Първоначално изпратено от Van Basten
Разгледай мнение
относно информацията:
http://www.investor.bg/novini-i-anal...avgust,157526/
За стопанската 2012-2013 г. са отдадени под наем и аренда 188 851 дка, или 76,1%, при средна рента 30,05 лв/дка, заедно с договорите от предходните години.
Спомената е и сумата от около 5.7 милиона ОЧАКВАНИ приходи от ренти, които ако се съберат всичките / за предната година са успели да съберат 86%/ и като се приспаднат таксите, сам можеш да сметнеш колко ще останат за акционерите. Аз го смятам под 2.5% дивидентна доходност само от ренти .
Ако имаш спомени колко земя имаха в област Добрич преди 2 години и видиш колко е останала сега, сам можеш да се убедиш че доста от продадената им земя за тези 2 години е била именно там и в област Силистра, което е моето обяснение за високата средна продажна цена до сега.
Има друго. Преди 2 години обработваемата им земя клонеше към 85% а сега е останала само 76%. Като отчетеш факта че като цяло за тези години земята има намаля значително, можеш да стигнеш до извода, че АТЕРА продава предимно обработваема земя.
Иначе си прав че съм преувеличил доста в поста си. Направих го умишлено като противовес на прекалено розовите сметки на оракула.
В действителност от ПК освен кеш-а трябва да се извади и стойността на необработваемите земи и стойността на градските имоти за да може да се определи на каква цена плащаш обработваемата земя на декар. купувайки си акции тук.
Екселската ми табличка показва 650 лв/дка среда цена на земята при текущата цена на акцията, при положение че оценим градските имоти на 10 милиона.
Все едно си купуваш 10 декара за 6.500 лева. Въпросът е че от тези 10 декара, 2.5 са необработваеми. Ако тях ги смяташ по 200 лева, излиза че си платил 6000 за 7.5 декара , или по 800 лева за декар за обработваемата земя.
В действителност като крайна сметка не смятам акцията за надценена, но не я смятам и за подценена. Според мен бъдещата цена на АТЕРА ще зависи от бъдещата цена на земята.
Горното разбира се е лично мнение и въобще не е препоръка за каквото и да било

Коментар