IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поставяне на контейнерни гаражи върху парцел с цел отдаване под наем - разрешителни?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от j.k. Разгледай мнение
    Здравейте,
    дойде ми идея да закупя десетина такива контейнерни гаражи http://furgoni.bg/konteineri-garaji.html

и да ги разположа върху парцел в София с цел да ги давам под наем.

Трябват ли каквито и да е разрешителни за целта и ако да - от кого?
    Защо просто не купите нормални и законни гаражи?
    The strongest stand last.

Коментар

• Първоначално изпратено от Trakatrak' Разгледай мнение

От общината за временен обект. Какво е временен строеж?

Временните строежи не представляват сгради или самостоятелни обекти в тях, те не с
      Tова не се отнася до мингияните, така че ако питащия е такъв спокойно може да махне с ръка/ те на мен ще ми казват какво мога и какво не/ и да постави каквото си иска и където си иска

Коментар

• Първоначално изпратено от j.k. Разгледай мнение
        Здравейте,
        дойде ми идея да закупя десетина такива контейнерни гаражи http://furgoni.bg/konteineri-garaji.html

От общината за временен обект. Какво е временен строеж?

Временните строежи не представляват сгради или самостоятелни обекти в тях, те не се вписват в имотен регистър, не се отбелязват в кадастралната карта и кадастралните регистри, нито пък се съставят или издават актове за правото на собственост или други права върху тях. Тяхното предназначение е да задоволят временно дадени потребности. Например, малко помещение, в което да ферментира гроздето, за да стане домашното вино перфектно, както винаги.

Важно! Временният строеж не следва да се бърка със законен строеж, с незаконен строеж или с търпим строеж! Кога мога да изградя временен строеж?

Всяко населено място има подробен устройствен план. Подробните устройствени планове определят конкретното предназначение и начин на устройство на отделните поземлени имоти, обхванати от плана. Съществуват няколко вида планове:
        • Първият е план за регулация и застрояване.
        • Вторият е план само за регулация без режим за застрояване.
        • Третият е план за застрояване – прилага се тогава, когато е налице планът за регулация.
        • Четвъртият е работен устройствен план.
        • Петият е план за техническа инфраструктура извън границите на урбанизираните територии.
        Последният определя уличната мрежа, кварталите и поземлените имоти за жилищно застрояване, за спортни дейности и тези със сгради за обществено обслужване. Този план не ми позволява дори в собствения си имот да построя каквото си поискам. Например, ако за поземления имот, който притежавам, е предвидено изграждане на обекти – публична собственост на държавата и общините, аз няма да мога да построя законен строеж, но пък мога да мога да направя една малка едноетажна сграда до 80 кв. м.

Ако пък поземленият ми имот е определен за жилищно застрояване, т.е. да има къщички за живеене, аз не мога да изградя никаква друга законна сграда, освен жилищна. В случай че ми трябва допълнително място, мога да построя само временен строеж. Например, моят баща ми дари една малка къща и земята около нея. Жена ми е художник и се нуждае от място, за да може да работи. Следователно не мога да изградя законна сграда, но мога да направя едно ателие, което ще е със статут на временен строеж.

Друг случай, при който мога да изградя желания от мен обект единствено като временен: В момента строя къща, за която имам всички необходими документи. Проблемът е, че искам да направя един гараж или друг подобен обект, в който да складирам строителните материали. За да мога да построя желаното помещение, ми трябва разрешение за временен строеж. Подавам заявлението за временен строеж до органа, който ми е издал разрешението за строеж на бъдещата ми къща. Но съм задължен, след като вече тя е готова, да премахна гаража, иначе няма да въведат моя бъдещ дом за отдих в експлоатация, т.е. няма да ми издадат разрешение за ползване – ще забранят на всички доставчици на ток, вода, газ, телефон и на който друг се сетят да ме снабдяват. В този случай имам две възможности – или да премахна стария гараж, или да опитам да го узаконя. Възможните временни строежи, които мога да построя, зависят от това дали имотът е застроен или незастроен.

В застроен поземлен имот мога да изградя:
        • едноетажна пристройка, ателие или обект с обслужващо предназначение до 40 кв. м или едноетажни до 30 кв. м на всеки етаж;
        • надзид до 1,5 м независимо от етажността на сградата;
        • постройки на допълващо застрояване до 2,5 м над прилежащия терен и до 3 м до най-високата част на покрива
        • гараж;
        • ограда.
        А в незастроен поземлен имот имам право да построя:
        • жилищна сграда със застроена площ до 60 кв.м на два етажа или на един етаж до 80 кв.м;
        • ателие или обект с обслужващо предназначение;
        • постройка на допълващо застрояване;
        • гараж и ограда със същите ограничения като при застроения поземлен имот
        Кой може да изгради временен строеж?

• Аз, като собственик на имота, или лице, на което съм учредил право на строеж върху моя поземлен имот.
        • Концесионер за временни строежи.
        В кои случаи няма да получа разрешение за строеж?

Преди години направих временен гараж. Сега обаче искам да вдигна една голяма къща на мястото на старата. В този случай разрешение няма да получа, докато не премахна гаража или не го узаконя. Кой издава разрешение за строеж?

• главният архитект на общината (Бургас, Варна), а в градовете с районно деление – от главния архитект на района (София, Пловдив);
        • областният управител – за обекти с обхват повече от една община или за обекти с регионално значение;
        • министърът на регионалното развитие и благоустройството за обекти с национално значение;
        • министърът на отбраната или министъра на вътрешните работи за специалните обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната.
        Кога се изисква разрешение за строеж и кога разрешение за поставяне?

За някои обекти, които също имат временен характер, обаче не се изисква разрешение за временен строеж, а разрешение за поставяне. Такива обекти са например павилионите за продажба на коледни играчки или мартенички. Повече за тях мога да прочета тук.

Автор: Теодора Шопова
        • Източници Закон за устройство на територията (ЗУТ)
          чл. 49, ал. 2 ЗУТ – относно случаите, при които може да се изгради временен строеж
          чл. 50 ЗУТ – относно видове временни строежи
          чл. 54 ЗУТ – относно узаконяване на незаконен строеж
          чл. 55 ЗУТ – относно разрешение за поставяне
          чл. 148, ал. 3 ЗУТ – относно кой издава разрешение за строеж
          чл. 148, ал. 7 ЗУТ – относно пречките за даване на разрешение за строеж
          Определение по административно дело 3406/2012г. на Варненски административен съд, Второ отделение, ХІХ състав, 08.10.2012г.

Коментар

• Кви пари чини това нещо?
          Предполагам продавача сам ще каже инфо, но и да не търсиш никой - пусни ги и до седмица кеф ти данъчни, кеф ти някоя агенция друга ще цъфне на вратата.

Коментар

• Поставяне на контейнерни гаражи върху парцел с цел отдаване под наем - разрешителни?

Здравейте,

Working...
          X