IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Julius Разгледай мнение
    Моделът на паричен съвет в България се различава сериозно от традиционните валутни бордове!

Резервните активи на централната банка при другите модели покриват САМО паричната база. А в случая на България резервните активи покриват не само паричната база (М0) или сборът от пари в обръщение и депозити на търговски банки в централната банка, а и няколко други пера, най-голямото от които е правителственият депозит!

По последни данни към 11.02.2011 г. депозитът на правителството е 4,1 млрд. лева, а паричната база - 12,2 млрд. лева.
    Това за допълнителните покрити пера е нещо, което ми е убягнало до сега и ми стана доста интересно. Благодаря!
    Чудя се само, няма ли да е по-коректно ако заменим фразата "резервните активи" с "монетарните активи"?

Коментар

• Първоначално изпратено от Imotenbalon Разгледай мнение
      В края на краищата за инфлацията, както казва Краси Петров, трябва да гледаме не паричната база , както и да е дефинирана, а М3

Поздрави Julius
      балоне,дотса логично ги виждаш нещата,особено като казваш,че част от паричната база не влияе на инфлацията-това е така.всъщност паричната база е част от паричната маса , истината е,че част от цялата парична маса има нулево велосити-част от тези пари не се въртят в икономиката,за да повиляят на инфалцията. както спомена- банковите резерви ....
      част от паричната маса също не влияе-например баба пенка е продала на ПИБ 10 декъра място на "суперборовец" за 1 милиона и е сложила милиона под дюшека за внуците ....

когато гледаме влиянието на парите върху инфлационните процеси,тогава няма значение кои пари къде са , а има значение тяхното движение-всички пари,които НЕ се движат,реално трябва да се дисквалифицират....
      от сруга страна голяма част от емигрантските пари са НЕизчисляеми в статистиката-тези пари,които влизат в системата,когато емигрант ги прекара през границата,вместо електронно-в бг до 10 000 евро са НЕдакларируеми в момента- тва са пари,циркулиращи в системата.
      отделно пък хора ,които отиват на почивка в турция и носят кеш пари-тези пари са пак недекларирани и изнесени ..... но тъй като сме емигрантска държава, винаги имаме излишък в този баланс на движещите се недекларируеми пари.

що се отнася до краси петров- не съм чел статиите,дето си ги постнал, но и без да съм ги чел , знам какво не е споменал , защото тези неща в монетарната икономика са нови изследвания в последните години и преди не са били изучавани -
      тва е левъридж образуването,за което само говоря - все още нямаш държава,която да се е опитала да статизира тази част , а освен в сащ ,дори и не знам другаде въобще да се говори за тва.

ше почна от А и Б, за да мога да разбия догматизма,защото съм сигурен че си чел всякакви статии от пуфесури рубиновци и всяки други икономисти с " реноме " , без идея за реалния свят:
      както знаеш , навсякъде ще прочетеш,че държавите били печатели много пари ,което щяло рано или късно да доведе до голямата депресия , защото паричната маса постоянно расте .....
      всъщност паричната маса трябва да расте постоянно , защото света постоянно натрупва нови блага и се развива .... тя трябва да расте пропорционално да прогреса!
      ще ти дам пример с бг и строителството - на всеки новопостроен блок , трябва да се напечатват същите пари , които този блок струва към момента!
      разбира се, съответно ,ако имаш блок,който е разрушен , тогава централната банка трябва да изтелги тези пари от системата.
      или най добрия начин за балансиране на парична маса къмто новосъздадено екуити е точно щатската централизирана банкова система ,която по късно е взаимствана и от западна европа ( не говоря за ЕЦБ и последните години, където единната валута + независим дългов емитет от всяка държава е пълен абсурд ) .
      та ти си строител- теглиш от банката 1 милион за построяване на блок . купуваш за 100 000 тухли ..... завода за тухли също е тегил кредит за производство на тухлите - след като ти му платиш тези 100 000 от заема ,който си теглил , завода за тухли погасява заема,който той е теглил - парите се връщата в системата ..... после ти построяваш блока, продаваш го и с парите погасяваш заема към банката от 1 милион - и твойте пари се прибират обратно. и в цялата тази транзакция между теб и останалите участници в твоя блок , федеранлия резерв е знаел точно цената на твоя блок и е създал тази парична маса. а ако ти работиш с кеш ,който си натрупал и не използваш банките- монетарно явлението е същото- ти си имал тази парична маса - тя вече е била създадена.

така,сега да дойдеме на думата- ако ти сключиш договор на зелено -тогава идва проблема- ти създаваш продукт, срещу който няма парична маса. съшото е и ако сключваш бартерна сделка- взимаш тухлите от продавача,но не срещу пари ,а срещу няколко апартамента ,които ще дадеш на тухлара ,като построиш блока.
      ето това са левъридж пари. никоя държава още не ги брои,а те са колосален проблем ,особено в бум маркет ,когато всичко расте и има потребление.
      ето зьащо фед пръскаше пари здраво в криза и продължава да пръска- защото в годините на бум има много създадени нови екуитита , срещу които е нямало напечатени пари .... и въпреки,че повечето обвиняваха бернанки и гайднър,че това печатене ще доведе до хипер инфлация,сащ още страдат от дефлация в сектори като имотите .......
      къв е проблема в бг- бг няма от къде да намери тази парична маса,че да спре или да намали този дилевъридж процес ..... искров направи отчаян опит да налее пари,като намали ЗМР , но не му светна лаМбата ,че паричната маса в бг е 80% чужда и банките ще изнесат тези пари,вместо да останат в бг икономиката и да се борят с дилевъриджа , защото са спекулативни известиции ,а не реални дългосрочни,които да носят добавена стойност ,чиято доходност да избива разходите по цената на този капитал ( лихвите ) .
      ето ти го процеса :
      ти строиш блок - викаш пешо да ти постави дограмата ,като му обещаваш 2 апт за това . плащаш обещетение за земята с 20 % от построената площ , купуваш тухлите пак срещу 2 апт и т.н.
      и накрая всичките сте вложили труд и средства и крайноя продукт са тези апт. целта ви е да ги продадете ,че да продължите с бизнесите си ..... само че срещу този блок няма произведена парична маса .. и монетарно този блок струва 0 !!!!! какво следва- понеже блока не е единствения- имаш стотици хиляди блокове в бг , срещу които има паринча маса ,всеки блок произведен по този начин и сруващ 0 лева ,натиска цената на останалите блокове , за да балансира тоталната налична маса ,спрямо блоковете .... и почва дилевъриджа .....
      цените почват да падат и ако искров не налее нужната парична маса , дилевъриджа шпостепенно ще уравновеси цените до нивата им...... до тук проблем голям изглежда че няма ...... строителите са се балонирали- да духат супата и без тва има прекалено много апт , които са ненужни ..... е да ама тук идва другия проблем- балона в даден сектор на икономиката ако е прекалено голям , той прелива и в другите сектори и вкарва държавата в рецесия ..
      ето ти го и този процес как се получава:
      той е вследствие на неправилна дистрибуция на паричната маса между секторите:
      да приемем, че 10 % от наличната парична маса отиват за храна , 10 процента за енергия , 30 % за производство ,5 % за ваканции и почивки 20 % за имоти и т.н.
      когато имотите са балонирани и почне дилевъридж ,да речем ,че цената им е 1000 евро на кв ,а имаш налична парична маса само за 100 евро на кв ..... цените почват да падат ,като гонят изравняване до 100 евро на кв .
      пробелам е,че до като не паднат до 100 евро ,икономиката ще е в рецесия ,защото постоянно падането ще засмуква парична маса от другите сектори :
      имотите падат до 800 евро ..... появява се маранди и казва- много са паднали ,ще си купя нещо ...... и наличните пари вместо да стоят в други сектори ,отиват в имотния - друг сектор на икономиката срада за това,че маранди е решил да вкара тези пари в имоти ,които все още са прекалено скъпи.
      после цената пада до 600 евро . от там се засилва и джулиъс- и той му се виждат евтини и вкарва пари на 600 евро ,вместо тези пари да стоят в банката и да бъдат използвани за нещо друго .... и така докато падането не се изравни с паричната маса , което според мен е не повече от 100 евро на кв средна цена за бг.....
      спасението се квие в това,че един ден цените ще паднат до такава стойност,че чужденци ще кажат- тва е прекалено евтино,дай да си купиме нещо- тогава вече ще имаш увеличение на парична маса спрямо този сектор от икономиката и нещата ще почнат да се балансират .....

ето ти нагледно кво става от левъриджане на парична маса със сделки на зелено, бартерни сделки и междуфирмено задлъжняване- те водят до временен бърз бум,който е фалшив и после дългосрочна болезнена криза . в случая с бг , рецесията ще се преъврне в депресия.
      и тези пари да ги наречеме М4 - никой не ги брои и тва е една от главните причини за глобалната криза ,която видя в последните години.
      нищо повече от неправилна монетарна политика и взимане на икономически формули за математически вариянт,вместо теоритичен.

да вземем формулата на маранди и защо ако се приеме за математическа, се получава гръцки,ирландски и бг вариянт:
      тази формула е за балансиране на монетаризма в икономиката ,в случай на поодводни камъни,които няма как да се засекат монетарно, а не математическо равенство .
      с други думи, ако формулата излезне от параметрите си,трябва да се балансира, а не самата формула да балансира параметрите.
      малко е трудно за осмисляне,но ще ти го обясня по този начин:
      имотния балон има градина с домати.
      1 седмица не вали дъжд,съответно имотния балон полива доматите. тва е причинно следствена връзка .
      проблема е,че повечето държави в годините на бума гледаха на формулата така :
      имотния балон си поля доматите, следва,че сега една седмица ще е суша

Коментар

В края на краищата за инфлацията, както казва Краси Петров, трябва да гледаме не паричната база , както и да е дефинирана, а М3
        Да, паричното предлагане.

Маранди, при цялото ми уважение, правих опит да схвана твърдението ти за инфлацията и книжните пари, но ... на този етап не успявам да да стигна до обяснение.

И аз бях стигнал до заключение, че си възпитаник на някаква икономическа школа (заведение, което изповядва определени виждания), което има свои оригинални становища.
        Няма нищо лошо да ни посочиш някакви трудове, лица.
        Просто за ориентация.

Няма да мога да водя диалог. По-скоро не се сдържах и споделям пет приказки.

Коментар

• Първоначално изпратено от javcho Разгледай мнение
          Той беше 11 милиарда едно време.

Голямо харчене пада.
          Аз какво съм виновен, че така надуха ски-картите?

Коментар

• Първоначално изпратено от javcho Разгледай мнение

Голямо харчене пада.
            Бах мааму... Добре харчим.... И с добри темпове..

Коментар

Julius , защо за няма и 2 месеца, депозита на правителството в БНБ е намаляло от 5.6 на 4.1 Млрд ??

Голямо харчене пада.

Коментар

• Търсих данни за съотношение М3 към БВП, но никъде не намирих актуални ... някой да помогне?
                по света имам предвид

Коментар

Julius , защо за няма и 2 месеца, депозита на правителството в БНБ е намаляло от 5.6 на 4.1 Млрд ??
                  Ааа, това ли? Взех малко джобни от Дянков, че бях на ски...

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius Разгледай мнение
                    Моделът на паричен съвет в България се различава сериозно от традиционните валутни бордове!

Резервните активи на централната банка при другите модели покриват САМО паричната база. А в случая на България резервните активи покриват не само паричната база (М0) или сборът от пари в обръщение и депозити на търговски банки в централната банка, а и няколко други пера, най-голямото от които е правителственият депозит!

По последни данни към 11.02.2011 г. депозитът на правителството е 4,1 млрд. лева, а паричната база - 12,2 млрд. лева.

Поздрави!

Коментар

• В края на краищата за инфлацията, както казва Краси Петров, трябва да гледаме не паричната база , както и да е дефинирана, а М3

Поздрави Julius

Коментар

1 . Фискалния резерв е част от валутния резерв .
                        2. Валутния резерв се инвестира не в бг а навън и не влияе на паричното предлагане в бг. По скоро паричното предлагане зависещо от чуждите банки влияе на валутния резерв.

Аз така ги виждам нещата
                        Поздрави
                        Просто пак говорим за различни неща.

Идеята ми е с някакъв условен пример:

Валутни резерви 24 мрлд. + 6 млрд. Фиск. = 30 млрд.

По теорията на Краси Петров и въобще както е масовото мнение на участниците тук би трябвало да се получи за паричната маса.

Ако имам паричен множител 3 да кажем, то тогава 30 млрд. х 3 = 90 млрд.парична маса.

Според мен това не е коректно. Трябва да е:

24 х 3 = 72 млрд. + 6 млрд. Фиск = 78 млрд. парична маса.

Т.е. 90 не е равно на 78. Около това гравитират споровете.

Поздрави и чезвам да се изруся, че вече не мога и да се изразявам кат' хората какво имам предвид

После ще погледна пак.

Коментар

• Моделът на паричен съвет в България се различава сериозно от традиционните валутни бордове!

Поздрави!

Коментар

2. Валутния резерв се инвестира не в бг а навън и не влияе на паричното предлагане в бг. По скоро паричното предлагане зависещо от чуждите банки влияе на валутния резерв.

Аз така ги виждам нещата
                            Поздрави
                            1.Фискалния резерв не е част от валутния резерв.Това е депозит на правителството не е във валута и се формира от дейности на правителството,а не на БНБ.
                            2.Валутния резерв влия е на паричното предлагане в България,тъй като той покрива емитираните български банкноти.
                            Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                              Точно така, грешно е! Бях дефинирал отдавна кое е паричната база в България. Сбора от валутните резерви на БНБ + Фискалния резерв.

В случая дадох статс-а на Емисионно, защото Фискалния резерв попада там и да се види, че той "абсорбира" част от паричната маса и колкото по-голяма ставаше кредитната експанзия, толкова повече се увеличаваше той, демек "коригираше" вероятността за силни инфационни процеси като "спирачка". Демек в "пик-а" на кредитиране Фиск-а беше стигнал над 12 млрд, а тия неща ги няма в теорията на Краси

Поздрави!

Аз така ги виждам нещата
                              Поздрави
                              Last edited by Imotenbalon; 17.02.2011, 16:00.

Коментар

marandi , според мен грешката ти е, че приемаш баланса на емисионно за парична база .

Нека да разгледаме от какво се състои баланса му

Банкноти и монети в обращение 7 939 594
                                Задължения към банки 4 272 662

Задължения към правителството и бюджетни организации 4 118 603
                                Задължения към други депозанти 960 047
                                Депозит на управление "Банково" 5 180 181
                                ВСИЧКО ПАСИВИ: 22 471 087

Банкнотите и монетите в обръщение влияаиат проинфлационно.
                                А минималните задължителни резерви и фискалния резерв водят до изтегляне на пари от банките и хората , ограничават кредитирането и по този начин влияят антиинфлационно .

Пример - ако се намалят минималните задължителни резерви на банките от 8 % - 4.2 млрд. на 1 или 0 % тогава баланса на емисионно ще намалее на 18 млрд, които за теб може да значи "намаляване на паричната база" , но според мен ще вкара свежи 4 милиарда в банките .
                                Същото е и с фискалния резерв .

Така, че да говориш за баланса на емисионно за парична база според мен е погрешно .
                                Хора,недейте така!БНБ точно са си написали какво влиза в паричната база!
                                "Паричната база(резервните пари) се състои от парите извън банките и средствата на търговските банки(банкови резерви).Последните включват депозитите на ТБ в БНБ и парите в касите им.Депозитите на търговските банки обхващат задължителните минимални резерви(които са фиксирана част от депозитите) и свръхрезервите(безсрочни,с рочни и блокирани депозити)."
                                Проблемът е,че автоматично приемате,че увеличаването/намаляването на паричната база е право пропорционално на увеличаването/намаляването на паричната маса.А това не е задължително.Ако беше вчрно щеше да означава,че мултипликатора винаги е един и същ!А той не е!
                                Правилно си отбелязал,че ако се намалят ЗМР ще намалее паричната база,но банките ще имат повече пари за кредитиране,респектовно паричната маса най-вероятно ще се увеличи.Това е така,защото ще нарестне мултипликатора.
                                Last edited by onufri; 17.02.2011, 17:45.
                                Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

Working...
                                X