За да няма съмнения препоръчвам книгата "Суперфицията по българското вещно право" на Люба Панайотова.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Покупка на имот но без право на строеж?
Collapse
X
-
Покупка на имот но без право на строеж?
Здравейте! Имам следната ситуация: Купувам апартамент в кооперация от собственик. Същия е имал двор с къща на това място. Заедно с два съседни имота се обединяват като съсобственици. После продават част от идеалните си части земя в новообразуваното по-голямо УПИ на строителна фирма. След това заедно с последната учредяват право на строеж според което продавача ми получи изключителното право на строеж върху няколко от апартаментите в кооперацията. Кооперацията е завършена, издаден е А16.
Въпросът ми е:
Мога ли да разчитам, че в нотариалния акт за продажба продавача има правото да запише, че ми продава не само конкретния апартамент но и правото на строеж съответстващо на спадащия му се % идеални части. Доколкото се запознах с информация от интернет има два варианта:
1.С прехвърляне на построеното на основание учредено право на строеж, се прехвърля и правото да се построи същото, ако погине. Това го тълкувам така, че заедно с построения на база учреденото право на строеж апартамент ми се прехвърля правото да построя наново същия, ако блока погине. Като това се записва изрично в НА.
2.Учреденото право на строеж между съсобствениците на земята в обединените три имота се е реализирало заедно със завършването на сградата и съответно няма как да бъде прехвърлено. Съответно при погиване на сградата не получавам правото да строя в това УПИ.
Кое от двете е вярно?Last edited by vbox7varna; 31.01.2012, 00:06.Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар