IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Лорда Разгледай мнение
    Предполагам, че цената се е повишила заради акт 16, а не с годишната доходност.
    Да заради акт 16 е сигурно, на като повишение на капитала в пазарната му с-ст за 5г e 25% това ми беше мисълта.

Коментар

• Първоначално изпратено от hristok Разгледай мнение
      И на това ако му казвате добра сделка... 5г.x5%=25%. Ако 5% годишен доход ви устройва.......ок. За мен това е доста малка доходност.

Поздрави
      …е що, ако човека си го е ползвал за почивка и на всичкото от горе, почивайки си, пълзи нагоре пак е добре, аз лично бих го отдавал , повече от две седмици не бих почивал лятото,не ми е забавно, през останалото време ?! …. ама всеки знае себе си де.....

Коментар

• Първоначално изпратено от hristok Разгледай мнение
        И на това ако му казвате добра сделка... 5г.x5%=25%. Ако 5% годишен доход ви устройва.......ок. За мен това е доста малка доходност.

Поздрави
        Предполагам, че цената се е повишила заради акт 16, а не с годишната доходност.

Коментар

• Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение
          Може и аз,направих така.Купих на акт 14,следващият сезон,акт 16.Комплекса,беше готов и обзаведен,апартамента също.Цената сега е по-висока с над 25 % от тази на която купих,това е в южен,морски град,първа линия море, след 5 години от акт 16.
          Поздрави.

Поздрави

Коментар

• Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение
            Може и аз,направих така.Купих на акт 14,следващият сезон,акт 16.Комплекса,беше готов и обзаведен,апартамента също.Цената сега е по-висока с над 25 % от тази на която купих,това е в южен,морски град,първа линия море, след 5 години от акт 16.
            Поздрави.
            Поздравления за куража, всичко е в умението за носене на риск, правило еднакво за всяка инвестиция, явно ти го знаеш !

Коментар

• Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
              Давам под наем в момента... Да са ме прецаквали не, но съм опращавал не големи задължения.

Данъка за наема е авансов и се внася на всеки 3 месеца. Ставката е 10% върху 90% от наема (При наем 1000 лева, данък=10%.(90%.1000лв.)=90лв.). Вади се разписка за получен наем, която се показва при данъчните, ако ти я поискат.

Данък сгради приемам, че ще расте средно с по 1% годишно. Тук по тънкия момент е, че ако имота ти е второ жилище, а не основно плащаш двойно по-голям данък. Смисъл по закон ако имаш единствено жилище плащаш 50% от стойността му.

За амортизации, смяам разходи по 200 лева на година+личен труд след основния ремонт преди отдаването под наем.

Иначе изчеслението е доста сложно за да го опиша във форума цялото. Но ще драсна няколо реда. Да приемем, че след ремонта разходите ми ще са общо 150 000лв. по придобиване и ремонт. Да приемем, че от 1 януари 2014г. имам наематели, което е доста реалистично. 18 години са до 1 януари 2032г.

Наема ще е 800 лева. Понеже всички текущи разходи се прехвърлят на наемателите, а за мен остава само данък и амортизации чистото, което прибирам е 728лв./месец. или 8736лв./година. За 18 години това са точно 157 248лв.. От тях вадим амортизации 200лв.*18=3600лв.+ данък смет и сгради 500лв.*18.=9000лв.
              Сметката е 157 248лв. - 9000 -3600= 144648лв.
              Но има един съществен момент! На мен това не ми е единствения доход. Парите не ги харча за глезотии, ами ги реинвестирам. Приемам, че от наема заделям 500лв. за реинвестиция в депозит с лихва 3% и така всеки месец. Ако това го сметнем със сложнолихвен фактор и натрупване се получава грубо около 30 000 лева горница само от лихвите. Излиза 144 648+30 000. Излиза, че за 18год. съм изкарал 174 500. Цена на покупката 150 000лв. За 18 години изкарвам 174500лв. Разликата от 24500лв. (Или 3 години) я приемам за разход за периода в който апартамента е стоял празен. Което е доста пресилено от опита, който имам с наемите.
              Горе долу това е сметката.
              В добавка мога да приема и, че от следващата година до 18год. пазарната цена ще расте средно с 1% на год. Ако и това се вклучи в сметката имота реално се избива още по-бързо от 18год.

Разбира се горните изчисления важът, когато си купил качествен имот с добра локация, което на практика ти подсигурява наематели. И гарантирам на 100%, че за 800лв този апартавент ще си намери наематери за не повече от 3 месеца.
              Тази сметка ми се вижда доста нереалистична.
              1. Доста си занижил първоначалните разходи за ремонт и обзавеждане. Сам каза, че апартаментът е пълна гробница и трябва да се изстърже до тухла и да се сменя всичко, включително инсталациите. Не мисля, че можеш да се вместиш в цена от 23 000 лева за подобен пълен ремонт + обзавеждане.
              2. Сградата е много стара (родителите ми живеят в подобна, от 38-а година). Ще имаш големи разходи около саниране на сградата, което рано или късно ще ви принудят от общината да направите. А ако апартаментът е на фирма, нямаш право и на помощ за саниране от ЕС.
              3. Наем 400 Евро на мен лично ми се вижда височък. Като знам в какво състояние са старите сгради в центъра, дори да направиш апартамента бижу, платежоспособните му наематели пак ще трябва да се качват по мърлявото стълбище, да се примирят със съседи - мизерни пенсионери и най-важното - ще имат огромен проблем с паркирането.
              4. Абсурд е апартаментът да е непрекъснато зает в следващите 20 години. Усреднено поне 1 месец в годината ще е празен.
              5. Разходите за амортизация са много занижени. Тук има два варианта: или ремонтираш здраво на всеки 4-5 години и подменяш част от обзавеждането, за да можеш да задържиш високия наем, или "кърпиш" след всеки наемател и за 7-8 години жилището вече ще е стандартна софийска дупка с обзавеждане и техника отвъд всякакви функционални срокове на годност.
              Та така... Според мен твоята сметка няма начин да излезе, но ти си знаеш най-добре.
              Never underestimate the predictability of stupidity

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                Наистина не знаех че на акт 14 може да си купиш жилище което е и обзаведено разбира се след малко изчакване докато се завърши.не съм попадал на такива случаи и признавам си за първи път научавам.
                Поздрави.

Коментар

• Поработих здраво днес на къщата, обрах една круша, отрязах един бор и виждам колко много сте писали
                  Разбира се, че има високи наеми в центъра на Софето, разбира се, че има и достатъчно коректни наематели които да ги плащат. Разбира се, че от имоти може да се печели добре. Само който не е отдавал не разбира. А и провансалци трудно проявяват разбиране към подобни стойности.
                  В момента отдавам на 6% средна възвръщаемост годишно. Доколкото разбирам Мажо очаква около 5,55%. Горе долу като на банков депозит е, но плюс капиталовата печалба от 1-2% си става доста добра възвръщаемост.
                  За сравнение в банков депозит имам една дребна сума на 6,95% год. лихва, но не ми дава мира факта, че съм си поверил парите на някой друг да ми ги управлява.

Коментар

Наистина не знаех че на акт 14 може да си купиш жилище което е и обзаведено разбира се след малко изчакване докато се завърши.не съм попадал на такива случаи и признавам си за първи път научавам.
                    …един куп комплекси са завършени на 100% и са на А14, по лесното е да завършиш практически строежа от колкото да приключиш документацията до А16, но това ти няма как да го знаеш, риска е единствено в това дали ще се преборят за А16, явно си далече и наистина нямаш пряк поглед което е разбираемо …

Коментар

• Първоначално изпратено от Hunter of fools
                      http://www.jessica.bg/bg/creators/vi...%D1%83%D1%88/?

Ето от тези слагам,аз
                      Хубави са,здрави,удобни...
                      Да наистина са такива у дома имам такива и дори гумички не съм сменял а отиват на 15-16 години експлоатация.Но младежите искат друго не признават Видима.Искат ето такива
                      http://www.grohe.com/bg/6694/shower/grohe-ondus/

Коментар

• Първоначално изпратено от razbiratel Разгледай мнение
                        …да, с всичко, в тези комплекси масово се предлагат обзаведени, с изчакване годинка докато се случи, тегавичко е но в крайна сметка съм доволен… айде не ми се споделя повече, разговора тръгна от това да ти подскажа, да не обобщаваш имотите като не-инвестиция а то гледай до къде стигнахме,...айде наздраве ….

Коментар

• Първоначално изпратено от winner Разгледай мнение
                          Британците продаваха и на половин цена. Не всички, естествено, само по-закъсалите, но пък не бяха малко. Все още имат за продаване и предлагат ниски цени, но останаха само боклуци.

Той е купил на етап груб строеж, което тогава си беше абсолютна руска рулетка, ако не познаваш предприемача и ситуацията му. Вероятно е знаел какво прави и си е сметнал риска. По това време много предприемачи продаваха по някой и друг апартамент на себестойност, само и само да вкарат жив лев и да завършат обекта.
                          2009, 2010 и донякъде 2011 беше времето за купуване.
                          ...

Коментар

Аз питах друго но ти не ме разбра.На акт 14 с обзавеждането и довършителните работи ли купи?

…да, с всичко, в тези комплекси масово се предлагат обзаведени, с изчакване годинка докато се случи, тегавичко е но в крайна сметка съм доволен… айде не ми се споделя повече, разговора тръгна от това да ти подскажа, да не обобщаваш имотите като не-инвестиция а то гледай до къде стигнахме,...айде наздраве ….

Коментар

• Първоначално изпратено от Hunter of fools
                              Тези които разбират и могат да мислят - не говорят!Омръзнало им е от неудачници/философи.
                              Изядохте го човека за това, че ви сподели дадена информация!
                              От друга страна е видно, отчайващо неграмотното ниво на теоретиците/зубрачи.

Ето един класически пример за финансова неграмотност:
                              "Ако сложиш цялата сума на депозит ще печели само лихва, която в добрия случай може да покрие инфлацията, ама надали."

Това показва "знанията" и опита на ръсещия мъдри съвети...
                              Нито опит нито знания има - но за сметка на това,блика от:
                              Злоба
                              Завист
                              Глупост
                              Неграмотност

Вземете се "разходете" по някой форум - пък вижте, как си общуват нормалните хора!
                              Как разговарят
                              Как се радват на и пожелават успех на човек...
                              За това сме на последно място по всичко в Европа - заради туземния ген/манталитет/чип!

…чудя се и аз какво ми стана днес, май повечко ми дойдоха напитките, та реших да побърборя

Коментар

• Първоначално изпратено от razbiratel Разгледай мнение
                                Разбирам, след като го твърдиш сигурно си похарчил по 500Е/кв.м, защо да лъжеш ( ето аз не се съмнявам) …. не е задължително обаче всички да го правим, …и не съм твърдял, че само аз съм пазарувал…ти говореше за пик какъвто в този период не е имало …. Относно поскуъпването от А14 до А16 … то това се урегулира в предварителния договор ( няма поскъпване) , става дума за риск, който има кураж го поема … като във всяка инвестиция … айде не се впрягай, на друго мение съм просто и не е на теория .... айде наздраве и на теб, днес е празник …
                                Аз питах друго но ти не ме разбра.На акт 14 с обзавеждането и довършителните работи ли купи?

Коментар

Working...
                                X