Първоначално изпратено от IvanG
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеднес си мислех по темата за имотите...
от моите приятели 35-38 годишни хора, повечето женени с поне едно дете... реално едва 10-15% са доволни от жилището, което обитават в момента. Повечето са вишисти, без ипотека и стандарт, който бих могъл да кажа е средата или малко над средата за София. Като седнем да си говорим се оказва, че поне половината имат планове да търсят по-голямо жилище, ново строителство и в хубав район (юг-изток). Къщите не са на дневен ред било то в полите на Витоша или някъде в полите на стара планина. Панелите не ги коментира никой - всички са наясно, че даже и с добра локация са обречени да стават все по неатрактивни за хората от средната класа - съответно населението там ще изпростява прогресивно.
За мен и не само за мен пазара ще се раздели на качествено в добри квартали и плява и тези 2 сегмента ще тръгнат по различни пътища идните 1-2-3 години. тук не смятам лукс сегмента, който си е друга бира.
Поздрави и успех на всички.
ПП обмислям догодина да почна да гледам за качествен двустаен или студио - уточнявам с чисто инвестиционна цел в югоизточните квартали на София.
Както винаги идеалистични цели - тухла става, панел не става. Като ти друсне едно земетресение ще питаш тази стена защо има цепка.
НИ бяха каквото бяха. Не виждам какво ще ги бута нагоре толкова силно колкото всички искате. Кредитна експанзия като преди няма да има. Работни места в София няма да се разкриват масово както преди 10 години. Студентите също ще има отлив.I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?
Коментар
-
Първоначално изпратено от bpst Разгледай мнениеНаема е дисконтиран и приведен към днешна дата за целия период.
Може да сложим ръст на наема, но тогава ще трябва да увеличим и нормата на капитализация - доста ниска съм сложил в примера.
И пак ще се получат подобни стойности.
А строителната себестойност (не по пазарни аналози!) на панелката си е 250 евро/кв.м с печалбата и ДДС - виж СЕК.
Писал съм оценки на доста хиляди имоти в цяла БГ и имам известна представа от тази материя...
Какво ще кажеш за Лозен, равен, вилна зона, регулация...
Коментар
-
Първоначално изпратено от UNSS Разгледай мнениеДобре де, модела става за разговор, без ескалация на наема, без промяна на цената на м2.... Ама цени от 250еро на м2 няма ...
Цена на парцела Проектиране Р-е за строеж Груб строеж
Довършителни работи Присъединяване към ТЕЦ и ВиК
Р-е за ползване Банкови лихви Данък по ЗКПО ДДС
Може да сложим ръст на наема, но тогава ще трябва да увеличим и нормата на капитализация - доста ниска съм сложил в примера.
И пак ще се получат подобни стойности.
А строителната себестойност (не по пазарни аналози!) на панелката си е 250 евро/кв.м с печалбата и ДДС - виж СЕК.
Писал съм оценки на доста хиляди имоти в цяла БГ и имам известна представа от тази материя..."Инвестирането" в НИ с кредит е "чиста пИчалба" или "отрицателна доходност"!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mr_crash Разгледай мнениеhttp://www.emlak.net/26637714-Satili...i-Merkez#resim
ех кога ще стигнем комшиите!
сега кажете че в Кушадасъ е лошо!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mr_crash Разгледай мнениеhttp://www.emlak.net/31217936-Satili...i-Merkez#resim
само че е по-скъпо, ама и по-хубаво!
Ало софиянци...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mr_crash Разгледай мнениеhttp://www.emlak.net/26637714-Satili...i-Merkez#resim
само че е по-скъпо, ама и по-хубаво!
Ало софиянци...
Коментар
-
Първоначално изпратено от bate Goiko Разгледай мнениеДнес се замислих върху това което пише Иваноffи се консултирах с една брокерка, наистина след около 6 месеца..... по-точно на 2 февруари се очаква да започне голямо поскъпване на жилищните имоти.....защо ли точно но тая дата?
Коментар
-
http://www.emlak.net/26637714-Satili...i-Merkez#resim
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеизключително мнение....
в центъра е пълно с локации на 100-200-300 метра от точния центъра на софия на ниски цени просто защото са кимизарници, а в квартали като борово, белите брези, хиподрума,лагера, медицинска академия и тн..разликата между панелите пълни с какви ли не хора и качественото ново строителство - е двойна в полза на новото строителство.
ПП това, че си в позиция (имаш панеляк в Редута) не трябва да изкривява оценката ти. Редута е много по-близо до центъра от Хиподрума, но защо не сравниш цената на твоя панелят с цената в нова сграда в хиподрума ... нищо , че е по-далеч е 2-но по-скъпо,
който си мисли, че панела е супер..да се хване домоуправител или касиер на панелен или ЕПК вход с 27 маймуни на клона ... за които 10лв на месец е все едно ги обираш, а дават по 10 кинта на ден за циари .
поздрави
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеизключително мнение....
в центъра е пълно с локации на 100-200-300 метра от точния центъра на софия на ниски цени просто защото са кимизарници, а в квартали като борово, белите брези, хиподрума,лагера, медицинска академия и тн..разликата между панелите пълни с какви ли не хора и качественото ново строителство - е двойна в полза на новото строителство.
ПП това, че си в позиция (имаш панеляк в Редута) не трябва да изкривява оценката ти. Редута е много по-близо до центъра от Хиподрума, но защо не сравниш цената на твоя панелят с цената в нова сграда в хиподрума ... нищо , че е по-далеч е 2-но по-скъпо,
който си мисли, че панела е супер..да се хване домоуправител или касиер на панелен или ЕПК вход с 27 маймуни на клона ... за които 10лв на месец е все едно ги обираш, а дават по 10 кинта на ден за циари .
поздрави
Човече, имам и ново, имам и панел имам и къща имам и наблюдения върху ЕПК защото първи приятел живее в такъв!
Как може изобщо да ги сравняваш????????? Нашият вход се състои от 23 апартамента както си посочил по-горе. Нормален 8-етажен вход. ЕПК на мой приятел с 18 етажа по 5 = на 90 апартамента. Как можеш да сравняваш разлика от 300%?
Нали все пак се считаш за уважаван икономист?!?!
Явно от много десетилетия не сте имали жилища някои участници за да пишете така на изуст. Съжалявам Ви, но не Ви съчувствам!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Moesia Разгледай мнениеМисля, че LANDLORD 31-а казва нещо доста вярно за социалния статус на новодомците. Разбира се вие говорите тук главно за София, но ще ви дам пример с неголям областен град, който дори отбелязва лек ръст в цените това лято - новодомците в новите кооперации са главно и изключително хора разпродали кравите си на село и/или припечелили някой лев в чужбина. Често с не добри способности в българския език. Ниско образовани със съответните последици + създаване на ориенталска звукова среда.
Да не говорим, че някои имат и партиен гръб в бизнес начинанията си и най-важното - при намиране на работа. Дори и за най-обикновени длъжности.
уточнявам, че за мен интерес представлява това, което средната класа би търсила, докато за лорда са приоритет хората с ниски доходи. ОТ негова гледна точка си е прав,но основната му грешка е , че си мисли, че имотите му са в сегмента интересен за средната класа, която е склонна да плаща повече. Уви в голяма грешка е!
поздравитова мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Мисля, че LANDLORD 31-а казва нещо доста вярно за социалния статус на новодомците. Разбира се вие говорите тук главно за София, но ще ви дам пример с неголям областен град, който дори отбелязва лек ръст в цените това лято - новодомците в новите кооперации са главно и изключително хора разпродали кравите си на село и/или припечелили някой лев в чужбина. Често с не добри способности в българския език. Ниско образовани със съответните последици + създаване на ориенталска звукова среда.
Да не говорим, че някои имат и партиен гръб в бизнес начинанията си и най-важното - при намиране на работа. Дори и за най-обикновени длъжности.
Коментар
Коментар