IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• [QUOTE=marandi;1177884]

Оттам рентването, за да е професионално трябва да се прави "по схема", с внимателно проучени детайли, а не да се хвърляш на първия коптор, щот' било йовтинко и всеки дрънка митовете, че мноу се печели.

==================
    Разбирам да си отдал поне собствената ти бащина кирпичена къща на село, пък да даваш мнения.
    Както казах, най-си смешен когато почнеш да учиш хората как се правят неща които никога не си правил. Локацията казваш. Не знам през последните 20 години нещо да се е променило в престижността на локацията на Иван Вазов или Изток да речем за София.
    Накъде толкова се измества локацията? Ако под престижна за София примерно разбираш южните квартали то там на много места все още няма канализация. Ами Манастирските ливаде или Малинова долина какво изместиха от добрите стари жилищни квартали? На една колежка в последния квартал - дива селянка от Ловеч си купи ново строителство за да е модьерна и сега освен че няма никаква инфраструктора ами и са и замръзнали тръбите и не може да се изкъпе!!!!!!
    За да говориш за рентването трябва да си била такъв и да знаеш колко подводни камъни могат да ти предложат наемателите примерно. Не да си един дървен философ, който дори никога не е имал собствен имот и не се е чувствал негов стопанин.

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
      Виждам, че не си голословен, а разбираш какво говориш. Малко са такива като теб тука, но е хубаво човек да чуе същото мнение като твоето(демек моето.
      И в реда на мисли, че много по-изгодно е да построиш сам къщата или да направиш основен ремонт - строителите да се позамислят откъде им минава оцеляването
      Работата е там, че да си построиш къща отнема много време, нерви и винаги повече пари отколкото си предвидил...
      Това не е за всеки...
      Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от rover Разгледай мнение
        Имал бил някакви магазинчета в Редута...Това било нищо, дори е за смях....

Абе ти си имай няколко и ги отдавай под наем, пък нека ти е зле. Свободен си по цял ден, можеш да се занимаваш с каквото искаш. Не си вързан някъде да те овикват. Така е, в обществото има йерархия и винаги има някой над теб, който да те тормози и къса нервите. Дори президентът на страната не е защитен от това.
        Свободата, Санчо....
        Частната собственост дава свободата. И това не могат да го разберат форумните аристократи, които само за локации говорят. А бате Пешо си живее добре и спокойно и без техните ЛОКАЦИИ.
        Роувъров,

грешката ти е, че все си мислиш, че спора е на лична основа

Магазини хортуваш, ърммм ...? Рентиш и пей сърце? Лесно и просто?

А, такова нЯщу нЕма.

При настоящата ситуация, когато искаме за 10-15 г. срок да наваксаме изоставането от развитите в търговски площи, заглеждал ли си какво се бълва на пазарЯ? После в Софето текат диви преустройства в остарялата и инфраструктура. Пренасочването на един поток, свързан с едно чертане по дъската от Диков, ще пренасочва от други места и някои от досегашните вървежни локации, ще станат неатрактивни.

Примери бол. Ако щеш и една Витошка да кажем.

Дискутирали сме темата десетки пъти с бебе Бонвиан ( с него се дискутира спокойно и без селските уливки ). Той правилно се е насочил към жилищен сегмент по много причини. Най-малко един данък смет, който защо не го погледнеш за Софето как изглежда за юрид. лице за жилищни и нежилищни нужди? Затова и тоя лебед ги държи на физ. лице. За сравнение във Варна са равни ( по памет ) и 3-4 пъти по-ниски от софийските нежилищни имоти на юрид. лице. Демек, влиза ти фактор, който не зависи от тИбя:

1. Локацията ти може да избледнее според развитието на града.
        2. МДТ на нежилищни имотки зависят от решенията на общ. съвет, а не от твоите сметки.

Оттам рентването, за да е професионално трябва да се прави "по схема", с внимателно проучени детайли, а не да се хвърляш на първия коптор, щот' било йовтинко и всеки дрънка митовете, че мноу се печели. ДДС-то тоже не е за подценяване и трябва да се ползва, а през физ. лице и "на дребно", т'ва по-трудничко. Затова и тайминг-а, който се залага трябва да е с по-къс срок, предвид рисковете, които са доста по-големи от един развит пазар. Най-малкото там по-трудно ще останеш изненадан, че някой е "узаконил" незаконно строителство и ти се е изпляскал пред теб и те е "засенчил" да кажем?

Темата е дълга ...

Та, някои ще пИчелят, но няма да са всички и тоже няма гарантирана печалба, както се опитваш да ни убедиш.

Срещу тия мантри се противи Русата ми кратуна, които се насаждат и да не подведат някои 'орица, щото самото притежаване на имотки не прави автоматична корелация, че това е актив, може и да е .... ПАСИВ.

Поздравчета!
        Last edited by marandi; 19.12.2010, 13:48.

Коментар

• Първоначално изпратено от Georgi Разгледай мнение
          Къщата е съвсем друго качество на живот. Зная го защото живея в къща. Живял съм и във апартамент. Та затуй мога да направя сравнение. Но става много голяма тема ако трябва да опиша всичко.
          Задължително трябва да живеят поне две поколения в имота. Друго си е да има целодневно пенсионер, дето да се грижи малко от малко за къщата. Още не сме си надвили на масрафа, че да наемаме приспуга.
          Друго. Много по-изгодно е да си построиш къщата сам. Отиваш на себестойност. И изобщо не те бърка пазара.
          А някой практикуват и друго: Купуват стара къща. Свалят мазилка, покрив, дограма. И правят основен ремонт. Не се налага да вадиш виза за строителство, да съгласуваш с В и К, Енерго.
          Виждам, че не си голословен, а разбираш какво говориш. Малко са такива като теб тука, но е хубаво човек да чуе същото мнение като твоето(демек моето.
          И в реда на мисли, че много по-изгодно е да построиш сам къщата или да направиш основен ремонт - строителите да се позамислят откъде им минава оцеляването

Коментар

• Къщата е съвсем друго качество на живот. Зная го защото живея в къща. Живял съм и във апартамент. Та затуй мога да направя сравнение. Но става много голяма тема ако трябва да опиша всичко.
            Задължително трябва да живеят поне две поколения в имота. Друго си е да има целодневно пенсионер, дето да се грижи малко от малко за къщата. Още не сме си надвили на масрафа, че да наемаме приспуга.
            Друго. Много по-изгодно е да си построиш къщата сам. Отиваш на себестойност. И изобщо не те бърка пазара.
            А някой практикуват и друго: Купуват стара къща. Свалят мазилка, покрив, дограма. И правят основен ремонт. Не се налага да вадиш виза за строителство, да съгласуваш с В и К, Енерго.
            Last edited by Georgi; 19.12.2010, 12:01.
            http://georgipiskov.blogspot.com

Коментар

Точно по тази логика мисля, че в обозримо бъдеще (10г) единствените имоти които може би ще тръгнат нагоре са къщите в радиус 15-20 км от големите градове. Но първо ще преживеят голям срив.
              Бъдещето на строителите е, ако искат да съществуват, да почват да строят къщи в близост до големите градове на приемливи цени и да изоставят стоежите на всякакви мастодонти и т.н.

Е това е и мнението на всички специалисти в областта на НИ, което споделят между тях си... Првед медиите естествено приказват различни неща.... В момента ако аз трябва да инвестирам бих си купил къща (или хубав парцел) в Лозен например.... Но там си държат цени - къща с РЗП 200 кв.м и двор 500 кв.м си е 200 х. евро (реална цена преди месец, мой колега си купи в до Червения кръст).... Онзи ден един експерт по НИ ми предлагаше да инвестираме голяма сума във едно село по магистрала Хемус - Чурек - там до скоро не е било добре че е миришело от Кремиковки, но като затвори завода ще се очертае страхотна вилна зона на малко киометри от софия (20 някъде) все по магистрала.... За съжаление в момента честно казано ме е страх да се вкарвам (не аз пряко а компанията в която работя) в жилищни проекти и нови кредити, макар че имам и финансиране от чужбина..

Коментар

• Първоначално изпратено от analog Разгледай мнение
                Ako къщата не е в зона с контролиран достъп, тя става много по-привлекателна за взлом от апартамент. Категорично не бих живял в къща в БГ.
                За това говорим, прехода към къщите ще е възможен след 2-3 поколения. Това, което казваш като забележка важи с пълна сила в момента, но най-вероятно след 50 г няма да важи.

Коментар

• Първоначално изпратено от Rapana Разгледай мнение
                  ...Иначе всички други рпедимства са на страната накъщата, двочето. камината, кучето, здравите играещи сред дърветата деца итн.......

Ako къщата не е в зона с контролиран достъп, тя става много по-привлекателна за взлом от апартамент. Категорично не бих живял в къща в БГ.

Коментар

Прав си... Абе аз малко и от зор я търся тая къща - по здравословни причини....Инвестицията ще е много сериозна.... Та логиката ми е в даден момент да ми стане основен дом, но,,,,,,,,,,,, Прав си и за прехода - много ще е бавен процеса, защото обратният процес е станал насилствено - след 9ти септември, а живеенето в блок е доста по неангажиращо и няма толкова разходи.... Факт е и че вече има по 2-3 поколения дето са свикнали на градски начин на живот и само най приспособимите от тях ще могат да се справят със живота извън града...Иначе всички други рпедимства са на страната накъщата, двочето. камината, кучето, здравите играещи сред дърветата деца итн.......
                    Точно по тази логика мисля, че в обозримо бъдеще (10г) единствените имоти които може би ще тръгнат нагоре са къщите в радиус 15-20 км от големите градове. Но първо ще преживеят голям срив.
                    Бъдещето на строителите е, ако искат да съществуват, да почват да строят къщи в близост до големите градове на приемливи цени и да изоставят стоежите на всякакви мастодонти и т.н.

Коментар

Радвам се за теб,

успех с къщата в Гърция. По-малките градчета много ми харесват. Ходих скоро във Волос, много приятно, и гледка и закътан залив.
                      Иначе за масовия преход от панелката към къщата, нашето поколение няма да го доживее. Може би след 2-3 поколения ( 1 поколение смятам 20-25 г).

Прав си... Абе аз малко и от зор я търся тая къща - по здравословни причини....Инвестицията ще е много сериозна.... Та логиката ми е в даден момент да ми стане основен дом, но,,,,,,,,,,,, Прав си и за прехода - много ще е бавен процеса, защото обратният процес е станал насилствено - след 9ти септември, а живеенето в блок е доста по неангажиращо и няма толкова разходи.... Факт е и че вече има по 2-3 поколения дето са свикнали на градски начин на живот и само най приспособимите от тях ще могат да се справят със живота извън града...Иначе всички други рпедимства са на страната накъщата, двочето. камината, кучето, здравите играещи сред дърветата деца итн.......

Коментар

Значи е попаднал на коректен строител. Браво. Със здраве да си ползва жилищвто. Аз много се радвам когато някой човек се развива, дори да не го познавам. Аз например мисля от известно време да си купя къща в Гърция. Гледам и разни оферти на Халкидики. Дори съм си взел брокер в Гърция... И ми е мноог онтересно - На времето като купувах моят апартамент тамън бях почнял работа в Банка (работех и на второ място), чаках дете, нямах дори един стол и просто гледах до къде ще ми стигнат парите - тс бях от това търсене в ниският клас с цел покриване на първични нужди. Именно това търсене изкупи некачествените имоти... Сега търся вила в Гърция, но вече осещам 1че не е същото - мога да купя, но оже и не, цената не е толкова важна за мен (естествено в рамките на логиката) но имам един куп исисквания от типа гледка, съседи, достъп, итн..... И понеже аз съм средностатистически българин по себе си съдя, че ще има сериозен отлив от имоти от типа "бетонена кутиийка в панелен блок" и все повече хора ще тръгват към по-скъпи но много качествени от гледна точка среда на обитаване имоти.....
                        Радвам се за теб,

успех с къщата в Гърция. По-малките градчета много ми харесват. Ходих скоро във Волос, много приятно, и гледка и закътан залив.
                        Иначе за масовия преход от панелката към къщата, нашето поколение няма да го доживее. Може би след 2-3 поколения ( 1 поколение смятам 20-25 г).

Коментар

Минаха доста годинки откак купих, и не знам дали ми е меродавно мнението, но ето един истински случай:
                          Ходих на гости преди 10-на дена на приятел, новодомец от 3 месеца. Та както си е редно, човека трябваше да се похвали и ми показа и чертежи и нотариален акт. На чертежа имаше само чиста площ, без ОЧ и маза и таван, в НА имаше отделно изброени - жилище 92 кв, маза, таван, % ОЧ. Човекът ми каза, че при покупката, инвеститорът му е продавал само на 92 кв.м, т.е. ОЧ, мазата и тавана не били включени в цената.
                          П.П. Забравих да кажа, че в площта на жилището - 92 кв - влизаше само площта на двете тераси - около 8 кв.

Значи е попаднал на коректен строител. Браво. Със здраве да си ползва жилищвто. Аз много се радвам когато някой човек се развива, дори да не го познавам. Аз например мисля от известно време да си купя къща в Гърция. Гледам и разни оферти на Халкидики. Дори съм си взел брокер в Гърция... И ми е мноог онтересно - На времето като купувах моят апартамент тамън бях почнял работа в Банка (работех и на второ място), чаках дете, нямах дори един стол и просто гледах до къде ще ми стигнат парите - тс бях от това търсене в ниският клас с цел покриване на първични нужди. Именно това търсене изкупи некачествените имоти... Сега търся вила в Гърция, но вече усещам 1че не е същото - мога да купя, но оже и не, цената не е толкова важна за мен (естествено в рамките на логиката) но имам един куп исисквания от типа гледка, съседи, достъп, итн..... И понеже аз съм средностатистически българин по себе си съдя, че ще има сериозен отлив от имоти от типа "бетонена кутиийка в панелен блок" и все повече хора ще тръгват към по-скъпи но много качествени от гледна точка среда на обитаване имоти.....
                          Last edited by Rapana; 19.12.2010, 11:01.

Коментар

Rapan, и в момента покупката на имот/апартамент/, в 99% е в евра, спечелени в чужбина от наши гастарбайтери. Малко са хората дето с доходи в БГ, купуват имот. Тези който имат достатъчно доходи за това начинание, предпочитат да си строят еднофамилно жилище.
                            И второ, купувачите вече станаха по-капризни и предпазливи. Купуват само след акт 16. Или пък предпочитат старото строителство, защото %а на общите части е много малък. Та за мен това е по-скоро "наместване", или избистряне на пазарните взаимоотношения, отколкото някаква трайна тенденция. Просто се обират луфтовете в отрасъла. Това означава че и печалбата на строителя трябва да влезе в разумни граници.

Това също е много разумна хипотеза. Проектите с които аз се занимавам за предимно търговски и много големи та нямам много поглед в детаилите и източниците на средствата при сделки от типа "апартамент в голям град"...... А че пазара се "охлажда" ис напълно прав. Но и имаше нужда - живо се бях притеснил като гледах какви малоумници дето една кучешка колиба не са построили, градят по 6-6 хиляди РЗП от итонг на имотите на бабите си....

Коментар

Rapan, и в момента покупката на имот/апартамент/, в 99% е в евра, спечелени в чужбина от наши гастарбайтери. Малко са хората дето с доходи в БГ, купуват имот. Тези който имат достатъчно доходи за това начинание, предпочитат да си строят еднофамилно жилище.
                              И второ, купувачите вече станаха по-капризни и предпазливи. Купуват само след акт 16. Или пък предпочитат старото строителство, защото %а на общите части е много малък. Та за мен това е по-скоро "наместване", или избистряне на пазарните взаимоотношения, отколкото някаква трайна тенденция. Просто се обират луфтовете в отрасъла. Това означава че и печалбата на строителя трябва да влезе в разумни граници.
                              Минаха доста годинки откак купих, и не знам дали ми е меродавно мнението, но ето един истински случай:
                              Ходих на гости преди 10-на дена на приятел, новодомец от 3 месеца. Та както си е редно, човека трябваше да се похвали и ми показа и чертежи и нотариален акт. На чертежа имаше само чиста площ, без ОЧ и маза и таван, в НА имаше отделно изброени - жилище 92 кв, маза, таван, % ОЧ. Човекът ми каза, че при покупката, инвеститорът му е продавал само на 92 кв.м, т.е. ОЧ, мазата и тавана не били включени в цената.
                              П.П. Забравих да кажа, че в площта на жилището - 92 кв - влизаше само площта на двете тераси - около 8 кв.

Коментар

Това за София, че намаляла с 30К не го знаех. Но както и да е де, говорим не за една година, а за един период от 10-на години - 5 назад и 5 напред.
                                Всичко което казваш съм съгласен, особено за еврото...
                                Само не съм съгласен за инфлацията. Според мен няма никаква инфлация. НСИ дето изкарва тези данни, ги взема от борсите, а не от крайния потребител, където е истинската инфлация/дефлация. А на борсите цените на стоките играят в някакъв интервал в зависимост позициите на производителите и търговците, без това въобще да се отрази на крайната цена, потребителската. Същото е и с петрола и бензина.

Но да се върна на темата:
                                Мнението ми е, че ако има дефлация имотите ще падат, но ако има инфлация, имотите ще падат още повече.
                                С това, че казвам, че има дефлация, не казвам че може да няма инфлация в близко време. Просто факт.

Поздрави

Съгласен съгласен.... Аз в момента чета една разработка на един американски професор по икмономика, в която се раглеждат всички възможни сценарии и обхвати на печатането на кеш в САЩ през последната година... За съжаление и при него прогнозите са в много широки граници - от типа "или ще стане 3та световна или 15 годишен ръст"........ Тс на практика пак идваме до основното, че избора е личен.... И тук вече става тото....

Коментар

Working...
                                X