Първоначално изпратено от Inform
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Население в България на възраст 50 години и повече:
1)
- в края на 2004г. беше 2,876,134 души или 46.6% от населението на възраст над 19 години
2)
- в края на 2012г. беше 2,941,164 души или 49.4% от населението на възраст над 19 години
http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=19
Коментар
-
Чудесна новина от Агенцията по вписванията за продажбите на жилища в София:
1)
- през първото тримесечие на 2008г. бяха 8,035
2)
- през първото тримесечие на 2013г. бяха 3,600
Тоест за 5 години има спад от над 55%.
Честито!
http://www.registryagency.bg/?page_id=26
Коментар
-
Първоначално изпратено от ssaki Разгледай мнениеНе събразих, че става въпрос само за част от сумата - 10k вече звучи реалистично.
Това между другото са си сериозни суми (и 4к, и 10к), не вярвам събирането им да е лесно в който и да е блок с над 20 апартамента, без значение нов или стар.Never underestimate the predictability of stupidity
Коментар
-
Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнениеО, това е цената ако спечелят проекта и една немалка част се покрие с безвъзмездна помощ по програмата за енергийна ефективност. Мисля, че трябва да платят около 40% от сумата, останалото е безвъзмездна помощ. Тоест, реалната сума за саниране е по 10К лева на апартамент. Смятай какъв е шансът в еднин блок да се организират и да съберат толкова
Това между другото са си сериозни суми (и 4к, и 10к), не вярвам събирането им да е лесно в който и да е блок с над 20 апартамента, без значение нов или стар.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ssaki Разгледай мнение3-4 хиляди на апартамент звучи малко. За 3-стаен апартамент само дограмата ще струва толкова, при условие, че е качествена и има добра отваряемост. Не ми се мисли как с тези пари ще довършат и покрива, че и фасадата ще изолират и измажат! Незнайно защо се сещам за санирания блок във Владиславово :–)
Отделно, обикаляйки по маса огледи миналата година забелязах, че неподменените вертикални щрангове са по-скоро изключения. Масово в обитаемите панелки са подменени дограми и щрангове. Единственото нужно е обитателите да се организират за фасадата, основно от естетична гледна точка, но предполагам с времето и това ще се случи
Според мен проблемът с гетирането на панелките е в държавна/общинска бюрокрация. Примерно аз искам да си направя изолация с одобрен проект. Естествено няма никакъв начин това да се случи, което ще ме принуди да направя каквото си знам. А беше толкова лесно да се предвиди и общините да излязат с препоръки за всеки блок/вход - толкова сантиметра изолация, такава мазилка, такъв цвят. В този случай с изчезването на кръпките (всички приключват с изолацията) щеше да се тегли една нова боя и панелките щяха да са значително по-приятни на вид.Never underestimate the predictability of stupidity
Коментар
-
Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнениеза изолиране и измазване на фасадата, тотален ремонт на покрива и улуците и подмяна на цялата дограма (в апартаментите и общите части) сумата е от порядъка на 3-4 хиляди лева на апартамент. Ако искат и подмяна на вертикалните щрангове за вода, канал и ТЕЦ - още толкова.
Отделно, обикаляйки по маса огледи миналата година забелязах, че неподменените вертикални щрангове са по-скоро изключения. Масово в обитаемите панелки са подменени дограми и щрангове. Единственото нужно е обитателите да се организират за фасадата, основно от естетична гледна точка, но предполагам с времето и това ще се случи
Според мен проблемът с гетирането на панелките е в държавна/общинска бюрокрация. Примерно аз искам да си направя изолация с одобрен проект. Естествено няма никакъв начин това да се случи, което ще ме принуди да направя каквото си знам. А беше толкова лесно да се предвиди и общините да излязат с препоръки за всеки блок/вход - толкова сантиметра изолация, такава мазилка, такъв цвят. В този случай с изчезването на кръпките (всички приключват с изолацията) щеше да се тегли една нова боя и панелките щяха да са значително по-приятни на вид.
Коментар
-
Crux,прав си за собствениците на панелки. Не се гражат за тях и кварталите с такива се превръщат в гета.Но по зле ще става с повечето ново строитество.Освен,че е по-некачествено и бързо се руши,повечето му собственици нямат пари да го поддържат.Продал нива или къша на село,теглил заем...работил преди кризата на 2,3 места и купил апартамент.А сега няма пари за ипотека,камо ли да го поддържа имота.Скоро като почнат да се нуждаят от поддръжка....и..те отиват на зле.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнениеБъркаш категориите. За 90% от живеещите собственият имот не е капиталовложение, а нещо, което "ми се полага и си е мое!". Българинът, който дълбоко в душата си е селянин, смята, че блокът е вертикално село, а неговият апартамент - селската му къща, в която може да прави каквото си иска без да се съобразява с никого. Разходи се из някой панелен комплекс и ми кажи после колко ИЗЦЯЛО санирани блока си видял. Аз ще ти кажа - НУЛА! Или дори да не са нула, са пренебрежимо малко на фона на останалите, кърпени тук-таме със стиропор.
Панелките вече са се превърнали в гета и ще става все по-лошо. Оня ден ми се наложи да обикалям по работа из Люлин, където не бях ходил сигурно 5-6 години и косите ми настръхнаха, като видях какво е. Трябва да си луд, за да си купиш жилище там, еле па панелка.
Коментар
-
Първоначално изпратено от razbiratel Разгледай мнение… еми ще живеят в гета тогаз……. и на никой да не се сърдят...ако 4-5 х.л. са им много за да си реновират основното „ капиталовложение” … а в същото време на всеки апартамент се падат по две коли ( трошляка ) за по толкоз пари пред блока за които нямат и по 20 кинта на седмица дори да сипят гориво…. то явно заслужено ще да е…но дори и грозни да останат ( панелите де ) , ще ги има още много дълго време … щото иначе обратно към селата ще трябва за по голямата част, ….. за нови съвсем няма да им е по силите… както и да е, моето мнение е, че така или иначе това е основния жилфонд в градовете,..красив или некрасив ще представлява обект на сделки и по голямата част от пазара …. Дори и за поколението след нашето поне … след това бог знае…
p.s. …в Унгария и Германия доста добре им се е получило със санирането, преди години често пътувах, по 2-3 пъти в месеца и ми направи силно впечатление, явно в нас е грешката ПАК.. а това ако се отпуши, ще даде доста работа на много хора години наред…
Панелките вече са се превърнали в гета и ще става все по-лошо. Оня ден ми се наложи да обикалям по работа из Люлин, където не бях ходил сигурно 5-6 години и косите ми настръхнаха, като видях какво е. Трябва да си луд, за да си купиш жилище там, еле па панелка.Last edited by Crux; 12.04.2013, 10:09.Never underestimate the predictability of stupidity
Коментар
-
Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнениеЗабрави за масовото саниране. Просто забрави. Това е кьорфишек. Даже и с пари по европроекти пак се падат по няколко хиляди лева на апартамент. Знам го със сигурност, защото кооперацията, в която живеят родителите ми, е пред подписване на договор по такъв проект - за изолиране и измазване на фасадата, тотален ремонт на покрива и улуците и подмяна на цялата дограма (в апартаментите и общите части) сумата е от порядъка на 3-4 хиляди лева на апартамент. Ако искат и подмяна на вертикалните щрангове за вода, канал и ТЕЦ - още толкова.
Има да чакаш панелните плебеи да си платят, те по 10 лева на месец за членски внос, асансьор и чистачка не щат да дават, камо ли по няколко хиляди за саниране
Панеляците са обречени да се превърнат в гета с все по-застаряващо и бедно население. Който има пари, гледа да се махне от панелката колкото може по-скоро.
p.s. …в Унгария и Германия доста добре им се е получило със санирането, преди години често пътувах, по 2-3 пъти в месеца и ми направи силно впечатление, явно в нас е грешката ПАК.. а това ако се отпуши, ще даде доста работа на много хора години наред…
Коментар
-
Първоначално изпратено от Дядо Мечо Разгледай мнениеТова червеното в поста ти верно ли е или се гаргалкаш с нас?"Инвестирането" в НИ с кредит е "чиста пИчалба" или "отрицателна доходност"!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Дядо Мечо Разгледай мнениеТова червеното в поста ти верно ли е или се гаргалкаш с нас?Все едно сирене на промоция в Lidl
А докъде стигна Winslow Gardens може да се прочете тук:
http://www.investor.bg/forum/showthread.php?t=6577
Never underestimate the predictability of stupidity
Коментар
-
Първоначално изпратено от bpst Разгледай мнениеРекламират белки некой се закачи...
Нема клиентииии...
Платежоспособни, разбира се!
Вчера Райфайзен раздаваха флаери пред метрото.
Мъка...
Коментар
-
Първоначално изпратено от mtelman Разгледай мнениеА тук банките взеха силно да рекламират заеми...
Какво следва, след като успеха ще е нулев?
Нема клиентииии...
Платежоспособни, разбира се!
Вчера Райфайзен раздаваха флаери пред метрото.
Мъка..."Инвестирането" в НИ с кредит е "чиста пИчалба" или "отрицателна доходност"!!
Коментар
Коментар