IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Lamer777 Разгледай мнение
    Голяма част от съгражданЕто действат първосигнално - Юруш на милиардЕто !
    Искам да попитам/тука сте все начетени хора/:
    Първо - наистина ли няма да имам право за пет години да продам панелката ?
    Второ - може ли да се спре учредяване на Сдружение на собствениците при положение, че повече от 67% от живущите в блока примерно са съласни ?
    Милиардето го сравних с това щото преди усвояваха пари от магистрали, сега ми се вижда нов почин.
    Панеляка си е твой, само не го срутвай, друго всичко може да си го правиш.
    Собствениците на 67 % поне са в сдружение, ти не си, но подписваш че си съгласен да ремонтират. Тогава ми е интересно ако не си в сдружението и се наложи възстановяване на разходи, каквито опции има, то тогава как ще процедират.


    Първоначално изпратено от DidoDinev Разгледай мнение
    Жека, започнал си тема, която ще е полезна за много хора! Не разбирам обаче негативната ти настройка. Все пак се осигурява публичен ресурс за абсолютно безплатно саниране на десетки хиляди грозни кенефи, които на влизане в София от Калотина будят истински потрес. Това нещо не става за гледане човече, гадно и мизерно е и трябва да се оправи час по-скоро без много обяснения. Сигурно има административни неуредици и нагласени неща по избора на фирми, обаче просто няма начин да си донесем германска администрация и скандинавска, хм, честност на изпълнителите - тука е така. Давай да се оправят тия кенефи и да не умираме от срам като гледаме как се цъклят от отвращение нашите западни партньори при вида на кварталите ни. В Берлин санираните панелки изглеждат повече от прилично - ако така изглеждат Люлин и Обеля няма да има толкова ирония при споменаването на тия квартали и стотиците хиляди живеещи там ще се почувстват малко по-нормални...европейци.
    Аз съм за обновяването, но не и за тази процедура. Първо вкарване в сдружение, после 100 % съгласие...Да не говорим после кой как ще поддържа даром обновленията. Както и малкия момент, че поне 2015, т.е. мастодонтите, щото от 2016 ще е и за тухли с по 36 имота, та 2015 е със заем от ББР, после СБ и ЕИБ. Красиво е ти да си в къща и да ми платиш обновяването, а мен нивга да не ме огрее. Като качваме тока, за да е евтино парното. Колко му беше да стане предложеното долу, парите в общината, избор за изпълнители, избор на сгради и се почва, няма сдружения, няма съгласен или не. Решение на ОС на ЕС, заявление, че искаш да те обновят и да почват.

    Първоначално изпратено от yuyu Разгледай мнение
    Отделно и това с забраната за продаване за 5г. след саниране. В днешно време не е като на времето. Днес не утре не знаеш къде ще си, камо ли след 5г.
    Няма забрана, просто поне 5 г. след ремонта си в сдружението, както и ако го продадеш - новия собственик е в сдружението. Пък ако това е фирма - ще има да плаща ремонтите, направени по програмата, дали процент или изцяло - според зависи.

    Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
    А ако не съм си сменила и дограмата и не искам да подменят моята?
    Да, това пропуснах в предния пост, имаш външна топлоизолация, но не сте топлоизолирали покрива - ще ти е плюс, да не вадиш пари за твоя дял. Както и старата дограма ще ти я сменят, ако само си топлоизолирал, но си със стара дограма, което е малко странно, но все пак.

    Коментар


    • Интересна тема, колеги ! И ще става все по-интересна и актуална.
      Започнаха да се свикват общи събрания на входовете на многострадалните панелки.
      Голяма част от съгражданЕто действат първосигнално - Юруш на милиардЕто !
      Искам да попитам/тука сте все начетени хора/:
      Първо - наистина ли няма да имам право за пет години да продам панелката ?
      Второ - може ли да се спре учредяване на Сдружение на собствениците при положение, че повече от 67% от живущите в блока примерно са съласни ?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от dikobraz Разгледай мнение
        на 200 % може и да се появи интереса
        Аха, абе то по панелките масово не останаха хора които да живеят там, или са си купили нещо по-ново за живеене, или са емигрирали. Трудно ще стане с тази работа за събирането на живущите за подкарването на схемата.

        Коментар


        • Хората са зверски притеснени, че правителството ще ги набута в някаква схема с измама от която няма да могат да се измъкнат. Предните 2 експеримента със санирането ги наплашиха, а неяснотите около сегашния ги плашат също. Казвам го с ясното съзнание, че сам и лично на мен, е много трудно да убедя например майка си, да отиде на общо събрание на входа на блока в който живее и да се съберат да помислят - дори не да вземат още решение. Идеята за саниране е умна - но побългаряването и плаши всички и с право. Естествено, когато нещата не се правят както трябва, а както искат - работата не тръгва. Всички опити досега за саниране, се провалиха.

          Самата идея е от 2007 г. когато Масларова като социален министър бе обявила, че официално около 370 000 човека работят в строителството. Нито тя обаче, нито от тогавашния кабинет имаха планове какво може да се направи ако строителния бум секне, а той още от пролетта на 2007 г. даде сигнал, че от есента ще изпадне в криза.

          Първата мисъл която ми дойде на ум и която обсъдих с още няколко човека бе, че от есента на същата година тези хора ще останат без работа, а това ще е цяла катастрофа не само за строителството и за тях, а и за цялата държава - нещо което се е случи.

          С малкият мозъчен тръст нахвърляхме план, които да осигури не само заетост следващите няколко години, но и да е силен стимул за икономиката - тъй като - голяма част от всичко нужно за саниране се произвежда в страната. От изолации и лепила, до окабеляване, тръби, осветление, а самото саниране щеше да привлече още много и много инвестиции - частни. Защото ако държавата с помощта на ЕС удари рамо за санирането на хората, то след него или по времето в което се извършва, много собственици, ще започнат лични ремонти. Компании по обзавеждане, мебелни магазини, производители на мебели, магазини за техника, за домашни потреби, ремонтни дейности, тапети, производители на бои и лакове, метални елементи, дървообработващи компании, търговци и производители, хиляди фирми ще намажат и то не от самото саниране, а докато то тече или след него, защото ако сградите се санират с пари от ЕС много собственици ще извадят личния си кеш, да направят нещо за дома си. Не само това, защото след санирането може да се усвоят още много еврофондове, но за тях после..

          Идеята ни от лятото на 2007 г. бе санирането да се прави от общините в градовете, но под погледа на Икономическото министерство - с пари от Еврофондовете (още тогава ги имаше в голямо количество), което да следи по регистър фирмите, като се обхванат колкото се може повече от тях, които имат над 10 човека персонал и няколко години история в ремонти и саниране. Сега 2015 г. изискването за 10 човека минимален персонал е добре да остане, но няколкото години история може би да се разгледа и намали, защото - от 2007 г. досега повечето фирми се закриха или работниците и собствениците им заминаха за чужбина. Например компанията която санира моята кооперация миналата година - изключително добре работеща се изнесе начело със собственикът си за Германия. Това означава, че със сигурност ще се наложи създаване и на нови фирми, но това ще усложни донякъде проверките за качеството, в сравнение, ако идеята бе започнала още 2007 - 2010 г.

          Фондът да е държавен, да разпределя ако се наложи части от парите в по-малки общински фондове от които общините сами да кандидатстват със свои проекти. Така целият капитал може да се раздуе неколкократно, използвайки се лостов ефект (поне до 5 млрд. лв.) и капацитетите които има поне в някои общини. Санирането да се прави по квартали, като се дават не повече от няколко сгради за саниране на фирма така, че колкото се може повече от тях да участват в процеса. След приключване на обекта от фирмата, следва приемане и нова поръчка за още няколко сгради. Огромната част от нужните материали за саниране се произвеждат в България, което ще оживи производството им и икономиката, като се зададат параметри за плътност на изолациите и други критерии, с което да се елиминира нелоялния внос. В случай, че се направят опити за елиминиране на повечето фирми и оставането на пазара само на няколко компании, то проектът няма да се получи отново, а заради забавянето ще се изпуснат много европари. Ще спечелят всички - от гражданите чиито домове ще са санирани безплатно, политиците които ще напълнят джобове (но ако крадат с мярка), хилядите компании които ще имат поръчки за няколко години напред, работниците в тях, които ще се радват на стабилни и сигурни заплати. http://newsline.bg/read_more.php?post=7216

          Към програмата може да се създават допълнителни пера за подмяна на осветлението и други. - Само от осветлението и неговата подмяна, може да се грабнат други пари от еврофондовете извън тези за саниране, може би в размер на около 1 милиард.

          Санирането ще създаде десетки хиляди работни места в страната, ще оживи икономиката в случай, че се извърши правилно, ще качи стойността на имотите, ще привлече допълнителни чужди и местни инвестиции въпреки, основната част ще се поеме от български компании (от производствени, ремонтни, до мебелни фирми), ще качи средната работна заплата в страната, ще снижи разходите на собствениците на на 1.123 млн. жилища, което допълнително ще освободи пари които да се влеят в икономиката. Би оказало положителен индиректен ефект на фондовата борса, в следващите години и би генерирало допълнителни данъчни приходи за държавата, които биха изплатили напълно само за няколко години, вложените от правителството средства.

          Това обаче не се случи - Нито кабинета на Станишев, нито Бойковият след това се заеха със саниране, въпреки кризата. Строителството на магистрали нямаше и не осигури работните места и съм писал защо това няма да се случи и защо не се случи. Не, че строежа на магистрали е нещо лошо - напротив, но то е много тясно специализирано, не може да се извършва от голям брой фирми, техниката и много материали за него са внос, човешкия фактор, често е сведен до минимум - създава малко работни места и няма как да се превъртат бързо капиталите, въпреки, че е капиталоемко много повече от санирането. Не създава и допълнителни потоци на инвестиции - поне не веднага. А този 1 милиард можеше да се отдели за саниране още в 2007 - 2008 - 2009 - 2010 г. и за криза щяхме да сме забравили, а магистралите нека си се строят, тия пари щяха да са генерирали до сега освен еврофондовете поне още 20 милиарда оборотни, които да се въртят, въртят...

          Сега има шанс, но дали отново ще се побългари идеята ще видим - Ако санирането се прехвърли върху малко на брой фирми - дори те да наемат под-изпълнители, то ще се провали. Ако обаче се извърши като хората - ще дръпне не само 5 милиарда на първо четене от фондовете на ЕС, но ще извади страшно много кеш, ще завърти бързо оборотните пари на много компании и ще запълни огромна дупка в безработицата - което пък ще живне още много фирми, защото всеки месец на пазара ще се изливат милиони и милиарди, защото тези 5-6 милиарда ще се превъртят поне няколко пъти в икономиката ни. Поне няколко.

          Санирането не свършва и само с големите панелки - Павлова, в случая го бе казала. То е само началото, защото за малките сгради или тези с под 36 апартамента има отделни фондове - саниране ще има и за тях, а ако сметките и работата се свърши добре, всеки курник в България ще бъде саниран от което всички биха спечелили. От банките и политиците, до последния циганин - всички биха намазали. И това са пари които не само ще влязат - те ще се въртят в икономиката, ще струят печалби и ще привличат нови инвестиции години наред.

          Обаче - тръгне ли се пак с идеята да се краднат повечето пари, а не примерно само 10%, тръгне ли се пак с далаверки и схемички, нищо няма да стане. Най-малкото хората ще се дръпнат и ще пропаднат както всички частни инвестиции така и парите от ЕС на които политиците искат да сложат ръка.
          Last edited by Jay Gould; 22.01.2015, 11:03.
          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнение
            Започна се с 50 % финансиране, мина на 75 %, интерес нямаше, дали ще го има и на 100 %?
            на 200 % може и да се появи интереса

            Коментар


            • Жека, започнал си тема, която ще е полезна за много хора! Не разбирам обаче негативната ти настройка. Все пак се осигурява публичен ресурс за абсолютно безплатно саниране на десетки хиляди грозни кенефи, които на влизане в София от Калотина будят истински потрес. Това нещо не става за гледане човече, гадно и мизерно е и трябва да се оправи час по-скоро без много обяснения. Сигурно има административни неуредици и нагласени неща по избора на фирми, обаче просто няма начин да си донесем германска администрация и скандинавска, хм, честност на изпълнителите - тука е така. Давай да се оправят тия кенефи и да не умираме от срам като гледаме как се цъклят от отвращение нашите западни партньори при вида на кварталите ни. В Берлин санираните панелки изглеждат повече от прилично - ако така изглеждат Люлин и Обеля няма да има толкова ирония при споменаването на тия квартали и стотиците хиляди живеещи там ще се почувстват малко по-нормални...европейци.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от badboy333 Разгледай мнение
                Ко праим ако съм са енергоефективно санирал, ремонтирал и изолирал?
                Амо си се уредил, значи няма да искаш да се ремонтира. Защото при всеки ремонт има разправии, боклуци, неудобство, което ти вече си го преминал и не искаш пак да става така. Значи правиш сечено и гледаш да блокираш ремонта.
                Отделно и това с забраната за продаване за 5г. след саниране. В днешно време не е като на времето. Днес не утре не знаеш къде ще си, камо ли след 5г.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнение

                  Ако ти е тънка изолацията - свалят и слагат нова.
                  Иначе съседите се надяваме да не ни правиш сечено и да ни подпишеш гратис, че си съгласен да ни обновят.
                  А ако не съм си сменила и дограмата и не искам да подменят моята?
                  Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                  Мечо

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от badboy333 Разгледай мнение
                    Ко праим ако съм са енергоефективно санирал, ремонтирал и изолирал?

                    Ако ти е тънка изолацията - свалят и слагат нова.
                    Иначе съседите се надяваме да не ни правиш сечено и да ни подпишеш гратис, че си съгласен да ни обновят.

                    Коментар


                    • Ко праим ако съм са енергоефективно санирал, ремонтирал и изолирал?
                      Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

                      Коментар


                      • Ето и нещо от макар и бившия депесар проф. Людмил Георгиев.
                        http://btvnovinite.bg/video/videos/t...986.1421912689
                        Някъде в средата вметна именно описаното по-долу - да се проследи плеядата от фирми, наредила се на опашката за прословутия 1 млрд., който не би следвало да е само толкова.
                        Самият интерес към темата мисля потвърждава и интереса към проекта.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от allay Разгледай мнение
                          Много полезна и „актуална” тема, за което благодаря!
                          Аз, лично, имам няколко въпроса по изложеното, но ще си позволя първо да попитам– в качеството на какъв / експертно лице, близък на „потърпевш” / излагате информацията? Има неща, които ме озадачават.

                          Гражданин
                          Какво е озадачаващото?

                          Коментар


                          • Много полезна и „актуална” тема, за което благодаря!
                            Аз, лично, имам няколко въпроса по изложеното, но ще си позволя първо да попитам– в качеството на какъв / експертно лице, близък на „потърпевш” / излагате информацията? Има неща, които ме озадачават.

                            Коментар


                            • Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради

                              Уважаеми съгражданЕ, позволете ми да открехна завесата по този нов за нацията подход на разпределяне на публичен ресурс.
                              Предполагам мнозина от вас вече са чували за новия проект на програма за т.нар. саниране на панелките. Изначално преди неколко години стартира подобна, но за индивидуални имоти, с 20-30 % възстановяване на разходите. След което я закрихме тая схема и почина бе нов - 50 % възстановяване, но само ако е целия вход. Татковината бе разделена мисля на 8 региона, като за 5 или 6 от тях нямаше фирми, които да искаха да бъдат проектни мениджъри за съответния район. В резултат на нищото до момента процента на финансиране бе качен на 75 %, но отново само ако е целия вход. В случая ако има конструктивен проблем - не може да се предприемат каквито и да е действия, докато не се отстрани, било то проблемни заварки на панелите, било то отлепено от стените стълбище. В резултат на доскорошните действия мисля не повече от три сгради в София, да се чете България са били обновени. Това доведе до ново увеличаване на финансирането, а вече именно 100 (сто) процента от стойността на строително-монтажните работи. В момента са обявени методическите указания, все още проект, но до 28.01.2014 ще бъдат финализирани.
                              http://mrrb.government.bg/?controlle...gory&catid=117
                              Същността на проекта е следната: събират се собствениците на поне 67 % от идеалните части в БЛОКА, те правят сдружение. Следваща стъпка е да осигурят 100 (сто) процента съгласие на собствениците на имоти, в т.ч. юридически лица (за тях ще е минимално финансирането или изцяло ще е за тяхна сметка), след което се подава набор документи в районната администрация (общината). След като те са ОК, т.е. има ресурс все още по проекта, счита се, че формата на блока, изложението и други предполагат добър процент намаление на енергийните разходи, то започва енергийното обследване и издаването на технически паспорт на сградата. На следващо ниво се провежда обществена поръчка, с критерий най-ниска цена, а не широко заявеното, че ще се дава на малки фирми-нали сте наясно за оферта на фирма с 10 работника и 2 машини и такава на 200 работника и 40 машини, та фирмата с най-ниска цена ще спечели. Сградата, по-скоро управителния съвет на сдружението на блока може да участва в избора. Може и да се избере технически надзор за сметка на сградата, ако нямат доверие на общината и избрания от тях такъв. След което стартират дейностите. Както споменах следва да има 100 процента съгласие, в противен случай, няма и да помиришете проекта. Остъклените балкони си остават остъклени, тези които не са - да не се надяват, че ще ги остъклят. Собствениците на климатици и тези с решетки по прозорците за своя сметка ги демонтират и връщат обратно по местата им. Може и да се промени доставката на топлинна енергия и вместо вертикални, да сте с хоризонтални щрангове. Поема се до входа и топломера. В имота и интериорните неволи са за сметка на собствениците. Подменят се и щранговете за ТОПЛА вода.По отношение на асансьорната уредба досега е до топлоизолацията на асансьорното помещение. По стълбището може да се подменят осветителните тела с икономични такива, както и смяна на прозорците. Може да се топлоизолира и покрива. След като направите всичко това вие сте горди собственици на обновени жилища, т.е. ще ви мръдне данъчната основа, а оттам и данъка. Имаше или не положение или предположение, 3-5 г. да не плащат данък такива жилища. Но не е красиво до вчера да плащаш 200 лв. данък, срещу който не получаваш много, а утре 500 да не говорим и за повече. Добре знаем, че у нас, както и с данък МПС се стимулира старото, за сметка на новото, прогрес в другата посока все още няма, поне в данъчен аспект, дори напротив, колкото повече се грижиш за имота или ти е по-нова колата - толкова повече отчисляваш на държавата. След приключване на дейностите в следващите 5 г. не може да се разтури сдружението. През това време ако продадете обновения си имот на фирма, то тя трябва да възстанови частично или напълно направените разходи за имота.
                              Основно положение във всички проекти за енергийно обновяване, без индивидуалния, разбира се, е създаването на сдружение на собствениците. Необходимостта от създаване на юридическо лице за мен поне е крайно неразбираема. Водещ довод е, че публичния ресурс може да се разпределя само на юридически лица. Не е ли общината такова, а тя надолу по веригата, след като е получила заявление за обновяване на сграда Х да разпредели ресурса на фирмите-изпълнители, а блока е просто полето за изява на тези фирми? Сдружението имало юридическа тежест. Нима режима на етажна собственост и ЗУЕС нямат? В същия закон е предвидено събрание на няколко входа и излъчването на общи представители. Решения на събранието са задължителни за всички и щом има решение за ремонти, всички собственици са длъжни да осигурят достъп. Защо тогава да се учредява сдружение, в което не ми е ясно как ще се събират т.нар. консумативни разходи, ще обединяваме ли касовите наличности на всички входове и т.н. Резонен страх е и при сметка този месец към Топлофикация да речем в размер на 50 хил. лв. има дълг на 5-10 собственика от 5 хиляди, дали няма да бъде изискан от Дружеството? И сега имаме водомери, но плащаме общо потребление. И сега имаме топломери, но плащаме сградна инсталация. Какво пречи юридически да бъде изискано от юридическото лице Топлофикация утре да изиска задължението на юридическото лице Блок Х. Не съм сигурен, че написаното в методическите указания - сдружението не ви вкарва в дълговете на други, ще е достатъчно при такава хипотетична ситуация. Не е ли в крайна сметка именно това целта на тези проекти - юридическото обединяване на големи сгради. Започна се с 50 % финансиране, мина на 75 %, интерес нямаше, дали ще го има и на 100 %?
                              Въобще не искам да засягам темата как с държавни заеми къщите отсреща ще плащат също за обновяването на мастодонта срещу тях, при това от държавна банка, на която ще се заплати и съответната лихва, т.е. срещу плащането на заема, живущия в къща, ще плати и лихва, за това че е изтеглил заем на отсреща живеещите, за да са на топло. Същевременно за него такова обновяване няма и надали някога ще има.
                              Аз лично и на 1 000 % при гореописаното не бих се включил в сдружение, да не говорим, че при така разписаните процедури отново ще е неизпълним какъвто и да е проект. Колко по-лесно щеше да е община Х има 20 млн., 100 блока в нея могат да участват, съберете се този вход, ако щете за сграда - всеки един вход да има решение с 50-67 %, донесете решението, заявете си желанието и след 2 месеца максимум почваме къртенето. Незнайно как, но ресурса и желанието за усвояване на проекта напомня за ресурса и желанието за градеж на магистралите.
                              Защо да е лесно, като може да е трудно!
                            Working...
                            X