IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Вчера в почти цяла Добруджа паднаха 15 – 40 л/квм. През следващите 3 дни се очакват нови валежи в цяла Северна България с количества до 70 л/квм.
    Пшеницата на много места е доста пожълтяла и въпреки това ще има известно възстановяване. Ако през май и юни още вали и не е много горещо нещата може да се получат за някаква печалба от пшеницата. Отделно валежите силно ще подкрепят пролетниците.
    Вчера IGC изнесе априлския си доклад. Най-важното е как те виждат потреблението през 2020/21. За пшеницата някакъв минимален спад от 5 млн. тона спрямо март и ръст от 7 млн. тона спрямо 2019/20. За царевицата няма промяна спрямо март и ръст от 28 млн. тона спрямо 2019/20. За соята спад от 2 млн. тона спрямо март и ръст от 7 млн. тона спрямо 2019/20. Докладът си е силно оптимистичен и ако е така и ако тук вали доста – МЕЧТИТЕ СЕ ЗАВРЪЩАТ !!!! Аз не смятам, че ще е така. Ще видим ниски реколти тук, не високи цени и много трудно продаване, което ще е отразено в цените.
    Само да добавя, че е важно колко и кога ще вали в Украйна и Русия, защото състезанието е с тях. Ако пазарът прецени, че там реколтите са доста слаби, то цените на пшеницата ще се повишат достатъчно, за да може в БГ да спечелим. Стига само тук да е добре, а не както до сега. Подобна беше ситуацията през 2010 – който я помни !!! Русия спря износа, тук валя до към края на юни, пшеница имахме, макар и покълнала, но я продадохме на цени над 400 BGN/тон.
    Last edited by fortiss; 01.05.2020, 16:12.

    Коментар


    • Адванс Терафонд“ е продало дъщерното си „Атера 1“ за почти 2,1 млн. лева

      Сделката е донесла 268 хил. лева печалба на „Адванс Терафонд“ след отписването на балансовата стойност на дъщерната компания, която е била 1,815 млн. лева.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение

        Руснаците си сложиха квота....
        В темата земеделие fortiss е може би от най - компетентните хора в страната, особено от макро гледна точка. Всичко написано е така, много резюмиран и стегнат анализ, ще наблегана също за България, че валежите идните седмици ще са ключови, както за пшеницата, така и за пролетниците. Зимата не бе нормална, липсваха типичните студове и снежна покривка, посевите не успяха да заякнат и почти навсякъде се наблюдаваха проблеми от големите температурни амплитуди, отделно следвайки си програмата, без да се съобразят със специфичните условия, много земеделци пръскайки сега с фунгицид стресираха допълнително и никакви аминикиселини и листни бози няма да помогнат. Тази година бе особено подходящо да се направи листно и фунгицидно третиране при пшеница в първата половина на декември. Дейност, която трябва да стане задължително заедно с азотно торене през същия период особено за сортовете западна селекция. Отделно заради топлата зима има повече листни въшки и други инсекти, както и заплевяване. Забраниха много от инсектицидите за третиране на семена, като много фермери се запасиха, други ползват по втория начин, има и по - скъпи нови технологии за защита, а при останалите на доста полета се забелязва силно нападение от нематоди, което неминуемо ще намали добива при слънчогледа. В Северозапада очакваме този уикенд около 10 мм валежи, дано са и повече, че за сега само прелитат облаците и дразнят.

        В такава година, която до сега е далеч от стандартните условия, ще си проличат добрите стопанства със способни агрономи и т.н. консултанти. Към момента не планират големите стопанства големи покупки на земя, но до есента има много време.


        Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от zap Разгледай мнение
          Форти, я разтълкувай сегашната ситуация :
          ... Най-големият доставчик на пшеница в света, Русия, достигна размера на самоналожената си квота за износ на зърно два месеца предсрочно, което повишава вероятността на пазара да се появи дефицит на руската пшеница за първи път от десетилетие.
          Руснаците си сложиха квота, която е долу-горе в размера на експорта от предходни години за това време на годината.
          Все пак тази година има малко по-голямо търсене в този момент , защото големите консуматори от Северна Африка и Близкия Изток се запасиха МАЛКО Наистина малко, защото нямат пари и складове за много. Повишеното търсене е поради вируса и потенциалната заплаха от суша в Западна Европа и Черноморски регион.
          Какво се случва точно сега? САЩ имат доста запаси от пшеница и могат да изнасят навсякъде, но цената е около 15 долара по-висока с докарването. Обаче от там не се пазарува много. От Западна Европа също може да се купи /Франция/ малко по-скъпо от тук. От Черноморски регион купуват и множество малки клиенти с малки количества, които няма как да вземат от далеч.
          Т.е. руснаците не променят много обстановката. Нещата зависят повече от платежоспособността, т.е. какво може да се купи, сушата, т.е. производството през 2020/21.
          Това е по въпроса.
          Какво може да се случи в следващите месеци?
          Валежите и потреблението!!!
          Колко ще вали и къде? Засега е долу – горе влажно в САЩ /рейтингите на зимната пшеница спадат, но все още не е много зле/, Австралия /сеитбата започва през май/, Черноморски регион /вали в Украйна и части от Русия/. Засега не вали на Балканите, което е много зле за нас – цените падат, а тук е суша.
          При спад на производството на пшеница в света с примерно 20-25 млн. тона до 750-760 млн. тона, това ще подкрепи цените, но очаквам и някакъв спад на потреблението. Зависи колко ще пострадат крайните потребители. Туризъм няма /Египет, Тунис и др/. Петролът е заминал – Близкия Изток. С какво ще се купува??? Този пазар може да е на кантар.
          Царевицата ще е проблем !!!!!!!!!! Голям !!! Цените на всички меса спадат, от там ще спадне стадото с животни, от там ще има клане и предлагане за известно време, т.е. ниски цени, но слабо потребление. Потреблението на царевица за производство на етанол е много зле. Може да се промени философията на производството на етанол, т.е. да се произвежда заради DDGS-то, но и това е съмнително. Ще се премине направо към царевица за фураж. При производството на етанол остава 30% DDGS от вложената царевица. Това количество DDGS се замества от 40% от вложената царевица за производството – тя ще отиде за фураж. Останалите 60% ???? През последните години в САЩ за производство на етанол отиват 132-137 млн. тона царевица !!! Много е !!!
          Този процес при царевицата ще повиши търсенето на соев шрот заради протеина, но няма да е толкова много, че ако се освободят площи с царевица те изцяло да се заместят със соя. Заместването ще е доста малко.
          Още нещо. През последните 3-4 години голяма част от фермерите в Средния Запад на САЩ работят на загуба. От фалит ги спасява това, че не си дават рента на себе си. Така са си зачеркнали инвестициите в земя и цялата система е на ръба, но въпреки това никой не намалява площи. Процесът стимулира уедряването на фермите, което не е добре за нас.
          Засега нашите фермери са в добра позиция поради някои причини, които обаче могат да се променят някога.
          Това е накратко. Ако има нещо интересно ми пишете.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Dmirkata Разгледай мнение
            Ами да, производстото е имало, има и ще има временни, циклични затруднения. Като добавим проблемите с климата, подобни събития от типа на сегашната "корона-криза", финансови стимули и други фактори, цената не само на зърнените култури ще расте - особено при този ръст на населението в света.

            Всичко е въпрос на време.
            това е доста погрешна теза, ще сгрешиш ако залагаш на нея

            Коментар


            • Ами да, производстото е имало, има и ще има временни, циклични затруднения. Като добавим проблемите с климата, подобни събития от типа на сегашната "корона-криза", финансови стимули и други фактори, цената не само на зърнените култури ще расте - особено при този ръст на населението в света.

              Всичко е въпрос на време.
              не е препоръка за покупка или продажба ,всяко съвпадение с реални лица,факти и събитя е случайна !!!

              Коментар


              • Форти, я разтълкувай сегашната ситуация :
                ... Най-големият доставчик на пшеница в света, Русия, достигна размера на самоналожената си квота за износ на зърно два месеца предсрочно, което повишава вероятността на пазара да се появи дефицит на руската пшеница за първи път от десетилетие.

                Коментар


                • Май страхът е по-голям от алчността, само с 2-3 ст. се вдигна цената ((

                  Коментар


                  • Одитираните резултати на Адванс Терафонд АДСИЦ показват, че дружеството ще разпредели 11.5 млн. лв. като дивидент за 2019 г. Одитът не променя брутните приходи на дружеството, като те достигат 11.4 млн. лв., спадайки с 22% на годишна база, заради липса на приходи от преоценка на земя през 2019 г. Нетната печалба бе понижена, поради отчитане на 2 млн. лв. нетна загуба от преоценка на земя. Нетната печалба достига 3.4 млн. лв., с 37% по-малко от предварителните данни.
                    След преизчисляване на нетната печалба според правната методология за АДСИЦ, коригираната нетна печалба достига 12.8 млн. лв. Така за 2019 г. ще бъдат разпределени 11.5 млн. лв. като дивидент, което се равнява на 0.135 лв. дивидент за акция (почти трикратен ръст на годишна база). Дивидентната доходност по текущи котировки е 8.27%......ЕЛАНА Трейдинг

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнение

                      Напълно достатъчно инфо, явно в пика на имотите са го платили, а сега просто развързват актива!

                      Коментар


                      • Ей това намерих:
                        https://fakti.bg/imoti/10841-advans-...-stara-zagora-

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение



                          Така мисля и аз за цената на земята, но въпросът ми е насочен към покупната в ония времена. Подобни общински парцели се предлагаха в диапазана от 12-25 евро/м.кв. в зависимост от подобренията, като бетонна площадка или вид настилка + ел. и В и К. Някой трябва да помни на колко са го придобили на търга, а след това и дела се водеха, та да стигнем до балансовата цена.
                          Печалбата от тази сделка не е само 280х. лв.!
                          Дори на 50е квм да са я платили което силно ме съмнява ако е било 2010 в разгара на кризата не виждам как ще я добутат до 90 евро себестойност освен с тлъсти адвокатски хонорари

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от penman Разгледай мнение
                            Не се продава нищо, освен почти девствен парцел, така че цената си е 100 Евро на квадрат. В настоящата ситуация това си е ОК.
                            Той парцела е добре че е девствен защото няма да има разходи по събаряне

                            За да има проект за 25 000квм говори за парцел с много добри показатели - Нещо от родът на 60% право на застрояване на поне 4 етажа

                            Ако е вкран в регулация с тези параметри това е един уникален имот за района където съм сигурен че няма как да намериш 10 декара с такива показатели

                            Така че дори и в настоящата ситуация 100е квм ми изглежда ниско, а да не забравяме че тази сделка е договорена в други времена

                            Също така си мисля че фирмята която я купува не е крайният клиент но времето ще покаже

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от ledosvetlenie Разгледай мнение

                              25 000квм е разгърната площ на проекта което прави по около 40 евро

                              Иначе самата земя се връзва на 100 евро грубо


                              Така мисля и аз за цената на земята, но въпросът ми е насочен към покупната в ония времена. Подобни общински парцели се предлагаха в диапазана от 12-25 евро/м.кв. в зависимост от подобренията, като бетонна площадка или вид настилка + ел. и В и К. Някой трябва да помни на колко са го придобили на търга, а след това и дела се водеха, та да стигнем до балансовата цена.
                              Печалбата от тази сделка не е само 280х. лв.!

                              Коментар


                              • Не се продава нищо, освен почти девствен парцел, така че цената си е 100 Евро на квадрат. В настоящата ситуация това си е ОК.

                                Коментар

                                Working...
                                X