Щом казваш че ЩЕ го санират, значи участва по някоя програма. Не пипай нищо докато не свършат. Ако е по програма за енерг. ефективност - ще местят тръби за парно и вода, т.е. ще направят апартамента на швейцарско сирене. После почвай ремонт - ако почваш. Не се изхвърляй с ремонта винаги има шанс я съсед да те наводни, я запали и т.н. Относно малкият апартамент - направи си калкулация. Колко ще получаваш от наем на година, като съответно парите ги намалиш с едно 15-30% и го отнеси към продажната цена на апартамента и тогава реши дали си струва да продаваш, да теглиш заем за ремонт на другия, като заема го плащащ с наема и т.н. ТЕЦ или Климатици много относително зависи от - етаж, изложение, външни стени, съседи и т.н. Колко ще плащаш - ако не го пускаш само сградна инсталация /независимо дали живееш там/. Ако го пускаш ориентирай се по съседите - същият апартамент, същият брой лица в домакинството, същото изложение и очаквай приблизително подобна сметка.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Съвет относно наследство
Collapse
X
-
имай предвид че климатици в спалните не е хубаво да имаш .. особено ако си с малки деца .. реално аз нямам наблюдения парното да е нещо страшно .. а безкрайната топла вода си е голям плюс. В зависимост от зиморничавостта на обитателите може да вкараш 2 средно стабилни климатика в хола и кухнята за преходните сезони, но аз ако имах възможност щях да си седя на парно.
Наблегни стабилно на изолацията качествена дограма и външна свалят разходите над 2пъти
аз миналата година на 130кв направих тотален ремонт със 40к .. лв .. после за 1г вкарах още 5 10к но пак съм твъърде далеч от 750е/кв
Коментар
-
Първоначално изпратено от Patilan Разгледай мнениеИ още малко пояснения.
И ние за сега сме на мнението, че трябва да продадем малкия, и да ремонтираме големия.
Големият апартамент е северен и няма гледка (освен към други блокове). Това е голям минус, но няма пълно щастие.
За сметка на това, тази пролет ще го санират, което си е плюс. Тепърва трябва да разбера какво означава това.
Интересно ми е, какви сметки и какви взаимоотношения да очаквам от ТЕЦ?
По-евтино ли ще бъде да инвестирам в климатици, както някои от вас правят?
Коментар
-
И ние за сега сме на мнението, че трябва да продадем малкия, и да ремонтираме големия.
Големият апартамент е северен и няма гледка (освен към други блокове). Това е голям минус, но няма пълно щастие.
За сметка на това, тази пролет ще го санират, което си е плюс. Тепърва трябва да разбера какво означава това.
Коментар
-
Със санирането се рашават голяма част от неудобствата ...( но ако се размине по някакъв случай си го направи сам !)
Бих ти препоръчал да залепиш на външните стени отвътре 2 см фибран на гребен с мрежова тераколена замазка след това.....(Можеш да си го направиш сам - лесно, приятно и бързо . За около 500 лв на целия апартамент )
Топлофикацията е дар от соца ! Най - доброто решение за големи блокове !
Коментар
-
И още малко пояснения.
Коментар
-
Благодаря ви за мненията.
Относно това на Станис
Първоначално изпратено от stanis Разгледай мнениеХора, просто не знам на къде живеете. Блокът е на 30 години. Реално експлотацията ме ще бъде максимум още 30 години. А да продава за да купи нов - с парите от 150 квадрата с добро разпределение ще купиш максимум един двустаен на замазка около 75 квадрата
Но наистина ми е много интересно колко му остава на блока, и има ли смисъл в качествен ремонт.
Коментар
-
ама човека питал за нещо съвсем различно...че на кой му дреме?! тук е място всеки да си каже неговото ))
единя 1000Е на квадрат му бил ремонта.... уйче, ми 1000 ще е като си тръгнал да ремонтираш 50 годишен курник, непипан грам през годините....другия 750 евро, бе пичове, купувайте ново бе, то квадрата толко му беше.
имам един познат, като вас така, купил тристаен...ама на майка си у дивия. ушил се с кредити, да го прави супер лукс и нема пари за течност за чистачки да сипе, както и да е.
ама в коридора иска да сложи гранитогрес за 100лв квадрат /до преди това се е свирал по квартири на балатум...лукса вече е задължителен за него ))/..а паре не стигат, нов кредит нема и почва да иска от приятели...
дават му ама човека после не може да поддържа "ниво" и не ще да връща )))Last edited by Amsterdamm; 14.12.2016, 10:19.препоръка е
Коментар
-
Хора, просто не знам на къде живеете. Блокът е на 30 години. Реално експлотацията ме ще бъде максимум още 30 години. Да прави ремонт за 300-500 евро на кв. метър е безумие. Още повече ако ще ги пуска под наем. Просто след първият наемател пак трябва да набие пари за ремонт. Моето мнение е - ако има къде да живее /а смятам че има/, набива до 1000 лева в апартамент за козметични ремонти и ги пуска под наем, като след наемателите положението няма да бъде по зле от колкото е сега. Когато му потрябва да живее тогава да му мисли. А да продава за да купи нов - с парите от 150 квадрата с добро разпределение ще купиш максимум един двустаен на замазка около 75 квадрата
Коментар
-
Груев ти си искал нещо, не за да го дадеш под наем, а да си го ползваш лично и е нормално като си имал възможност да е нещо по-така най-образно казано.Аз също твърдя че няма проблем да излезе и сумата която ти си цитирал.Въпроса е че масовия вариант за ремонт на средния българин стига до Икеа, Виденов и Аико.Това се приема за стандарт, тоест средностатистически ремонт.Ти споделяш инфо за нещо над средностатистическия ремонт.Може и така, но може и по-скромно, това е.
Айде наздраве и лека вечер.
Коментар
-
Недев, разчетът ти е ок, ама ако пазаруваш от ИКЕА (не че са лоши) и всичко ти е стандартно). Аз например исках в спалнята да имам гардероб от край до край по стената, плюс да е на височината на тавана, а такива няма ни в ИКЕА, ни във Виденов, ни в нещо от сорта, нали? Кухнята ми е на ъгъл с точно определена форма, пък и я искаш заоблена, а не ръбеста - в АИКО не пожелаха да я направят точно такава, че и пак да е точно до тавана. Плотът на кухнята е гранитогрес - не е нещо кой знае какво, но оскъпява. Уредите са Бош, ок, не е проблем да са и Нео или Евролукс, ама така съм решил. Мивката и душа са Тека - да, и там можеше нещо друго, ама си го правя за мен, а не за наематели и т.н. Затова и съм ти посочил подобни цени - дали мога да се вместя в по-малка сума - ами много ясно, че мога, но съм успял да си го позволя, направил съм го и толкова.
Лека вечер, този форум не е за мерене на детеродни органи, а за споделяне на инфо - който както иска да го разбираNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Чиче, пъпешът е прав - и на мен ми излезе горе-долу толкова. Само пример за тристаен:
- 3 климатика (хубави) - около 7 бона
- 3 телевизора - 3 бона
- кухня - 10 бона
- баня (5 квадрата) - 7-8 бона - Плочки (около 1500 кинта), майстор - към хилядарка, душ (хубав) - хилядарка, мивка с шкафчета (1000 кинта), кенеф (500 кинта), душ кабина - към хилядарка и пералня - пак там някъде, ама да кажем към 700 кинта, опънат таван - 600 кинта, вентиалторче - 100 кинта
- ламинати и гранитогрес - около 1500-2000 лв
- две спални - към 5 000 лв, може и повече
- хол - към 5 000 лева, ама си зависи
- стени и подобни простотии - около 5 000 лв
Ами май дойде до 300 евро на квадрат, а сега сложи и тотлен ремонт (шото това ти го давам за ново строителство на шпакловка и замазка) - поне още 10 бона с къртене и местене на стени, ВиК и ел. инсталации, сложи и нови дограми и врати - пак 10-на бона
И колко се получава - едни 50-60К левчета за 80-90 квадарата - това е без луксозни изпълнения, но и без да си клошар, без да искам да обидя някого, ако си го правиш за себе си. Ако е за под наем - даваш го като коптор на някоя разложко-якорудска бригада и си свиркаш - дал си кочина, връщат ти кочина и готово
И хайде да не би хората които нямат душ-кабина да са клошари, както и да е, продължаваме.Спалня нормален ламинат 15лева кв/м .Легло-гардероб-шкафче 1200-1500лева.
Стени и подобни простотии 1000лева.
10 бона къртене и местене?!?Защо? Просто защото те кефи да къртиш и местиш.Поне хубавото на старото строителство е че е с добро разпределение и няма криви стени, чупки и боксо-хол.Така че това е нормално, ако искаш евтино наполовина от изброеното може.А ако искаш да си клошар бегай към централна гара.
Който каквото и да ти говори, реалността където 50-60К са дохода на един човек за 5 години е описаното от мен като цени за ремонт.Така ли се пестят от средностатистическия българин 50-60К.Ако ги теглиш като кредит за 10години връщаш двойно петребителски кредит.Освен това за 50К потребителски трябва да си съдия, прокурор, висш държавен служител или в някоя много, много стабилна частна компания висш кадър че да ти пуснат толкова.Доход над 2500-3000 на месец ще ти поискат доказан!
Наздраве и от мен на всички.Last edited by nedev75; 13.12.2016, 21:26.
Коментар
-
.......................................
.......................................
......................................
Да, даа....дааа...
само сте забравили паркета от червен махагон по 290 лв на м2 и 100 лв на м2 за поставянето му....Уффф, щях да забравя и специалната замазка преди това - 50 лв на м2 и един месец време да изсъхне.....
пп Хайде наздраве,че многоточието ако знаеше да говори....Last edited by 4i40; 13.12.2016, 21:04.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
Извинявай но това са пълни глупости !!! 350Е/ м2 може да излезе само ремонт на банята със смяна на ВиК, окачен таван с десетина лампички, душ кабина, санитария и т.н.( без джакузи, разбира се ...)
- 3 климатика (хубави) - около 7 бона
- 3 телевизора - 3 бона
- кухня - 10 бона
- баня (5 квадрата) - 7-8 бона - Плочки (около 1500 кинта), майстор - към хилядарка, душ (хубав) - хилядарка, мивка с шкафчета (1000 кинта), кенеф (500 кинта), душ кабина - към хилядарка и пералня - пак там някъде, ама да кажем към 700 кинта, опънат таван - 600 кинта, вентиалторче - 100 кинта
- ламинати и гранитогрес - около 1500-2000 лв
- две спални - към 5 000 лв, може и повече
- хол - към 5 000 лева, ама си зависи
- стени и подобни простотии - около 5 000 лв
Ами май дойде до 300 евро на квадрат, а сега сложи и тотлен ремонт (шото това ти го давам за ново строителство на шпакловка и замазка) - поне още 10 бона с къртене и местене на стени, ВиК и ел. инсталации, сложи и нови дограми и врати - пак 10-на бона
И колко се получава - едни 50-60К левчета за 80-90 квадарата - това е без луксозни изпълнения, но и без да си клошар, без да искам да обидя някого, ако си го правиш за себе си. Ако е за под наем - даваш го като коптор на някоя разложко-якорудска бригада и си свиркаш - дал си кочина, връщат ти кочина и готовоNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
Коментар