IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пазарът на жилища в България върви по пътя на възстановяването

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
    Дай да видим сега колко е лихвата за тези 3 години на 60000 Еврака кредит
    И що да купува?
    Съмнявам се, че апартамент, който се отдава под наем за 300 Е може да се купи за 60К Е. По-скоро цената ще е 80-90К. И тогава сметката отива съвсем накриво. Нооо брокерите и на това му намериха цаката -не били високи цените на имотите, а наемите били ниски. А ха ха хахах.... баси "професионалистите".

Коментар

• Първоначално изпратено от kony Разгледай мнение
      Може ли малко повече информация за т.3 - защо ГПР по годините на кредита трябва да е 100? Не е ли логично ипотечния кредит да е за над 15г. - при очаквания за професионално развитие и нарастване на семейния доход, инфлацията и възможността за предсрочно погасяване без наказателна лихва при наследяване на друго имущество?
      Въобще не е логично да си длъжник "поне" 15 години. Освен положителните събития, които си изредил, може и да се случат негативни такива със същата вероятност. Но ако нямаш пари си обречен да си длъжник и да поемаш риск.

Коментар

• въпрос

Може ли малко повече информация за т.3 - защо ГПР по годините на кредита трябва да е 100? Не е ли логично ипотечния кредит да е за над 15г. - при очаквания за професионално развитие и нарастване на семейния доход, инфлацията и възможността за предсрочно погасяване без наказателна лихва при наследяване на друго имущество?

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
          това до някъде е вярно, НО само при качващ пазар... точно за последните 3-4 годин Крукс е толкова на +, колкото некадърните брокери не могат да смятат
          кадърен брокер никога не би се изложил с подобен коментар.

помислете по следния сценарий
          1. Младо семейство има 60К Е (без значение от къде) за апп. 2008-ма ако мъжът е бил умен е успял да озапти жената - жените умират да се набиват особено , когато е първо жилище...наема ги побърква. та така

за 60000 2008-ма можеше да се земе двустаен в белите брези при това или маломерен или ЕПК или Панел или с мнооого забележки.

от 2008-ма до днес тези пари сложени на съхранение при мустака биха се размножили до ....80 000 ЕВРА (това с капитализиране на 7.5% лихва по преференциален депозит в евро)
          такааа в момента за 80 000Е в белите брези може да се вземат много неща

http://www.imoti.net/search/results/...l=on&x=70&y=15

ето малко обяви в диапазона до 90

при всички положения сега семейството може да вземе по-голямо ТУХЛЕНО жилище
          от маломерен двустаен 2008-ма вече скачат на нормален тристаен.

ами догодина.... ако цените се запзаят( а те ще паднат още) ... а лихвата си тече 7.5%

Ако цените качваха щеше да е друго.

ако са дали 10-12К за наем...пак са много напред ако купят сега...ако купят догодина ще са още по-напред

говорим за цени по обяви...ако се разровят може да излезе нещо много по-яко

2007-ма края продадох двустаен панел в бъкстон за 62К ..сметнете купилия го колко е напред...
          Точно това е сметката, ама де толко акъл в брокерските тикви.
          Още нещо: апартамента го взимаш на шпакловка и замазка, за да заживееш в него, ти трябват още поне 15К Евро за довършителни работи и обзавеждане и то без да се изхвърляш. Има и данъци, ремонти, подмяна на обзавеждането... Все неща, които при наемателя липсват. Има си и предимства, разбира се - правиш жилището както ти харесва на теб, а не си принуден да обитаваш нещо, правено по вкуса на хазяина. Когато (ако изобщо) го изплатиш, си е твое. Въпросът е човек да гледа внимателно и да преценява. Дълго време, и в момента все още, наемът е по-изгоден от купуването. Особено за по-малките апартаменти. Ако цените паднат още или пък наемите се вдигнат, може да стане обратното. Зависи от много фактори. Принципно има няколко добри практики при ипотечното кредитиране, които е хубаво да се спазват:
          1. Самоучастието трябва да е поне 1/3 от цената на жилището;
          2. Месечната вноска по ипотечния кредит не трябва да надхвърля 1/3 от нетния месечен доход на семейството;
          3. Коефициантът, съставен от ГПР на кредита, умножен по срока на кредита в години, не бива да надхвърля числото 100.
          Пример:
          Семейство с двама работещи родители и общ нетен месечен доход 2000 лева. При ГПР 9% могат да теглят кредит за максимум 11 години и с месечна вноска 700 лева. Закръглям леко за по-лесно смятане. С проста сметка виждаме, че максималната сума, която ще получат при тези условия, е 30 000 Евро. 30 000 Евро + 1/3 самоучастие прави 45 000 Евро. Това е абсолютният максимум за закупуване на жилище, който тези хора могат да си позволят при текущите си доходи и текущите лихвени условия, и то при условие, че имат наличен собствен капитал от 15К Евро.
          Какво става в действителност обаче - едно такова семейство моментално скача на апартамент за 75К Евро - с 25-годишна ипотека (коефициент 225 вместо 100) за 60К Евро с месечна вноска около 500 Евро (около 1/2 от нетния им доход вместо 1/3), а самоучастието им от 15К е само 1/5 от общата сума вместо 1/3. Тоест, нарушават грубо и трите добри практики. Е как после няма да има 20% лоши ипотечни кредити...
          Never underestimate the predictability of stupidity

Коментар

• Първоначално изпратено от winner Разгледай мнение
            Никакви оценки не правеха. Всяка банка си имаше по един "препоръчителен" списък с оценители и като отиде клиентът да иска кредит му даваха списъка. Оценительт вземаше едни 100 лева за 3 листа хартия със стандартен текст и питаше "колко да напиша?". Ако се направи на мъж, следващия в списъка взема кинтите. Обикновено пишеха с 20% над пазарната цена, щото банките даваха уж до 80% от оценката. Оценител да говори за пазара на имоти е все едно да слушам някой "дисидент" от времето на Тодор Живков.

-------------------------
            Мани, ами и у немско взе да свършва "ефтиното". Сега повече се занимавам с руснаци по черноморието.
            Прочете ли "оценени имоти за 1.5 х 10 на 9та степен евро"?
            Явно не става дума за хАпартаменти!
            Аз в работата на "брокерчетата" не се меся и акъл не им давам.
            Но и не ща акъл от такива (лендровери, бибитки и др. подобни....)!
            "Инвестирането" в НИ с кредит е "чиста пИчалба" или "отрицателна доходност"!!

Коментар

• Първоначално изпратено от музовир Разгледай мнение
              Така , хайде сега смени примера от 2008-2012г. с 2004-2008г.
              говорим за текущия период, защото крукс коментира последните 3-4 години

за всяко нещо си има момент

както виждаш коментирам покупка, а не живот вечно под наем.
              имотите се купуват и продават.
              това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                това до някъде е вярно, НО само при качващ пазар... точно за последните 3-4 годин Крукс е толкова на +, колкото некадърните брокери не могат да смятат

1. Младо семейство има 60К Е (без значение от къде) за апп. 2008-ма ако мъжът е бил умен е успял да озапти жената - жените умират да се набиват особено , когато е първо жилище...наема ги побърква. та така

за 60000 2008-ма можеше да се земе двустаен в белите брези при това или маломерен или ЕПК или Панел или с мнооого забележки.

от 2008-ма до днес тези пари сложени на съхранение при мустака биха се размножили до ....80 000 ЕВРА (това с капитализиране на 7.5% лихва по преференциален депозит в евро)

ами догодина.... ако цените се запзаят( а те ще паднат още) ... а лихвата си тече 7.5%

ако са дали 10-12К за наем...пак са много напред ако купят сега...ако купят догодина ще са още по-напред

2007-ма края продадох двустаен панел в бъкстон за 62К ..сметнете купилия го колко е напред...
                Така , хайде сега смени примера от 2008-2012г. с 2004-2008г.
                Имот на 700м. Добре, че не съм Gastarbeiter!

Коментар

Съгласен! На едно учителско щот много го обичаш. На мен ми простее, но ще се прежаля.
                  Аз казвам ГПР 6 няма. Освен глупости от рода на първата, 2 години и т.н.
                  Още повече си ми казвал банката. Аз съм и ВИП И как да ти дадат 5,45, като по Комфорт дават 5 за депозит?
                  Изедници са от всякъде
                  Не е тая банка! В тая съм по принуда. Щото имота който трабваше да купим нямаше начин да мине през друга банка тогава. Паживьом увидьем, както се казва

Коментар

• Първоначално изпратено от ale1 Разгледай мнение
                    3 год Х 12 месеца Х 300 Евро = 10 800 Евро Минус

след още 3 год........

а след ОЩЕ 3 год ?????

колко е правилна сметката ти - Ти си знаеш.......

(Принципно си е твоя работа дали ще плащаш наем
                    или ще купуваш...........)

така стоят нещата и с тези , които НЕ купуват , защото им било скъпо........
                    просто трябва да Посмятат преди да вземат решение

както казват англичаните Скъпото винаги излиза евтино

това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

С номади по дух или по същество общувам ежедневно , така че не ме чудиш изобщо. За лихвата по-точно ми предлагат на 5,45, а ГПР-то идва някъде 6 и нещо.
                      Ако искаш да им искам офертата напечатана, а после да тия пратя на лични, а ти после да питаш баМката дали е истинска. След това някой да пие виски.
                      Съгласен! На едно учителско щот много го обичаш. На мен ми простее, но ще се прежаля.
                      Аз казвам ГПР 6 няма. Освен глупости от рода на първата, 2 години и т.н.
                      Още повече си ми казвал банката. Аз съм и ВИП И как да ти дадат 5,45, като по Комфорт дават 5 за депозит?
                      Изедници са от всякъде

Коментар

Вервай ми!!! Нямам никакво такова чувство. Насилиха ме да купя апартамент А 6% ще вземеш на уткина стрижба
                        С номади по дух или по същество общувам ежедневно , така че не ме чудиш изобщо. За лихвата по-точно ми предлагат на 5,45, а ГПР-то идва някъде 6 и нещо.
                        Ако искаш да им искам офертата напечатана, а после да тия пратя на лични, а ти после да питаш баМката дали е истинска. След това някой да пие виски.

Коментар

Това беше миналата година, вече поне две банки предлагат на 7%ГПР, щото предполагам, че това разбираш под "лихвата". А за редовни клиенти като мен- 6%.
                          Може на "нас" да ни е трудно да боравим с лихви, но при теб определено ти бяга чувството за собственост, което придобиваш
                          Вервай ми!!! Нямам никакво такова чувство. Насилиха ме да купя апартамент А 6% ще вземеш на уткина стрижба

Коментар

Ами догодил съм я, щот знам, че ви е трудно да работите с лихвени проценти. А тя си е 450 евро 9%. Дори и такава рядко се среща
                            Това беше миналата година, вече поне две банки предлагат на 7%ГПР, щото предполагам, че това разбираш под "лихвата". А за редовни клиенти като мен- 6%.
                            Може на "нас" да ни е трудно да боравим с лихви, но при теб определено ти бяга чувството за собственост, което придобиваш

Коментар

Е, страшен си ти догоди лихвата да е равна на наема. Явно хипотезите те влекат
                              И пак пропускаш, че в единия случай плащаш нещо с идеята да остане твоя , а в другия ги хвърляш на вятъра.
                              Ами догодил съм я, щот знам, че ви е трудно да работите с лихвени проценти. А тя си е 450 евро 9%. Дори и такава рядко се среща

Коментар

Ами, конкретен случай имаме. 300 евро наем. Този апартамент струва поне 60000, ако казваш че имотите са скъпи
                                На 60000 /при 6%, а всички знаем, че такава лихва нема/ Лихвата е 3600. Къде греша?
                                Е, страшен си ти догоди лихвата да е равна на наема. Явно хипотезите те влекат
                                И пак пропускаш, че в единия случай плащаш нещо с идеята да остане твоя , а в другия ги хвърляш на вятъра.

Коментар

Working...
                                X