IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Имоти: границата от 1000 лева/кв. м. е премината

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Имоти: границата от 1000 лева/кв. м. е премината

    ti pyk se izkaza "хората купуват апартаменти не само за да живеят в тях"? Ako ne kupuva4a, vse nqkoj drug 6te trqbva da zivee v apartamenta (pod naem naprimer). Misylta mi beshe 4e globalno poglednato naselenieto na Bg namalqwa i 6te namalqva o6te, t.e. sre6tu opredelen broj zili6ta 6te ima vse po-malko hora. A Sf vqrno se razrasna mnogo, i se promeni mnogo, zivql sym tam 1994-2000, sega samo minavam vednyz godishno ottam, naistina 4e use6ta 4e e stanalo nqkak si tqsno, osobeno po ulicite, mnogo avtomobili, mnogo narod...

    Коментар


    • Имоти: границата от 1000 лева/кв. м. е премината

      2 200 000 ЖИВУЩИ В СОФИЯ КЪМ М 07.04 Г
      ИЗТОЧНИКА Е НЕНАЗОВАН

      Коментар


      • Имоти: границата от 1000 лева/кв. м. е премината

        Петров, хората купуват апартаменти не само за да живеят в тях. Важно е друго - търсенето остава неудовлетворено (на определени имоти - виж статията). И така цените растат, за да изравнят търсенето и предлагането.
        А че населението на София расте е факт - провинцията се обезлюдява за сметка на емиграция и на преселение към София. Защото в София напр. практически безработицата е нула.

        Коментар


        • Имоти: границата от 1000 лева/кв. м. е премината

          I az se pitam - prodylzava li tyrseneto na imoti, ili tova sa porednite vestnikarski izmislici? Zna4i tova koeto trqbva da se gleda e slednoto: ima li naistina nedostig na zili6ta v SF, t.e. nali4nite zili6ta da ne sa dostaty4ni za zitelite na Sofia? Rysta na cenite ozna4ava 4e naselenieto na grada raste s byrzi tempove, a dali e taka? Nqma li da se polu4i taka, 4e w edin moment da ima mnogo prazni apartamenti, poneze se stroi bqsno, a da nqma hora koito da ziveqt tam? AKo priemem 4e idva mnogo narod ot provinciqta kym Sf tova ozna4ava 4e v provinciqta ostavat prazni apartamenti, zna4i pone tam ne trqbva da ima ryst na cenite. Drugata vyzmoznost e bg ot 4uzbina da se vry6tat masovo v Sf, koeto ne mi se struva realno, po-skoro obratnoto, mnogo bg se iznasqt izvyn Bg.

          Коментар


          • Имоти: границата от 1000 лева/кв. м. е премината

            А защо търсенето продължава ако не е изгодно? Включително, според статията, от българи от чужбина?

            Коментар


            • Имоти: границата от 1000 лева/кв. м. е премината

              браво на балъците, които са се набълбукали...
              за много по-малко пари човек може да си построи къща в някой от южните райони.
              трябва да съм луд да си купя апартамент за 500 евро, да не говорим за 1000 евро.

              Коментар


              • Имоти: границата от 1000 лева/кв. м. е премината

                "В квартали като „Лозенец“, „Иван Вазов“ и „Изток“ поради ограничените строителни петна и несекващ интерес от страна на купувачите в строящите се сгради жилищата се продават с лекота на цени от около 800 евро/кв.м. В тези райони офертите достигат и до 1100-1200 евро, но за обекти, които са наистина луксозно изпълнени, сградата е уникална, детайлите са изпипани и т.н."

                Това е.

                Коментар


                • Имоти: границата от 1000 лева/кв. м. е премината..

                  Браво! Аз ще изчакам още малко и като станат 2000евро/м2 ще изтегля един заем на 14% лихва и ще си купя 30-годишна панелка в "Надежда". После ще го продам на някой англичанин-пенсионер два пъти по-скъпо и ще си щракам с пръсти. Да живее пазара на недвижимости в БГ - най-проспериращия в света!
                  Успех на всички!

                  Коментар


                  • Имоти: границата от 1000 лева/кв. м. е премината

                    Корекция в заглавието - 10000 евро, а не 1000 евро

                    Коментар


                    • Имоти: границата от 1000 лева/кв. м. е премината

                      Имат ли цените спирачка ?
                      Психологическа или историческа, границата от 1000 евро за квадратен метър вече е прекрачена

                      Бисера СТАНЕВА

                      Спомняте ли си времето, когато в центъра на София човек можеше да си купи двустайно жилище за около 26 хил. евро. А когато панелните гарсониери във Варна се предлагаха за 8 хил. евро... Оттогава всъщност минаха по-малко от две години, но през тези две години пазарът на недвижими имоти беше подложен на сериозни промени, които се отразиха върху оборота и най-вече върху цените на жилищата. Сега двустайните апартаменти в ядрото на столицата се предлагат (в добрия за купувачите случай) за около 45 хил. евро, а варненските гарсониери вече са съвсем близко до ценовите нива от 22 - 24 хил. евро. В момента за цена от 26 хил. евро в София на практика може да се купи едностайно до максимум двустайно жилище в някой от кварталите като „Овча купел“, „Обеля“, „Надежда“, „Левски“, „Дружба“ и в по-редки случаи в „Младост“. Данните от сайта imot.bg например показват, че средната цена на офертите за продажба на жилищни имоти в София към началото на септември е около 570 евро на кв.м. В началото на годината тази цена опипваше 500 евро, а година по-рано беше около 400 евро. В някои райони на столицата пазарът вече възприема като напълно нормални цени от 600 до 700 евро/кв.м. Предлагане има и при цени от над 1000 евро, като те се отнасят както за жилища в новостроящи се сгради и комплекси, така и за апартаменти старо строителство в някои от считаните за престижни райони на града. В квартали като „Лозенец“, „Иван Вазов“ и „Изток“ поради ограничените строителни петна и несекващ интерес от страна на купувачите в строящите се сгради жилищата се продават с лекота на цени от около 800 евро/кв.м. В тези райони офертите достигат и до 1100-1200 евро, но за обекти, които са наистина луксозно изпълнени, сградата е уникална, детайлите са изпипани и т.н.
                      Цени над 1000 евро/кв.м успяват да защитят и някои имоти във Варна, предимно жилища ново строителство в централната част на града и в Гръцката махала. Същите ценови нива държат и голяма част от имотите в превърналите се в модната линия на лято 2004 г. вилни и ваканционни селища. Засега тези обекти са основно по Южното Черноморие, както и в Банско, а през следващата година се очаква първите такива селища да бъдат изградени и в Златни пясъци. Най-често купувачи на този тип жилища са чужденци.

                      Контрастите на пазара

                      „Прави впечатление, че купувачите са две категории - търсят се много евтини жилища и много скъпи имоти“, казва Валери Левиев, управител на „Елта консулт“. Условно групите клиенти могат да се разделят на такива, които търсят жилища до 30 хил.евро, такива, които се опитват да се вместят в рамките на 50-60 хил. евро, и клиентите, които купуват луксозни имоти на цени от над 100 хил.евро. Според брокерите в момента най-много са клиентите от първата категория. „Тези купувачи обикновено търсят двустайни апартаменти в южните райони на София, но това е много трудно достижимо. Освен това прави впечатление, че в тази категория са хората, които масово използват кредити“, казва Наско Атанасов, управител на агенция „Виктория инвест“. Във втората категория попадат основно българи, работещи в чужбина. В момента те формират приблизително 10% от търсенето, казват брокерите. Те отчитат, че броят на тези клиенти се е увеличил от около половин година и съвпада с времето, когато за имотите в България започна активно да се пише в чуждестранния печат. „Прави впечатление, че голяма част от българите, работещи в чужбина, купуват имоти със заемни средства отвън - от чужди банки“, казва Атанасов.
                      Купувачите на пазара в момента могат да се разделят и по друг критерий - такива, които купуват за задоволяване на жилищни нужди, и други, които купуват с инвестиционна цел. Като тук прави впечатление, че вторите започват да доминират на пазара. Според посредниците мотивиращият фактор у много от купувачите е, че след приемането на България в ЕС ще могат да препродадат жилището и да спечелят от това. „Тук обаче възниква въпросът къде е границата, до която ще достигнат цените при влизането в ЕС. Практиката в другите страни показва, че навсякъде е имало един стремителен и много бърз ръст на цените и след това лек спад. Така че тези инвеститори трябва да внимават - докъде е разумната граница, на която могат да купят“, казва Атанасов.

                      Говори се...

                      Сега прогнозите за бъдещето на пазара на жилища се движат от „възможно е да се срути“ през „стабилизира се“ до „цените ще продължат да растат“. Самият факт, че съществуват толкова разнопосочни мнения, ясно говори за това, че все още пазарът не се е успокоил и продължава да се лута в търсене на баланс. Дори и увеличените обеми на новото жилищно строителство през последните месеци не можаха да компенсират липсата на предлагане на апартаменти на т.нар. вторичен пазар. Според агенциите зпредлагането на стари жилища продължава да е в пъти по-малко от търсенето на имоти за покупка. „Това, разбира се, автоматично води до завишени цени“, казва Атанасов. Според него увеличението на цените на жилищата, което започна през миналата година, се е развило с много по-бързи темпове през пролетта на тази година. В момента като че ли се установи някакъв праг на цените, и по специално на панелните жилища, казват брокерите. Според тях причина за това е фактът, че във времето на имотната еуфория, обзела купувачите, цените на панелните апартаменти растяха с най-бързи темпове и успяха да настигнат и дори задминат тези на новото строителство. Обяви за продажба на панелни гарсониери например и сега има на цени от над 600 евро/кв.м за района на „Младост“ при продажби на новото строителство в квартала на нива от 450-550 евро на кв.м.

                      Строи, продава, купува

                      Както можеше да се предполага, с нарастването на интереса към покупка на жилища нарасна и желанието на инвеститорите да строят нови жилищни сгради. За първите шест месеца на годината Националният статистически институт регистрира над 2300 издадени разрешение за строеж на нови жилищни сгради при 1535 за същия период на миналата година. Само в София в момента на етап проект и в строеж има повече от 20 големи сгради и комплекси, които ще предложат на пазара над 100 хил. кв.м жилищна площ. От агенциите за недвижими имоти казват, че интересът на предприемачите към стартирането на нови проекти продължава да е голям. В момента инвеститорите и строителните компании формират едно много сериозно търсене на незастроени терени, което води до непрекъснато увеличение на тяхната цена и напрежение на пазара. „Това напрежение и поскъпването на парцелите неминуемо ще се отрази много сериозно и върху цената на крайния продукт и ние очакваме през следващата година това да се усети“, казва Христо Илиев, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти“. Според компаниите за недвижими имоти цените на новото строителство могат да продължат ръста си не само заради поскъпването на терените, но и заради увеличените цени на строителните материали, ръста на заплащането в сектора и др.

                      Посредниците също се роят

                      Освен върху строителния сектор бумът на пазара на имоти се отрази и върху посредническата дейност. Агенциите за недвижими имоти отчитат, че конкуренцията в бранша става все по-голяма. От началото на тази година компаниите, работещи на имотния фронт, се увеличават непрекъснато, като най-много нови фирми са отворили врати в черноморските градове основно с цел работа с чуждестранни клиенти. „В момента пазарът е много благоприятен като доходи и това води до увеличаване на участниците в него“, казва Илиев. Според него обаче при евентуално свиване на обемите на пазара повечето от тези нови играчи ще излязат от него бързо и безболезнено.
                    Working...
                    X