Първоначално изпратено от Van Basten
Разгледай мнение
Аз не мисля така, за мен е важно каква доходност мога да изкарам от компанията, а не колко и струват активите. Ако ти харесва просто да си купуваш косвено земя за 600 разбирам защо ти се струва че Атера е евтина. Но аз например бих си купувал земя на 600 само ако мога да я продам на 1100 в следващите месеци иили да кажем година две. Ако не мога това са мъртви пари. И като мъртви пари коректното е да ги дисконтирам за периода в който няма да мога да я продам тази земя. Може да се чудя с колко да ги дисконтирам или за какъв период да ги дисконтирам, но дисконта е задължителен. Поне от моя гледна точка.
Иначе какво се получава - купуваш си сега земя на 600 през Атера. Да примем че земята им струва 1100. Очакваш че до края на годината ще струва 1000 през Атера. И да кажем Цената на Атера отива там - където отговаря на 1000, като и за следващите години остава на 90% от пазарната стойност. Ти обаче искаш да имаш поне 10% доходност. И за следващата година какво става ако земята не поскъпне. Ще имаш 10% загуба. Цената на земята няма да е мръднала, но за тази една година и Атера няма да е мръднала, а все пак ако търсенета доходност е 10% то липсата и си е финансова загуба или пропусната полза. Идва втора година земята отново не мърда, атера отново не мърда но ти вече си с още 10% загуба. Та колко години на загуба си склонен да държиш.
Та с тази цел е нормално да се дисконтира. Който не иска разбира се нищо лошо да не го прави. Все някой е хубаво да купува и на тези цени

Коментар