IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ипотечен кредит в лева или евро?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от centar Разгледай мнение
    Ако доходът,който получаваш е в лева-левов кредит,ако е в евро-евров кредит.Всичко друго си е спекулация и интерпретация(твоя или на трети лица) за дадени събития в необозримото бъдеще.И не забравяй,че всеки иска да докопа твоите пари.Умната!
    Тази аксиома щеше да е вярна, ако нямаше едно красиво нещо, наречено клауза за превалутиране, която тотално обезсмисля точно изречението, което съм подчертал. А дамата ясно ти е казала основният минус - Софибор (или както там ще се казва в последствие) е в пъти по-волатилен (няма да каба манипулиран) от Юрибор.
    Естествено, ако може да си фиксира лихвата за едни 10 години и тази лихва я устройва - да, чудесно, нека тегли кредит в лева, ще избегне превалутирането, ако не може или не я устройва лихвата - евров кредит, за да ѝ е мирна главата. Все пак не тегли кредит за 5 месеца, вероятно за 30 години...
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

    Коментар


    • Де тоя късмет кредита да се обезцени.. Това, което се предполага е, че е ако е в лева при преминаването в евро, ако се случи на 2 лв. например за 1 евро, кредитите ще намалеят. Има ли някой поглед например в гърция какво се е случило с кредитите в тяхната валута?

      Коментар


      • Ако доходът,който получаваш е в лева-левов кредит,ако е в евро-евров кредит.Всичко друго си е спекулация и интерпретация(твоя или на трети лица) за дадени събития в необозримото бъдеще.И не забравяй,че всеки иска да докопа твоите пари.Умната!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от pall Разгледай мнение
          ....поне да знае човек че няма да се обезцени....
          Това за кредита ли?

          Коментар


          • По принцип няма особена разлика, очакванията са за приемане на еврото в Бг-то, но кога ще стане не се знае, поне 2-3г., а най-вероятно и доста повече. Най-добре е да се заложи на нещо по-стабилно като еврото, поне да знае човек че няма да се обезцени.

            Коментар


            • в евро - причините и сама си ги написала
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

              Коментар


              • Ипотечен кредит в лева или евро?

                Здравейте, нова съм в този форум. Предстои ми да тегля ипотечен кредит, навсякъде по банките ме съветват да е в лева, само че много вяра им нямам.. Заплата ми е в лева. Една от причините, поради които се колебая е индексът euribor, тъй като при него флуктуацията е по-малка, т.е. няма такава опасност чак толкова много да скочи, както евентуално sofibor.. Например последния 3м софибор е 0,015%, а към юли 2014г. е бил 0,785%, т.е. за период от 3г. и половина се е понижил с 0,77 пункта. Последния 3м юрибор е -0,329%, а към 01.07.2014г. е 0,206%, понижил се е с 0,535 пункта. След като по-плавно намалява, съответно и по-плавно ще се покачва юрибор, ако се появи някаква криза, не знам дали правилно разсъждавам? Друго, което ме притеснява относно софибор е, че той ще отпадне, уж тази година, и ще бъде заместен от друг близък индекс, който ще се изчислява не от БНБ, ами от регистриран и лицензиран администратор от ЕС. Ми те могат да сложат по-висок индекс и всички с изтеглени кредити ще увиснат жестоко. От друга страна ни предстои влизане в шенген и преминаване към евро.. В кой от двата варианта поемам валутен риск, ако кредита ми е в лева или евро? Това което са казали Горанов и шефа на БНБ е, че БГ ще премине към еврото на сегашния курс 1,95583, но кой ли знае със сигурност. Благодаря за отделеното време и внимание
              Working...
              X