IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Покупка на имот но без право на строеж?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• За да няма съмнения препоръчвам книгата "Суперфицията по българското вещно право" на Люба Панайотова.

Коментар

• melon, въпросът ми е съвмсем сериозен.
      undertaker, логиката също ми подсказва, че първото е вярно, но в правото моята логика не винаги е правилна. Затова пуснах тук тази тема.

Коментар

• Питай някой юрист, ако ти е сериозен въпроса изобщо

Коментар

• Първото е задължително вярно. Няма как юридически да придобиеш апартамента без да придобиеш и правото на строеж - двете вървят заедно. В противен случай собственикът на земята ще придобие апартамента по приращение.

Коментар

• Нотариуса ще ти каже при сделката.....

Коментар

• Покупка на имот но без право на строеж?

Здравейте! Имам следната ситуация: Купувам апартамент в кооперация от собственик. Същия е имал двор с къща на това място. Заедно с два съседни имота се обединяват като съсобственици. После продават част от идеалните си части земя в новообразуваното по-голямо УПИ на строителна фирма. След това заедно с последната учредяват право на строеж според което продавача ми получи изключителното право на строеж върху няколко от апартаментите в кооперацията. Кооперацията е завършена, издаден е А16.
              Въпросът ми е:
              Мога ли да разчитам, че в нотариалния акт за продажба продавача има правото да запише, че ми продава не само конкретния апартамент но и правото на строеж съответстващо на спадащия му се % идеални части. Доколкото се запознах с информация от интернет има два варианта:
              1.С прехвърляне на построеното на основание учредено право на строеж, се прехвърля и правото да се построи същото, ако погине. Това го тълкувам така, че заедно с построения на база учреденото право на строеж апартамент ми се прехвърля правото да построя наново същия, ако блока погине. Като това се записва изрично в НА.
              2.Учреденото право на строеж между съсобствениците на земята в обединените три имота се е реализирало заедно със завършването на сградата и съответно няма как да бъде прехвърлено. Съответно при погиване на сградата не получавам правото да строя в това УПИ.
              Кое от двете е вярно?
              Last edited by vbox7varna; 31.01.2012, 00:06.
            Working...
            X