IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от snaky Разгледай мнение
    Що ни е да става х3?! Нали ще си вземем дивидентчета. Е вярно, че тези дето са вън от чадъра им е гадно и им се вижда скъпо, ама това не е наш проблем.

    Тъй тъй.
    Дъ бест !

    Коментар


    • Първоначално изпратено от James Brown is dead Разгледай мнение
      тука до 2020 няма как да чакате х3!!! кога ще станете 8лева, а???
      Що ни е да става х3?! Нали ще си вземем дивидентчета. Е вярно, че тези дето са вън от чадъра им е гадно и им се вижда скъпо, ама това не е наш проблем.

      Коментар


      • тука до 2020 няма как да чакате х3!!! кога ще станете 8лева, а???

        Коментар


        • тука се набълбочиха смешните негри....

          Коментар


          • е все пак трябва и да купуват евтина земя
            за да може да я продават по-скъпо после,
            че всяка година няма да има големи дивиденти също е ясно
            “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

            Коментар


            • няма чак толкова голяма разлика в мисленето на големи и малки
              не е толкова трудно да си прецениш какво да направиш като собственик и купувач на земя
              определено най-губещи ще са акциите на фондовете за земя !!!!! там ако няма търговия със земя и то на високи цени - няма как да има дивиденти
              Last edited by fortiss; 07.03.2013, 15:13.

              Коментар


              • Балонът при земеделската земя се пука

                Балонът при земеделските ниви, за който експерти отдавна алармират, започва да се пука след повече от година на активно раздуване. В момента на пазара има рязко понижение на цените с 25 - 30%, особено при малките парцели от порядъка на 5 до 10 декара, показват данни на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Стотици са и обявите за продажба на ниви при съдия изпълнителите в цялата страна е видно от Регистъра на публичните продажби. Според специалисти на пазара на земя цените на малките парцели ще спаднат с 50% до средно 250 - 300 лв. за декар, а най-засегнати от спукването на балона ще бъдат дребните инвеститори, които са се увлекли по модата и са купували ниви през последната година, ползвайки банкови кредити.

                Борислав Петков, който е председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, отдавна алармира за раздуването на този балон, като предупреждаваше, че на пазара на земеделска земя са се появили "камикадзета". Това са хора, които купуваха при цени от 700 лв. за декар малки ниви, без изградена поливна инфраструктура и други подобрения или възможности за комасация (уедряване). Тези инвеститори са били подведени от прогнозите, че земята е актив, който ще поскъпва във времето, но не са си направили точна преценка за това на каква цена да го купят, в какъв момента да влязат на пазара и кога могат да очакват, че инвестицията им ще се възвърне.

                "Тези инвеститори влязоха на пазара през последната една година и надуха цените на нивите със 70- 80%", коментира Петков. "Много от тях купуваха не със собствени средства, а с банкови заеми, без да си направят сметката, че ако плащат по заема лихва от 7- 8%, то доходът им от рента ще бъде 25 - 30 лв.".

                "Голяма част от соловите играчи се втурнаха на този пазар в желанието си да имат земеделска земя, да купуват какво ли не, а цената на земята се обуславя от много фактори", коментира експертът. Той сравнява случващото се с жилищния балон, който се разду през 2006 – 2007 година, когато улеснени от ниските бариери за вземане на ипотечен кредит българите масово купуваха апартаменти. След внезапния удар на глобалната финансова криза през 2008 година и последвалото рязко спадане на цените на недвижимите имоти, както и заради ръста на безработицата, хиляди новодомци изпаднаха в затруднение да обслужват жилищните си заеми.

                "Пазарът на ваканционните и жилищните имоти трябваше да ни подскаже това, което се случва при земеделската земя. Еуфорията и бързото нарастване на цената трябваше да ни го покаже", казва Петков.

                Бързото нарастване на цените на нивите се случи именно през последната година - година и половина, основно заради големите арендатори, които след няколко поредни години на отлична реколта и добиви, предпочетоха да инвестират в земята, която обработват и да станат нейни собственици. Това вдигна цените на окрупнените и облагородени парцели, особено в Добруджа, но също така повлече и по-малките парчета земя в различни региони на страната като Велико Търново, Плевен, Хасково, Стара Загора.

                Преди повече от половин година обаче големите инвеститори предприеха друга стратегия по отношение на земята. Някои от арендаторите осъзнаха, че вместо да притежават земята, която обработват, е по-удачно да инвестират в по-модерна техника за обработване, в нови сортове семена и препарати, които да повишат производителността на труда им. Арендаторите осъзнаха, че не е далновидно да инвестират 70 - 80% от приходите си в актив, който ще възвърне инвестицията след повече от 7 - 8 години.

                Освен това се появиха прогнози, че през тази година реколтата от пшеница може и да не донесе задоволителни печалби, тъй като пазарът е много тясно свързан с котировките на стоковите борси и влиянието на останалите производители от Черноморския басейн. А това е един от факторите, които се отразяват върху цената на земята.

                Притеснения поражда и политическата нестабилност в България, както и липсата на яснота как стои страната ни в проектите на Европейския съюз за следващия програмен период в общата селскостопанска политика. Не на последно място, цената на земята у нас изпревари с много цената в съседни производителни райни като в Румъния. Там, например, малките необлагородени парцели се търгуват при максимум 400 лв., докато у нас цената достигна 700 лв. на декар.

                Това са фактори, които оказват натиск върху цената на земеделските земи, коментира Борислав Петков от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Той обърна внимание, че песимизмът, появил се в сектора през последните месеци, води вече дори до продажби на цели агробизнеси, включително и в региона на Добруджа.

                Петков е категоричен, че големите инвеститори адекватно и навреме са реагирали на опасностите от прекаленото поскъпване на пазара на земеделска земя, така че не се очаква те да понесат някакви щети от случващото се. Малките играчи обаче не са последвали примера на големите инвеститори и не са се отдръпнали навреме, въпреки предупрежденията на експертите и въпреки пресния пример от спукания балон при имотите. Така от тук нататък предстои да се види колко голям негативен ефект може да донесат понижаващите се цени на земеделските земи, ако тенденцията се запази, а също и дали това ще се отрази по някакъв начин върху банките, които са отпускали кредити за подобна инвестиция през последната година.
                http://darikfinance.bg/novini/90799/...5+%EF%F3%EA%E0

                Коментар


                • Някой да има информация кога ще излиза заверения отчет? Нали няма да ни карат да чакаме до края на Април?

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                    добив от пшеница 550кг
                    цена 45ст
                    субсидия 25.5лв
                    разходи 85лв
                    рента 90лв
                    за него остава 98лв на дек
                    Именно 40000*98 = 3920000 = 8 Бенлита годишно
                    Last edited by SEBULBA; 03.03.2013, 00:50.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от SEBULBA Разгледай мнение
                      И как така в Добруджата арендатора ми дава 90 кинта рента, а му е останало и за Бентли?
                      добив от пшеница 550кг
                      цена 45ст
                      субсидия 25.5лв
                      разходи 85лв
                      рента 90лв
                      за него остава 98лв на дек

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от SEBULBA Разгледай мнение
                        И как така в Добруджата арендатора ми дава 90 кинта рента, а му е останало и за Бентли?
                        Ти ми кажи как става това,

                        щото моя кара Лада Нива и ми дава 45 лв.

                        Коментар


                        • Ето и официални данни, че субсидиите на земеделците са изплатени.

                          http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...lateni,147659/

                          Без препоръки !

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение
                            Би ли споделил какви добиви и цени си заложил като си правил сметките?
                            И как така в Добруджата арендатора ми дава 90 кинта рента, а му е останало и за Бентли?

                            Коментар


                            • Благодаря, fortiss, много ценно !

                              Коментар


                              • fortiss написа: Правих груби изчисления за печалбата от зърнопроизводство през следващата година в БГ. Печалбата от декар преди рента в зависимост от цени и добиви може да се движи 90-115 лв – за добри фермери /много зависи и от региона/. При по-слаби такива доходът за разпределяне ще бъде около 75 лв. Този доход ще се разпределя между фермер и собственик на земя.
                                Би ли споделил какви добиви и цени си заложил като си правил сметките?
                                Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.

                                Коментар

                                Working...
                                X