IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
    Кой ти говори за пари във времето не мога да разбера ?!?

Казвам, че през Адванс в момента земята ти излиза 600 лв. (при цена на акцията от 2,20 лв.) и толкова.... Никой не казва кога ще се продаде, дали ще се продаде изобщо, дали ще се продаде по 1000 лв. или по 300 лв, че да смяташ някаква доходност от инвестицията, камо ли да я дисконтираш...

Просто придобиваш зем.земя на 600 лв., дали това ще донесе доходност или не, е отделен въпрос...
    Добре - ти мислиш така.

Аз не мисля така, за мен е важно каква доходност мога да изкарам от компанията, а не колко и струват активите. Ако ти харесва просто да си купуваш косвено земя за 600 разбирам защо ти се струва че Атера е евтина. Но аз например бих си купувал земя на 600 само ако мога да я продам на 1100 в следващите месеци иили да кажем година две. Ако не мога това са мъртви пари. И като мъртви пари коректното е да ги дисконтирам за периода в който няма да мога да я продам тази земя. Може да се чудя с колко да ги дисконтирам или за какъв период да ги дисконтирам, но дисконта е задължителен. Поне от моя гледна точка.

Иначе какво се получава - купуваш си сега земя на 600 през Атера. Да примем че земята им струва 1100. Очакваш че до края на годината ще струва 1000 през Атера. И да кажем Цената на Атера отива там - където отговаря на 1000, като и за следващите години остава на 90% от пазарната стойност. Ти обаче искаш да имаш поне 10% доходност. И за следващата година какво става ако земята не поскъпне. Ще имаш 10% загуба. Цената на земята няма да е мръднала, но за тази една година и Атера няма да е мръднала, а все пак ако търсенета доходност е 10% то липсата и си е финансова загуба или пропусната полза. Идва втора година земята отново не мърда, атера отново не мърда но ти вече си с още 10% загуба. Та колко години на загуба си склонен да държиш.

Та с тази цел е нормално да се дисконтира. Който не иска разбира се нищо лошо да не го прави. Все някой е хубаво да купува и на тези цени

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
      на дребно земята не се търгува по 600лв все още, и аз чакам ама засега няма
      сделки за 1100лв също няма
      предполагам, че маржът в момента е под 200лв, но пак няма продажби
      Fortiss,

и според мен все още няма някакъв голям спад в цената на земята.

Учудващо е, че дори на дребно май се държи... не говоря дори за вторичния пазар, където е Атера, а за първичния.... Преди 2-3 дена случайно попаднах на един общ познат, стана приказка, че продавал 19 дка (10+9) и ми обясняваше как му предлагали 950 лв., а пък той щял да иска поне 1000 от арендатора .... направо се изумих.... преди да ми каже колко търси, разговора тръгна като той ме пита по въпроса... Аз "компетентно" му заобяснявах за разликата между първичен и вторичен пазар и за лошата година и му казах че ако вземе 700-750 лв. трябва да е доволен.... След като ми каза, че му предлагат 950, най-вероятно е решил, че съм някой тарикат дето се опитва да прецаква такива като него...

Пича е наследних, гарантирано си няма и идея от цените в момента, и аз не знам как му предлагат 950 лв. на дребно....

Понеже знам, че ще ме питаш - става въпрос за централна северна България....

P.S. Наясно съм, че това е абсолютно частен случай... едва ли от тези 19 дка, може да се вадят изводи за пазара, но все пак случката ме изуми....

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
        Тцъ, при текущите цени придобиваш вероятно бъдещо плащане - през дивиденти или ликвидация на стойност 600лв.

Стойност на парите във времето - концепцията на която се градят целите финанси като наука. Та тази концепция всъщност ме кара да гледам реалистично на нещата.. Макар че съм наясно че на 80% от спекулиращите тук тази концепция не им говори нищо. Но поне за останалите 20%, където надявам се са умните пари, им говори.
        Кой ти говори за пари във времето не мога да разбера ?!?

Казвам, че през Адванс в момента земята ти излиза 600 лв. (при цена на акцията от 2,20 лв.) и толкова.... Никой не казва кога ще се продаде, дали ще се продаде изобщо, дали ще се продаде по 1000 лв. или по 300 лв, че да смяташ някаква доходност от инвестицията, камо ли да я дисконтираш...

Просто придобиваш зем.земя на 600 лв., дали това ще донесе доходност или не, е отделен въпрос...

Коментар

• Ами нормално - че тя се продаваше за без пари !!!! Как може декар плодородна земя да струва колкото половин метър апартамент в София?
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Наистина не знам откъде идва този твои песимизъм за оптимизма тук...

При текущите цени придобиваш земя по 600 лв./дка, която поне до момента се продава по 1100 лв./дка. Имаш добър мениджмънт, приходи от ренти (които може би все още не са толкова високи, че да ти покриват например алтернативата от банков депозит, но докарват немалка доходност докато се чака продажбата на земята), има и индустриални имоти, които никой не оценява в момента, но вероятно имат потенциал за доход в бъдеще...

Вярно, земеделците не са толкова добре колкото миналата година и да тази година продажбите няма да са колкото миналата, но какво му е свръхоптимистичното да притежаваш земя на 600 лв.? Какви са алтернативните очаквания, Атера да вземе да продава по 500 лв. ?!?
            Тцъ, при текущите цени придобиваш вероятно бъдещо плащане - през дивиденти или ликвидация на стойност 600лв.

Стойност на парите във времето - концепцията на която се градят целите финанси като наука. Та тази концепция всъщност ме кара да гледам реалистично на нещата.. Макар че съм наясно че на 80% от спекулиращите тук тази концепция не им говори нищо. Но поне за останалите 20%, където надявам се са умните пари, им говори.

Коментар

• Земята в България е поскъпнала с 250% за 12 години

Коментар

При текущите цени придобиваш земя по 600 лв./дка, която поне до момента се продава по 1100 лв./дка. Имаш добър мениджмънт, приходи от ренти (които може би все още не са толкова високи, че да ти покриват например алтернативата от банков депозит, но докарват немалка доходност докато се чака продажбата на земята), има и индустриални имоти, които никой не оценява в момента, но вероятно имат потенциал за доход в бъдеще...

Вярно, земеделците не са толкова добре колкото миналата година и да тази година продажбите няма да са колкото миналата, но какво му е свръхоптимистичното да притежаваш земя на 600 лв.? Какви са алтернативните очаквания, Атера да вземе да продава по 500 лв. ?!?
                на дребно земята не се търгува по 600лв все още, и аз чакам ама засега няма
                сделки за 1100лв също няма
                предполагам, че маржът в момента е под 200лв, но пак няма продажби

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                  Така е Иванко,
                  ама по-нов не намерих - пускат ги after six months!
                  Така е, и аз се опитах да потърся по-нов, ама.... реших да не си им някой професионален (платен) потребител

Коментар

Когато в цената е вкаран целия възможен оптимизъм, то реално от това дружество не може да се печели. Става като залог от който двете възможни последствия са
                    1. да загуби
                    2. да не спечели
                    Така че си е дразнещо когато една цена се крепи на върха на оптимизма, влизането в това дружество става безсмислено, а в същото време излизането е психологически трудно, защото все пак оптимизма продължава да стои.

Човек може да печели от една акция само ако има и какво допълнително да влиза в цената.

Коментар

Tony,

полезен анализ, ама малко старичък - от Март....

Иначе наистина съвета е Hold, ама при прогнозна цена от 2,60-2,70... би било интересно сега да се види прогнозата им.... Ако fair value им е още 2,67, вероятно при текущите цени едва ли ще са със съвет Hold...

А в самия анализ пише само хубава неща междудругото...
                      Така е Иванко,
                      ама по-нов не намерих - пускат ги after six months!

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                        Житена питке,
                        гледам според ПФБК цената вече е твърде висока и хората от BUY промениха становището си на HOLD. Аз си мислех че само аз съм на това мнение!
                        Tony,

полезен анализ, ама малко старичък - от Март....

Иначе наистина съвета е Hold, ама при прогнозна цена от 2,60-2,70... би било интересно сега да се види прогнозата им.... Ако fair value им е още 2,67, вероятно при текущите цени едва ли ще са със съвет Hold...

А в самия анализ пише само хубава неща междудругото...

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
                          много неща предстоят в положителен аспект,но те са по отложени във времето-комасация,капково напояване,ръст в цените на земеделската земя,навлизането на чуждестранни инвеститори желаещи да купуват окрупена земя в големи количества и още много други събития,които няма как да предвидим към настоящия момент
                          Т.е. към момента няма нищо. И нищо от това, което е в бъдещето всъщност не е сигурно.

Коментар

• Първоначално изпратено от Лорда Разгледай мнение
                            Да не си ги удвоил за тези 18 месеца?
                            Ааа, сигурно ги е удесеторил.
                            Имаше 99 в началото, сега сигур вече са 999

Коментар

Какви събития например
                              много неща предстоят в положителен аспект,но те са по отложени във времето-комасация,капково напояване,ръст в цените на земеделската земя,навлизането на чуждестранни инвеститори желаещи да купуват окрупена земя в големи количества и още много други събития,които няма как да предвидим към настоящия момент

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
                                съгласен сам с теб по принцип,но от Атера има още много какво да се очаква-тепърва предстоят важни събития,които ще дадат подкрепа на акцията
                                Какви събития например

Коментар

Working...
                                X