Първоначално изпратено от fortiss
Разгледай мнение
Предполагам, винаги може да бъде и още повече, но вероятно се опитват да поддържат и някаква систематизираност и "стегнатост" в данните. Например конкретно за питането ти за землища с над 500 дка., в момента има 131 такива, нали се сещаш ако избълват такава справка с наименования на 131 села в България, които 99,9 % от четящите бюлетина няма да са чували, ефективността за мнозинството от хората ще е минимална.
Въпроса с размера на арендованите декари наистина сме го обсъждали доста. Абсолютно съм съгласен, че има логика в намека ти, че ако не всички декари са отдадени, може да има и некачествени земи. От друга страна, определено има логика и в позицията на мениджмънта, че докато се подготвят земи за продажба например с предварителни договори, купувача може да има изискване да я вземе без чужди аренди и това да е причина да не се отдава под наем... В крайна сметка основната дейност на дружеството е да продава, а не толкова да отдава под наем, така че предполагам има логика при необходимост да "жертват" някой и друг наем в името на крайната цел - продажба.... Естествено, не мога да твърдя, че е на 100 % е така, но има резон в това. Отделно за новозакупуваните земи е възможно да е наобходимо повече време за уреждане на наемите, което също не звучи нелогично...
И накрая, да допуснем че има и нетолкова качествена земя, смяташ ли че тя може да се отдели толкова категорично в процеса на продажба. Примертно има едно землище с 500 дка, от които 50 дка не са много качествени. Идва един земеделец и казва "Ще купя земята в това землище, но само ей тия 450 дка, другите 50 си ги дръжте...". Ти си доста по-навътре в търговията, смяташ ли че реално на пазара се работи така ? Визирам наистина по-големите земеделци, а не примерно по-малки инвеститори като теб (за теб съм сигурен, че ако искаш 10 дка, никой няма да може да те убеди да вземеш и 1 некачествен в тях). Защото доколкото съм запознат, при тях се договарят нещата по-наедро - в смисъл вземаш цялото землище, като евентуално ако има по-некачествена цена, се пазариш за средната на която купуваш. В горния пример ако 450-те дка имат справедлива цена от 1100 лв., а 50-те некачествени са по 600 лв., и сделката се реализир на цена 1050 лв. на дка. за всичките 500 дка.... Т.е. за мен информацията за цените на продажба на фонда в голяма степен дават достатъчна информация сами по себе си, тъй като са Средни и обхващат както по-качествени, така и евентуално по-некачествени земи...
EDIT: Последния абзац май се получи доста дълъг...

Коментар