IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Kога ще събарят панелките?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • То и във Варна има няколко сгради строени от Вермахта, които изглеждат страхотно. Има и от времето на османската имеприя /не се шегувам/ и се живее в тях.
    Не е въпрос на епоха, а на качество.
    Париж е Париж заради човек с размах и визия - Жорж Осман.

    Коментар


    • Говорите малко наизуст мисля.

      В Берлин много жилищни сгради строени като гледам от 1920-30 и насам, заедно със соц панелките, се поддържат с всичка сила и изглеждат добре отвън и много добре от вътре. Даже досами Александерплац има много соц панелки.

      Много народ живее в тях и май нямат никакво намерение да ги бутат.
      И нови жилища се строят полупанелен тип, само че не са високи повече от 5 етажа.

      Въпроса е само до пари, майне либхен.

      Коментар


      • Панелните сгради са построени върху общински и държавни терени. Собствениците на жилища в тях не притежават земята под тях, а имат само прехвърлено право на строеж. Част от тези панелни сгради, поради непосредствената си близост до оживени улици/булеварди, пречат за подобряване на инфраструктурата и комуникациите. Нямат архитектурна и културна стойност, не облагородяват градската среда и гетовизират кварталите. В бъдеще, урбанисти с размах могат и да разрешат част от проблема, който е социален, естетически и културен.
        В зависимост от петилетката, в която са строени и използваните технологии /панелните конструкции не са само един вид/, качеството е различно и не могат да се поставят всички панелни сгради под един знаменател.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от analog Разгледай мнение
          Панелките ще се събарят когато обитателите им добият чувство за лично достойнство. По бегли сметки след около 1000 години. Дотогава кърпене.
          Това според мене е най-точното определение. Има паянтови сгради на 100-200 години и каменни на хиляди години, така че не мисля, че в този живот на някого ще му се наложи да се мести поради планово събаряне на сградата. Ремонти и подобрения ще се правят, но масово планово събаряне - в никакъв случай.

          В момента тук-там се събарят разни сгради, но не защото са станали опасни за живеене, а защото някой иска да направи по-модерно строителство на дадения парцел. Ще има и разни инцидентни събаряния по други причини, но в никакъв случай това няма да стане масово явление.

          Ще дам един пример - в Габрово на гарата има един блок с височина около 20 етажа, който не става абсолютно за нищо. Красавец отвън и пълна пародия от вътре. Едно време е строен като общежитие за виетнамци. Недостатък са малките стаички с площ около 10 кв.м. и депресиращо ниския таван - с вдигната ръка може да се пипне.

          Блока се продава на безценица от 30 години, но до ден днешен никой не го е купил, а и собственика му не иска да го събаря. Знам за това, защото искахме да го купим за офис-сграда, но както вече казах - вътре е абсолютно депресиращ с малките стаи-кутийки и ниския таван. Та ето ви пример за блок с конструктивни недомислици, но все още не е съборен, и по всичко изглежда, че ще ни надживее.
          Last edited by Mateev; 26.07.2020, 07:32.

          Коментар


          • Никой никога няма да събори панелките, преди да има риск от срутване тоест станали опасни за живеене , а това ще се случи най рано след 40-50 години. Вероятно ще има и съборени панелки преди това , но те ще са единици. Новото масово строителство с нищо не превъзхожда панелките , ако беше така досега да са ги съборели.

            Коментар


            • Панелките ще се събарят когато обитателите им добият чувство за лично достойнство. По бегли сметки след около 1000 години. Дотогава кърпене.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от караКольо касапина Разгледай мнение

                тюх разкрит съм, какъвто съм строител ме е страх да ида на доктор
                Ако отидеш на доктор, не е много ясно, дали ще те пуснат отново на свобода ,предвид мечтите ти за панелките, които явно ти пречат. 700 000 са в които живеят над два милиона българи и цигани

                Коментар


                • Първоначално изпратено от караКольо касапина Разгледай мнение

                  тюх разкрит съм, какъвто съм строител ме е страх да ида на доктор

                  Не мисля, че си разкрит.

                  Ако беше разкрит, веднага щеше да дойде една дама - любителка на шлифованите ... "камъчета", с повече карати.... (мисля, че не греша)...

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Дебнем на замаушка Разгледай мнение
                    Няма да паднат толкова лесно панелките. Може да неприятни и неудобни, но това е друга тема. Но виж - строителите в момента са на зор - ето защо пускат такива теми тук, за да може хората да бягат от панелите и да се набиват на новото строителство. Което, в повечето случаи, не е с по-добри параметри.
                    тюх разкрит съм, какъвто съм строител ме е страх да ида на доктор

                    Коментар


                    • Няма да паднат толкова лесно панелките. Може да неприятни и неудобни, но това е друга тема. Но виж - строителите в момента са на зор - ето защо пускат такива теми тук, за да може хората да бягат от панелите и да се набиват на новото строителство. Което, в повечето случаи, не е с по-добри параметри.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от караКольо касапина Разгледай мнение
                        Това време наближава. Какви са възможните решения за сега живеещите в панелки според вас?
                        Във форума имоти. нет между 2006г. и 2009г. много хора пишеха за събаряне на панелките, да не ги изброявам поименно. 11 години по-късно 20% от преждепишещите умряха, без да доживеят събаряне на панелките, освен едно умишлено взривяване на един блок в гр.Ямбол, поради това, не е рентабилно възстановяването му от общината. По моя прогноза , до 2030г. вече 40% от хората, които мечтаеха за събаряне на панелките ще бъдат мъртви и изядени от червеите. През този период- от общо 14 години, единствения ми панел се изплати напълно почти двойно, ако сложа и спестяването от наеми между 1994г. и 2006г. За общо 26 години докато го притежавам аз, веднъж и за 14 години преди това от мои роднини от които съм го закупил частично още поне на 50%.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от караКольо касапина Разгледай мнение
                          Това време наближава. Какви са възможните решения за сега живеещите в панелки според вас?
                          Пич никой няма да събаря панелките не се поддавай на пропагандата и не ни давай примерите с Москва и Берлин и практиките в други държави. Тука е Булгаристан или Тикволандия по твой избор на името и това няма как да се случи в национален мащаб. Може да съборят някой и друг действително опасен блок и това ще е цирка. Панелките са грозни, има си проблеми панелното строителство, но вярвай панелките ще те надживеят дори и ся да си на 30 год

                          Коментар


                          • Типът и материалите за изработването на една сграда не определят нейните - здравина и устойчивост.

                            Ако говорим за масивно строителство, същото то има много разновидности.

                            Съществуват още: полумасивно и паянтово изпълнение на сградите.

                            Като взема предвид горепосочените особености, ако поставим акцента и върху здравина и устойчивост, не съществуват основания - притежателите на панелни жилища да се притесняват от събаряне, защото - ако има такава вероятност (за събаряне), със сигурност би се започнало от полумасивните и паянтови сгради, които са доста разпространени в миналото, запазени и до днес.

                            .................

                            Отговор: няма вероятност в скоро време да се събаря сграден фонд, а и не мисля, че някое правителство би рискувало да се заиграе с подобен чувствителен за обществото казус.

                            Коментар


                            • Kога ще събарят панелките?

                              Това време наближава. Какви са възможните решения за сега живеещите в панелки според вас?
                            Working...
                            X