IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Веско,ако разгледаш темата за имоти в околностите на варна,ще видиш че дурак си е брокер. И това че повтаря правила,които ги дискутирахме преди една година не го прави антиъпър.
    Аз гледам от време на време в имоти.нет и вчера видях апартамент до Ботевата градинка, със три спални за 77 000. Не съм ходил на оглед,да ти кажа дали е реален, но преди две години,апартаменти с такива показатели и цени имаше само във Владиславово.
    Така че, цените падат,докато достигнат стойности около и под 700 е/м2. Обяснявам цената : 2008,баща ми построи селска къща 130 м2. Излезе 250 е/м2. Спести от различни неща(не от качество), максимум 150 е/м2. Слагам за реална цена 400 е/м2. При по-голям строж,цената на м2 е по-ниска.
    На тази цена се слага 100 е/м2 за лихви по кредити(ако строиш със кредит) и... 200 е/м2 печалба. При цена 700 е/м2,това са си 50% печалба. Е как да се съглася с цена 1000???
    Да не говорим,че вилата е отвън със фибран и драскана мазилка, а отвътре на тухлите е с гипсокартон за изолация.

Коментар

• Първоначално изпратено от Durak Разгледай мнение
      Привет!
      Ще си позволя да се включа в темата, тъй като проблематиката в пазара за недвижимо имущество ме засяга пряко и може би ще ми е от полза (а и не само на мен) да разменим по някой коментар.
      Прегледах писаното до момента и видях интересни прогнози и коментари, но не видях в повечето от тях обосновки.
      ... Според законите на икономиката една инвестиция е рентабилна, ако се възвръща за период от 8 до 10 години. Тоест за 10 години от един апартамент можеш да спечелиш 30.000 Е, при това с много късмет!!! Простете, но 2008 година средната цена на жилище 80м2 в големите градове достигаше 100.000 – 160.000 евро (2000 евро на м2)  .
      Привет Durak,
      Не знам доколко назад си чел, но се вписа веднага в отбора на сривльовците с абсолютно същите никакви аргументи. Основно със някакви винсаджийски закони на икономиката за инвестиции и т.н. Имота у нас е много трудно да се нарече инвестиция, особено пък да чакаш възвращаемост. Основното ви противоречие е че някой си няма пари, обаче ще вземе кредит с безумна лихва, ще купи няква тухла по 2000 евра метъра и ще чака да стане 4000 да е продаде. Аз лично не познавам такива авантюристи или по-скоро глупаци, но сигурно има десетина. Основното увеличение дойде от хората които взеха бая пари от продажба на друг имот и ги вложиха в по-конвертируем просто от народопсихология, че така се запазва стойността им и са прави. Но те пък нямат никаква причина да продават на половин цена.
      И средните цени никога не са достигали 2000 евро освен ако нямаш предвид средната цена за четвъртъка, 38 седмица на 2007-ма в София.

Коментар

• Ако на есен банките не излязат с по-ниски оферти, цените отново ще поемат надолу. Рано е за рози и фанфари.

Коментар

• След като прочетох снощната дискусия стигам до извода, че събитията се развиват в абслютно правилна посока, но с по-бавни темпове. Разсъжденията на Durak, са на 100% вярни, но тук също са коментирани, макар и не синтезирани по неговия начин.

Коментар

• Първоначално изпратено от van05 Разгледай мнение
            Коментарите под статията са по красноречиви за нагласите на БГ купувача.

http://www.segabg.com/online/new/art...d=5&id=0001201
            Избрано от статията:

Според Цветелина Тасева от "Адрес":... "Цените на жилищата паднаха с до 45% за една година."

От май 2009 до май 2010 г. проблемните заеми са скочили тройно - от 1.8 млрд. лв. на 5.7 млрд. лв.

Противно на успокоителните приказки, че българинът много цени жилището си и е готов на всичко, за да го запази, се оказва, че най-голям скок бележат тъкмо лошите жилищни заеми.

От 281 млн. лв. към май 2009 г. те са нараснали на 1.126 млрд. лв. година по-късно.

Въпреки уверенията на банкерите проблемът с лошите кредити изобщо не е в затихваща фаза и часът на истината тепърва предстои.

Коментар

• Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнение
              Щото не са глупави като тебе. За чий им е незаконен хотел, който няма никога да бъде завършен и най-вероятно ще бъде просто срутен? Проумейте го, строителното безумие трябва тепърва да бъде разчистено и някои имоти не струват НИЩО - буквално.
              Ако не схващаш шегата, проблема си е твой!
              Last edited by bgremonti; 26.07.2010, 01:36.
              bgremonti.com

Коментар

• bgremonti

Ставаш собственик на имот за който трябва ти да плащаш хубав наем.Направо ще има опашка.
                D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от bgremonti Разгледай мнение
                  Най-ми хареса пасажа - "В комплекса има и апартаменти, които се предлагат на по-ниски цени. Например жилище от 54 кв. м се продава за малко над 58 лв. на квадрат (без ДДС), или тръжната цена е 3175 лв."

Чудя се месното население защо спи, а не си купува хотели на прИмоция, сега им е паднало.
                  Щото не са глупави като тебе. За чий им е незаконен хотел, който няма никога да бъде завършен и най-вероятно ще бъде просто срутен? Проумейте го, строителното безумие трябва тепърва да бъде разчистено и някои имоти не струват НИЩО - буквално.

Коментар

• Първоначално изпратено от van05 Разгледай мнение
                    Коментарите под статията са по красноречиви за нагласите на БГ купувача.

Най-ми хареса пасажа - "В комплекса има и апартаменти, които се предлагат на по-ниски цени. Например жилище от 54 кв. м се продава за малко над 58 лв. на квадрат (без ДДС), или тръжната цена е 3175 лв."

Чудя се месното население защо спи, а не си купува хотели на прИмоция, сега им е паднало.
                    bgremonti.com

Коментар

• Коментарите под статията са по красноречиви за нагласите на БГ купувача.

Коментар

• Привет!
                        Ще си позволя да се включа в темата, тъй като проблематиката в пазара за недвижимо имущество ме засяга пряко и може би ще ми е от полза (а и не само на мен) да разменим по някой коментар.
                        Прегледах писаното до момента и видях интересни прогнози и коментари, но не видях в повечето от тях обосновки.
                        Считам, че проблема не е само в „балона”, които всички ние надувахме през последните години, но и в народопсихологията ни, която и сега ни кара да отричаме действителността!
                        Извинявайте, но ние още търсим дъното (на кризата) с надеждата, че момента, в който го достигнем ще се отритнем и ще се наслаждаваме на подем/ ръст – илюзия.
                        Нека да се опитаме да разгадаем проблема, като се има в пред, че:
                        - За да се направи една инвестиция, предварително трябва да е изчислено търсене, рентабилност, възвръщаемост!
                        - Задължително е и анализиране на насищането във въпросния пазар.
                        - Нали не забравяте и покупателната сила на масата?
                        - Важен фактор е и бизнеса, (външни инвестиции и вътрешно производство) тъй като развитата икономика е предпоставка за влизане на нови играчи в пазара, които или купуват или наемат недвижимост!

Така, ако не сте изгубили интерес и четете и този ред ще се развие дискусия  ...

Сега е моментът да задам въпроса; „Защо мислите, че кризата в недвижимите имоти ще отмине с финансовата криза?”
                        Според мен, надуването на имотния балон доведе цените до нереални граници, които никога няма да бъдат достигнати (дори и след финансовата криза). Ще Ви обясня и защо мисля така.
                        В България средната работна заплата никога не е минавала 250 евро, от където и средния наем за апартамент в големите градове не е надвишавал границата на една работна заплата! Според законите на икономиката една инвестиция е рентабилна, ако се възвръща за период от 8 до 10 години. Тоест за 10 години от един апартамент можеш да спечелиш 30.000 Е, при това с много късмет!!! Простете, но 2008 година средната цена на жилище 80м2 в големите градове достигаше 100.000 – 160.000 евро (2000 евро на м2)  ...
                        Тоест изхождайки от факта, трябва първо да се замислим, къде е реалната стойност на недвижимостта в България и чак след това да започнем да мислим за възстановяване. Защото тази нереална оценка, ще задържи цените нереални, а „пазара на купувача” ще изхвърля възможността за изповядване на сделки...
                        Много хора решиха, че искат да са рентиери и теглиха адски много кредити, започнаха да купуват жилища, което рефлектира върху цената  . Прост пазарен принцип, когато търсенето расте цената се покачва ... Да, но масовата истерия на Българина за бърза печалба създаде балона, в който предлагането на жилища започна да надвишава търсенето, при това доста стабилно. И стигнахме до момента, в който започваме да се питаме „Ами сега?” ... По някакви стечения на обстоятелствата ни връхлетя и финансовата криза, която остави впечатление у много хора, че тя е виновна за срива...Не тя просто спука балона малко по-рано  ...

Сега да задам въпроса „Какво понижение очаквате на жилищните имоти?” по нов начин, „Къде/ при какви цени ще се срещнат търсенето и предлагането?” ... Отговора на този въпрос ще Ви даде отговор на предния въпрос  ...

Поздрави: АЗ
                        Вроденият порок на капитализма е неравното разпределение на благата. Вродената добродетел на социали

Коментар

• Ай,

кат' вземете си шпрехате по-чоловешки, тогиз може пак да пропиша из тая темица, че нещо няма хумор вече, па моята руса киферица без хумор не си пъне гънката

Чиърс на бебетата сладки!

Коментар

• сорка трейдъре, ма нямам намерение да споря с теб, така че си потрих постовете. успех на всички, аз отивам на бира

Коментар

• hohohoo

Не аз не печеля чрез транзакции .Не съм казвал че спекулирам на такова ниво , но ти защо изключваш възможността в цяла България да има някой или повече от един които да печелят и така и да разполагат с такъв капитал.
                              D.Y.F-091066

Коментар

• hohohoo

Ти пък си една празна тиква , която си мисли че само от позиции при брокер се печели.Наистина се правят транзакции по банков път с цел да се печели спекулативно и времето да се правят не е така ограничено , а печалбите са сигурни поне за момента , доколкото могат да са сигурни печалбите въобще от някакви действия и дейност.
                                D.Y.F-091066

Коментар

Working...
                                X