Първоначално изпратено от nkavrakov1982
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
EURIBOR, Основен Депозитен Индекс или Референтен Лихвен Процент
Collapse
X
-
Добро утро и благодаря за отговорите! Въпросът ми не беше толкова свързан с това дали ще се вдигат или не лихвите, но всяка информация би била полезна за мен. Знам, че има очаквания за вдигане на лихвите през следващата година и за това исках да се посъветвам изборът на кое би дал повече прозчаност при евентуалното бъдещо преизичисления на лихвата. Попаднала ми е изгодна сделка с приличен дял самоучастие и предвид факта, че съм заложил един буфер в доходите си за евнтуално вдигане на месечната вноска, все още обмислям дали да дейставам.
По въпроса - и на мен ми се вижда странно, че Прокредит връзват ипотека в ЛВ към Euribor и очаквам да има подводни камъни.
Колкото до Райфайзен и Булбанк, дават ми добри условия. Защо не ги препоръчвате и коя банка бихте ми препоръчали? При Райфазен лихвата се изчислява от фиксиран коефициент + Референтен лихвен индекс (даван от БНБ) --> изглежда ми достатъчно прозрачно, което не означава, че лихвата няма да се вдигне (това го очаквам), но при евентуално вдигане да е ясно как точно се изчислява новата лихва.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Petrov_iv Разгледай мнениеЗдравейте,
Обмисляме теглене на ипотечен кредит и се колебая между условията на различните банки и най-вече към какво обвързват лихвения процент.
Прокредит - дават да се тегли кредит в ЛВ вързан спрямо EURIBOR - условията са горе долу добри, но не най-добри. Струва ми се обаче, че прозрачността при опеределяне на лихвата е най-голяма в техния случай.
Уникредит - обвързват лихвата спрямо Основен Депозитен Индекс, който се изчислява по някаква методология, която е не твърде ясна за мен
Райфайзен - обвързват лихвава по Референтен Лихвен Процент пак по някава методология - не съвсем прозрачна за мен.
Какво е вашето мнение за изброението по-горе индекси? При положение, че условията на Прокредит за прилични, това ли е по-сигурният в дългосрочен план избор.
Благодаря предварително и ще съм благодарен на добър тон
Успех!
Тегли смело, ич го не мисли !
Коментар
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
Можеш ли поне веднъж да бъдеш малко по-подробна?
Защо не може да пипне самоволно лихвата?
А, ако лихвата се формира от два компонента юрибор+банков компонент, който банката си изчислява и може да варира при определени условия?
Мисля, че няма банка с кристално ясни условия на формиране на лихва.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
Пълни глупости. Ако кредитът е обвързан с юрибор банката не може да пипне самоволно лихвата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
Пълни глупости. Ако кредитът е обвързан с юрибор банката не може да пипне самоволно лихвата.
Защо не може да пипне самоволно лихвата?
А, ако лихвата се формира от два компонента юрибор+банков компонент, който банката си изчислява и може да варира при определени условия?
Мисля, че няма банка с кристално ясни условия на формиране на лихва.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
Тона хич нема да ти хареса като ти дигнат лихвата двойно, след некоя друга година, и за капак икономиката може да е в рецесия и твоите доходи да не са същите.
https://ycharts.com/indicators/30_year_mortgage_rate
И България не е САЩ. даже не сме в еврозоната. Тук лихвата може да отиде на майната си където винаги е била.
Коментар
-
Обмисляме теглене на ипотечен кредит и се колебая между условията на различните банки и най-вече към какво обвързват лихвения процент.
Прокредит - дават да се тегли кредит в ЛВ вързан спрямо EURIBOR - условията са горе долу добри, но не най-добри. Струва ми се обаче, че прозрачността при опеределяне на лихвата е най-голяма в техния случай.
Уникредит - обвързват лихвата спрямо Основен Депозитен Индекс, който се изчислява по някаква методология, която е не твърде ясна за мен
Райфайзен - обвързват лихвава по Референтен Лихвен Процент пак по някава методология - не съвсем прозрачна за мен.
Какво е вашето мнение за изброението по-горе индекси? При положение, че условията на Прокредит за прилични, това ли е по-сигурният в дългосрочен план избор.
https://ycharts.com/indicators/30_year_mortgage_rate
И България не е САЩ. даже не сме в еврозоната. Тук лихвата може да отиде на майната си където винаги е била.Last edited by Todor Sabev; 09.12.2018, 08:18.
Коментар
-
С Райфайзен и Уникредит не съветвам да влизаш с такава важна сделка като ипотечен кредит. Прокредит на пръв поглед имат ясни и прости условия, но станеш ли им клиент... такива такси са сложили, че ще забравиш за лихвата! С добри условия по ипотечни кредити са две български банки, които са и публични. Като казвам добри условия имам предвид, не само лихвата, но и всички други съпътстващи разходи, както и процента на обезпечаване. Работя в банковата система. Успех!
Коментар
-
Чудя се как Прокредит дават кредит в лева, а го обвързват с euribor? Може би само са заменили Софибор с Юрибор.
Коментар
-
EURIBOR, Основен Депозитен Индекс или Референтен Лихвен Процент
Здравейте,
Благодаря предварително и ще съм благодарен на добър тонТагове: Отмаркиране на всички
Коментар