IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли намаляване на цените на имотите?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Shte ima li naliavane na cenite na imotite?

    SOFIA nqma ni6to ob6to nito s PRAGA nito s BUDAPE6TA 4e da se sravnqva s tqh.Taka 4e spored men zenite 6te padnat !

    Коментар


    • Shte ima li naliavane na cenite na imotite?

      Katev pred v-k " Banker":
      "А в България успяхте ли да си купите имот?

      - Да, купих си къща в Симеоново и сега се занимавам с ремонта й. Истински кошмар. Не ми се говори въобще за това. Жена ми да му мисли.

      Логично ли е рязкото повишаване на цените на жилищата в страната?

      - Около цените на имотите цари неоправдана психоза. Притеснен съм от бързото им поскъпване у нас, защото според мен то не е обосновано от адекватно развитие на икономиката ни. Очаквам този ръст бързо да изчезне и цените на недвижимостите в България да не останат на сегашните високи нива. Смятам, че сега те са спекулативно високи, тъй като хората бързат да купят жилища с идеята, че у нас ще дойдат много чужденци, които ще са готови да плащат големи наеми. Това обаче е само едно допускане и съвсем не е сигурно, че то ще се сбъдне."

      Коментар


      • Shte ima li naliavane na cenite na imotite?

        В известен смисъм си прав - София има тепърва да реализира потенциал - свестни шопинг центрове, още много инвестиции, влизане в ЕС преди страни като Сърбия и Македония (където в столиците цените са по-високи).
        Още - продължаващ ръст на ипотечните кредити.
        Всичко това ще бута цените нагоре.

        Коментар


        • Shte ima li naliavane na cenite na imotite?

          защо мислиш, че трябва да се мерим с Букурещ?
          Имаш ли идея за какви мащаби, инвестиции и интерес има там.
          Имаш ли идея, че София е нищо в сравнение с Букурещ и Белград, където пък има две реки и е какво ли още не.

          Коментар


          • Shte ima li naliavane na cenite na imotite?

            Напротив, при този ръст на кредитите цените още ще растат.
            Най-малкото защото имотите ни все още са подценени и по-евтини дори от Букурещ и Белград.

            Коментар


            • Ще има ли намаляване на цените на имотите?

              Dali shte poevtineiat cenite na imotite v BG pri parvata kriza v ikonomikata? Pri masovite faliti na chast ot BG semeistvata tova shte e parviat resultat. Spravka: UK prez 80-te godini.
              Рекорден ръст от 10-15% на подадените искания за нови кредити отчитат търговските банки през последните две-три седмици в сравнение с предходните няколко. Това заявиха за "Дневник" експерти в Българска народна банка (БНБ). Според тях търсене на пари назаем се e активизирало най-вече, след като БНБ обяви намерението си да засили надзора над банките, както и да допълни Централния кредитен регистър със сумите под 10 хиляди лева. В регистъра към БНБ в момента се вписват всички задължения на граждани и фирми към банките.

              Преди няколко месеца доскорошният шеф на мисията на МВФ за България Джералд Шиф за първи път постави открито въпроса за сериозния ръст на кредитите в страната и изказа опасенията си, че това може да доведе до увеличение на дела на лошите заеми. При последното си посещение той обясни, че кредитната експанзия е намалила темпа си. През октомври обаче портфейлът на банките нарасна рекордно с близо половин милиард лева при средномесечен ръст през тази година от около 250 млн. лева. В момента общият кредитен портфейл на банките е 8.78 млрд. лв. Съотношението кредити/активи пък достигна за първи път 52.8%.

              "Населението тегли заеми като за последно", смятат водещи банкери. Напълно възможно е последните два месеца на тази година да се окажат рекордни по отношение на отпуснати кредити. "Най-голямо е търсенето на суми под 10 хиляди лева", казаха още експертите.

              Това е напълно обяснимо, тъй като гражданите предпочитат да вземат няколко потребителски заема от по около 9999 лв. от няколко банки. По този начин тегления заем не влиза в обхвата на кредитния регистър и кредитоискателя може да тегли още няколко, като декларира пред другата банка, че няма никакви задължения към кредитните институции.

              Този прийом прилагат най-вече гражданите, чийто доходи не позволяват вземане на кредит над 10 хиляди лева, а пък на тях са им необходими повече средства. За зародилата се сега психоза спомогнаха и заглавията в няколко вестника, които обявиха, че от следващата година БНБ слага край на лесните кредити.

              След като Централният кредитен регистър бъде попълнен с данни за всички заеми, подобно дублиране няма вече да е възможно. Тогава всички отпуснати суми ще могат да бъдат засичани от кредитните експерти в банките и ако кредитоискателят декларира неверни данни, може да бъде подведен по чл. 313 от Наказателния кодекс, обясниха банкери.

              Освен допълването на данните в регистъра през първото тримесечие на следващата година БНБ ще предприеме допълнителни мерки за "охлаждане" на кредитната експанзия, която вече силно притеснява не само Международния валутен фонд. Една от мерките е засилване на надзорните инспекции в банките, както и промяна на Наребда №9, която третира оценката и класификацията на рисковите експозиции на търговските банки, както и формирането на провизии върху тях. Предвижда се за лоши кредити от февруари 2004 г. да се смятат всички заеми, които не са били обслужвани повече от 90 дни. В момента този срок е над 120 дни. През лятото БНБ направи първата промяна в Наредба №9, като дотогава към графата "загуба" се класифицираха заемите с просрочия над 180 дни.

              Преди няколко дни Националната банка на Румъния също реши да ограничи потребителските кредити за населението.

              - - -

              В доклад на "Икономист интелиджънс юнит" за българската банкова система се казва, че през следващите пет години в резултат на изострящата се конкуренция на пазара лихвените равнища по кредитите ще спадат най-вече за сметка на намаляващата рискова премия. "Потребителските заеми поне през първите години на разглеждания период ще останат далеч по-атрактивни за банките отколкото фирмените. По този начин наред с повишаване на стандарта на живота ще се подобри и кредитната култура сред по-младите клиенти в София и в другите по-големи градове на страната", се казва още в доклада.

            Working...
            X