IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Ех, Тед Търнър как не го е срам да е най-големият собственик на земеделска земя в САЩ (като физическо лице)? Не се ли притеснява, че някой черньо от предградията на Ню Йорк (все пак Ню Йорк е това > Атланта) ще му вика "аграр", ха-ха,ха и защо ли се е "набутал" с 8 милиона (!) декара земеделска земя така глупаво?
    И защо ли не се е ограничил, само в "модерните" комуникационни, информационни браншове? Ами сигурно му свети лампата, че хората освен интернет и телевизия потребяват и хляб и разни други "селски" продукти и има пари в тая работа. Много хора се смяха за фризьорката със салон в малък град , която прави 3000,-лв на месец с тази "проста" дейност. Тя пък изтръпна , като разбра колко печели фризьорка на заплата във Варна...
    Няколко собственика на големи хотели на Златни инвестират от доста години в земеделска земя също. Албена АД също. И не с цел спекула, а обработване за своя сметка със собствени машини...ау-у-у как страшно звучи думата трактор в някой гейски бар, а (макар да струва сериозни цифри)? Някои са от София други от Варна. Познавам ги лично, но е безсмислено и да обяснявам...така е по-добре. Къде "по-велико и благородно най-вече" звучи: давам две гарсониери под наем и въртя синджира по цял ден... т.е. съм върха на хранителната верига. ха-ха-ха.
    Уинъра спомена по-долу, че няма сгрешили с покупка на жилище в големите градове. преди 2008. Интересно е как ще коментира случаите с тези, чиито стандарт (какво си позволявам аз от живота) е паднал от тогава рязко, и се хранят с морски изглед (или пък не) по всеизвестната причина, че всичката парА отива за вноската и че оттогава са нонстоп гладни гурбетчии? Или положението е: аз не излизам от вкъщи във Варна (няма кеш, само дългове за >20 г.), но какво щях да правя в Габрово например у дома и с парите за гарсониерата... а пари изкарвам само в чужбина, щото и във Варна заплатата е смешка?И без неговият коментар, животът им е направил коментара си вече, че с цени не се живее , а с кеш в джоба, но аз вече се смея, а не съжалявам това мислене. Е , те поне не "изтърваха влака с цените", но сбъркали коловоза...малка подробност. Макар , че специално при уинъра е най-оправдано мнението, защото е професионално (без да крие) заинтересована страна и се аргументира добре.
    И въобще: всяко едно вкарване в матрицата от рода: тоз давал под наем гарсониера, значи е лорд или принцеса или каквото там, а другият изкарвал пари с цех на село, значи е селяндур, ми звучат като крясъци от 7-ми.... (а) клас...
    Last edited by Kosto; 16.10.2010, 10:26.

Коментар

• Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
      Нека да наложа малко по-различно мнение. Според мен вече не може да се води битка между ъпъри като мен и Джеймимирър, като сривльо. Нито аз съм типичния ъпър нито той е типичния сривльо. Нека обаче той да се огледа, както аз се огледах и разбере кой реве най-много срещу него. Същите които реват и най-много срещу мен- НЕУДАЧНИЦИТЕ
      Тях не ги интересува кой какъв тренд прогнозира, а дали е успял. Ако е успял, значи е враг на народа. Чист КОМУНИЗЪМ.
      .............
      П.П. Такива смешни аграри като бате Пешо, естествено ще кажат че имат 200 декара земя и я обработват. Това за тях е да си лендлорд! Според мен са си чисти селски бекове които се опитват да се правят на фермери. Лендлорд е този който отдава земя на която са построени жилищни площи под наем. Колкото и да ги боли разни селски терикати и пумяри, някои хора са по-успяли от тях.
      Джейми вече ми е симпатичен, и въпреки че е сривльо и дразнител, ме кефи че е успял индивид поне в заплатата и побърква неудачниците!
      Чети внимателно и не пиши глупости по форумите.Кой ти е казал че съм фермер.Това че си обработвам земята и имам животни не ме прави фермер или пък арендатор.Живота на село също.Пи ли нещо или пуши?Или обърка смесите.Какви лордове те гонят.Нямам претенции да съм успял камо ли пък най.Просто изкарвам прехраната на семейството ми.Имам претенция обаче че не съм заядлив и простак.Акъла и възпитанието Господ не ги раздава по местоживеене.Така че може да живееш в Лондон да си богат и същевременно пак да си простак.А на такива успели като теб които живеят в наследствената панелка от 50 квадрта в Люлин и се правят на велики по форумите съм се нагледал.Нагледал съм се и на други подобни на теб които се присмиват на хората от село но няма какво да ядат и са на студено.И внимавай тази зима щото ще е много студена и гладна за теб.

Коментар

• Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнение
        ......................
        Като ще имаме спорове - да са конструктивни. Бай Маранди примерно показва че го може.
        Благодарско, май си от малкото, които ме четат правилно.

Понякога си мисля, че пиша на патагонски ...

Коментар

• Винеров,

ти кат' типичен брокер даже не ме и четеш, а си подкара "домашното", както си знаеш?

ПисАл съм в Q1 за БГ-стан, а не за Софето и Варна и то по НСИ. Капиш?

Ако беше ми сричал прогнозите кат' 'орицата щеше да скиваш, че съм дал най-голям спад на имотките в 4-те големи града спрямо средния за страната.

Ся ще ти го преведа т'ва, което съм казАл в март месец: демек спада в прованса ( малките областни градове ще е по-малък в абсолютни стойности и оттам и по-бързо ще се възстанови ). За справка Q2 на НСИ, където 14 областни града отчетоха лек ръст, но общия спад в БГ-то продължаваше - познай защо?

Ся, ще се ориентираш ли накъде бия кат' ти думам Q1 2011 г. - "дъно" - имотки - БГ-стан - НСИ?

Аз поне не виждам да съм коментирал Софето и Варна?

Ей, ти линковете, сричай после и коментарите и ми кажи къдя видя да съм казал т'ва дет' ти се размечта

http://marandi.blog.bg/biznes/2010/0...-godina.519862

http://marandi.blog.bg/biznes/2010/1...-godina.618963

П.П. Във втората тема в коментарите съм развил прогнозата за дъно в Q1 на 2011 г. в 2 сценария.

Поздрави!
          Last edited by marandi; 16.10.2010, 03:11.

Коментар

Едното е оферта 450/м2 и не пише етаж - как реши че е МАЗА? Да не си продавача ти бре, Себи

Парцелите после, сега е гетото Надежда наред, дето най-ниската цена била 700Е за акт 14, Боже опази от смешници
            О.К. поправка МАЗА и ПАНЕЛ, за който няма инфо (т.е. дори брокито не успял да изсмуче нещо от пръстите си - най-вероятно защото няма кво)

Коментар

• Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2

Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнение
              Ма не пречиш, говорим си. Кат не ще кимизарник - какво търси в Надежда се питам?
              Да не очакваш двореца на княза в Надежда хехехе, това гето.
              Казах ли аз Манастирски - щом иска евтино в приемлив квартал - виждал съм на 450? Под 500 има и една сграда в Бояна чисто нова и тухларка - половината апартаменти си стоят непродадени.

Айде стига глупости 700Е м2 чиста площ на акт 14 в Надежда баш хехехехе
              Има и оферти за жилища в София и Варна за над 2000 Евра на квадрат. При това реални, за разлика от твоята митологична кооперация в Бояна, която не можеш да покажеш. Щото ако ми покажеш нещо смислено в Бояна на 500 Евро бих купил, и ще те почерпя даже...

Коментар

• Първоначално изпратено от SEBULBA Разгледай мнение
                Аве Джейми, това са МАЗИ!!! Скоро ще пуснеш и някой парцел да ни убеждаваш " Ей на, има и имоти по 50 Евро квадрата.."
                Едното е оферта 450/м2 и не пише етаж - как реши че е МАЗА? Да не си продавача ти бре, Себи

Парцелите после, сега е гетото Надежда наред, дето най-ниската цена била 700Е за акт 14, Боже опази от смешници

Коментар

• Първоначално изпратено от ангел петков Разгледай мнение
                  Айде стига глупости нали не мислиш,че някой като реши да купува ще купи първия кюмезарник.Първата обява е 45 кв/м полусутерен т.е. мазе!!!,а втората е панел!!! и ако обичаш не обиждай,просто споделям мнение и опит,а ако искаш сам да си пишеш тук кажи аз няма да ти преча!!!
                  Ма не пречиш, говорим си. Кат не ще кимизарник - какво търси в Надежда се питам?
                  Да не очакваш двореца на княза в Надежда хехехе, това гето.
                  Казах ли аз Манастирски - щом иска евтино в приемлив квартал - виждал съм на 450? Под 500 има и една сграда в Бояна чисто нова и тухларка - половината апартаменти си стоят непродадени.

Айде стига глупости 700Е м2 чиста площ на акт 14 в Надежда баш хехехехе

Коментар

Ей-ти за твоята позната на цени под 30 000 Е в любимата и Надежда - завършени нови.
                    И следващата приказка за Лека Нощ я измисли по-достоверна
                    http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b123381784875951&f1=details

http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act...730&f1=details
                    Аве Джейми, това са МАЗИ!!! Скоро ще пуснеш и някой парцел да ни убеждаваш " Ей на, има и имоти по 50 Евро квадрата.."

Коментар

Ягодин не е банкер а медийна звезда (точно колкото и химика от Кремиковци Хампарцумян). Може да си разправя вицове колкото си иска

Ей-ти за твоята позната на цени под 30 000 Е в любимата и Надежда - завършени нови.

Айде стига глупости нали не мислиш,че някой като реши да купува ще купи първия кюмезарник.Първата обява е 45 кв/м полусутерен т.е. мазе!!!,а втората е панел!!! и ако обичаш не обиждай,просто споделям мнение и опит,а ако искаш сам да си пишеш тук кажи аз няма да ти преча!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от analog Разгледай мнение
                        Чисто хипотетично, дали е възможно познат на твоята позната, примерно строителен предприемач да я е убедил, че цените ще се вдигат и то много?
                        Чисто реално не е възможно,защото тя това си го е решила отдавна и този няма да и е нито първи,нито втори имот А,чисто хипотетично възможно ли е теб някой (например Защончо)да те е убедил,че цените ще падат

Коментар

Нищо не смятам а ти казвам това което знам, а с какво двуседмичния срок за връщане оскъпява кредитите питай Асен Ягодин от когото тръгнаха тия слухове,някой негов колега или най-добре звездите
                          Колкото до това какво биха купили хората,ти май не четеш какво съм написал- въпросната позната е готова да купи апартамента дори и на акт-14 на цена 700 евро кв/м изчислено в/у чистата площ!!! защото не е намерила нищо по-изгодна а твърдо е решила да купува!!!И ако някой си мисли,че цените няма да се вдигат кое ще го накара да купува сега?
                          Ягодин не е банкер а медийна звезда (точно колкото и химика от Кремиковци Хампарцумян). Може да си разправя вицове колкото си иска

Коментар

въпросната позната е готова да купи апартамента дори и на акт-14 на цена 700 евро кв/м изчислено в/у чистата площ!!! защото не е намерила нищо по-изгодна а твърдо е решила да купува!!!И ако някой си мисли,че цените няма да се вдигат кое ще го накара да купува сега?

Чисто хипотетично, дали е възможно познат на твоята позната, примерно строителен предприемач да я е убедил, че цените ще се вдигат и то много?

Коментар

• Първоначално изпратено от winner Разгледай мнение
                              Трендът на поевтиняване спря преди половин година. Изчаквах да видя накъде тръгват нещата, но още е рано за прогнози. Не се очаква „обръщане” засега, освен ако инфлацията не отиде към 5% и нагоре. Последното сега не се предвижда, така че – по равното известно време.
                              Не е спирало поевтиняването - но намаляха броят сделки (дълбочината на пазара).
                              Инфлацията със сигурност ще е над 3%-те, но дали ще подмине 4% и аз не зная. Дянков е достатъчно загубен за да ни докара и над 10%
                              Първоначално изпратено от winner Разгледай мнение
                              Впрочем, кредитирането все още не е определящо за състоянието на пазара у нас. Прекалено много „сиви” пари има засега. Това ще се променя постепенно.
                              Определящо е в последните 7 години. А преди това кой-знае какъв пазар толкова и имаше. "Сиви" сделки все по-малко ще виждаме след разчистването на сметки при смените на правителствата ни Пък и "сивите" не движат пазара понеже просто изпират парите. Своя принос дадоха и чуждите инвеститори - с надуването на балона с малко сделки и много слухове, последващата разпродажба и изтегляне от страната, който не вярва - да посети зимните ни курорти и да се убеди сам!
                              Дефицит на жилища има от поне 10 години и се задълбочава. Става дума за София и Варна. Другите градове губят население и не са важни за темата. Няма нужда да ти обяснявам защо населението се тъпче в двата града, а не си живее кротко в „провинцията” на евтини имоти. Във Варна проблемът е по-малък, но тук има натиск от чуждестранни купувачи, което в София го няма в този мащаб. София е типичен вътрешен градски пазар, при това с доста висок процент панелни жилища. Новото строителство в момента е аут от пазара. Аз не бих дал и 100 евро/кв.м. за нещо без акт 16 в момента. Без значение какво, как, що и къде. Панелите са добри жилища за хора без претенции. Не ми е известно да се е срутил панелен блок засега. Но това са ерзац-жилища. Строени са като такива, във времена, когато да ти „дадат” жилище беше въпрос на връзки и чакане с години. Тогава никой не е питал хората дали искат да живеят в такива жилища. Периода на бума 2006-2008 беше време на лесен и относително евтин кредит и много хора го използваха да сменят панела с нещо „по-така”. Панелките са въпрос на достъпност в настоящата ситуация. Не е въпрос на харесване, въпрос на време е процесът да продължи.
                              Грешка. Населението в София вече се сви от тази година и тенденцията няма изгледи да се обърне - няма работа за доста от нискоквалифицираните. Не знам как е Варна, там ако не са моряците и руснаците щяха да са ви реални цените отдавна - на нива 2/3 от софийските според мене. Пък и варненци сте с нагласата "ден година храни" - та може да се пробвате да балонирате по всяко време Така или иначе градът не е привлекателен с ниските си заплати и високи разходи за живот.
                              Доходността от наеми в България не е ценнобразуващ фактор. Не сме Германия и скоро няма да станем. Сметката за цените през наемната доходност е важна за незначителен процент от участниците на пазара. Спекулантите също са твърде малко, за да са важни.
                              Пак грешиш. Ако бащите ни са се вкопчвали в идеята за жилище на всяка цена - моето поколение (а и това след него) допускат че ще живеят и в чужбина. Когато се купува с инвестиционна цел - винаги доходността е ценообразуващия фактор, затова и очаквам спада да продължи (логично е при тези нива на наемите). Тези купувачи тепърва набират сила на пазара - именно заради разбития мит за вечното поскъпване на НИ и оттам небрежното отношение към абсурдно високите им цени.
                              В дългосрочен план 5-10 години, само имотите защитават стойност. Излез за момент от ролята на борсов играч и ще установиш, че за 99% от хората няма друг познат начин за защита на парите си. А точно това формира пазара. Вероятно са „финансово необразовани”, но практиката показва, че в крайна сметка след 10 години, който има имот, има богатство, а повечето от борсовите играчи имат само истории за разказване. А по времето на бума повечето хора купуваха не защото очакваха „вечен ръст” `(една от най-тъпите сривлювски мантри), а защото бяха наясно, че ако не купят сега, след 5 месеца ще е с 10% по-скъпо и бяха прави. Сбъркаха само тези, които купиха през май-август 2008 г.
                              В България няма борсови играчи с 10 годишен опит. В чужбина обаче има - и доходността която имат е солидна, на този пазар оцелелите след първата година рядко губят после. Практиката показва че инвестиционното злато има много по-голяма доходност от имотите - и нито един от недостатъците им. Хайде да видим - колко от тия които имат имоти в България извън София, Пловдив и Варна имат богатство? Николко. Прилична цена имат имотите в центровете на областни градове - но като цяло мантрата с богатството е куха
                              В момента нивата на цените на НИ в София са под тези от 2004-та година (според статистиката, която не включва 10 до 20% отстъпка при пазарлъка). Всички купили от 2004-та нататък са на минус в момента, отделно че са плащали лихви по кредити вместо да имат лихви и ползи от парите си (било на влог било в смислена инвестиция).
                              Купувачите 2008-ма са загубили половината от парите си и лихвата по кредита им е почти двойна. Аз наричам това крах, за някои е лична трагедия А ти?

Коментар

Смяташ че лихвите по потребителските ще се вдигнат а по ипотечните ще си стоят? Съмнявам се. Двуседмичния срок не оскъпява един кредит по никакъв начин - откъде накъде?
                                Да, хората биха купили изгодно (и както виждаш не са склонни да платят 36 000 за 58м2 в Надежда, че и недовършен). Така че потвърждаваш моята теза че купувачите се съмняват че цените ще се вдигат, иначе биха купили и по-скъпо
                                Не знам какво и как търси твоята позната - ако тръгне например по Манастирските ливади със сигурност ще намери доста по-евтини (и под 500/м2) и завършени. Доста по-добре е от Надежда - въпреки недовършената инфраструктура (най-вече асфалтиране).
                                Нищо не смятам а ти казвам това което знам, а с какво двуседмичния срок за връщане оскъпява кредитите питай Асен Ягодин от когото тръгнаха тия слухове,някой негов колега или най-добре звездите
                                Колкото до това какво биха купили хората,ти май не четеш какво съм написал- въпросната позната е готова да купи апартамента дори и на акт-14 на цена 700 евро кв/м изчислено в/у чистата площ!!! защото не е намерила нищо по-изгодна а твърдо е решила да купува!!!И ако някой си мисли,че цените няма да се вдигат кое ще го накара да купува сега?

Коментар

Working...
                                X