Първоначално изпратено от M-yMaker
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Инвестиране в земеделска земя
Collapse
X
-
http://georgipiskov.blogspot.com
-
Първоначално изпратено от Teodor IvПървоначално изпратено от Jay Gould
Да добавя и малко пипер: http://borsi.dir.bg/_wm/library/item...0&df=8&dflid=3
Ако храните продължат да се качват, това ще тика и цените на земята на север.
Скоро четох нещо интересно. Дори в САЩ, страна с много земя, цените от 60 - те години насам се качват с около 15 % годишно (средно), ако добавим инфлацията това не е много, но коя банка дава 15 % лихва и като добавим печалбите от рента или продажба на продукция, какво се получава?Last edited by Jay Gould; 14.12.2010, 11:30.http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от Georgi Разгледай мнение...Като питах дядо ми, защо имаме земя из цялото землище на парчета от по един декар, той каза: "Като мине градушка и помете половината землище, другата половена остава." Та това е била застраховката едно време. Всеки се е стремял да има равномерно разпръсната земя из цялото землище на селото. Че дори и в съседните села са си купували.....
Баща ми на времето ми каза същото като го питах защо земята на дядо ми е разделена на 3 отделни парчета в съвсем различни краища и на няколко километра едно от друго.
Last edited by Jay Gould; 14.12.2010, 11:30.http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от Georgi Разгледай мнениеЦялото мое поколение е на тоя хал. Така че и следващите 20-30 години земята ще продължи да пустее.
Проблема е много наболял и браншови организации като БАСЗЗ лобират за спешни законови промени. Например всеки арендатор работещ и очертал земи без договор със собственика /правно основание/ ще плаща по служебна сметка годишна рента, като получените средства ще се съхраняват 3 години и ако наследниците се сетят ще изкарат по някои друг лев да си направят евентуално делба или коледен банкет. Идеята е да не се спира субсидирането поради липса на правно основание.и тоз коментар е без препоръка
Коментар
-
Първоначално изпратено от hippo Разгледай мнение. В северозападнала българия всеки човек има 10 парчета по 1 дка. Комунстическа история.
-----------------http://georgipiskov.blogspot.com
Коментар
-
Първоначално изпратено от Черкезов Разгледай мнениеТези 1600 дка. могат да се подсилят със специални добавки и ще дават с 30% повече продукция и млякото на кравата ще гони 10% масленостПишете на личен.
Коментар
-
Първоначално изпратено от hippo Разгледай мнениеВ северозападна България всеки човек има 10 парчета по 1 дка. Комунстическа история.
Абе хипо, освен ушичките що не си размърдаш и това между тях...
Не комунистическа историята, а ранно демократична... - ти за връщане на земята в реални граници, чувал ли си ???
Коментар
-
В северозападна България земята е към 250-300 лева / дка. Рентата е към 16-17 лева. Преди 2-3 години цената беше към 200 лв.
Интересна зависимост има в това, че ако си купиш за 10000 лв земя, доходността май беше същата, ако сложиш тези 10000 лв в депозит.
Малко ми прилича на балон цените, които сте посочили в Шабла. Единственото предимство може да е вече исградената инфраструктура и ниската раздробеност на земята. В северозападнала българия всеки човек има 10 парчета по 1 дка. Комунстическа история.
-----------------
Мисли, Анализирай, Споделяй
Коментар
-
Е, ако се взима ЗЗ, нямам като идея да се занимавам аз, защото първо нищо не разбирам, а и нямам време.Идеята е да се даде под аренда.
Иначе за второто мнение, такива пари аз сам не мога да извадя.-870000 лв.Но ако се събереме няколко човека, може да измислиме неква схема.
Пиши ми на лично къде е земята и тези неща дето питах долу,ок?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Oscar de la Hoya Разгледай мнениеЧета напоследък разни неща и ми стана интересно да сложиме някой лев в земеделска земя.
Имам някои въпроси.
1.Първо за цената -днес в Дневник чета, колко била паднала цената на ЗЗ -около 200 лв/декар.После чета коментари на колеги в темата за Елана, че вървяла по 700 лв.Накрая се обадих и питах и ми обявиха цена от около 2000 лв/ декар! -става въпрос за земя до Шабла.
За доходност ми казаха тази година 50 лв аренда.
При това положение ми се струва доста безмислено , трябва 40 години само да си избиеш парите.Тоест, дали не съм закъснял с инвестирането.И има ли въобще земя за по 200-300 лв декар с рента 50 лв?Защото така се получава много интересна доходност.
Та някой ако има опит, земя за продажба, или нещо да сподели, моля
2.Също така ми е интересно договорите за аренда дългострочни ли са ?
3. И на последно място пускането всяка година на голямо количество държавна земя за аренда/с търгове и т.н/ не подбива ли цената на един частен собственик с примерно 100 декара, който иска да я даде под аренда?Тоест, това е по-скоро недостатък за дребния инвеститор?
Мерси!
Коментар
-
другия адсиц дето рекламираше в секцията за имоти на инвесторазатова в последните години купуваше в северозападна България земята е с категории като в добруджа и ама рентите и цените са по ниски даже бяха престъпно ниски до скоро сега тук там дават 16 лв
можеби е добра идея ако инвестираш сериозно първата година може да си платиш да ти го изорът и насеят за прибиране и склад и след това да пробваш да завъртиш цикъла и вероятно да вземеш добри пари ако е добра година (поне според една друга тема в инвестора) но риска ми се вижда голям поне за някои като мен които никога не го е правил
за зърнени култури смятам че трябва да се влезе минимум с няколкостотин декара за да се усети що годе вероятната печалба ако я има
Коментар
-
Инвестиране в земеделска земя
Чета напоследък разни неща и ми стана интересно да сложиме някой лев в земеделска земя.
Имам някои въпроси.
1.Първо за цената -днес в Дневник чета, колко била паднала цената на ЗЗ -около 200 лв/декар.После чета коментари на колеги в темата за Елана, че вървяла по 700 лв.Накрая се обадих и питах и ми обявиха цена от около 2000 лв/ декар! -става въпрос за земя до Шабла.
За доходност ми казаха тази година 50 лв аренда.
При това положение ми се струва доста безмислено , трябва 40 години само да си избиеш парите.Тоест, дали не съм закъснял с инвестирането.И има ли въобще земя за по 200-300 лв декар с рента 50 лв?Защото така се получава много интересна доходност.
Та някой ако има опит, земя за продажба, или нещо да сподели, моля
2.Също така ми е интересно договорите за аренда дългострочни ли са ?
3. И на последно място пускането всяка година на голямо количество държавна земя за аренда/с търгове и т.н/ не подбива ли цената на един частен собственик с примерно 100 декара, който иска да я даде под аренда?Тоест, това е по-скоро недостатък за дребния инвеститор?
Мерси!Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар