IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
    ...и един мармот свива шоколад...
    И времето си върви - лихвите по кредити на строителите също. Пак ще има "инвеститор се гръмна пред банка" - не бих се изненадал от подобни заглавия
    НИ са стока. Точка. Никой не е по-голям от пазара. Пак точка.

Мажоритарю, а знаеш ли какво означава "спекулант" ? Бас държа че не знаеш

Коментар

• Първоначално изпратено от Rebel Разгледай мнение
      Аба , много ти пораснала работата! Сравни БГ доход с на австриец или германец, сравни БГ инфраструктура с Европейската, Сравни хъхряците и кучетата, които скитат по улиците и ми кажи столица с такава мизерия. Само такъв като теб може да си мисли че негово имотче е безценно. Айде като си толкова отворен седни и ни направи една сметка, колко трябва да се вдигне цената на жилищата и защо. По нито един измерител няма да се върже сметката, я ходи питай една банка колко би оценила кимизарника ти и после ела пак да пишеш. Абе всички лузъри в този форум се пишат милионери, ама гледат жилището им да е близо до работата, че да спестят от път и да живеят в центъра сред шума и газовете от автомобилите. Вместо в някоя готина Вила с басейн и тенис корт и на чист въздух от Витоша.

Абе пораснала му - бубата
      Тоя не е произвел една клечка за зъби през живота си сигурно - само пише колко обичал робите и мразел тия дето могат да му окажат отпор на простотиите.

Върнах се преди 4 дни от немско пак. Вече не само НИ а всичко в България ми се вижда скъпо... и повечето - пълен боклук (най-вече в магазините).

Коментар

• Първоначално изпратено от bgg_red Разгледай мнение
        Хей Мажоритарю, евтини или скъпи,
        то пазара решава какви са цените.
        Цените спадат и то доста бързо, благодарение
        на срива в икономиката .. Няма да учочнявам
        факторите които доведоха до този срив,
        но недвижимостите продължават да падат
        и не се вижда края на този процес засега.
        Точка !!!
        ...и един мармот свива шоколад...
        Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
          Като се каже домакинство се има предвид - доходите на мин. 2ма човека, а това сравнение което го правите непрекъснато с чужбина е супер глупаво... . Като ви се види толкова проста сметката ходете да живеете в Германия. А бакалската сметка, която ткакто следя форума се прави е една и съща и адски грешна... Не съм ъпър... просто ми е забавно да чета коментарите на безпарични сривльовци колко високи са били цените на имотите. Факта е че има евтини имоти. Отиваш в Курило, можеш да си купиш панелка за 200Е кв.м. От там с влака си за 15 мин. на централна гара и после бегаш на работа. Ама бг-станеца иска хапартамент у центъро и колкото се може по-близо до работата, ама също така ако може харатамента да струва 300 Е макс. И защо пък трябва всички да се набутват у харартамент в големия град. Купуваш си за 5-10 к къща на село и се хващаш със земеделие... Между другото някои фора направиха сериозни пари по този начин. Все пак и не може всички да работят зад бюро, трябва и такива дето да копат картофи, лук, да берат грозде и да отглеждат прасета. В това няма нищо срамно, даже напротив. Аз лично най-много уважавам хората, които произвеждат реални неща, а най много мразя спекулантите...
          Аба , много ти пораснала работата! Сравни БГ доход с на австриец или германец, сравни БГ инфраструктура с Европейската, Сравни хъхряците и кучетата, които скитат по улиците и ми кажи столица с такава мизерия. Само такъв като теб може да си мисли че негово имотче е безценно. Айде като си толкова отворен седни и ни направи една сметка, колко трябва да се вдигне цената на жилищата и защо. По нито един измерител няма да се върже сметката, я ходи питай една банка колко би оценила кимизарника ти и после ела пак да пишеш. Абе всички лузъри в този форум се пишат милионери, ама гледат жилището им да е близо до работата, че да спестят от път и да живеят в центъра сред шума и газовете от автомобилите. Вместо в някоя готина Вила с басейн и тенис корт и на чист въздух от Витоша.
          Last edited by X_Y; 29.09.2010, 21:56.
          Пари нема, действайте!

Коментар

• Хей Мажоритарю, евтини или скъпи,
            то пазара решава какви са цените.
            Цените спадат и то доста бързо, благодарение
            на срива в икономиката .. Няма да учочнявам
            факторите които доведоха до този срив,
            но недвижимостите продължават да падат
            и не се вижда края на този процес засега.
            Точка !!!
            --е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
            http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg

Коментар

• Първоначално изпратено от mick Разгледай мнение
              Тук има грешка в сметките - при 700 чисто или 1000 лв бруто, за една година са 12 хил за 3 - 36000 лв или 18 хил евро
              50 квадрата = 360 евро/м2, а не 600

Остава да уточним че на запад сметката е за чиста жилищна площ... т.е. там 50 квадрата е двустайно жилище с нормални размери,
              а при нас 50 кв е гарсониера или малък едностаен... т.е. това не е средно жилище, а е малко жилище. А правилото за 3 брутни средни годишни заплати е за средно жилище. Разбира се то е само ориентир. Не е точно.
              Като се каже домакинство се има предвид - доходите на мин. 2ма човека, а това сравнение което го правите непрекъснато с чужбина е супер глупаво... . Като ви се види толкова проста сметката ходете да живеете в Германия. А бакалската сметка, която ткакто следя форума се прави е една и съща и адски грешна... Не съм ъпър... просто ми е забавно да чета коментарите на безпарични сривльовци колко високи са били цените на имотите. Факта е че има евтини имоти. Отиваш в Курило, можеш да си купиш панелка за 200Е кв.м. От там с влака си за 15 мин. на централна гара и после бегаш на работа. Ама бг-станеца иска хапартамент у центъро и колкото се може по-близо до работата, ама също така ако може харатамента да струва 300 Е макс. И защо пък трябва всички да се набутват у харартамент в големия град. Купуваш си за 5-10 к къща на село и се хващаш със земеделие... Между другото някои фора направиха сериозни пари по този начин. Все пак и не може всички да работят зад бюро, трябва и такива дето да копат картофи, лук, да берат грозде и да отглеждат прасета. В това няма нищо срамно, даже напротив. Аз лично най-много уважавам хората, които произвеждат реални неща, а най много мразя спекулантите...
              Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от deyantod Разгледай мнение
                Да го кажем така. Ако доходите (чисто) на среден служител в София днес са паднали до 700 лева на месец (по-скоро ниска граница според мен), той няма никакви активи (спестявания или наследени имоти) и използваме средната историческа стойност на показателя за достъпност на жилищата на запад (3 пъти годишния доход на домакинство), ще излезе, че този човек може да си позволи панелна гарсониера (40-50 кв.м) днес на цена 600 евро на кв.м. .
                Тук има грешка в сметките - при 700 чисто или 1000 лв бруто, за една година са 12 хил за 3 - 36000 лв или 18 хил евро
                50 квадрата = 360 евро/м2, а не 600

Остава да уточним че на запад сметката е за чиста жилищна площ... т.е. там 50 квадрата е двустайно жилище с нормални размери,
                а при нас 50 кв е гарсониера или малък едностаен... т.е. това не е средно жилище, а е малко жилище. А правилото за 3 брутни средни годишни заплати е за средно жилище. Разбира се то е само ориентир. Не е точно.
                Last edited by mick; 29.09.2010, 21:15.
                http://mickideas.blogspot.com

Коментар

...
                  Може и някой да си мисли, че цените трябва да стигнат 0 или даже да ни дават пари, за да купим, но ако това стане, е... значи икономиката ще е толкова зле, че всички ще искаме да емигрираме.
                  ...
                  Някои па, си мислим, че когато това стане, икономиката наистина ще е вече доста добре и близо до пазарната или както му думат близо до тази на развитите имотни маркети..

П.П. Иначе преди 2 години в тоя форум ограмотявах Милото, че имотките освен като реален или финансов актив, процент от тях могат да се разглеждат и като .... ПАСИВ.

Ама, не ми се спори пак с школата на УНСС-ту, дет' кат' зърнат керемида или гола поляна и им се привиждат едни "АКТИВИ" на стойност доходите на няколко швейцарски поколения. Още по-досадно е, че си и вярват

Чиърс на бебетата сладки!
                  Last edited by marandi; 29.09.2010, 15:10.

Коментар

• Когато са строени много от панелките преди 40-50 години, те са били възприемани като временно решение. Представете си комунист строител в реализацията на временно решение ... За мен лично е страшно. От стари технически знам, че доста хора са се учили да заваряват на тия панелки. Отделно, колкото и добра да е една заварка, оставена 50 зими да й капе вода отгоре, просто няма как да оцелее. Затова тия 600 евро за квадрат несанирана панелка е чиста проба абсурд. Като махнем Мюнхен и други горещи точки в Германия, там квадратът къща е 1200-1500 евро/кв.м за ЧЖП плюс двора (който се явява бонус).

Реалната цена на панелките в БГ не е повече от 200 евро предвид изтеклият им ресурс. Държат в същото време висока цена поради тоталната липса на ново строителство на достъпни цени и на добро място.

И тука гледам, че някои приравняват ЕПК и панел, което говори за тотална неграмотност. От комунистическото строителство на големи блокове, единствено ЕПК е структурно наистина здраво.

Коментар

• пенсионерите да не са се юрнали да купуват жилища?

Според теб колко пенсионери ще си купят жилище? А колко имат нужда от жилище? А колко всъщност седят върху жилища, от които нямат нужда? Ако ще правим разрез на населението и заетостта в София, нали знаем, че все пак хората, които имат нужда от жилище, далеч не са всички
                      Колкото до заплатите колко според вас прави един бакшиш? А сервитьор? А собственика на кварталното кафене?
                      Проблемът с даже не е в това, че не могат да си позволят да си купят, а че не могат да си позволят да вземат кредит, защото доходите им не се виждат от банките
                      А който не може да си позволи, остава на наемния пазар, при родители, или прави компромис за сметка на качеството (взема стая от някоя баба, вместо да живее сам)

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                        Колко според теб чисто вземат
                        1 Продавачки в магазини
                        2 Учители детски градини Унивеситети
                        3 Общински и държавни служители
                        4 Обикновени бачкатори
                        5 Пенсионери
                        И какъв процент от населението на София са те?
                        пенсионерите са 30%, останалите са 50% от работещите, за нетните им доходи няма да коментирам. това са около 50% от населението без децата им.

Коментар

Ок, а колко тогава е евтино? Според мен няма панелка за повече от 600 евро на кв.м, казвам също, че за по-малко няма смисъл за хората да ги продават (голямата част от панелките не са обременени с кредити), защото просто не могат да направят замяна за по-добро жилище при сегашните пазарни условия.
                          Новото строителство в аналогични (панелни) квартали в София е 600-700 евро на кв.м в строеж и с огромни компромиси в момента, на практика обаче е поне 20-30% по-скъпо на апартамент, защото включва целите тераси, няма трета стая (отделна кухня) и общите части.
                          Може и някой да си мисли, че цените трябва да стигнат 0 или даже да ни дават пари, за да купим, но ако това стане, е... значи икономиката ще е толкова зле, че всички ще искаме да емигрираме.
                          Да го кажем така. Ако доходите (чисто) на среден служител в София днес са паднали до 700 лева на месец (по-скоро ниска граница според мен), той няма никакви активи (спестявания или наследени имоти) и използваме средната историческа стойност на показателя за достъпност на жилищата на запад (3 пъти годишния доход на домакинство), ще излезе, че този човек може да си позволи панелна гарсониера (40-50 кв.м) днес на цена 600 евро на кв.м. Тук има и други фактори, разбира се, като цените на горивата, храната и т.н., което оставя по-малко свободен доход у хората. Но мисля, че те се компенсират с наличието на свободни от ипотеки недвижими активи у населението (една от най-високите стойности в Европа), сиви доходи (не мисля, че заплатата средно в София е толкова ниска) и умишлено подценената заплата за горното изчисление. Затова не мисля, че панелките (в панелни квартали в София) ще паднат под 500 евро на кв.м. Според мен те ще се изравняват с масово направеното ново строителство (но номинално неговата цена на кв.м трябва да е 20% надолу заради описаните по-горе фактори).
                          Браво,страшни доводи. А да ти е хрумвало,че панелките са масово на 30-40г и срокът им на БЕЗОПАСНО ползване е около 50г.?????? Ти би ли си купил дом,за който не знаеш дали ще ти се срути на главата след 10г.

Коментар

• наемите в 'елитните' квартали на софия предполагат 500-600 евро/м2 при арбитраж със спестовна сметка. добави максимум 20% заради възможността за оскъпяване и стигаш до 720 евро/м2 за нов апартамент, 10% надолу, ако трябва да му правиш ремонт, някакъв процент все още отстъпка, ако става дума за старо жилище.
                            цените са 2 пъти по-високи от това, което наемните нива предполагат. евентуално качване на данък собственост, за да се поддържа инфраструктурата или да се приведе в по-нормален европейски вид, ще изкара пенсионерските жилища веднага на пазара, бабите не могат да плащат 1% данък собственост с 2-300лв. месечна пенсия.

Коментар

• Колко според теб чисто вземат
                              1 Продавачки в магазини
                              2 Учители детски градини Унивеситети
                              3 Общински и държавни служители
                              4 Обикновени бачкатори
                              5 Пенсионери
                              И какъв процент от населението на София са те?

Коментар

• до All Trader\

Ок, а колко тогава е евтино? Според мен няма панелка за повече от 600 евро на кв.м, казвам също, че за по-малко няма смисъл за хората да ги продават (голямата част от панелките не са обременени с кредити), защото просто не могат да направят замяна за по-добро жилище при сегашните пазарни условия.
                                Новото строителство в аналогични (панелни) квартали в София е 600-700 евро на кв.м в строеж и с огромни компромиси в момента, на практика обаче е поне 20-30% по-скъпо на апартамент, защото включва целите тераси, няма трета стая (отделна кухня) и общите части.
                                Да го кажем така. Ако доходите (чисто) на среден служител в София днес са паднали до 700 лева на месец (по-скоро ниска граница според мен), той няма никакви активи (спестявания или наследени имоти) и използваме средната историческа стойност на показателя за достъпност на жилищата на запад (3 пъти годишния доход на домакинство), ще излезе, че този човек може да си позволи панелна гарсониера (40-50 кв.м) днес на цена 600 евро на кв.м. Тук има и други фактори, разбира се, като цените на горивата, храната и т.н., което оставя по-малко свободен доход у хората. Но мисля, че те се компенсират с наличието на свободни от ипотеки недвижими активи у населението (една от най-високите стойности в Европа), сиви доходи (не мисля, че заплатата средно в София е толкова ниска) и умишлено подценената заплата за горното изчисление. Затова не мисля, че панелките (в панелни квартали в София) ще паднат под 500 евро на кв.м. Според мен те ще се изравняват с масово направеното ново строителство (но номинално неговата цена на кв.м трябва да е 20% надолу заради описаните по-горе фактори).

Коментар

Working...
                                X