If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
хехе, вътрешна информация ? не сме толкова вътрешни тук... прост трейдър съм аз
Просто си правя една "бакалска сметка":
* 250 000 дка земи по 1000 лв. = 250 000 000 лв.
* парични наличности в момента = 40 000 000 лв.
= = = = = =
Общо: 290 000 000 лв.
При налични около 85,1 млн. акции, това прави стойност от 3,40 лв. на акция. Както виждаш поста ми е за минимум, т.е. съм закръглил доста надолу.
Реално според мен стойността е и доста повече от 3,40 лв., защото в дружеството има и едни инвестиционни имоти (неземеделски), който май никой не може да оцени в момента но предполагам имат прилична стойност. Отделно въпреки немного добрата година за земеделието (сравнена с миналата), което натисна цената на земята надолу, си мисля че в средносрочен план (2-4 години) земята в България ще продължи да расте, защото е доста по-ниска от тази в Европа като цяло, а и субсидиите (очаква се да бъдат повече през новия програмен период) ще окажат допълнително положително влияние. Според мен едни цени до около 1500 лв/дка може спокойно да се стигнат през следващите години. Което, ако се случи, според мен цената дори в момента е над 4,70 лв. на акция....
Естествено, тъй като и в моите допускания има много "ако", оценката на пазара в момента е далеч под тези 4,70 лв./акция, но според мен потенциала пред земята е запазен.
Та конкретно за оценка на акцията, извън общите приказки, които си ланкаме тук, така или иначе всички опира до преценка на колко ще си продават земята Атера, та моите калкулации са както следва: 1.) Ако продават по 1000 лв./ дка - стойност на акцията: минимум 3,40 лв. 2.) Ако продават по 1200 лв./ дка - стойност на акцията: минимум 4,00 лв. 3.) Ако продават по 1500 лв./ дка - стойност на акцията: минимум 4,85 лв.
В момента продажбите вървят по 1100-1150 лв. средна цена. Лично според мен, Атера няма да тръгне да сваля цените, просто ще продава по-бавно спрямо темповете до момента. Но дори да свали на 1000 лв, според мен стойността на акцията пак е над 3 лв.
Пак казвам, горните сметки са малко "бакалски". Не отчитат чакането докато се продадат земите (един колега може би беше засегнал него с искане за прилагане на дисконтиране), затова казвам просто "стойност", а не например NPV (нетна настояща стойност).
От друга страна обаче както казах, в горните калкулации не са включени някой други фактори, като:
* както казах, не са калкулирани инвестиционните имоти извън земеделските земи;
* не се отразяват немалките приходи от наеми на земите и лихви на свободните пари (това в голяма степен компенсира пък необходимостта от чакане докато си вземеш парите от продадената земя)
* наличните в момента пари са отчетени статично - по-вероятно е с тях да се купуват нови земи, които в последствие да се продават отново. По този начин тези 40 млн. кеш, реално са с доста по-голяма стойност ако се завъртят през земя.
Та така се опитвам да изсмятам стойността на акцията аз... Вероятно някой я смятат през технически анализ, като гледам има и такива които я смятат през "Ако не се качва, значи ще пада... "
Евала за анализа,който си направил-ПРОСТО,ЯСНО И ТОЧНО!!!
И аз влязох тук с надежда да счупя каръка от инвестициите си в Стандарт инвестмънт, ОЦК и Еврохолд. Дали скоро ще стигне 4 лева? Един приятел ми каза, че натам върви. Той е таксиметър, ама много разбира от борси.
другата година при добро стечение на обстоятелствата сме минали 4-ката
И аз влязох тук с надежда да счупя каръка от инвестициите си в Стандарт инвестмънт, ОЦК и Еврохолд. Дали скоро ще стигне 4 лева? Един приятел ми каза, че натам върви. Той е таксиметър, ама много разбира от борси.
Преди няколко месеца имаше едно клипче, бяха снимали едан преподавателка дето сама набираше като мотор........
е тук на такова набиране ми прилича
от време на време някой като даде тон и започва....
Тук стана като БГ мама , а първия сигнал за това бе, че някой каза как нямало място на последното ОСА за всички - преди 2-3 г. можше да се проведе и в асансьора
След време да очакваме и на други места - дано
Лично аз се съмнявам, някой да плати капаро и да се откаже от земята, така че не допускам вариант купувачите да се откажат ?!
Казано, честно според мен откази от сделки биха били добри за Атера - не знам колко са авансите, но ако са 20 %, то на 1150 лв. средна цена, това са си 230 лв. на декар, а земята си остава на фонда и може да се продаде на друг...
Too good to be true...
а какво ли ще стане тук с цените след нова година ако се изсипят разни забрадени личности от Близкия изток с желание да купуват окрупени парцели((да не забравяме,че пада забраната за покупка на земя от чужденци.А сега познайте кой има възможност веднага да откликне на едно такова голямо и до някаква степен неочаквано търсене...)
Ако някой ми предлага "сигурна" доходност от 15-20% годишно, определено ще проуча сериозно дали и как да инвестирам. Мисълта ми е, че през Атера доходността от ренти не може да е над 4-5% спрямо сегашната цена. Това ми се струва прекалено малко в сравнение с предполагаемите 15-20% при директна инвестиция.
Не мога да кажа дали може да се търси 15-20% рентна доходност при директна инвестиция в момента. Но при 1000 лв. цена на декар да речем, тия проценти дето ги търсиш са 150-200 лв. рента . Пак казвам - не съм се занимавал с директни инвестиции, но тия 15-20 % ми се струват невъзможни.... Дори да намериш някаква земя за по 600-700 лв, трябва да търсиш рента от +100 лв... чувал съм такива само на места в Добруджа, но пък там цените на земята са по +1500 лв, така че....
= = = =
Иначе, през "Атера" мисля че земята излиза по 600 лв. в момента, т.е. 2.20 лв/акция. Ако следващите 1-2 години достигнат средна рента от 45-50 лв. (в момента изглежда на толкова подновяват новите договори), това са си 7,5-8 % доходност, което според мен не е никак зле.... бие всички банкови депозити, а така или иначе си запазваш правото на изключително големите печалби от продажбите, когато и да се реализират....
Лично аз се съмнявам, някой да плати капаро и да се откаже от земята, така че не допускам вариант купувачите да се откажат ?!
Казано, честно според мен откази от сделки биха били добри за Атера - не знам колко са авансите, но ако са 20 %, то на 1150 лв. средна цена, това са си 230 лв. на декар, а земята си остава на фонда и може да се продаде на друг...
Too good to be true...
Да - ако откажат - файдата - за нас.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Дали всички тези предварителни договори са още актуални? Може би трябва да питате ДВИ-то... че да няма напразни очаквания...
Колко ще бъде средната рента за 2013-2014 година като се имат предвид новите ренти?
Не знам, Fortiss.
Предполагам само от Атера могат да кажат. Едва ли всички договори за рента се подновяват едновременно, така че може би за догодина ще има микс от все още действащи стари договори и такива подновени нови.... Във всеки случай, според мен доходността от рента ще дръпне доста на горе, спрямо нивата до момента.
Освен това съм чувал, че последните 1-2 години са подписвали договори с клауза за "автоматично вдигане на рентата с 20 % годишно". Предполагам ако повечето декари са арендовани с такива клаузи, следващите години ще станем свидетели на доста бърз ръст на доходността от ренти през следващите години.
интересно ми е мнението сред инвеститорите във форума-каква ще е цената на Атера според вас около началото на следващата година в песимистичен и оптимистичен вариант.Благодаря ви за мненията предварително
Достатъчно висока, за да мога да избягам на далавера от поне 10%, ако поискам. Вече ставам като м-р 10% (помните го ли - един дебел) и играя за 10%... ако падне повече - аферим.
При мен цифрата-вододел туканка е 2.07 кинта.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
интересно ми е мнението сред инвеститорите във форума-каква ще е цената на Атера според вас около началото на следващата година в песимистичен и оптимистичен вариант.Благодаря ви за мненията предварително
Коментар