Първоначално изпратено от музовир
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от mtelman Разгледай мнениеМи ти къ го мислиш? Така у времето и пространството?
Класици... от пръдня боя. Дръж си панелката, само мъхъл ще ти носи
Панелки, ново до 2000 и такова след 2000г. само делите неделимото. Ако беше прочел дори една книжка за НИ, трябва да ти е станало ясно, че единствено локацията има значение, ама нали сме чели сам Робинзон Крузо от чуждоземните автори........Имот на 700м. Добре, че не съм Gastarbeiter!
Коментар
-
Първоначално изпратено от музовир Разгледай мнениеАаааааааа, понеже ние сме калпави и парите които изкарваме са калпави, дай и цените гроздето кисело да ни е евтинко. Класика сривльовскааааааааааа!
Класици... от пръдня боя. Дръж си панелката, само мъхъл ще ти носи
Коментар
-
Ааааааааа, понеже ние сме калпави и парите които изкарваме са калпави, дай и цените гроздето кисело да ни е евтинко. Класика сривльовскааааааааааа!
Първоначално изпратено от mtelman Разгледай мнениеСъгласен съм напълно с теб, че нивото на НИ е пряко свързано с нивото на икономиката.
Просто поглени нивото на икономиката и ми кажи реално ли е моментното ниво на НИ.
При мен лично покупката на НИ не е само до липса на пари.
Нормално е покупката на НИ да е съпътствана с кредитиране от банка, но в момента това е равно на самоубийство.
Както спомена по-долу nikkin, нямам против, че предлаганите имотите са калпави, но нека и цените са такива!Имот на 700м. Добре, че не съм Gastarbeiter!
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеРазсмя ме с това че ако цените още паднат и икономиката още потъне , младите хора ще останат в България защото ще си купят евтини жилища.
Просто поглени нивото на икономиката и ми кажи реално ли е моментното ниво на НИ.
При мен лично покупката на НИ не е само до липса на пари.
Нормално е покупката на НИ да е съпътствана с кредитиране от банка, но в момента това е равно на самоубийство.
Както спомена по-долу nikkin, нямам против, че предлаганите имотите са калпави, но нека и цените са такива!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеМи като нямат пари ти на кого ще продаваш?Нали искаш високи цени откъде?Или си от онези инвеститори дето прочетат у някой сайт че цените станали еди си колко евро и вадиш калкулатора да си смяташ загубите?
няма чужденци в сегмента на масовите жилища, хората с депозити кътат или малки суми под 20К, а тези с големите депозити вече си имат поне по 1 жилище и скачането в имотния пазар въобще не им е приоритет при такива цени и такава среда.
за ипотечните кредити няма какво да говорим при положение, че хората масово се чустват несигурни на работното си място + имат съвсем пресен пример от близки и познати какъв ад е да се обвържеш с БГ лихвар..маскиран на банка и защитаван от държавата.
поздравитова мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от музовир Разгледай мнениеСамо един 17г. си призна, че има 500лв., а останалите дето искате да купувате апартаменти що мълчите бре гавази??????????Знам, че никой няма повече от 4 цифрена сума.
Коментар
-
Едва ли има някой, който да може да каже колко още има да падат имотите, но в същото време са много тези, които са наясно, че спад има и ще има докато не се усети свеж полъх в икономиката.
Демографският фактор го има и го е имало(спомнете си колко млади хора емигрираха последните 23 години ) , но много зависи какво се гледа. Ако се търси примерно апартамент в Плевен е едно, а ако се търси в София в 'престижен' квартал е съвсем друго.
Не трябва да се подценява и факта, че по-голямата част от софиянци са набутани в панеляци и който се види в някакви по-нормални пари почва да мисли или за апартамент 'тухла' или за къща. Аз лично не познавам човек, който да се е видял 'в пари' и да е останал в панелка.
така, че много зависи и от мястото и типа имот.
при предния 'бум' в икономиката ни доста хора се нанесоха в жилища даже над стандарта им и в момента част от тях също вкарват напрежение в системата. някои със сетни сили успяват да плащат лихвите на банките, но има и много, които са развели белия флаг, а банките постепено се пълнят с имоти (по-скоро фирмите създадени с техни пари).
няма как да има нов бум без рестарт на системата и при положение, че няма вълна от чужди инвеститори ( морето и руснаците са изключение) трябва да се примирим, че цените на имотите ще бъдат в пряка зависимост от ДОХОДИ и ЗАЕТОСТ сред масата потребители.
Поздрави и успехтова мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от mtelman Разгледай мнениеМоето виждане по въпроса...
Започнах да чета тази тема, точно защото бях решен да купя в доста скоро време жилище. Да ама не.
Цените са необяснимо високи в моят регион.
Хубавото е, че все още има някаква икономика от външни инвеститори в района. Заплатите са ниски.
Бързо обезлюдяване. Баланса се допълва с "орки".
Лоша инфраструктура.
От ми идва мисълта дали съм във вярната посока. Отговор - едва ли...
На 25 г съм с добра заплата, но въпреки това при тези условия няма да закупя жилище.
- 1 потенциален клиент на пазара в близко бъдеще.
Ако съм среднограмотен и разсъждавам правилно, то тогава и масата трябва да е като мен.
В следващите 2-3 (най-много) години или трябва да огладнеят продавачите, или държавата да обложи с данък недвижимостите, или пък активно да подпомага млади семейства с цел да останат в родината.
Това с цел понижаване на цените и то с 50%!
Понеже следя във времето стотина имота просто за статистика, всяка седмица поне 2-3 от тях смъкват цената с по 5-10к евро. И в един момент започват да изглеждат апетитни. Номера е да се появиш в точния момент.
И аз очаквам спада да продължи плавно с около 10-15% на година (ако няма сериозни сътресения в икономиката). Това за реалните сделки. Ясно е че за 2х надценен имот ще има корекция от 50%, но не и за останалите. Някой вече се доближават до реалната си цена (с пазарлъка от 15-20% разбира се.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mtelman Разгледай мнениеМоето виждане по въпроса...
Започнах да чета тази тема, точно защото бях решен да купя в доста скоро време жилище. Да ама не.
Хубавото е, че все още има някаква икономика от външни инвеститори в района. Заплатите са ниски.
Лоша инфраструктура.
На 25 г съм с добра заплата, но въпреки това при тези условия няма да закупя жилище.
Ако съм среднограмотен и разсъждавам правилно, то тогава и масата трябва да е като мен.
В следващите 2-3 (най-много) години или трябва да огладнеят продавачите, или държавата да обложи с данък недвижимостите, или пък активно да подпомага млади семейства с цел да останат в родината.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Людени Разгледай мнениеНека (да се опитаме) да се върнем на темата на дискусията ....
Бих искал, смирено, да ви запитам :
Как, по какъв начин и чрез какви "механизми" очаквате да се реализира, да се случи на практика, очакваното от мнозина в тази тема (а също и в други теми) "Понижение на жилищните имоти" ?
Нещо повече, това ще даде възможност на хората които разсъждават, да си направят изводи за (евентуалния) тайминг на този процес. Дали е започнал .... кога ще започне или завърши и т.н.
И нека да се опитаме да бъдем аргументирани .... доколкото ни е възможно, разбира СЕ!
Лоша инфраструктура.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеПонижението на цените е процес, който не е спирал в последните 3 години и нещо.
Малко купувачи, гадни лихви по кредити, много заклещени кредитополучатели с прецакващи условия - най-голямата антиреклама на банковата система.
Намалена бизнес активност... асфалта дето храни народа според дебеланата..всъщност храни определен кръг (тесен) дебелаци близки до властта...
Няма как безработицата да расте, вътрешнофирмената задлъжнялост да расте, лошите кредити да са на доста високи нива (имайте предвид, че банките умело маскират и предоговарят доста лоши кредити само и само да не изволнят мениджърите дето са ги дали срещу комисион).... няма как в такава среда да имаш ръст в цените на имотите.
определен тип имоти на точно определени места може и да качат и стабилизират, но това ще бъде заради някакъв локален фактор ( примерно метростанция пред имота)
но като цяло нещата могат да се характеризират с една дума : СПЕК
Кой ще ги купува или наема тия жилища в бъдеще - нарастващите в геометрична прогресия сега чаавета ?
Повишаване на цените очаквам до 1-2 макс.3 години да почне в централните части на големите градове само както и в добрите затворени комплекси с прилична инфраструктура.
Всичко останало - доста има още път надолу, макар и с не такива темпове като последните години.
Коментар
Коментар