If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Когато в цената е вкаран целия възможен оптимизъм, то реално от това дружество не може да се печели. Става като залог от който двете възможни последствия са
1. да загуби
2. да не спечели
Така че си е дразнещо когато една цена се крепи на върха на оптимизма, влизането в това дружество става безсмислено, а в същото време излизането е психологически трудно, защото все пак оптимизма продължава да стои.
Човек може да печели от една акция само ако има и какво допълнително да влиза в цената.
съгласен сам с теб по принцип,но от Атера има още много какво да се очаква-тепърва предстоят важни събития,които ще дадат подкрепа на акцията
Не само Карол - има и други сосни инвеститори: на сборището гледам директорът на Съгласие - гласуваше с доста сосно количество акции, написани на табелката.
Не зная защо ви дразни цената - дружеството е добро и доходността, която носи то - тоже е. Активите му са доста могъщи. "От земята по-сигурно няма" е поизтъркан лаф, но реално е така в дългосрочна перспектива. Просто тя е жизнено важен ресурс, който вече не се произвежда. Сигурно някой ден и аз като Фортиссов ще си купя някоя нивка или по-скоро някое лозенце.
Когато в цената е вкаран целия възможен оптимизъм, то реално от това дружество не може да се печели. Става като залог от който двете възможни последствия са
1. да загуби
2. да не спечели
Така че си е дразнещо когато една цена се крепи на върха на оптимизма, влизането в това дружество става безсмислено, а в същото време излизането е психологически трудно, защото все пак оптимизма продължава да стои.
Човек може да печели от една акция само ако има и какво допълнително да влиза в цената.
Ако не са Карол, надали цената ще се запази такава. Все пак фондовете им са инвестирали тук, а и масовата психоза че "по-сигурно от земята няма", надали ще свърши скоро в главите на БГ инвеститорите. Щом и Камен Колчев пак се връща в този бизнес, значи има още кожи за щавене.
Не само Карол - има и други сосни инвеститори: на сборището гледам директорът на Съгласие - гласуваше с доста сосно количество акции, написани на табелката.
Не зная защо ви дразни цената - дружеството е добро и доходността, която носи то - тоже е. Активите му са доста могъщи. "От земята по-сигурно няма" е поизтъркан лаф, но реално е така в дългосрочна перспектива. Просто тя е жизнено важен ресурс, който вече не се произвежда. Сигурно някой ден и аз като Фортиссов ще си купя някоя нивка или по-скоро някое лозенце.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Ако не са Карол, надали цената ще се запази такава. Все пак фондовете им са инвестирали тук, а и масовата психоза че "по-сигурно от земята няма", надали ще свърши скоро в главите на БГ инвеститорите. Щом и Камен Колчев пак се връща в този бизнес, значи има още кожи за щавене.
абе те и Адванс Екуити имат и поддържат ама виж го къде му е цената!
Житена питке, гледам според ПФБК цената вече е твърде висока и хората от BUY промениха становището си на HOLD. Аз си мислех че само аз съм на това мнение!
и при мен е акцията е на първо място,остави това ами е единствена в портфейла ми към момента
Житена питке, гледам според ПФБК цената вече е твърде висока и хората от BUY промениха становището си на HOLD. Аз си мислех че само аз съм на това мнение!
Всичко това дава някаква представа за посоката на движение на цените ,моето лично мнение е че този пазар е малко по-инертен и около година ще задържи нивата .Инвеститорите с цел препродажба ще се ослушват известно време ,който може да издържи ще изчака поне прогнозите за следващата година и ако се очертае "добра "откъм добив или цена на продукцията може да почнат да излизат от тоз пазар драстично т.е към пролетта може да има раздвижване в една или друга посока .
Да не забравяме и че в БГ нещата се случват малко по-различно да не кажа някоя друга дума
Вчера излезе доклада на американците.
Пшеница – повишават производството с около 3.5 млн. тона до 708 млн. тона – рекорд. Повишение има при Украйна 22 млн. тона, при Русия остава 54 млн. тона.
Крайните запаси ги вдигат от 173 млн. тона на 176 млн. тона.
Царевица – въпреки сушата в САЩ те вдигат средните добиви с 1 бушел/акър и реколтата с 2 млн. тона до 351 млн. тона. Запасите в света са повишени с 1 млн. тон до 151 млн. тона.
Соята в САЩ е понижена с 3 млн. тона, а запасите в САЩ от 5.8 на 4.1 млн. тона, което е малко над тези то изминалия сезон.
Това са само цифрите.
Обаче мнението на много анализатори е, че USDA много са се изсилили с всички добиви и реколти и дори не са взели под внимание влошаващите се фактори в САЩ и Австралия.
Самите правителства на страните не дават толкова високи реколти за техните си страни колкото американците.
Фермерите в САЩ продължават да пишат за не много добри посеви.
Като цяло аз виждам нещата така:
-Маслени – производството ще е добро, потреблението също. Запасите малко ще се повишат. В нашия район слънчогледа ще е много, под въпрос е как ще върви маслото и неговото потребление в Близкия Изток и Азия. В Русия цените се установиха на ниво 348 – 364 дол от място. В Бразилия площите със соя ще се увеличат за сметка на царевицата и американците дават реколта от 88 млн. тона, което ще се постигне при много добри природни условия. Засега потреблението на маслени върви много добре, но засега. Предполагам, че това е реакция на много ниските запаси от предходния сезон. В САЩ има условия за още едно понижение на реколтата поради липсата на дъждове сега – до 20 септември.
-Царевица – Определено реколтата в САЩ няма да е 351 млн. тона, а под 340 млн. тона. Крайните запаси в света ще бъдат около 140-145 млн. тона. Тук положението ще е най-трудно поради големия излишък през тази година. Много ще е важна реколтата от царевица в Аржентина и Бразилия през април, а след това и в Северното полукълбо. Следващата реколта е надолу с 25 – 35 млн. тона това ще е много добре за плавно и стабилно повишение на цените. В момента самите китайци твърдят, че ще внасят повече царевица. Явно потреблението в страната се повишава, а въпреки рекордната вътрешна реколта запасите намаляват. Ако това наистина е така, ще дойде ред и на спад при тяхната реколта, а с това и огромен внос.Това явно предстои в следващите години. Възможни са варианти за спад поради лоши природни условия, а е възможно и спад поради недостиг на вода за поливане. Това увеличение през последните 10 години е твърде високо, за да няма връщане назад поне малко.
-Пшеница – тук нещата са балансирани въпреки много високата реколта. Запасите от 176 млн. тона нито са високи, нито ниски.
Предполагам, че през следващия сезон 2014-2015 МГ няма да се повтори реколтата от тази година, дори няма са се получи и през 2015-2016 МГ, когато ще се почувстват и по-ниските запаси и високо потребление. Определено съществува възможност за цени на пшеницата то 340-380 лв/тон, на царевицата 300-320 лв/тон, а на слънчогледа 650-700 лв/тон.
Друг е въпроса с приходите на земеделците в БГ. Определено при спад на реколтата добивите и у нас ще са надолу. Рентите няма да се понижат, а ще останат на тези нива. Субсидиите ще се повишават до 42 лв/декар /евентуално/ , но ще има нови екологични изисквания, процент не обработваеми площи и др такива, които ефективно ще задържат чистата рента на ниво то 30 лв. Така печалбата на фермера излиза 40-80лв/декар след рента в зависимост от ефективността му и района.
От тук нататък сте вие колеги. Колко ще е цената на земята при тези резултати, а от там нататък най-тесните специалисти да кажат колко ще струва Атера.
Някой по-долу беше казал че очаква цената на земята да се качва с 15-20% годишно и затова го питах защо не инвестира директно в земя като е такъв оптимист. Относно рента от 45-50 лв не ми се струва особено постижима, не и при тези цени на зърното.
поради доста причини инвестирам в Атера-някои от тях са:не ми се налага да обикалям селата за да търся добър парцел за инвестиция,няма да ми се налага да се разправям с разни нотариуси за прехвърлянето им,освен това няма да търся разни арендатори и да споря до болка колко подходяща е моята земя и колко добра рента заслужава,както и да тичам като едни мои познати да ги издирвам да си платят рентата,когато ми трябват пари просто продавам акциите си и т.н.причините са безброй много
Не мога да кажа дали може да се търси 15-20% рентна доходност при директна инвестиция в момента. Но при 1000 лв. цена на декар да речем, тия проценти дето ги търсиш са 150-200 лв. рента . Пак казвам - не съм се занимавал с директни инвестиции, но тия 15-20 % ми се струват невъзможни.... Дори да намериш някаква земя за по 600-700 лв, трябва да търсиш рента от +100 лв... чувал съм такива само на места в Добруджа, но пък там цените на земята са по +1500 лв, така че....
= = = =
Иначе, през "Атера" мисля че земята излиза по 600 лв. в момента, т.е. 2.20 лв/акция. Ако следващите 1-2 години достигнат средна рента от 45-50 лв. (в момента изглежда на толкова подновяват новите договори), това са си 7,5-8 % доходност, което според мен не е никак зле.... бие всички банкови депозити, а така или иначе си запазваш правото на изключително големите печалби от продажбите, когато и да се реализират....
Някой по-долу беше казал че очаква цената на земята да се качва с 15-20% годишно и затова го питах защо не инвестира директно в земя като е такъв оптимист. Относно рента от 45-50 лв не ми се струва особено постижима, не и при тези цени на зърното.
Коментар