IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • много точно си отразил цялата работа на тези фондове
    само си забравил да напишеш, че не са никакви професионалисти
    въобще не разбират от качества на земята и от нейния потенциал
    и сега следва голямото набутване с инвестиции в обработка на земя

    Коментар


    • orchis ,

      С повечето неща, които си написал съм съгласен. Само за ЕЛАРГ има една разлика и тя се състои в значителния спад в разходите за управляващото дружество, което все пак е положителна разлика в управлението.

      Основното сбъркано при АДСИЦ, че взимат възнаграждение за несвършена работа или възнаграждението е твърде голямо - какво имам в предвид. Взимат 2-3 % върху всички активи, едновременно с това примерно 20 % върху положителната разлика от продадените недвижими имоти плюс примерно 20 % от наемите и арендите. Реално ако едно дружество притежаваше същите активи надали щеше да изразходва повече от 0.5 % от активите за тяхното управление, да не говорим за това, че по - скоро този разход щеше да е фиксиран, а не зависим от размера на активите. Второ, другите два разхода би трябвало да влизат в цената на първия - все пак 2 % върху всички активи се плащат за ДОБРО управление, което предполага усилено търсене на положителна разлика при продажните цени на имотите и възможно най - добри наеми. Така че инвеститорите осъзнаха, че плащат първо няколко пъти за една и съща работа, второ плащат твърде много и именно за това бягат от АДСИЦ. Защото дружествата работят основно за УД, а не за акционерите си - разходите за управление са обикновено съизмерими с приходите от наем и аренда. Има вече няколко случая при които дружествата са обявили дивиденти и търсят парите за да платят дивидентите, защото ги нямат всичките или въобще, но това не означава, че са спрели да плащат на УД-та си...
      Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Alee
        От инвестицията си в АТЕРА досега не сме видели и стотинка (имам предвид дивидент), добре че кеширахме печалби навремето.
        За разлика от АТЕРА, от инвестициите си в земя и получени аренди в северозиточна България съм супер доволен. Преките инвестиции в земя се оказаха за предпочитане пред АДСИЦ.

        и аз съм много доволен от инвестицията си в земя в района на североизточна България
        МНОГО са причините, поради които преките инвестиции в земя са по-успешни от фондовете
        но капаните тепърва предстоят за фондовете
        бъдете сигурни, че те никога няма да обработват печелившо земята и ще разчитат за печалба основно на субсидиите
        поради тази причина рентите им ще са значително по-ниски от другите арендатори

        а инвестицията им в техника и оборотни средства ще е супер губеща

        Коментар


        • Orchis:

          закона за АДСИЦ не бива да се пипа сега. Много неприятен сигнал ...

          Абсолютно !
          Познавам няколко консервативни инвеститори, които предполагаха че купувайки АТЕРА, купуват бъдещ траен доход. Какво разочарование.
          След този "много неприятен сигнал" си правя съответните изводи...
          Не препоръчвам никому нищо.

          Коментар


          • M-yMaker, наистина интересна графика ни показваш,но принципно ELARG е доста по-волатилно от АТЕРА (разгледай графиката за 3 г), така трудно може да се направи извод, че това се дължи на смяна на ОД. Без да защитетавам никой от АТЕРА, но не виждам какво точно е променило новото управление в ELARG. Освен че определена група хора изкупиха над 50% и така смъкнаха free float-a превръщайки дружеството в подобие на всички останали на БФБ - псевдо публично (доминирано от мажоритар).

            Иначе съм напълно съгласен с твърденията, че закона за АДСИЦ не бива да се пипа сега. Много неприятен сигнал би било да се променят правилата по време на играта. Тъкмо когато дружествата придобиха по-големи количества земя и може да се очаква определена доходност от аренда.

            И наистина от АТЕРА би следвало да дават повече информация за сделките, както и за разходите около тях.

            Имам акции.

            Коментар


            • интересна графика. За начална дата взех излизането на новината за преврата в ЕЛАРГ. От тогава до сега едното дружество пълно с пари, купувайки земя е направило 15% ръст, а другото с ново управление въпреки, че има заем, и некупувайки и 1 м2, прави над 3-пъти по голям ръст. Е, г-н Манолов, в този случай, как бихте обяснили приноса си за "ощетените" акционери на АТЕРА. Много показателна според мен графика. Може би, би й подхождало заглавието "Как пазара оцени смяната на обсл.дружество". И още нещо, купувайки комасирана земя на високи цени (незнайно от кого и къде (простете ако не съм открил къде е инфото, не е защото не съм се опитал)), не е ли същото като да инвестираш уж в стройтелна компания, която обаче вместо да строй, купува готови апартаменти и ти "изяжда" премията от дейността (от около 50%)? Излиза, че за нас акционерите е по-добре в дружеството да няма пари. не е препоръка.

              Единственото по което може би вече надвихте конкуренцията е по брой декари закупена земя. Честито, но в условията на криза, бихме се радвали да намалим малко темповете на поскъпване на средната цена на придобиване за целия портфейл на месечна база.

              и тоз коментар е без препоръка

              Коментар


              • Като не им харесва закона, защо правиха дружества?
                Аз си искам дивиденти и този там да се скрие, защото трябва да служи на акционерите, а не да мисли за глупости.
                Той ако толкова милее, да работи без заплата или да не взимат такса за управление!!!

                Коментар


                • "Това задължение ощетява акционерите. Вместо да реинвестираме в нови активи, от което инвеститорите да спечелят повече от своите акции, ние постепенно декапитализираме компаниите"

                  Този коментар демонстрира или непознание на основни постулати на корпоративните финансии или користни помисли. Към момента най-ефтините активи не са земеделските земи, а акциите на АДСИЦ-овете, които инвестират в тях. Различните акции, загатват за имплицитна цена на земята в портфейлите им от 80-150 Лева на декар или 40-70% дисконт от пазарната цена!!! Най-резонното в случая е не да се придобиват нови активи на цени много над оценката на акцията, а да се изкупуват собствените акции или тези на други дружества, да се изплаща максимално дивидент и да се търсят поглъщания или сливания със още по-подценени конкуренти... Но това би означавало да се защитават интересите на акционерите - нещо като анатема на нашия пазар
                  и тоз коментар е без препоръка

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от SEBULBA
                    Баси крадливата сган - съсипаха Адванс Инвест /най-стария взаимен фонд,.
                    Колега,най-стария не е ли Елана Еврофонд - 04.12.2002г?
                    Only God Can Judge me...

                    Коментар


                    • От инвестицията си в АТЕРА досега не сме видели и стотинка (имам предвид дивидент), добре че кеширахме печалби навремето.
                      За разлика от АТЕРА, от инвестициите си в земя и получени аренди в северозиточна България съм супер доволен. Преките инвестиции в земя се оказаха за предпочитане пред АДСИЦ.
                      “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

                      Коментар


                      • Съгласен съм. АДСИЦ са атрактивни именно заради този закон.

                        Коментар


                        • Баси крадливата сган - съсипаха Адванс Инвест /най-стария взаимен фонд, в момента декапитлизиран на 90% от върха - от над 80 милиона активи до 8 милиона за няма и две години/. И няма как да бъде иначе, след като за пет години не може да бие по доходност лихвата по разплащателна сметка в банка /не депозит!!! - там разликата става драстична/. Та фонда няма и да мръдне от дъното, дето се е заровил, като му види човек качеството на портфейла...

                          Съсипаха и Адванс Източна Европа - също един вече декапитализиран фонд,управляван от небезизвестния Сашко, дето се е заседнал някъде на 50% под емисионната си стойност и чака Големият Срив щото вече изтърва влака на Голямото Възстановяване.

                          Та тези фондове са много доходни, ама не за акционерите им, а за управляващите дружества, които се гушат с тлъсти комисионни, независимо от лошите резултати, които постоянно регистрират.


                          Явно искат да погребат и Адванс Терафонд, в духа на добрата си корпоративна практика. А да добавя и от мен - подобно на ЕЛАРГ май е време и тука управляващото дружество да си ходи...

                          "Това задължение ощетява акционерите" :-) :-) :-) - ами Радославчо, надали ще има недоволен акционер, които редовно бива "ощетяван" с един добър дивидент всяка година. Смисъла на този закон е именно да защитава интересите на акционерите от алчноста на такива като тебе и твоите господари. И този смисъл Закона за АДСИЦ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПИПА !!!

                          Коментар


                          • На Радослав Манолов да му сменят името със закон на Радослав МАДОФФ

                            Коментар


                            • това ми звучи като нещо от сорта: "Кат ва знайм кви сти тъпи от самоту началу, аку ви ги дъдем пърити ша земити да ги изхарчити за глупусти...вии ся нямати идеи, криза е, и тъй-тъй сми ва свикнали да не виждате възвращаемост от нашти умни и единствени по възможност инвестиции, я-я да земим да ни ви ги давами ощи, че защо не и въобще... по закон ако можи. Ще караме влака до последно, вии обаче да не забравите да запишете пак като решим да увеличаваме вагоните. От де ша зимати пари за увеличението - ний ни знаими, ний тук само ги арчим!" Едни машинисти паднаха от един локомотив на един влак наскоро... а може и подобно изявление да е опит за манипулиране на пазара... тя Атерката добре си беше тръгнала нагоре по едно време... не е препоръка
                              и тоз коментар е без препоръка

                              Коментар


                              • Тези измамници няма ли да платят дивидент

                                Коментар

                                Working...
                                X