нас се обърна семейство, решило да си построи сглобяема къща в с.Подгумер, община Нови Искър. Те са сключили договор като юридическо лице със Sweet Home – компания, занимаваща се с производство на бързи и енергийноефективни сглобяеми къщи през 2019 година.

        След месеци чакане за изготвянето на проекта, през пролетта на 2020 година на място семейството установява, че работите по полагането на основите на къщата са започнали. Оказва се обаче, че те са подкопани, а в проекта липсват различни елементи. След като опитват да издействат промяна на проекта от изпълнителя и не получават удовлетворяващ ги отговор, те решават да потърсят независими експерти, които да оценят проекта.

        Така се стига до становища на външни оценители, според които проектът е непълен и се нуждае от допълнения. Въпреки нотариално завереното съгласие на изпълнителя да нанесе съответните корекции и да допълни проекта, месеци наред възложителите не стигат до така желания резултат и им се налага да потърсят адвокат.

        Подават жалби до различни институции – РДНСК, община Нови Искър и други, които за момента остават без резултат. Ето защо завеждат и дело.

        Репортерът ни Виктория Симеонова се срещна и с изпълнителя на проекта. Управителят на „Галда“ – фирмата, работеща под бранда Sweet Home Галин Ненов обяви пред камерата ни, че няма нарушения в проекта, а спирането е заради искане от страна на обърналите се към нас.

        По думите на Галин Ненов няма риск от срутване на конструкцията. Той обеща при съдебно решение на казуса моментално фирмата му да завърши строителството на къщата и ни показа част от елементите от нея.



        Къщата ни в Подгумер бе проектирана от Sweet Home (арх. Руслан Гинчев, инж. Тихомир Георгиев и Гергана Матеева) - sweethomebulgaria.com (Галин Ненов - Галда ООД, Валентино-Г, Арна, Галда строй, Арно село).
        Проекта е одобрен от строителен надзор Гинев инженеринг и Община Нови Искър с гл. архитект Станислав Михайлов.

        Sweеt Home започнаха строитество на парцела в Подгумер без да ни предупредят... Което ни накра да направим проверка на проекта. Оказа се невероятно иновативен - чак е опасен за живота и здравето на бъдещите обитатели на къщата.

        КИИП наказа проектанта Тихомир Георгиев и техническия контрол по част 'Конструкция' Стефка Гълъбова на Sweet Home, заради незаконния им проект на нашата къща: https://kiip.bg/documents/md/492_prot_KDP1_16022022.pdf
        Инж. Александров прочете писмото от инж. Стефка Гълъбова. В него тя обявява, че приема констатациите и аргументите за пропуски и грешка в изготвения проект, изложени в направените експертизи и респективно невзети под внимание от нея като ТК и приема решението на КДП. https://kiip.bg/documents/md/497_%D0...1-25032022.pdf

        Инж. Крумов: 'Не съм виждал толкова слаб проект. Няма нито един детайл, нито една връзка. Конструкцията не може да се използва. Тя е опасна.' http://www.kiip.bg/documents/md/452_prot1_17022021.pdf

        Ето и репортаж на 'Господартите' по случая. https://gospodari.com/%D1%81%D0%B5%D...E%D1%81%D1%82/

        Ето и историята: https://www.facebook.com/groups/3011...user/534571596

        В момента водим дело срещу Sweet home.
        Last edited by Chorbadzhiyski; 23.01.2023, 22:19.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Georgo Разгледай мнение
          Странни коментари, явно коментиращите "през плет не са виждали" такова чудо - сглобяема къща.Аз вече от 2 години живея в такава. Не, не е "преместваем обект" - тези са нещо мноооооооооого различно от сглобяемите къщи (даже бих казал, че нямат нищо общо). Имам и апартамент в центъра на Варна, в който вече не ми се и прибира (проблеми с паркиране, "готини" съседи, шум и т.н.).
          Предимствата на сглобяемата къща (моята): 1. Цена - 300 (триста) евро на кв.м. х 100 кв.м. = 30 000 евро цена ДО КЛЮЧ (вкл. изкопи, бетони, подпорни стени, фундаменти, врати, прозорци, фаянс, теракот, инсталации - ключове, контакти - с една дума ВСИЧКО, да не изброявам) . Единственото, което съм си купил е гранитогреса, фаянса и оборудването на банята, но монтажа им е включен в цената. 2. С фирмата, която избрах, договорката беше (и си я спазиха), че те си уреждат и координират всичко необходимо за строителството (трактори, бетони и каквото там им трябва). Не съм се занимавал с нищо по организацията и/или набавянето на материали (с изключение на плочките и оборудването). Къщата представлява дървени греди (фермите се сглобяват на място) обработени с Бохемит (някаква химия против гризачи и огнеустойчивост), обковани отвътре с гипсокартон, а отвън с ОСБ, запълнено с 10 см. вата, отвън с 10 см. стиропор за изолация, шпакловано и измазано с минерална мазилка. Отвътре - шпакловано и боядисано с цветове по мой (на жената) избор (в цената). Отвън - веранда 40 кв.м. (отделно от квадратурата на къщата - в цената). Бетонови пътеки от 1 метър околовръст на цялата къща - в цената. Всякакви инсталации - ел., ВиК, кабели - FTP и коаксиални за ТВ, алармена инсталация, тъби за парно - в цената. 3. Срок - изграждането на къщата отне 3 - 4 месеца - 3 пъти по-малко време от изваждането на необходимите документи за разрешитлелното за строеж. 4. Буквално на другият ден, след приключване на строежа, в къщата можеше да се живее - няма влаги, изсъхвания и др. подобни, както при традиционното строителство. Оказа се, че къщата е доста по-енергоефективна от апартамента ми (също 100 кв.м.). Зимата се отоплявам на пелети, след като вечер и горяла камината (13 kW) и благодарение на парната инсталация всички врати са отворени и навсякъде е ЕДНАКВО топло (25 градуса - жено ми обича да и е топло), през деня сме на работа и вечер като се приберем още е топла къщата (навън 1-5 градуса, вътре - 19 -20). Климатика лятото (18-ка на Самсунг) го пускам в най-големите жеги, щото при 30 градуса навън, ако не отворя всички прозорци, вътре е 23 -24 градуса. 5. Комфорта да си паркирам в двора (или отван - място колкото щеш), да вечерям на верандата, докато слушам птичките или просто зяпам гората (къщата е в кв. Виница на Варна -урбанизиран район, но е предпоследна до гората), да спя на чист въздух и тишина, нарушавана единствено (на 90 %) от естествени природни звуци - безценно!
          Недостатъци: Пътя не е перфектен, както в града (ама, че се изцепих - перфектен път във Варна ), нужда от автомобил за купоните с приятелите на ресторант (не трябва да пия, или - такси), изнервящото вадене на документи по строителството - оказа се, че трябва да се изкарат всички документи, като за каквото и да е друго строителство.
          Здравейте!
          Търсейки мнения за сглобяеми дървени къщи, попаднахме на вашият коментар и снимка от къщата. Много ни хареса. Дали би било удобно ако може със съпруга ми да се свържем с Вас за повече информация? Ние също сме от Варна.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Georgo Разгледай мнение
            [ATTACH=CONFIG]n3776993[/ATTACH]това е моята къща, по нищо не личи, че е сглобяема.
            Здравейте!
            Търсейки мнения за сглобяеми дървени къщи, попаднахме на вашият коментар и снимка от къщата. Много ни хареса. Дали би било удобно ако може със съпруга ми да се свържем с Вас за повече информация? Ние също сме от Варна.

            Коментар


            • https://www.youtube.com/watch?v=vngXI_x50dc
              Sam Zell - The Biggest Real Estate Owner in America | Full Documentary

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Georgo Разгледай мнение
                [ATTACH=CONFIG]n3776993[/ATTACH]това е моята къща, по нищо не личи, че е сглобяема.
                Колега,
                драсни на лично , коя фирма си ползвал
                Мерси предварително

                Коментар


                • Иновации от Свий от хората (Sweet Home Bulgaria):

                  https://gospodari.com/%D1%81%D0%B5%D...00fS28DvaCVafY

                  Комисията по дисциплинарно производство на КИИП наказа проектанта и техническия контрол на Sweet HomeSweet , заради незаконния им проект на нашата къща: https://kiip.bg/documents/md/492_prot_KDP1_16022022.pdf

                  "Инж. Александров прочете писмото от инж. Стефка Гълъбова. В него тя обявява, че
                  приема констатациите и аргументите за пропуски и грешка в изготвения проект,
                  изложени в направените експертизи и респективно невзети под внимание от нея като ТК
                  и приема решението на КДП."
                  https://kiip.bg/documents/md/497_%D0...1-25032022.pdf

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение

                    Азерите са казали: С любимия човек и под храста е дом
                    Ооо, Караваньо

                    Коментар


                    • Click image for larger version

Name:	Untitled.jpg
Views:	1
Size:	18.6 КБ
ID:	3776993това е моята къща, по нищо не личи, че е сглобяема.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

                        Напротив! Дървото и камъкът винаги са ме привличали. С помощта на съвременните строителни материали, реставрацията на такава къща я прави напълно годна за живеене.

                        Съжалявам, че изтрих снимките на една стара къща от плет, която съседите ми възстановиха - отвън с изолация от полистирен, а вътре изравниха стените с гипсокартон. През лятото в нея е прохладно, а през зимата - топло.
                        Наздраве!
                        Азерите са казали: С любимия човек и под храста е дом

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение

                          Е, ама не би живяла в такава, нали.
                          Напротив! Дървото и камъкът винаги са ме привличали. С помощта на съвременните строителни материали, реставрацията на такава къща я прави напълно годна за живеене.

                          Съжалявам, че изтрих снимките на една стара къща от плет, която съседите ми възстановиха - отвън с изолация от полистирен, а вътре изравниха стените с гипсокартон. През лятото в нея е прохладно, а през зимата - топло.
                          Наздраве!
                          Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                          Мечо

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

                            Вероятно не си попадал на стари, изоставени къщи по махалите на Централна Стара Планина. Там има доста дървени къщи. Стените им са направени от дебели дъбови дъски. Нещо от този тип:


                            Това е къщата на Ангел Кънчев в Трявна. Винаги когато минавам покрай нея, се възхищавам на изящността й.
                            Наздраве!
                            Е, ама не би живяла в такава, нали.

                            Коментар


                            • Цената зависи от това какво искаш като качество. Щото едно е да ти сковат една барака. Друго е да направят една къща.

                              Ако вземеш едноетажна къща, то разликите ще са тухлите, няколко колони и горната плоча евентуално.

                              Външна изолация, дограма, фундамент, покрив си е същото. А вместо тухли имаш дървен материал, вата и гипс картон.

                              Така че за едноетажна къща цената не би трябвало да се различава кой знае колко при еднакво качество. Може би труда да е по-малко.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение

                                Не е достатъчно предимство скоростта. При тази разлика в качеството, трябва и цената да е поне 2-3 пъти по-ниска. В България няма традиции, технологии и материали за такова строителство.
                                Вероятно не си попадал на стари, изоставени къщи по махалите на Централна Стара Планина. Там има доста дървени къщи. Стените им са направени от дебели дъбови дъски. Нещо от този тип:


                                Това е къщата на Ангел Кънчев в Трявна. Винаги когато минавам покрай нея, се възхищавам на изящността й.
                                Наздраве!
                                Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                                Мечо

                                Коментар

                                Working...
                                X