IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от jikev Разгледай мнение
    Спорите за някакви цени и ренти, като че ли земята на фонда е само в Добруджа, но не е - има и в Малиново, а там рентите са 5-6 лева за пасища и 15-16 лв за ниви, АКО СЕ ОБРАБОТВАТ!
    А фонда, както и всички останали са имат боклуци.
    Продали са най-добрите си земи на прекрасни цени!
    Правите си грешни изводи!
    Останал им е боклука, от това че са продали на такива нива, е много грешно да се смята така за всичките им земи.
    +1
    За да се направи точна преценка не бива да смятаме, че авендаторите са глупави и си дават парите за необработваема земя.
    Също не бива да се връзваме на обясненията на мениджмънта за земята за коята не се получава рента, че нещо се предоговаряла и др подобни глупости. Просто тя не се работи и никой не я наема.
    А маржът при покупко продажбите вече е много под 200лв, а и големи нови покупки в определено землище или съседни землища няма, т.е. вече няма как да формират големи нови пакети - това можете да бъдете абсолютно сигурни.
    Пазарлъците на всички станаха много на дребно, даже и за Атера и големи пари от това не се правят.

Коментар

• Спорите за някакви цени и ренти, като че ли земята на фонда е само в Добруджа, но не е - има и в Малиново, а там рентите са 5-6 лева за пасища и 15-16 лв за ниви, АКО СЕ ОБРАБОТВАТ!
      А фонда, както и всички останали са имат боклуци.
      Продали са най-добрите си земи на прекрасни цени!
      Правите си грешни изводи!
      Останал им е боклука, от това че са продали на такива нива, е много грешно да се смята така за всичките им земи.

Коментар

• То и си пише-земята е пета категория!

Коментар

• като минеш през Малиново ще разбереш защо земята струва толkова евтино

Коментар

• Аз също мисля ,че цената на земята ще се консолидира ,ама да се правят заключения от една обява е много смешно .Аз и през големия бум съм виждал обяви за 200 лв/д-ка. лозе ама това не значи че то става за нещо ,има и земи които се наводняват или са много ниско качество за които собствениците не могат да вземат и грам зрънче рента .Затова Алонсо не може да се прави цялостно заключение по една обява ....

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
              Принципно ми е ясно какво имаш предвид под идеята да дисконтираш - разбирам какво имаш предвид.

Съгласен съм и че напримерно може да имаме различни очаквания - например аз земята да расте, а ти да пада - това евентуално може да формира различните ни инвестиционии стратегии - при единия бичи, при другия мечи.... Но когато все пак имаш някакви ТЕКУЩИ цени на пазара, спроред мен е много по-лесно да се определи дали един актив е подценен или надценен.... преди още да се впуснем в дебрите на прогнозите, камо ли да почнем да дисконтираме тези прогнози.

В момента казвам, че цената на декар в "Атера" (през закупени акции по 2.20 лв) е 600 лв. и че в момента "Атера" продава тази земя по 1100 лв. На колко ще продава след 12 месеца е отделен и важен въпрос, но така или иначе в момента имаш актив на стойност 600 лв, който се продава на 1100 лв.

Ти ми казваш че е надценен - какво стои зад това ти твърдение ? Според теб "Атера" продава земя по 500 лв.? Или продава на 600 лв. ?

Ако вземем да говорим за прогнози, едни ще викат че цената ще стане 2000 лв./дка, други ще викат, че ще се срине на 300 лв./дка - тогава да спорим, кой защо е прогнозирал така и как. Но в момента имаш някакви цени на пазара, и не виждам как при ТЕЗИ ТЕКУЩИ цени, можеш да кажеш че акцията се държала от оптимизма ?! ОК, кажи че си специалист и виждаш в по-дълга переспектива от текущите цени и затова според теб след 1 или 5 години, цените на земята ще са еди какви си... но при СЕГАШНИТЕ цени да се изказваш толкова крайно, че акцията се държала от оптимизъм ?!?

ЕДИТ: Както казах, разбрах какво имаш предвид под идеята да дисконтираш при Атера. Можеш ли да ми дадеш пример и за някоя друга акция, в която си инвестирал обаче ? (ПИБ, Софарма, Хим или което прецениш). Кажи ми как прогнозираш паричния поток, иначе за дисконтовия ти фактор от 10 % вече го разбрах. Само ми е интересно как вземаш очакваните парични потоци, особено при акция....
              Пич и преди ти писах, но не ми отговори
              Проучи хубаво пазара на земя
              Ето ти наприемр една прясна обява :
              http://bgnivi.com/index.php?p=annonc...=1&back=search
              Хайде сега пак питам защо да не си взема тази земя на 350 лева с поне 20 лева рента годишно, вместо да си купувам земя в атера, която в момента излиза над 750 лева ( обработваемата )
              Я пак сметни ако адванса се ликвидира и си продаде земята на 600 лева ( колкото твърдиш, че излиза в момента ) , ти дали ще вземеш 2.2 или 1.8 , като приспаднеш таксите за обслужващото дружество и над 20% необработвеми земи ?
              Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

Принципно ми е ясно какво имаш предвид под идеята да дисконтираш - разбирам какво имаш предвид.

Съгласен съм и че напримерно може да имаме различни очаквания - например аз земята да расте, а ти да пада - това евентуално може да формира различните ни инвестиционии стратегии - при единия бичи, при другия мечи.... Но когато все пак имаш някакви ТЕКУЩИ цени на пазара, спроред мен е много по-лесно да се определи дали един актив е подценен или надценен.... преди още да се впуснем в дебрите на прогнозите, камо ли да почнем да дисконтираме тези прогнози.

В момента казвам, че цената на декар в "Атера" (през закупени акции по 2.20 лв) е 600 лв. и че в момента "Атера" продава тази земя по 1100 лв. На колко ще продава след 12 месеца е отделен и важен въпрос, но така или иначе в момента имаш актив на стойност 600 лв, който се продава на 1100 лв.

Ти ми казваш че е надценен - какво стои зад това ти твърдение ? Според теб "Атера" продава земя по 500 лв.? Или продава на 600 лв. ?

Ако вземем да говорим за прогнози, едни ще викат че цената ще стане 2000 лв./дка, други ще викат, че ще се срине на 300 лв./дка - тогава да спорим, кой защо е прогнозирал така и как. Но в момента имаш някакви цени на пазара, и не виждам как при ТЕЗИ ТЕКУЩИ цени, можеш да кажеш че акцията се държала от оптимизма ?! ОК, кажи че си специалист и виждаш в по-дълга переспектива от текущите цени и затова според теб след 1 или 5 години, цените на земята ще са еди какви си... но при СЕГАШНИТЕ цени да се изказваш толкова крайно, че акцията се държала от оптимизъм ?!?

ЕДИТ: Както казах, разбрах какво имаш предвид под идеята да дисконтираш при Атера. Можеш ли да ми дадеш пример и за някоя друга акция, в която си инвестирал обаче ? (ПИБ, Софарма, Хим или което прецениш). Кажи ми как прогнозираш паричния поток, иначе за дисконтовия ти фактор от 10 % вече го разбрах. Само ми е интересно как вземаш очакваните парични потоци, особено при акция....
                Не е така, Атера има земя която прадава на 1100 а пазара я оценява на 600. Който има акции от Атера няма контрол върху тази земя. Той не може да я продава, не може нищо да я прави. Това което той печели от цялата работа е това какви пари се връщат при него. За това и е ненужно да се прави прогноза на паричните потоци на Атера. на всеки е ясно че тя от ренти нищо не печели, т.е. Атера няма смисъл да се оценява като действащо предприятие. Достатъчно е да се направят различни варианти за скоростта на ликвидацията. Т.е. колко години ще продават земята която ще имат и съответно какви потоци ще постъпват от тази продажба към акционерите.

След това - доста недалновидно е да се залага ръст в цената на земята в тези прогнози. Първо защото пазара на земя е пазар. И съответно цената е пазарна. Ако е ясно че цената ще се качва то това ще се отрази на пазара и цената ще се качи. Цената не се качва, значи бъдещия ръст в цената на земята е меко казано несигурен. Но тъй като няма и спад съвсем нормално е човек да заложи настоящата цена на земята. Поне по мое мнение. Все пак ако някой очаква че земята ще стане 2000 - за какво му е да си купува атера и да чака ликвидация кой знае кога, като може да си купи земя от атера.

Коментар

• А ти защо реши, че като са продавали по 1100 лева, то целия портфейл може да го оцениш по 1100??

Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
                    ФОРТИ , не се коси , толкова си прав , ЧЕ НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ !
                    В началото на всяка промяна , това си е шлагерна реакция .
                    не те разбрах кое шлагерна реакция?
                    има възможност акцията да трупа ПОТЕНЦИАЛНА печалба с поскъпването на земята, но тя няма как да се вземе преди ликвидация

Коментар

• ФОРТИ , не се коси , толкова си прав , ЧЕ НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ !
                      В началото на всяка промяна , това си е шлагерна реакция .

Коментар

Прогнозните парични потоци при Атера са много трудни, дори и невъзможни. Но все пак нещо може да се предполага....
                        Аз не очаквам ако има спад на земята да е повече от 100-150лв, но засега няма. Ако има ще го използвам, да купя още.
                        Предполагам, че нещата на зърненият пазар с леки отклонение ще се движат на настоящите нива. Възможно е цените на зърното леко да се повишат и така да се стабилизират с някакви отклонения в годините. Поради ниските запаси е възможнои отклоненията да са по-големи в някои години.
                        От тук нататък земята - тя не зависи толкова от цената на зърното, а от печалбите, които се правят от нея. Там е по-различно в сравнение с цената на зърното. Разходите за отглеждане също не са константа.
                        Третата страна е намаления марж между цени купува- продава. Фермерите вече имат ресурс да са конкуренти с Атера, а не както през 2005-2006-2007г.
                        Това свива маржа при фонда доста. Вече къде мислите фонда може да направи по-голям пакет? Ами никъде!!!!! Става въпрос за нови земи, а не стари.
                        Както писа един колега - една овца можеш да я стрижеш и доиш няколко пъти, но само веднъж да я заколиш.
                        Аз смятам, че бизнес модела на Атера се е изчерпал за високи печалби точно заради фермерите, които способстваха за достигане на сегашното положение. Сега тук спорим - настоящото положение каква цена може да даде на акциите. Всеки сам да си прецени.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                          Добре - ти мислиш така.

Аз не мисля така, за мен е важно каква доходност мога да изкарам от компанията, а не колко и струват активите. Ако ти харесва просто да си купуваш косвено земя за 600 разбирам защо ти се струва че Атера е евтина. Но аз например бих си купувал земя на 600 само ако мога да я продам на 1100 в следващите месеци иили да кажем година две. Ако не мога това са мъртви пари. И като мъртви пари коректното е да ги дисконтирам за периода в който няма да мога да я продам тази земя. Може да се чудя с колко да ги дисконтирам или за какъв период да ги дисконтирам, но дисконта е задължителен. Поне от моя гледна точка.

Иначе какво се получава - купуваш си сега земя на 600 през Атера. Да примем че земята им струва 1100. Очакваш че до края на годината ще струва 1000 през Атера. И да кажем Цената на Атера отива там - където отговаря на 1000, като и за следващите години остава на 90% от пазарната стойност. Ти обаче искаш да имаш поне 10% доходност. И за следващата година какво става ако земята не поскъпне. Ще имаш 10% загуба. Цената на земята няма да е мръднала, но за тази една година и Атера няма да е мръднала, а все пак ако търсенета доходност е 10% то липсата и си е финансова загуба или пропусната полза. Идва втора година земята отново не мърда, атера отново не мърда но ти вече си с още 10% загуба. Та колко години на загуба си склонен да държиш.

Та с тази цел е нормално да се дисконтира. Който не иска разбира се нищо лошо да не го прави. Все някой е хубаво да купува и на тези цени

Last edited by Van Basten; 16.09.2013, 08:22.

Коментар

Казано честно може да се тълкува по различни начини... Ако нещо знам за пазара на земя, е че има минимум 50 % разлика в цената между първичен и вторичен пазар. Казано честно не съм очаквам цена от 1000 лв на първичен пазар в момента (поне не и в район различен от Добруджа)...
                            ах тази земя тази земя
                            замъглила е много погледи, които доското трезво гледаха напред

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                              Ако е вярно, че някой му предлата 950лв, а дори и да са 850лв, това очзначава, че щом Атера не може да продава на 1100лв - маржът съвсем се е свил.
                              Т.е. арендаторите са свили бизнеса на Атера и то яко.
                              Казано честно може да се тълкува по различни начини... Ако нещо знам за пазара на земя, е че има минимум 50 % разлика в цената между първичен и вторичен пазар. Казано честно не съм очаквам цена от 1000 лв на първичен пазар в момента (поне не и в район различен от Добруджа)...

Коментар

Fortiss,

и според мен все още няма някакъв голям спад в цената на земята.

Учудващо е, че дори на дребно май се държи... не говоря дори за вторичния пазар, където е Атера, а за първичния.... Преди 2-3 дена случайно попаднах на един общ познат, стана приказка, че продавал 19 дка (10+9) и ми обясняваше как му предлагали 950 лв., а пък той щял да иска поне 1000 от арендатора .... направо се изумих.... преди да ми каже колко търси, разговора тръгна като той ме пита по въпроса... Аз "компетентно" му заобяснявах за разликата между първичен и вторичен пазар и за лошата година и му казах че ако вземе 700-750 лв. трябва да е доволен.... След като ми каза, че му предлагат 950, най-вероятно е решил, че съм някой тарикат дето се опитва да прецаква такива като него...

Пича е наследних, гарантирано си няма и идея от цените в момента, и аз не знам как му предлагат 950 лв. на дребно....

Понеже знам, че ще ме питаш - става въпрос за централна северна България....

P.S. Наясно съм, че това е абсолютно частен случай... едва ли от тези 19 дка, може да се вадят изводи за пазара, но все пак случката ме изуми....
                                Ако е вярно, че някой му предлата 950лв, а дори и да са 850лв, това очзначава, че щом Атера не може да продава на 1100лв - маржът съвсем се е свил.
                                Т.е. арендаторите са свили бизнеса на Атера и то яко.

Коментар

Working...
                                X