IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Недвижимите имоти са свръхнадценени

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Недвижимите имоти са свръхнадценени

    i kade po-tochno, Mariancho, otkri apartament v Mladost za $40,000? Marianini devetini sa tova, kolegi.

    Коментар


    • Недвижимите имоти са свръхнадценени

      Няма какво да се спори. Драмата на България е не в това, че след 1989 г. се окрадаха активите на държавата, защото и в другите в бивши соц. страни в една или друга степен е имало подобни процеси на преразпределение на собствеността, а в това че новите собственици буквално прахосаха окраденото, вместо да инвестират в средства за производство. Една вила в Бояна, лъскав офис в центъра на София или скъп мерцедес не създават добавена стойност за икономиката. И както знаете ресурсите в икономиката са оскъдни и когато тези ресурси не се използват по най-ефективния начин, някои в един момент трябва да плати цената за това разхищение. В момента я плаща целия български народ.

      Друго щеше да ни бъде положението ако ресурсите, за които говоря бяха инвестирани в средства за производство, в срества за създаване на добавена стойност...

      Коментар


      • Недвижимите имоти са свръхнадценени

        Това е така и ще е така докато подобни проблеми не започнат да се изучават в у/ще , което е невъзможно. А за магазини и други бизнес обекти може да се поспори.

        Коментар


        • Недвижимите имоти са свръхнадценени

          Поредния парадокс у нас са цените на недвижимите имоти. Оказва се, че двустаен апартамент в Младост 1 струва 40 000 долара. Месечния наем на такъв обзаведен апартамент е 120 долара. Или годишен наем от 1440 долара. Това се равнява на годишна доходност от 3.6%. Отделно разходи за данъци и различни срокове 1-2-3 месеца до намиране на нов наемател или такса за брокер на недвижим имот при намиране на наемател. Следователно редуцираме на 3% доходност.

          В същото време доходността на глобалните ни еврооблигации е 6%, или двойно повече, при положение че дълговите книжа са много по-ликвиден инструмент. (въпреки че може да поевтинее приемаме, че се интересуваме от него дългосрочно до 2015 г.). Поради липсата на ликвидност от недвижимите имоти трябва да се изисква 2 пъти по-висока доходност или 12%. Получаваме, че този недвижим имот трябва да струва не 40 000 долара, а 10 000 долара,
          Алтернативата е да вложиш 40 хил. долара и с половината от дохода да плащаш месечния наем, а с другата да капитализираш чиста печалба, спрямо доходността на недвижимия имот.

          Хипотезата, че недвижимите имоти поскъпват, както и че наемите могат да се покачат е добра, но едва ли обяснява двойната надцененост на недвижимите имоти спрямо безрисковата доходност.

          Разбира се възможно е да се инвестира и много по-доходно и тогава недвижимите имоти излизат далеч по надценени. Например в книжа на ИД с различна специализация или директно в акции. Тогава доходността би била над 15% средногодишно или 5 пъти над тази по недвижимите имоти.

          По стар навик българина купува недвижими имоти и то на кредит. Купувай народе, греши за пореден път. Коли, къщи и магазини - загубени пари за националната икономика.
        Working...
        X