Първоначално изпратено от tnm
Разгледай мнение
Всички тук във форума мислят, че е правилна схемата ''учи мама да не работиш'' , но за да учиш качествено трябват много пари ама наистина много / около 2 двустайни апартамента по сегашни Софийски цени / и идва въпроса дали моЙто чаве ще е най-умното / всъщност за професионален успех акъла е важен, но не е най-важното или поне не единственото важно нещо/ и инвестираните средства в образУвание не е много сигурно доколко ще се изплатят. Какво го грее средният Немец , че се е изучил и получава 3К след данъците, когато апарт в Мюнхен в нетурски квартал е между 500К и 1М без люксове... ?! Клонящо към никога да може да купи подобно нещо и обречен на имот в предградията с доживотна ипотека или наем и жълти жилетки....В същото време неговите родители вместо за харчат пари за обучението му 25 години назад можеха да са купили този апарт ... / да знам че е безплатно обучението в Германия и че най-умните учат в безплатните държавни училища... тва в кавички..../ Тогава немаше да е виШист , а некъв общак за 2К нето /вместо 3/ , но със собствено жилище....
Накратко без да съм правил напоследък точната калкулация съм убеден, че има ОГРОМЕН балон в родителските очаквания за децата им след инвестирането на тонове пари в него, а резултата е съмнителен. Няма как всички деца да станат шефове или поне най-високо платените , за да оправдаят образователната инвестиция... Единици биха оправдали тази инвестиция...Сега гледам около мен има подобна спортна мания .... половин дузина девойки ще стават фигуристки / 500 кинта месечно разход, без лагерите и състезанията по чужбина, които в някои случаи могат и 5 цифрени да станат като месец лагер в Германия с мама/. Колко фигуристки ще изплатят инвестицията от хонорари...от реклами...от мъж може би....мъка....
Тази стратегия ще бъде пълен провал за 95% от родителите и децата им най-малкото защото вида работа и типа работници след няколко десетилетия ще бъде съвсем различен от това за което тези деца ще се подготвят / тип средна класа работа ще бъде масово автоматизирана/...
За къщурката браво на младежа....:-)
Коментар